Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 17. szám, 2005. április 29

Belpolitika

Hajdú Sándor, Mezőgyán
Művészbejáró

Sándor Pál filmjének címdalára talán mindenki emlékszik: „Egyedül nem megy - egyedül nem megy.” Valószínűleg ez a gondolat vezette a Fidesz képviselőit is, amikor Orbán Viktor kitalálta a faluparlament gondolatát. Ha egyedül nem megy, akkor kell egy segítő, aki történetünkben Eperjes Károly színművész, aki nem először mártózott meg a politikai show-műsorok világában, ezúttal a békési Mezőgyánon. 


Hetek-összeállítás
Családbarát magyarok

A magyar emberek nagyobb részét lehet konzervatív életszemléletűnek tekinteni, mint általában az európai országok lakóit. A magyarok hetvenöt százaléka inkább az önuralom mellett teszi le a voksát, mintsem a szexuális tapasztalatait bővítené; ez magasabb átlag, mint a nyugat-európai adatok. Arra a kérdésfelvetésre, hogy „Gondolni a jövőre” vagy „Élvezni az életet itt és most” a magyarok háromnegyede az előzőre voksolt. A nyugat-európaiak lényegesen „hedonistábbak”, 47 százalékuk inkább a jelenben akarja jól érezni magát.


Munkatársainktól
Házelnök a várólistán

Látványos konfliktusok nélkül, de nagy lendülettel zajlik az „aprómunka” az államfőválasztás tekintetében. Az MSZP elnökségi ülésére készített, Szili Katalin esélyeit „növelő” közvélemény-kutatási adatok meglepően gyorsan nyilvánosságra kerültek. A Fidesz pedig látványos médiaakciókkal igyekszik a saját szimpátiaszavazására felhívni a figyelmet. 


Hetek-összeállítás
Melegpárti SZDSZ
Tovább a cikkhez >>>

Hajdú Sándor
Reményfutam 2010-ig

Nemcsak a közszolgálat, az egész kormány működése változás előtt áll. Az átalakítási javaslatok kidolgozását irányító kormánymegbízott, Sárközy Tamás úgy látja, legkorábban 2010-re hozható létre korszerűbben működő állam. Egyelőre három törvénytervezet készült el, az első a kormány felépítéséről, a második a költségvetési szervekről, a harmadik pedig az állami vagyonról szól. 


Életmód

Fabini Piroska
Szülés örömmel

Egy fiatal nő többnyire olyan szülésről álmodozik, amelyet legjobban talán a Barbi baba kismamaváltozata illusztrál: lepattintani a gömbölyű hasat, babát kikapni, lapos hasat visszacsatolni. Nincs probléma, megvan az eredmény: 1 darab anyuka, meg 1 darab gyerek. A lényeg az, hogy lehetőleg fájdalommentesen, gyorsan és kényelmesen túl legyünk a szülésen - ahogy az egész életünkön is. A kérdés csak az, hogy egy kikövetelt gerincinjekció vagy altatásos műtét során mit vagyunk képesek észlelni abból, ami örök idők óta a világ egyik legkatartikusabb élménye: gyermekünk született. 


Paskál-lakások új bútorral

Két nagy bútoráruház-lánc a fogyasztói árnál tíz százalékkal olcsóbban rendezi be a Paskál Park lakásait - jelentette ki Mátyásné Benkő Erika, a zuglói Paskál Park Rt. vezérigazgatója. A Kika és a Domus üzletlánc vállalta, hogy a vevők stílusának megfelelő, vadonatúj bútorokkal rendezik be az új lakásokat, sőt lakberendezési tanácsadással is segítik a fészekrakókat.


Melegétel-utalvány

Ismét újdonsággal jelentkezik az utalványpiacon az Accor Services Magyarország Kft. Ha egy cég 2005. június 30-ig első ízben rendel Ticket Restaurant melegétel- utalványt, akkor a juttatásban részesülő minden munkavállaló az év végéig érvényes, csoportos élet- és balesetbiztosítást kap ajándékba.


Fókusz

Szlazsánszky Ferenc
A gyülekezet és a III/III

„A szekta ideológiája római katolikus indíttatású, legfontosabb feladatuk a Szentírás tökéletes megismerése. Életük legfőbb célja, hogy az „Urat” szolgálják, és az „igaz hitet” minél több emberrel megismertessék. Teljes egészében elutasítják a szocialista életformát. A szektába szervünk által foglalkoztatott titkos megbízottat vezetünk be” - olvasható egy, a Hit Gyülekezetéről 1988-ban készült III/III-as belügyi jelentésben.


Szlazsánszky Ferenc
Titkosszolgák a magyar rock körül

- 1999-ben adtam be a kutatói kérelmet. Egy-két év múlva kezdtek el csordogálni a dokumentumok, eleinte kevesebb, aztán ahogy a levéltárban haladtak előre a feldolgozással, egyre több. A dossziékat olvasva további kérelmeket adtam be, úgyhogy még a múlt héten is kaptam nagyon érdekes anyagokat, melyek ugyan lekésték a „könyvzártát”, de további kérdéseket generálnak. 


Gazdaság

Varga P. Miklós, Kovács Klára
Gazdátlan tárca

„Az elmúlt másfél évtized talán legjobb agrárpolitikusának tartom Németh Imrét - mondta a kormányfő, és menesztette miniszterét. - Valami egész elképesztő kihívás volt az, aminek ő miniszterként megfelelt” - tette hozzá. Az agráriumban tevékenykedő gazdák azonban másként élték át az elmúlt három évet. A tavaszi demonstráció ellenére - egyedüliként Európában - nem kapták meg a 2004. évi uniós kifizetéseket, és egy pont sem teljesült a tárca által vállalt kötelezettségek közül. A gazdák elégedetlenek, az érdekképviseletek próbapereket és újabb demonstrációkat fontolgatnak. Abban mindannyian egyetértenek, hogy Gráf Józsefnek, az új agrárminiszternek nem lesz könnyű dolga.


Szabó Anikó
Pénz az ablakban

Minden idők legnagyobb pénze került az ablakba - legalábbis elviekben. Az Európai Unió következő, a 2007-2013 közti időszakról szóló költségvetéséből 15 ezer milliárd forintra számíthatunk, amelyet olyan nagyberuházásokra, fejlesztésekre, felzárkóztatási programokra fordíthatunk, amik meghatározzák Magyarország jövőbeni fejlődési irányát. A pénz elköltéséről rendelkező Nemzeti Fejlesztési Terv koncepciója várhatóan május végén kerül a parlament elé. Veress József, a Miniszterelnöki Hivatal európai és fejlesztési ügyekért felelős politikai államtitkára reméli, nem úszik el az ügy kisstílű pártcsetepatékon. A tét mindenesetre nagy: Magyarország jövője. 


Kardos Anikó
Újra szárnyal a Mol–OTP páros

Szinte egy helyben toporogtak a világ vezető részvényindexei a héten. Amerikában a vártnál nagyobb mértékben esett vissza áprilisban a fogyasztói bizalmi index, ami igen rossz hír, mivel az ország GDP-jének kétharmadát a lakossági fogyasztás adja. A német gazdaságról sem érkeztek optimistább hírek, mivel felére 0,7 százalékra csökkentették idei GDP-prognózisukat a német kutatóintézetek. Itthon hétfői ülésén újabb 25 bázisponttal 7,5 százalékra csökkentette irányadó kamatát a Magyar Nemzeti Bank. A BUX 2,5 százalékot erősödve újra 17 000 pont felett tudott zárni.


Háttér

Mérő Miklós
Az egek tábornoka

F-16-os harci repülőgépek és több ezer tisztelője kísérte utolsó útjára kedden Ezer Weizman egykori izraeli államfőt az Or Akiva-i temetőbe. Nem a valamikori elnökök temetkezési helyén, a jeruzsálemi Herzl-hegyen, hanem mint kívánta, a közlekedési balesetben elhunyt fia és menye sírja mellett helyezték örök nyugalomra. 


Márványi Péter
Románia megszabadult Ceausescu utódjától

Ceausescu hosszú korszaka nem múlhatott el nyomtalanul Romániában. 1989 decemberében a nép megszabadult a diktátor házaspártól, de szinte azonnal nyert egy atyai államelnököt. Hosszú ideig ragaszkodott is hozzá, visszaszavazta a hatalomba. Ion Iliescu sokkal inkább rányomta bélyegét a kommunizmus utáni Romániára, mint - talán a háborút kirobbantó Milosevics kivételével - a többi közép- és kelet-európai vezető. Épp most került ki (el ne kiabáljuk: talán végleg) a politikai fősodorból, amikor országa uniós tagsága biztossá válik: történelmi felelőssége épp az, hogy erre csak 2005-ben kerül sor, a térség sok más államához képest késve, és még mindig rengeteg bizonytalanság közepette.


Hetek-összeállítás
Ellenállásra buzdít a Vatikán

A katolikus egyház minden eddigi kudarc ellenére nem hajlandó lenyelni, hogy a legkatolikusabbnak tartott Spanyolország szocialista kormányfője, José Luis Rodríguez Zapatero keresztülvigye a melegek házasodási jogának elfogadtatását. Erre mutat a múlt hét végén azt követően kibontakozott nyilatkozatháború, hogy a spanyol képviselőház csütörtökön megszavazta az azonos neműek házasságát jóváhagyó törvényjavaslatot. 


Kerezsi Katalin
Sporttal a drogkultúra ellen

Az EU-országokban meg- vizsgálták, hogy az iskolások hány százaléka sportol a tornaórákon kívül legalább hetente egyszer. Finnországban 72 százalék, míg Magyarországon 13 százalék ez az arány. Ugyanakkor 11 éveseink Európa-elsők az alkoholfogyasztásban - mondja Nádori László professzor, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének tiszteletbeli elnöke. A társadalom krónikus mozgáshiánya, illetve katasztrofális életmódja alapvetően nem csak anyagi, hanem főként szemléletbeli hiányosságokra vezethető vissza, ezen azonban lehet javítani, a finnek ezt 20-30 év óta sikeresen bizonyítják - hangsúlyozza a sporttudomány nemzetközi hírű szakértője. 


Szula László
Így látja Hollywood

A film rendezője, Ridley Scott (1492 A Paradicsom meghódítása, Gladiátor) igazán látványos, monumentális filmet alkotott, megidézve a középkori Jeruzsálem hangulatát. A tartalom azonban korántsem áll a formai megvalósítás színvonalán.


Az A–17854-es túlélő története

Birkenau, Auschwitz, Gross-Rosen, Dachau, Mühldorf… 1944-45. Schwarcz Sándor számára a közvetlen tapasztalat mutatta meg, milyen is az a völgy, amelyben valóban szinte csak csontok vagy csonttá aszott élőhalottak hevertek, a halál árnyékának völgye.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Egy jenki a nagy király városában

1867. június 9-én a hírül adta, hogy a Quaker City nevű gőzös kifutott a város kikötőjéből, fedélzetén válogatott személyiségekkel, akik nem kevesebb mint kétezer-egyszáz dollárért egy földközi-tengeri körutazáson vesznek részt. Visszatérésük október végére várható. Bár a hetvenöt főnyi társaságból hiányoztak olyan nagy nevek, mint a korábban visszalépett Sherman tábornoké, az utazás vidámnak és reményt keltőnek ígérkezett. Az utaslistán ott szerepelt Samuel Clemens neve is, aki Mark Twain írói álnéven vált hamarosan világszerte ismertté. 


Interjú

Tihanyi Péter
Apuci, fogd a kezemet

Egy fiatal házaspár mandulaműtétre viszi kisfiát a kórházba. A fiú orvosi műhiba következtében meghal. A kórház annyit se mond a szülőknek, bocsánat. De még annyit se, fogadják részvétünket. Kunszentmiklós, 2005. április 24.


Külpolitika

Busa Viola
Vádlottak padján az al-Kaida

Közel három és fél éves várakozás után megkezdődött a szeptember 11-ei merényletekkel kapcsolatban vád alá emelt személyek felelősségre vonása. Az elmúlt napokban a világ figyelme újra az al-Kaidára terelődött, hiszen Amerikában beismerő vallomást tett Zacarias Moussaoui, az egyetlen személy, aki ellen a tengerentúlon a New York-i és washingtoni merényletek kapcsán hivatalosan is vádat emeltek. Európában pedig Madrid közelében megkezdődött egy nagyszabású per, amelyet az al-Kaida spanyolországi sejtjének huszonnégy feltételezett tagja ellen indított Baltasar Garzón spanyol bíró. Eközben pedig továbbra is virágkorukat élik azok a konspirációs elméletek, amelyek szeptember 11-e jelentőségét és a terrorizmus által támasztott veszélyt igyekeznek megkérdőjelezni vagy bagatellizálni. Beismerte bűnösségét Zacarias Moussaoui marokkói születésű francia állampolgár, aki ellen az amerikai igazságszolgáltatás hat vádpontot hozott fel a szeptemberi merényletekkel kapcsolatban. Moussaouit hivatalos okmányainak hiányossága miatt 2001 augusztusában - tehát még az ikertornyok elleni támadások előtt - tartóztatták le Minnesota államban, ahol a férfi egy pilótaiskolába járt. A vádak szerint ő lett volna a huszadik gépeltérítő, aki - legutóbbi vallomása szerint - egyenesen a Fehér Háznak vezetett volna egy repülőgépet. A felhozott hat vádpont közül négyért - összeesküvés merényletek elkövetésére, repülőgép eltérítésére és megsemmisítésére, valamint tömegpusztító fegyverek bevetésére - halálbüntetés szabható ki, de a további két vádpont - konspiráció amerikai kormányzati tisztségviselők meggyilkolására és szövetségi tulajdonok megsemmisítésére - esetében is súlyos büntetés várható.


Hetek-összeállítás
A kivonulás ára

Több tízezer izraeli indult útnak 1500 busszal a Gázai övezetbe, hogy támogatásukról biztosítsa a kitelepítésre váró telepeseket. A demonstrálók - akik közül sokan a kivonulás ellenzőinek jelképévé vált narancssárga zászlókkal és pólókkal vonultak végig a tengerparti településeken - célja az, hogy felhívják a figyelmet a nyárra tervezett kivonulás veszélyeire. „A terroristáknak tett engedményekkel nem lehet semmit elérni” - állt az egyik transzparensen. Az izraeli kormány a jövő héten dönt arról, hogy az ókori jeruzsálemi templom pusztulására emlékező gyásznap, a Tisha B’Av miatt az eredetileg tervezettnél három héttel későbbre, augusztus közepére halasztja a gázai falvak kiürítését. Huszonnégyezer különlegesen kiképzett, fegyver nélküli rendőr fogja teherautókra rakni a telepeseket, ingóságaikkal együtt. Előre láthatóan több százan, talán több ezren is lesznek olyanok, akik nem akarják majd önszántukból elhagyni otthonukat.


Tarik Demirkan
A kaukázusi álom akadálya

Április 24-én a világ számos országában, köztük Magyarországon is az örmény népirtás napjára emlékeztek. Az Oszmán Birodalom 1915. április 24-én kezdte el az örmények deportálását az általuk sűrűn lakott vidékekről és városokból, Délkelet-Anatólia és a Közel-Kelet felé. Az örmények szerint ez tudatos állami döntés volt, amellyel a Porta nemcsak szándékos etnikai tisztogatást hajtott végre, hanem azon túl végérvényesen el akarta törölni a föld színéről a birodalom határain belül élő örmény népet. Azzal, hogy elhagyni kényszerült a szülőföldjét, legalább félmillió örmény vesztette életét. A krónikák szerint a menetelőket mindenhol megtámadta a csőcselék, az éhezés, és betegségek tizedelték a kényszerútra indított örményeket. Nagyon kis részük érte el a közel-keleti célvárosokat. A halottak és veszteségek emléke máig él az örmény népi tudatban.


Sport

Varga József
Klubot válthat Gera Zoltán

Az angol bajnokság hátralévő fordulói nem kevés izgalmakat tartogatnak a magyar érdekeltségű klubok számára. A jelen állás szerint, a Crystal Palace és a West Bromwich Albion is kieshet az élvonalból, de kedvező esetben is csak az egyikük éli túl a kiesés elleni drámai küzdelmet. 


Uzoni Simon Péter
Bajnokhoz méltóan kezdett a Detroit

Miután véglegessé vált a legjobb tizenhat csapat rangsora, elkezdődött az észak-amerikai kosárlabdaliga rájátszása. A négy győzelemig tartó párharcok közül a legtöbb gárda már kettőt lejátszott. Az amúgy is izgalmas mérkőzéseket garantáló párosítás után a már lejátszott mérkőzések csak fokozták az izgalmakat. 


Szabadidő

Szubotics Marianna
Európai hírű nárciszkert Somogyban

A lélegzetelállítóan szép babócsai nárciszkert ritka látványosság Európában. Hazánkon kívül csak Ausztriában látható hasonló kiterjedésű és szépségű növénytársulás. A tizenkét hektáros kertet még egy török basa ültettette a hódoltság alatt. Babócsán immár évek óta anyák napjára időzítik a nagy érdeklődéssel kísért Nárcisz Fesztivált - a hazai és külföldi virágkedvelők látható örömére.


Sajtófotó 2004

A klasszikus értelemben vett fotográfia már a múlté - legalábbis ez a benyomása az embernek, ha megtekinti a Művészetek Palotájában (Budapest, Komor Marcell u. 1.) megnyílt Sajtófotó 2004 című kiállítást, amely alkalommal három másik fotótárlatnak is nézője lehet: a National Geographic válogatott képei, a Raiffeisen Bank által kiírt Párbeszéd fotópályázatának képei és egy emlékkiállítás tekinthető meg a sajtófotókkal párhuzamosan.


Zsurkán Mariann
Siker A Nagy Könyv

Szombaton este lezárult A Nagy Könyv olvasásnépszerűsítő játék első fordulója. 100 perc alatt megszületett a TOP 100-as lista, amelyen a legtöbb szavazatot kapott 50 magyar, illetve 50 külföldi regény található. Az első fordulóban majd’ 400 ezren szavaztak. A jelenlegi állás szerint Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye a legnépszerűbb. A második helyen Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk, a harmadik helyen pedig J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura című regények állnak.


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 


Színes

Kétszázhetvenkettedikre sikerült

„Ha nem megy elsőre, majd sikerül kétszázhetvenkettedikre” - lehetne a mottója annak a dél-koreai szerelőnek, aki kétszázhetvenegy sikertelen próbálkozás után sem adta fel a jogosítvány megszerzésének álmát. 


DUMA PLÁZA

Mit teszel, ha látod, hogy egy védett állat eszik egy védett növényt? (graffity)


Fénystaféta a világ körül

Fizikusok Albert Einstein rajongóival karöltve indították útjára a világméretű fénystafétát, mellyel az egész világot átfogó fénykapcsolatot kívántak létrehozni Einstein halálának ötvenedik évfordulója alkalmából. A jel április 18-án, este 20 óra 45 perckor indult Princetonból, Albert Einstein utolsó lakhelyéről, egy teljes futballstadion és a Princeton Egyetem két tornyának kivilágításával. Onnan mintegy 140 csapat folytatta a kivilágítást az egyetemi épületektől egészen a lakóházakig, egyik fényforrást rögtön a másik után felkapcsolva.


Stressz ellen sajtot

A svéd miniszterelnök, Goran Persson és kormánya megterhelő időszakot él át.  A feszültséget pedig valahogyan le kell vezetni, ez alól még az első számú politikus sem kivétel. „Ha feszült vagyok, eszem - vallotta be őszintén a kormányfő egy nemrég készített interjú során. - Most így próbálom meg leküzdeni a stresszt. Teletömöm magam sajttal. Általában négy-ötféle sajtszeletet teszek egy tányérra, és azt mind megeszem. Ezt naponta legalább egyszer megteszem.”


Ahol piros hó esik

Piros eső hullott egy mezőgazdasági területre a kelet-oroszországi Voronyezs térségben - jelentette az Itar-Tass hírügynökség. A különös természeti jelenséget a közeli festékgyár kéményéből származó szennyeződés idézte elő. A helyi környezetvédelmi minisztérium hivatalos közleménye szerint az esőt egy természetes festékanyag, az okker színezte rozsdavörösre, amely agyagot és vas-oxidot tartalmaz. A vizsgálatok során kiderült, hogy a szennyeződés nem jelent veszélyt sem az emberekre, sem az állatokra. A voronyezsi városvezetőség nem kívánta kommentálni az eseményeket. (Reuters)


Robotok a tevék hátán

Az Egyesült Arab Emírségekben az ország profiljához illő „tevegelések” lebonyolításához ezentúl a mesterséges intelligenciát alkalmazzák majd, direkt erre a célra készített robotemberek bevonásával. Mind ez idáig tizenhat éven aluli lurkók ülték meg a kétpúpúak hátát, ám egy új rendelet értelmében a kisgyerekek „zsokéztatása” idén április közepétől büntetendőnek számít. 


Tehén a tetőn

De nem ám domb- vagy hegytetőn, és nem is a fa tetején, hanem egy házén. A tehén, akiről az írás itt szól majd, nem annyira kivételes képességeinek, mint inkább szerencséjének köszönheti, hogy odakerült. De hogy miért mondható ez akár szerencsének is?


Elkényeztetett ebek Torinóban

Aranyélet vár az ebekre, borsos bírságok a tulajdonosaikra Torinóban, a városvezetés által életre hívott törvény alapján. Az új jogszabály többek között napi háromszori - a kutyát nem túlzottan kifárasztó - sétáltatásra kötelezi a kutyatartókat, melynek elmulasztása akár százhúszezer forintnyi összegnek megfelelő eurójába kerülhet a gazdiknak.


Mi van a képen?

1. Jacques Cousteau mellékállásban. 2. Jacques Kuckó 3.Ha már a hagyományos mosóporral sem megy. 4. Modern kori Búvár Kund. 5. Természetfotó-kiállítás a Keravillban