Vissza a tartalomjegyzékhez

Busa Viola
A számlát az FBI kéri

A Bush-kormány olyan törvénytervezet kidolgozásán fáradozik, amelynek révén több százmillió nemzetközi banki ügylettel kapcsolatos adathoz férhetne hozzá - adta hírül a napokban a The New York Times. Az intézkedés célja a terrorizmus, valamint a pénzmosás elleni harc hatékonyságának fokozása lenne. A tervezet támogatói szerint egy ilyen lépés elengedhetetlen a terrorszervezetek pénzmozgásainak nyomon követéséhez, de megnyugtatásképpen azt is hozzátették: az új rendelkezés tartalmazna olyan elemeket is, amelyek megakadályoznák a személyes adatokkal való visszaélést. 


Robert Müller FBI-igazgató Christoph Blocher svájci igazságügy-miniszterrel. Nincs titok Fotó: Reuters

Az amerikai pénzügyminisztérium egyik munkacsoportja által indított kezdeményezés a The New York Times értesülései szerint a hírszerzés reformjára vonatkozó, tavaly decemberben elfogadott törvényjavaslat egyik rövid, alig feltűnő rendelkezésén alapszik. E cikkely ugyanis felhatalmazta a minisztériumot olyan szabályzatok kidolgozására, amelyek megkövetelhetik a pénzintézetektől „bizonyos nemzetközi, elektronikus átutalási tranzakciók” adatainak beszolgáltatását a pénzmosás és a terrorizmus elleni harc támogatása érdekében. Kormányzati szakemberek szerint ugyanis ilyen nemzetközi átutalásokkal mozgósították a terroristák azt a több mint 130 ezer dolláros összeget, amely a szeptemberi 11-ei támadások végrehajtásához volt szükséges. A terrorszervezetek pénzmozgásait azonban nehéz nyomon követni: a 9/11-es bizottság jelentése szerint például a szeptember 11-ei merényletek megtervezésének és végrehajtásának „összköltsége” 400-500 ezer dollár körül lehetett, a pénzmozgások mögött azonban egyetlen szokatlannak tekinthető tranzakció sem állt.
A szövetségi kormányzat a szeptember 11-ei támadások óta számos lépést tett a terrorizmus finanszírozásának megakadályozása érdekében: kibővítette azon szervezetek listáját, amelyek valószínűsíthető terrorkapcsolataik miatt nem hajthatnak végre pénzügyi tranzakciókat amerikai bankokkal. A pénzmozgások nyomon követésére új nyomozóirodákat is létrehoztak, és az úgynevezett patriótatörvény, valamint egyéb szabályozások alapján a pénzügyi szektortól nagyobb mennyiségű adatszolgáltatást, valamint a törvények szigorúbb megtartását követelték meg. A mostani tervezet alapján az amerikai bankokba, illetve bankokból indított tranzakciók adatait rögzítenék egy kormányzati adatbázisban.
A nemzetközi tranzakciók nyomon követése azonban a pénzügyi szektor képviselői szerint még nagyobb nyomást helyezne a bankokra és pénzintézetekre, amelyek már így is kezdik teljesíthetetlennek érezni az egyre szaporodó adatszolgáltatási és egyéb rendelkezések követelményeit. Fennáll annak veszélye is, hogy az intézkedés nyomán a terroristák 
a feketepiacra korlátozzák majd ügyleteiket, aminek következtében végleg követhetetlenné válik a terrorpénzek mozgása. A pénzügyminisztérium munkacsoportja az FBI-jal és a belbiztonsági minisztériummal karöltve, kanadai és ausztrál modellek figyelembe vételével dolgozik a tervezeten, amelynek végleges formája várhatóan az év végére készül majd el.