Vissza a tartalomjegyzékhez


A britek és a furcsa balesetek

Úgy tűnhet, hogy Anglia nem kifejezetten biztonságos hely, ha azt vesszük, hogy szinte nincs is olyan meghökkentő baleset, amilyet az ottani kórházakban ne kezeltek volna már. Legalábbis a betegfelvételi lapok alapján készült statisztikák szerint nagyon is így fest a helyzet - bár az Egészségügyi Minisztérium által közölt adatok azokat az eseteket is tartalmazzák, melyek külföldön történtek, viszont a kezelést már Angliában végezték.


- Igen, jól értette, beszorult! Az ujjam a telefonba, a férjem orra az egérfogóba, a gyerek feje az akváriumba, az aranyhal a gyerek szájába...

Ezek alapján a 2004 áprilisáig tartó tizenkét hónapban közel egymillió embert vittek így kórházba. 
Íme néhány érdekes eset: 6 embert skorpió csípett meg, 451-et lódarázs, 24 pácienst pedig patkányharapással kezeltek. Az otthon sem bizonyul mindig biztonságosnak: 9-en ágyuk miatt kerültek kórházba, huszonketten pedig „lángoló vagy olvadozó” pizsamájuknak estek áldozatul - legtöbbször a cigarettának vagy a meghibásodott elektromos ágymelegítőnek köszönhetően. Az Állami Egészségügyi Szolgálat különleges esetei között szerepel még az a kilenc ember, akik ágyukban „nem szándékos fuldoklást és fojtogatást” éltek át, illetve az a gyermek, aki azért került kórházba, mert „hosszan tartózkodott súlytalan állapotban”. A minisztérium szóvivője elmondta, hogy a pontos baleseti kategóriákat az ENSZ Egészségügyi Világszervezete határozta meg, és csak sejteni vélik, hogy a hosszan tartó súlytalanság állapotát például egy vásári hinta okozhatta. 
A természetben 37-en váltak „vulkánkitörés áldozataivá”, 207-en pedig „tövisek, tüskék és éles levelekkel való érintkezés” következtében szorultak sürgősségi ellátásra. A hagyományosnak mondható balesetek közül gyakoriak a nem elektromos szerszámok, mint például a kalapács okozta szerencsétlenségek (4115 emberrel történt ilyesmi), és körülbelül 2000-en - többnyire gyerekek - estek le fáról, 138 embernek pedig valamilyen idegen testet kellett eltávolítani a szervezetéből. (AFP)