Vissza a tartalomjegyzékhez

Lakatos Péter
Az önvédelem nagykövete

Néhány napig Budapesten vendégeskedett az Izraeli Védelmi Erőknél alkalmazott önvédelmi és taktikai rendszer igazgatója, Ejal Janilov, aki több nemzet rendőreit képezte Magyarországon, április 1-je és 17-e között.


Ejal Janilov akció közben. A „krav maga” egy egyszerűen elsajátítható önvédelmi rendszer Fotó: L. P.

A krav maga egyre több szállal kapcsolódik Magyarországhoz, hiszen a rendszer kifejlesztője, Imi Lichtenfeld Budapesten szülelett, Pozsonyban nőtt fel, és innen vándorolt ki Izraelbe. Már menekülése is olyan kalandosra sikerült, hogy John Birman külföldön népszerű, Odüsszeia című könyvében Imi karaktere kiemelten szerepelt. 
A könyvből készült film szintén emléket állít Iminek, aki már Pozsonyban erőteljes szerepet vállalt a fasiszta bandák elleni harcban, később Izraelben pedig legendás harcossá vált. 
A krav maga kialakulásakor egy olyan egyszerűen elsajátítható rendszer kifejlesztése volt a cél, melyet a fiatal és állandó háborúban álló állam katonái gyorsan és megfelelő hatásfokkal tudnak elsajátítani, és amely függetlenül a katona nemétől, életkorától vagy fizikális képességeitől, megfelelő védelemben részesíti őt. De a kezdeti katonai vonal gyorsan kiegészült a rendőri képzéssel, majd a személyvédelmi, civil, légi marsall felhasználási területek speciális igényeinek megfelelően megtörténtek a kellő változások. 
Most történelmi lépésre szánta el magát a netannyai központú International Krav Maga Federation (Nemzetközi Krav Maga Szövetség). Izrael és a Krav Maga Szövetség életében első alkalommal Izraelen kívül is rendőr kravmaga-instruktorokat képeznek Budapesten, azzal a céllal, hogy a résztvevők hazatérve saját egységeiknél kezdhessék meg a rendszer oktatását. Jöttek ide Indiából, Törökországból, az Egyesült Államokból, Szerbiából és minden skandináv államból, hogy csak a legérdekesebbeket említsük. 
Ejal Janilovot, a krav maga alapítójának utódját a rendezvénnyel kapcsolatban kerestük meg kérdéseinkkel.
- Miért pont Budapesten rendezik ezt az eseményt?
- Számunkra fontos, hogy a képzést olyan országban rendezzük, ahol a helyi szervezet professzionálisan működik. Lényeges az is, hogy legyen jó kapcsolatuk a fegyveres rendvédelmi szervekkel. Eddig ilyen képzés Izraelen kívül nem volt elérhető instruktori szinten, így ez nem kis dolog a hazai rendvédelmi szervek életében sem.
- Mekkora volt az érdeklődés a rendőrség részéről?
- A Rendőrtiszti Főiskoláról ketten, az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskolából szintén ketten vettek részt a több mint kéthetes oktatáson.
- Ez az időszak mennyi edzést jelent?
- Napi nyolc-tíz óra edzést teremben, taktikai házban, lőtéren és a szabadban. Természetesen van elméleti oktatás is.
- Hány országból jöttek résztvevők?
- Tizenöt országból negyvenen érkeztek, többségükben aktív rendőrök, de jöttek saját civil instruktoraink is, akik hazájukban katonai és rendőri egységekkel dolgoznak.
- Mennyi időt tölt otthon Izraelben, és mennyit a krav maga oktatásával külföldön?
- Nagyjából fele-fele az arány. Az én misszióm az, hogy a világ megismerje a krav magát, ami nem csak önvédelmi technikák együttese, de szól a megelőzésről, a verbális megoldásokról is. 
- Jól tudjuk, hogy önöknél nem szokás az edzésen az alapító képe felé a meghajlás, az edzéseket sem vezeti be meditáció? 
- Imi Lichtenfeld, az alapító zsidó ember volt, aki ilyen dolgokkal nem foglalkozott. Ha van is róla kép az edzőteremben, annak nem lehet célja az ő vallásos tisztelete. Ezt ő sem akarta volna, sőt kifejezetten tiltotta.
- Mikor jön legközelebb Magyarországra?
- Tervezzük, hogy idén rendezünk Budapesten egy instruktori tanfolyamot vidéki oktatójelöltek részére, hogy ne csak Budapesten legyen lehetőségük a tanulóknak a krav maga elsajátítására. 
(Az önvédelmi rendszerről további információk a honlapon találhatók.)