Vissza a tartalomjegyzékhez


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 

Kemencés nyúlmáj zöldségágyon

Hozzávalók:
50 dkg nyúlmáj
15 dkg baconszalonna
10 dkg vegyes zöldség
25 dkg burgonya
15 dkg vöröshagyma
3 dkg fokhagyma
1 db kaliforniai paprika
1db jégsaláta
20 dkg sárgarépa
4 db narancs
1 db birsalma
olívaolaj
kakukkfű
borsikafű
balzsamecet

A leforrázott nyúlmájat baconszalonnába betekerjük. Fogvájóval megtűzzük. 
Olívaolajon lepirítjuk a kockára vágott kaliforniai paprikát, zellert, zöldpaprikát, vöröshagymát, fokhagymát. Hozzátesszük a nyúlmájat, és borsikafűvel, kakukkfűvel ízesítjük. A zöldségágyon elősütjük. 
A jégsalátát rusztikus darabokra vágjuk, a tányér közepére felhalmozzuk. Kockára vágott birsalmát, narancsot, kaliforniai paprikát, sárgarépát teszünk rá. Meglocsoljuk balzsamecettel. Petrezselyemzölddel megszórjuk. Rácsos burgonyát kínálunk hozzá. A sült ragut a burgonyahalmazok közé felrakjuk, rátesszük a sült nyúlmájat.

Mákalagút meggylekvárral

Hozzávalók:
6 db tojás
6 dkg liszt
8 dkg darált mák
12 dkg cukor
őrölt fahéj
20 dkg meggylekvár
10 dkg csokoládékrém
15 dkg csokoládé
10 szem piros cseresznye

Mákos felvertet készítünk: a tojássárgáját a cukor 1/3-ával összekeverjük. A cukorral kemény habbá vert tojásfehérjéből egy kevéssel fellazítjuk a sárgáját, majd óvatosan hozzákeverjük a többi habot is. Közben folyamatosan hozzáadjuk a liszttel összekevert mákot. A masszát fakanállal „O” betű formában keverjük, miközben a tálat körbe-körbe forgatjuk. Így nem törik össze a fehérje. Egy tojáshoz 6 dkg lisztet, 2 dkg cukrot, fél dkg mákot használjunk. Aki mákosabban szereti, tehet bele többet, de a liszt-mák-tojás arányára ügyelni kell. Ha sima piskótatésztát készítünk, adhatunk hozzá olvasztott vajat. Így még selymesebb lesz a tészta és nem szárad ki. Most a mák miatt nem szükséges, hiszen az olajos. A masszát kivajazott, kilisztezett őzgerinc-formába öntjük. (Ne töltsük túl teli, mert akkor kipúposodik.) A masszát fakanállal felhúzzuk a forma széléhez. (A tésztát ízlés szerint ízesíthetjük őrölt fahéjjal, vaníliás cukorral vagy reszelt citromhéjjal.) Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. 
A csokoládét vízgőzön felolvasztjuk, langyosra felmelegítjük, s alumíniumfólián áthúzzuk vele a kész tésztát. Megvárjuk, míg a csokoládé megmerevedik, majd felvágjuk. A szeletek közepét csokoládékrémmel megdíszítjük, majd egy-egy szem cseresznyét teszünk rá. Meggylekvárral kínáljuk.