Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 14. szám, 2005. április 08

Belpolitika

Hazafi Zsolt
Mégsem lesz rossz?

„Nagy lépés, méghozzá előre” - fogalmazott lapunknak Fodor Gábor szabad demokrata képviselő annak kapcsán, hogy kialakulni látszik az ügynöktörvény végső formája, és a nyilvánosságpárti félelmek ellenére várhatóan nem egy újabb kilúgozott törvényt fogadnak el a képviselők. Mindenesetre a lapzártánk utánra tervezett sajtótájékoztatón elviekben Burány Sándor, az MSZP, és Fodor Gábor, az SZDSZ témafelelőse bejelenti, hogy sikerült a kormánypártoknak megegyezniük az ügynöktörvény részleteiben. 


Munkatársunktól
Mindent vagy semmit

Az egyik oldalon Orbán Viktor szavahihetősége, a mások oldalon az Élet és Irodalom című hetilap hitele forog kockán annak kapcsán, hogy igaz-e: a volt miniszterelnök még hivatali idejében részt vett egy, az akkoriban felesége résztulajdonában álló tokaji borászkodással foglalkozó kft. taggyűlésén. 


Hajdú Sándor
Nulláról a csúcsokra

Léteznek-e Magyarországon oligarchák? Csányi Sándor, Demján Sándor vagy Széles Gábor, az ország leggazdagabbnak tartott üzletemberei összehasonlíthatók-e például az orosz milliárdosokkal? Az általuk irányított üzleti körök mekkora befolyással bírnak a magyar közéletre? Lehet-e azt mondani róluk, hogy „politika fölött álló” személyekké váltak, akiknek mindegy, hogy milyen színezetű kormány van hatalmon, az állammal akkor is kitűnő kapcsolatokat ápolnak? 


Életmód

Tóth Zsuzsanna
Találkozás a vörössel

Valentino a divattörténelem egyik legkiemelkedőbb és legmeghatározóbb tervezője. Az 1962-es Pitti-palotában megrendezett első emlékezetes divatbemutatójától kezdve az amerikai divattervezők tanácsától 2000-ben átvett életműdíjig Valentino kreativitása és hihetetlen gyorsasággal felívelt karrierje szinte legendává és az olasz divat meghatározójává vált.


Fókusz

Hetek-összeállítás
Búcsú Rómában

Pénteken - lapzártánk után - várhatóan több mint kétszáz állam- és kormányfő jelenlétében kerül sor II. János Pál pápa temetésére. Míg 1978-ban I. János Pál búcsúztatására Carter elnök édesanyját küldte el, most George W. Bush elnök mellett két volt elnök, Bill Clinton és az idősebb George Bush is a Vatikánba érkezik. Tony Blair brit kormányfő személyében szintén először vesz rész katolikus egyházfő temetésén az anglikán államvallású szigetország miniszterelnöke. A politikusok mellett több mint egymillió zarándokot is Rómába várnak, és a temetés napját a világ számos országában hivatalos gyásznappá is nyilvánították - a rekordot ebben a tekintetben Brazília állította fel, ahol Lula elnök egyhetes állami gyászt rendelt el.


A pápaválasztás forgatókönyve

A pápaválasztás forgatókönyve című cikkünk pdf formátumban tekinthető meg.


Gazdaság

Kovács Klára
Lehetetlen javaslat

Akár még csalódást is jelenthet az Adóreform Bizottság javaslata, ugyanis - az első olvasat szerint legalábbis - várhatóan sem könnyebbséget, sem versenyképesség-javítást nem hoz az adófizetők számára. Draskovics Tibor pénzügyminiszter adóreformot beharangozó szlogenje, miszerint a cél az, hogy „többen, egyszerűbben, kevesebb adót fizessenek”, nem köszön vissza az Akar László vezette bizottsági javaslatcsomagból. Az elképzeléseket nemcsak az ellenzéki Fidesz, hanem a koalíciós partner is támadja.


Bakó Zoltán, Major Nóra
Pályára állunk

Az már biztosra vehető, hogy a 2002 óta regnáló kormány nem tudja beváltani a 800 kilométeres autópálya építésére vonatkozó ígéretét. Az építkezések ugyan gőzerővel zajlanak, ám így is „csak” 431 kilométer autópálya épül meg 2006 végéig, az idén 95, 2006-ra pedig 241 kilométer gyorsforgalmi út átadását tervezi a kormányzat. Sokan kétkednek azonban a rendkívül ambiciózus sztrádaprogram ütemtervének valóra váltásában. A legkritikusabb pontnak az előkészítés bizonyul, amely várhatóan háromszor hosszabb ideig tart magánál a kivitelezésnél. A jelenlegi hazai gyorsforgalmi úthálózat hossza mintegy 630 kilométer.


Ruff Gabriella
Kínpadon a fehérgalléros bűnözők

Az igazságszolgáltatás teljes szigorával csapott le a fehérgalléros bűnözőkre. A világ legnagyobb könyvelési botrányáról híres WorldCom távközlési óriás egykori elnök-vezérigazgatóját a napokban minden vádpontban bűnösnek találta az esküdtszék. Bernard Ebbersre összesen 85 évnyi börtönbüntetést szabtak ki, ami miatt - az üzletember a 63 éves korára való tekintettel - gyakorlatilag élete végéig rács mögött maradhat. Az USA-ban a példaértékű ítéletek sora született a napokban. Az amerikai etika értelmében súlyosabb ítéletet kap az USA-ban egy adócsaló, mint egy rabló. 


Kalmár Erika
Pályázat beszállítóknak

Az ipari és szolgáltatói szektor versenyképességének fejlesztését célozva, a feldolgozóipari beszállítókat erősítendő, idén is pályázatot írt ki a GKM.


Kardos Anikó
A BUX és a Mol a régió nyertese

A múlt heti tanácstalanság után felfelé vették az irányt a vezető tőzsdeindexek, igaz, csak nagyon óvatos ütemben. Amerikában az új munkanélküliek száma a várt csökkenés helyett némi növekedést mutatott, ami óvatosságra intheti a Fedet további kamatdöntései meghozatalakor. Folytatódott a gyógyszeripar vesszőfutása, miután az ír Elan és a Biogen közös fejlesztésű vastagbélrák-gyógyszerének mellékhatásaiba újabb páciens halt bele. Nem tett jót a szektornak a világ legnagyobb gyógyszergyártója, az amerikai Pfizer által kiadott profitfigyelmeztetés sem, a cég a növekvő verseny és bizonyos készítményeinek vizsgálata miatt az elemzők által várt eredmény alsó határát tartja reálisnak. 


Háttér

Makki Marie-Rose
Szex az óvodában

Gyerekek közti orális szex az óvodában - az első hallásra kissé vadul hangzó jelenségről egyre több szülő számol be, és ennél sokkal többször fordulhat elő hasonló eset. Csak nem rögtön, hanem esetleg húsz év múlva derül majd fény rá, mondjuk egy elrontott házasság boncolgatása kapcsán. Szakemberek szerint a nemi életre való felkészítés teljességgel hiányzik a családok életéből, holott a védelmet jelentő tájékoztatásra minden eddiginél nagyobb szükség lenne: a média árasztotta szexuális képi ingerözön kiskorúakra gyakorolt hatása felér ugyanis egy ismétlődő szexuális abúzussal. A mai pedagógusok pedig nem lettek - nem lehettek - felkészítve az e téren rájuk váró megpróbáltatások kezelésére.  Ötéves kisfiú, akit társa azzal kényszerít az udvar félreeső zugában - télen, állig felöltözve - orális szexre, hogy máskülönben nem lesz a barátja. Kortársa, aki bevallja: az apukájával együtt szokták nézni a pornófilmeket. Ha valakinek akad ma óvodáskorú gyermek a családjában, akkor valószínűleg nem lepődik meg az idézett beszámolókon. 


Somorjai László
Halálos dohánybiznisz

Miközben a dohánygyártó cégek busás haszonnal termelnek, az adófizetőknek évente több százmilliárd forintjába kerül cigarettázó honfitársaik szenvedélye: a költségvetésbe évente 260 milliárd folyik be a dohánytermékek adóiból, a dohányzás okozta megbetegedések közvetlen és közvetett költsége viszont a bevétel többszörösét teszi ki. És ekkor még nem beszéltünk egy korántsem mellékes „mellékhatásról”, az évi 28 ezer, dohányzás miatti elhalálozásról. A cigarettagyártó ipar gazdasági erejét jelzi, hogy a százmilliárdos perektől sem ijed meg, cinizmusára pedig jellemző: azt állítja, az állam jobban jár, ha polgárai korábban halnak meg, mintha tovább élve gondoskodni kellene róluk.


Hajdú Sándor
A postás, akinek kétszer csengettek

A népszerű vetélkedő eddigi történetében a legnagyobb nyereménnyel, húszmillió forinttal egy békéscsabai postás, Némedi József távozott. A műsor jubileumi adásában azután újra játéklehetőséget kapott, ahol újabb hárommilliót kasszírozhatott. 


Sebestyén István
Kéjgyilkos Szécsényben

A helybeliek, ha tehetnék, saját maguk vennének elégtételt azon a szécsényi férfin, aki az elmúlt hétvégén megdöbbentő és horrorisztikus módon meggyilkolta a tizennégy éves Hugyecz Nikolettet. A rendőrség két nap alatt bukkant a később beismerő vallomást tevő elkövető nyomára, akit lapzártánkkor előzetes letartóztatásba helyeztek, és elrendelték az elmeorvosi vizsgálatát. A férfinak korábban kizárólag tizenéves barátnői voltak, akikkel több esetben erőszakoskodott, emiatt el is ítélték. Börtönbüntetéséből kedvezménnyel szabadult. 


Vagyim Arisztov
A harmadik Róma nem enged

Oroszország - akkori nevén Rusz - hivatalosan 988-ban vette fel a kereszténységet a keleti Bizánctól. Az első évszázadokban szó sem volt a nyugatiakkal szembeni ellenérzésekről. Kijev, az akkori központ, jó viszonyt ápolt mindkét központtal, és ez kölcsönös volt. Latin misszionáriusok ugyanúgy tevékenykedtek Rusz földjén, mint bizánci kollégáik. Kijev fő székesegyházában pedig I. Kelemen pápa földi maradványait őrizték, aki a 2. század elején e helyen halt meg száműzetésben. Komoly ereklyeimádás is kialakult körülötte, ami még a 18. században is megújult a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása idején.


Tarik Demirkan
Tovább hallgat a szürke farkas

„Én az Isten akaratát hajtottam végre! Részt szeretnék venni II. János Pál pápa temetésén” - áll azon a kérvényen, amelyet Mehmet Ali Agca, a pápa ellen 1981-ben elkövetett merénylet főszereplője nyújtott be a török Igazságügyi Minisztériumhoz. Mehmet Ali Agca 1981. május 13-án lőtt rá a katolikus egyházfőre, és az olasz börtönökben töltött tizenkilenc év után kiadták a török hatóságoknak. Jelenleg az egyik isztambuli börtönben tölti újabb tizenhét éves börtönbüntetését, melyet egy török újságíró ellen 1980-ban elkövetett gyilkosságért szabtak ki rá.


Major Nóra, Béres Dávid
Népbetegség a pénztelenség

- Ez egy örökség az előző rendszerből. Negyven éven keresztül nem volt mit megtakarítani, mert a munka árát nem pénzben kapták az emberek, hanem természetben, hiszen 3,60 volt a kenyér, és ingyen lehetett nyaralni a balatoni SZOT üdülőkben. Amerikában például sokkal pénzügytudatosabbak az emberek. Amikor megszületik egy gyerek, az egy komoly megtakarítási programot jelent a szülők számára. Nagy a felelősségtudatuk aziránt, hogy ne csak a saját maguk, hanem a gyermekeik jövőjét is biztosítsák. Ha azt szeretnék, hogy a gyerek egyetemre járjon, annak anyagi feltételt kell teremteni. Nagyon hasznos azt hangsúlyozni az embereknek, hogy a saját anyagi jövőjükért ők maguk a felelősek. Hogyha befektetnek egy kockázatos, kiismerhetetlen magánvállalkozásba, és az éppen bedől, akkor ne menjenek a Pénzügyminisztérium elé tüntetni, hogy az állam adja vissza a pénzüket, mert az nem az államnál van.


Hit és értékek

Grüll Tibor, Kumrán Izrael
A tekercsek titkai

Aki beesett arcú, öltönyös-nyakkendős-szemüveges egyénnek képzeli az egyetemi professzorokat, első pillantásra nehezen mondaná meg Hanan Eshelről, hogy ő is közéjük tartozik. Fején kipa, lábán edzőcipő, kitűrt kockás inge lobog a szélben. Pedig a Tel Aviv-i Bar-Ilan Egyetem tanszékvezető régészprofesszora, aki több mint húsz éve ás, kutat, publikál Kumránról. Néhány üdvözlő szó után zuhogó esőben vágunk neki rögvest a barlangoknak, ahol hatvan éve az első holt-tengeri tekercseket felfedezték. Hegynek fel, hegynek le, mindenünk csurom víz, tetőtől talpig sárosak vagyunk - én majdnem leestem egy szakadékba, két amerikai kolléga a dzsekijével húzott ki -, de Hanan csak megy elöl, és fáradhatatlanul magyaráz.


Külpolitika

A kaszinóváros ura

A Vatikán mellett a héten Európa egy másik miniállamának a vezetője is elhunyt. III. Rainier monacói herceg hosszas betegeskedés és több mint fél évszázados uralkodás után 81 éves korában távozott az élők sorából. A világ egyik legkisebb monarchiájának és Európa egyik legrégebbi uralkodócsaládjának élére most a herceg fia, Albert kerül majd, akitől - mivel utódai nincsenek - várhatóan idősebb húga, Caroline, vagy annak leszármazottai öröklik a hercegi trónt.


Karl Pfeifer, Bécs
Új pártot alapít Haider

Ausztriában a valóság felülmúl minden politikai szatírát. A Szabadságpárt, az FPÖ öt éve kormányoz koalícióban a konzervatív ÖVP-vel, és azóta Karinthiát kivéve minden választáson vesztett. Ezenkívül 2002-ben új választást provokált - akkor is a szélsőjobboldali szárny kritikája érte a pártvezetést, ami nem zavarta az FPÖ valódi vezérét, Jörg Haidert. Mostanában azonban Haider úgy érezte, hogy ez a kritika megsérti a vezérelvet, és ezért beváltotta fenyegetését.


Hetek-összeállítás
Blair triplázni készül

Tony Blair a héten eleget téve ceremoniális kötelezettségeinek, felkérte a királynőt, hogy oszlassa fel a parlamentet, és jelentse be a választások időpontját, amelyet május 5-ére tűztek ki. A szakértők szerint a mostani lesz az egyik legkevésbé megjósolható kimenetelű és legszorosabb választási küzdelem Nagy-Britannia történetében. Tony Blair, aki ezúttal harmadszor és egyben utoljára száll majd ringbe a miniszterelnöki pozícióért, arra sürgette a Munkáspárt tagjait, hogy küzdjenek meg minden egyes szavazatért és mandátumért.


Morvay Péter
Jobb a békesség

- Azért vált szükségessé egy ilyen törvény megfogalmazása, mert a tajvani hatóságok már hosszú ideje elszakadási politikát folytattak, és lépésről lépésre arra törekednek, hogy megtörjék Kína egységét. Ezért helyezték kilátásba az alkotmánymódosítást, és kezdeményeztek népszavazást az önállóságról.


Hajdú Sándor
Fogytán a híres erdélyi tolerancia

A rendszerváltást követő tizenöt évben nem voltak antiszemita megnyilvánulások a határon túli magyarok körében. Ez természetes is, hiszen a jogaikért küzdő kisebbségekként a határon túli magyarok sorsközösséget éreznek minden más, tradicionális értékek alapján szerveződő (nemzeti vagy vallási) kisebbségi közösséggel és annak tagjaival. Más kisebbségek elleni megnyilvánulásokkal ugyanis magyar kisebbségi közösségként való fennmaradásuk jogalapját, végső soron saját kisebbségi létüket kérdőjeleznék meg, esetleges antiszemitizmusukkal elsősorban saját magukat gyengítenék.


Sport

László István
Hat hétig oktattak Kanada csillagai

Ami Brazília és Anglia a focinak, az Kanada a jégkorongnak. Világbajnok és őshaza egy személyben. A magyar hoki mostoha körülményeinek ismeretében csoda volt, hogy a múlt tavasszal a világbajnoki címvédő kanadai jégkorong-válogatott budapesti edzőtáborozással készült a prágai világbajnokságra, miközben velünk is megmérkőzött. Még nagyobb volt a meglepetés, amikor idén februárban az egyik kanadai sztár, a világbajnoki döntőn is gólt vágó Rob Niedermayer unokatestvérével, Jason Strudwick-kel visszatért Budapestre, hogy a hazai bajnokság hajrájában a Ferencvárost erősítsék. A két sportember a bajnokság végeztével, elutazásuk előtt nyilatkozott lapunknak.


Szabadidő

Takács Gabriella
Médiasztárok vagy teletextesek?

Idén is masszív „konkurenciaharcra” számíthatnak azok a továbbtanulni szándékozók, akik a kommunikációs szakmák mellett tették le voksaikat. A sajtó, média és csatolt területei iránti, eddig is jelentősnek mondható érdeklődés évek óta töretlen. Azonban, hogy a frissen végzettek divatos diplomájukkal jó esélyekkel indulnak-e a munkaerőpiacon - egyáltalán: pontosan mit is kezdhetnek vele -, az egyelőre kérdéses. Csak most kezdtek kikerülni az első végzős évfolyamok a felsőoktatásból.


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 


Színes

A britek és a furcsa balesetek

Úgy tűnhet, hogy Anglia nem kifejezetten biztonságos hely, ha azt vesszük, hogy szinte nincs is olyan meghökkentő baleset, amilyet az ottani kórházakban ne kezeltek volna már. Legalábbis a betegfelvételi lapok alapján készült statisztikák szerint nagyon is így fest a helyzet - bár az Egészségügyi Minisztérium által közölt adatok azokat az eseteket is tartalmazzák, melyek külföldön történtek, viszont a kezelést már Angliában végezték.


DUMA PLÁZA

Ha valaki azt akarja, hogy az álma valóra váljék, először fel kell ébrednie. (Paul Valery, francia költő)


Madison-emlékezet

Az „alkotmány atyjának” is nevezett James Madison leveleinek kiadására hosszú huzavona után, komoly közéleti nyomásra került sor. Madison az Egyesült Államok negyedik elnökeként két cikluson át (1809-1817) szolgált, de külügyminiszteri posztot is betöltött.


Miért nehéz leszokni a dohányzásról?

Tudósok úgy vélik, rájöttek, hogy miért szoknak le olyan nehezen a dohányosok a cigarettáról. A londoni Goldsmiths College kutatói arra jutottak, hogy ha valakit megfosztanak a nikotintól, akkor az az egyébként kellemes dolgokat kevésbé élvezi.


Vakszerencse

A pontos célzás miatt lelkendeztek Joel Ludvicek golfpartnerei, de ő egy kicsit szkeptikus volt, tekintve, hogy igazoltan vak. „Vicceltek ezzel már korábban is” - idézi fel a hetvennyolc éves golfos. Csakhogy ez alkalommal társai igazat mondtak. 


Zenei fesztivál fülhallgatóval

Szokatlan megoldással próbálják betartani a csendrendeletet a nagy-britanniai Glastonbury Fesztivál szervezői: fülhallgatót adnak a vendégeknek, akik saját maguk döntik el, mennyire hangosan akarják hallgatni a zenét. Az úgynevezett csendes diszkó ötlete az egyik szervező lányától származott. Korábban már több módszerrel is próbálkoztak, hogy be tudják tartani a csendháborítás elleni szabályokat, de eddig egyik sem vált be igazán. 


Mi van a képen?

1. Gólyahír: Kistrabantok érkezése várható! 2. NDK-kormányprogram: egy fészek, négy kerék, két fióka. 3. Kele® - keletnémet autóriasztó prototípus. 4. NP-DE 53-as Stasi-ügynökpáros álcázási gyakorlaton