Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 16. szám, 2005. április 22

Belpolitika

Hazafi Zsolt, Sebestyén István
A pénz nem elég

Gyurcsány Ferenc alaposan meglepte párttársait. Az államfőjelölő kongresszuson azt várták tőle, hogy nyilvánosságra hozza álláspontját a „Szili vagy nem Szili” kérdésben, ehelyett váratlanul reformokat jelentett be. Igaz, az elmúlt években lejáratódott reform kifejezés helyett a miniszterelnök kizárólag a „kis lépés előre” szófordulatot részesíti előnyben. Ellenzéki politikusok beismerésnek vették a bejelentést, mint mondják, kiderült, hogy a kormánypártok az érdemi kormányzás helyett csak dumáltak. 


Sebestyén István
Orbán kontra ÉS

„Ha bárki azt meri állítani, hogy én valaha is törvénytelenséget követtem volna el miniszterelnökként, vagy ilyesmire készültem volna, az egész egyszerűen hazudik, és ha ilyet mond vagy ír valaki, akkor elégtételt is kell majd kérnem” - fogalmazott Orbán Viktor egy hétvégi politikai műsorban az ÉS-ben megjelent riportsorozattal kapcsolatban. A lap azt állítja, hogy a birtokában lévő dokumentumok szerint Orbán miniszterelnökként, hatalmával visszaélve, segítette a részben felesége tulajdonában lévő céget.


Makki Marie-Rose
Pogány Európa

„A család, mint egy férfi és egy nő kapcsolatára épülő életközösség, az Európában kialakult viszonyok között védelemre szorul.” Többek között ez áll a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Kárpátok Szociális Alapítvány által szervezett minapi konferencia nyilatkozatában, amely a házasság és a család fokozott védelmére szólítja fel az európai politikusokat. A rendezvény résztvevői az európai népességfogyás orvoslásaként a megfelelő bevándorlási politika mellett a tradicionális család intézményét megerősítő, uniós szintű politika kialakítását sürgették. Az emberek többsége ugyanis a mai napig kimutathatóan házasság- és gyermekpárti, és e vágyak realizálását megfelelő nemzeti politikával mindenhol elő lehetne segíteni. Ennek alátámasztásául elhangzott az is: a - főként észak-afrikai és közel-keleti - többgenerációs bevándorlók európai beilleszkedése sokkal komolyabb társadalmi konfliktusokkal jár, mint például az USA-ba települő etnikumoké, hiszen az amerikai társadalom sokkal befogadóbb és sokszínűbb, mint az európai.


Hazafi Zsolt
Szili célegyenesben

A szocialista küldöttek ugyan Szili Katalin mellett tették le a voksukat az államfőjelölő kongresszusokon, de a szabaddemokraták keménykedése miatt továbbra sem biztos, hogy a házelnök asszony lesz Mádl Ferenc utóda. Sőt, az is megeshet, hogy ha a Fidesz jól sakkozik, akkor megtréfálhatja a veszekedő kormánykoalíciót. 


Munkatársunktól
Komplikált szülés

A parlament többsége elfogadta az új ügynöktörvényhez benyújtott módosító indítványokat. Eszerint teljesülhet, hogy az állampárti titkosszolgálat iratai a korábbiaknál szélesebb módon megismerhetőek legyenek. Az MSZP szerint szükséges alkotmánymódosításra viszont nem kerül sor, így a szocialisták tartanak attól, hogy hiába jó a törvény, az Alkotmánybíróság „elmeszelheti” azt. 


Fókusz

Hetek-összeállítás
Akiért a harang szólt

„Az a tény, hogy Joseph Ratzinger nem a III. János Pál nevet vette fel, arra utal, hogy meg szeretné különböztetni magát elődjétől” - véli a brit


Kovács Klára
Új miniszter, új kezdet

„Egyszerűen elfogyott a levegő Draskovics Tibor körül” - értékelte kérésünkre egy kormánypárti politikus a napokban bejelentett pénzügyminiszter-csere hátterét. Gyurcsány Ferenc kormányfő első ízben váltott le minisztert Draskovics személyében, megerősítve a mondást: „A pénzügyminiszter fogyóeszköz.” A rendszerváltás utáni négy kormány eddig tíz pénzügyminisztert „használt el”, Veres János, a hétfőtől hivatalba lépő új pénzügyminiszter a sorban a 11. lesz. Draskovics Tibor szakmai munkájának megítélése vegyes képet mutat, ám abban a Heteknek nyilatkozó szakemberek és politikusok megegyeznek, hogy elsősorban politikai érdekek miatt kellett távoznia a József nádor téri patinás épületből. 


Hetek-összeállítás
Akiért a harang szólt

Hosszú utat tett meg a bajor Marktl am Inntől a Vatikánig Joseph Ratzinger, vagyis XVI. Benedek pápa. Az 1927-ben született Ratzinger katolikus családban nevelkedett fel, édesapja rendőr volt, aki náciellenes nézetei miatt szándékosan inkább kis városokban teljesített szolgálatot. 


Gazdaság

Kalmár Erika
Üdüljünk olcsóbban

Üdülési csekkhez legtöbben „adómentes természetbeni juttatásként” juthatunk munkahelyünkön, hasonlóan az étkezési utalványokhoz. Az érintettek közül viszont kevesebben ismerik azt a pályázási lehetőséget, amin keresztül szintén kedvezményesen - legalább 50 százalék támogatással - juthatnak ehhez a több mint 2300 belföldi szálláshelyen és 400 utazási irodánál elfogadott csekkhez. 


Major Nóra
Újra túllőttek a célon

A külföldi elemzők vészharangot kongatnak, a hazai statisztikusok viszont továbbra is optimisták hazánk költségvetési hiányát illetően. Az aktuális számítások szerint ugyanis az idei év első négy hónapjában a deficit elérte az egész évre tervezett keret 71 százalékát. Az év első harmadának összesített hiánya így 729,21 milliárd forint lesz. A Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint a túllépés okát a 13. havi bérek és nyugdíjak kifizetése, az agrártámogatások, a kamatkiadások és a nagy összegű autópálya-kiadások jelentették. 


Papp Levente
Kiált a rabolt vagyon

Hitler a hódító háborúkból és a zsidók tömegméretű kifosztásából szerzett pénzen megvette a németeket, korrumpálta az egész országot - állítja Götz Aly, német történész legújabb könyvében. Meggyőződése szerint a német antiszemitizmus és a pénz nagyon is szoros összefüggésben álltak egymással. Hitler a rablott vagyonból korát megelőző jóléti államot hozott létre, mely a mai napig is stabilan áll. Az évek óta tartó gazdasági nehézség miatt azonban úgy tűnik, Németország rákényszerül arra, hogy fokozatosan lebontsa a Fürher jóléti államát. 


Kardos Anikó
Hullámvölgyben a BUX

Átfogó esés jellemezte az elmúlt kereskedési hetet a világ vezető tőzsdéin. A japán Nikkei index 11 hónapos mélypontra süllyedt, az amerikai indexek a tavaly novemberi szintekre estek vissza. Amerikában sem a héten publikált makrogazdasági adatok, sem a vállalati hírek nem adtak okot optimizmusra, a csökkenő olajár pedig magával rántotta az olajcégek árfolyamait is. 


Háttér

Hajdú Sándor
Drogpiaci körkép

Hét perc: ennyi időre volt szükség ahhoz, hogy kábítószert szerezzünk szombat este Békéscsabán. Azok után, hogy a város történetének legnagyobb drograzziája óta alig egy hónap telt el. 


Tihanyi Péter
Betelve az élettel

A nyolcvannégy éves Lajos bácsi a felesége - a nyolcvannyolc éves Ilonka néni - kezét saját kezébe fogva beszél viszontagságos sorsáról. Azt mondja: „Boldog vagyok és elégedett.”


Peremiczky Szilvia
A Nyugat Apokalipszise

Oriana Fallacit nem hagyja nyugodni a benne élő újságíró, a közélet iránt elkötelezett író-publicista. Bár legutolsó könyvét (Oriana Fallaci kérdezi Oriana Fallacit) egyfajta epilógusnak szánta, az azóta eltelt hónapok eseményei múlt év végén arra késztették, hogy reflektáljon a történtekre. Újra és újra figyelmeztetni próbálja a társadalmakat - elsősorban az olasz társadalmat - azokra a veszélyekre, amelyeket a politikusok és az értelmiségiek erkölcsi relativizmusa okoz, s amelyek a nyugati társadalmak morális meggyengülését vonják maguk után. Fallaci, aki átélte a fasizmust és a kommunizmust, pontosan tudja, hogy ezek a totalitárius eszmék mind képesek voltak kihasználni ezt a gyengeséget, és hogy a terroristák ideológiája ezért képes sikereket elérni.


Szilágyi Sándor
Csillag született

Tizennyolc évi meddőséget követően 2005. március 16-án megszületett Tóth Viktória Csillag.


Kántor Zsolt
Kilépés a Kátyú Lovagrendből

A hajléktalannak nem kell pénz, amikor már majd megvesz az éhségtől, bebújik egy kapualjon, bezárkózik a lépcsőházba, ha egyáltalán be tud surranni, és sír. Amikor kibőgte magát, akkurátusan kukázni kezd. Főleg hétfő délelőtt jó turkálni, mert hétvégén megtelnek a bádogkannák. Van úgy, hogy egy kicsit penészes marhapörköltdarab kerül elő, amit a spájzban felejtett a háziasszony, ahelyett, hogy a hűtőbe tette volna. De megteszi egy félbe-harmadába lerágott csirkecomb is. Az nem baj, hogy ráömlött a hamu, a kihegyezett ceruza faforgácsa, esetleg hajszálak szegélyezik, vagy hozzáér a babapelenka, az erős gyomor feldolgozza így is.


Gyurácz Ottilia
Csúcs ez az érzés

Két kalandvágyó közel egy év leforgása alatt első magyarként érte el az Északi- és a Déli-sarkot, kisebb szenzációt keltve ezzel hazai körökben. A trikolórt Kovalcsikné Bátori Krisztina és Ács Zoltán tűzte ki a pólusokon. A harminchat éves fiatalember az egyik legeredményesebb magyar magashegyi mászó - nevéhez fűződik egy sikeres magyar Everest-, majd Himalája-expedíció szervezése és vezetése is - 2002-ben többedmagával átvette a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét. Egy testnevelő tanár, aki eljutott a csúcsra - lapunknak Ács Zoltán nyilatkozott.


Hit és értékek

Hetek-összeállítás
Segítő barátok

A San Franciscó-i fellebbviteli bíróság hétfőn ismét érvénybe helyezte azt az alsóbb fokon elutasított keresetet, amelyben holokauszt-túlélők azzal vádolják a vatikáni bankot, hogy tisztára mosta a horvátországi usztasa rezsim által az áldozatoktól elrabolt javakat - jelentette az NBC televízió. 


Külpolitika

Vagyim Arisztov
Feljegyzések Oroszországból

Már egy jó ideje, hogy Európában élek, így sokkal szembetűnőbb, milyen hideg is az oroszországi klíma. Míg most, április közepén Budapesten 12 fokot mutatnak a hőmérők, addig itt, Szentpéterváron reggel mínusz három fok volt, sőt e cikk megírásakor esik a hó is. A város körüli területeket egész április elejéig hótakaró borította, melynek elolvadásával főleg a települések és utak mentén bőséges szemétmennyiség bukkant elő. A szemétborította városok és falvak látványa már közvetlenül a magyar-ukrán határ átlépése után fogadott; Ukrajna a vonatablakból nézve egybefüggő, hatalmas szeméttelep benyomását keltette. Úgy látszik, mikor sokáig forradalmasdit játszanak a népek, nem jut idő a takarításra.


Hechs László
Tart még a harcosok pihenője

Az elmúlt hetekben az izraeli parlament, a knesszet elutasította a gázai kivonulással kapcsolatos referendumról szóló törvényt, és jóváhagyta a költségvetést is, amellyel elhárultak a jogi akadályok a gázai kivonulás elől. A Hamasz és az Iszlám Dzsihád elindul a júliusra tervezett parlamenti választásokon. E tényeket Abbász „demokratikus reform” vonalával együtt sokan a békefolyamat megújulásaként értékelik. Ez az ideiglenes palesztin állam de facto megalakulásához vezethet, amelyet sokan a palesztin-izraeli konfliktus megoldása kulcsának tartanak.


Busa Viola
Vészforgatókönyv nincs

Bizonytalannak tűnik az Európai Unió alkotmányának sorsa. Az alapszerződés elfogadásáról vagy elutasításáról a franciák május 29-én szavazhatnak, míg a szintén uniós alapító tagnak számító Hollandia polgárai néhány nappal később dönthetnek majd ez ügyben. Már ha egyáltalán szükség lesz rá: a jelenlegi közvélemény-kutatások eredményei szerint ugyanis a franciák többsége inkább a nem szavazat felé hajlik, de ha az EU-nak akár csak egy tagországa is elutasítja az alkotmányt, az nem léphet életbe akkor sem, ha a többi ország elfogadja azt. Erre az esetre azonban még nem dolgoztak ki hivatalos forgatókönyvet, így egyelőre bizonytalan, hogy hogyan alakul az európai integráció sorsa a jövőben.


Négykeréken

Király Sándor
Kis Volvo – nagy biztonság

A Volvo kívül-belül megújult S40-ese nem az iparág legkiemelkedőbb terméke. Amit viszont a kategóriából ki lehetett hozni, azt a skandináv autógyár hozzáértéssel végezte el. 


Hogyan hatnak ránk az időjárás-változások?

Már az időjárás sem a régi…, bezzeg az én gyerekkoromban… - sok ilyen frázist elpufogtatunk, ha nem olyan az idő, amilyennek éppen szeretnénk. Régi vágya az embernek, hogy megismerhesse az időjárás folyamatait, hiszen a munka, a szórakozás, és néhol még az élet védelme is szorosan összefügg a minél pontosabb előrejelzésekkel. Szerintem egy meteorológus prognózisa igenis lehet ugyanolyan jó, mint bármelyikünké. Ezért a közlekedési balesetektől az elrontott nyaraláson át a silány termésig sok mindent írunk a meteorológusok számlájára.


Sport

Lakatos Péter
Az önvédelem nagykövete

Néhány napig Budapesten vendégeskedett az Izraeli Védelmi Erőknél alkalmazott önvédelmi és taktikai rendszer igazgatója, Ejal Janilov, aki több nemzet rendőreit képezte Magyarországon, április 1-je és 17-e között.


Beindul végre a Ferrari szekere?

Lassan hagyománnyá válik, hogy a Forma-1-es világbajnokság első európai versenyét az Enzo és Dino Ferrariról elnevezett imolai pályán rendezik meg. Az elmúlt három hetet minden csapat intenzív teszteléssel töltötte. 


Szabadidő

Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 


Színes

Autóval a földszintre

Két emeletnyit zuhant autójával egy magas garázsból egy nő az Egyesült Államokban, de megúszta néhány karcolással a földet érést. 


DUMA PLÁZA

Milyen messzire jutott volna Mózes, ha Egyiptomban közvélemény-kutatást végez, és kikéri népének véleményét? (Harry S. Truman, amerikai elnök)


Fürge vekker

A szokványos ébresztőórákhoz képest meglepően fürge vekkert fejlesztett ki a massachusettsi műszaki egyetem egyik hallgatója. A szerkezet, miután tulajdonosa - vérmérsékletétől függően tétován kotorászva, vagy egy jól irányzott csapással - elnémítja, azonmód útra kel, elgurul a lakásban, és újrakezdi az ébresztést.


Vadmacska- vadászat

Elképzelhető, hogy ezentúl törvényesen lehet majd vadászni a vadmacskákra az amerikai Wisconsin államban. A már eddig is sokat vitatott ügy most azért kapott új lendületet, mert egy tűzoltó által benyújtott és szavazásra bocsátott, a vadmacskák vadászatát szorgalmazó indítvány nagyarányú támogatásra talált.


Mire vágynak a nők?

Ki hinné, hogy a nők többségét nem csábítják a fenegyerek típusú férfiak? Pedig - a New Scientist magazin publikációja szerint - amerikai kutatók most erre a következtetésre jutottak.  A férfiak gyakran esnek abba a tévhitbe, hogy a másik nemet a kockázatos, merész mutatványok, mint például a bungee jumping vagy a gyorshajtás vonzzák. Valójában az ellenkezője az igaz, állítja az amerikai oronói Maine Egyetem kutatócsoportja. Szerintük mindazok, akik az izgalom kedvéért kockáztatnak, nagy valószínűséggel kivívják férfitársaik elismerését. A nőket azonban ez a típus elriasztja, és inkább az óvatosabb férfiaknak szánják a partner szerepét - állítja a kutatást vezető Dr. William Farthing. A tudós ugyanakkor rámutatott, hogy a nőket vonzzák a magas szociális státussal bíró férfiak, így ha a kockázatvállalás kivívja például a barátok elismerését, akkor ezáltal attraktívabbá válhat a férfi. 


Kétséges az utazás a fekete lyukakon át

Egy amerikai tudós kutatása nyomán szertefoszlott az a remény, hogy egy szép napon a fekete lyukakon át utazhatunk majd a világűrben. Andrew Hamilton professzor ezt a Warwicki Egyetemen Fizikai Intézetének konferenciáján jelentette be.


Két kerék, két ülés, egy ember

Egy kínai férfi kitalálta a kétüléses, mégis egyszemélyes biciklit. A kerékpáros kondíciójának megfelelően választhat, hogy éppen melyik ülést szeretné megülni. Az ötlettel Luo Jianping pekingi kerékpárbolt-tulajdonos hozakodott elő.


Mi van a képen?

1. Az új M0-ás évgyűrű. 2. Kengyelfutó Gyalogkakukk fekete kondenzcsíkkal. 3. Fából vezetékkarika