Vissza a tartalomjegyzékhez


A kaszinóváros ura

A Vatikán mellett a héten Európa egy másik miniállamának a vezetője is elhunyt. III. Rainier monacói herceg hosszas betegeskedés és több mint fél évszázados uralkodás után 81 éves korában távozott az élők sorából. A világ egyik legkisebb monarchiájának és Európa egyik legrégebbi uralkodócsaládjának élére most a herceg fia, Albert kerül majd, akitől - mivel utódai nincsenek - várhatóan idősebb húga, Caroline, vagy annak leszármazottai öröklik a hercegi trónt.


III. Rainier és felesége, Grace Kelly arcképe egy kirakatban Fotó: Reuters

III. Rainier a Grimaldi-család sarjaként látta meg a napvilágot, a dinasztiaalapító Othon Canella harmincadik leszármazottjaként. A meglehetősen viharos múltú család 1297 óta uralkodik Monacóban. Rainier édesanyja, Charlotte hercegnő házasságon kívüli gyermek volt, aki később Pierre de Polignac herceghez ment feleségül. Ebből a frigyből született meg Rainier 1923-ban, ám szülei nem sokkal ezután elváltak. A herceg tanulmányait Angliában, Svájcban és Franciaországban végezte, majd a háború idején önkéntesnek jelentkezett a francia hadseregbe, és részt vett Alsace náci uralom alóli felszabadításában. Huszonhat évesen lett a monarchia uralkodója 1949-ben, nagyapja halála után.
A herceg hosszú szerelmi viszonyt tartott fenn Gisele Pascal francia színésznővel, de mind saját, mind a hercegség életében akkor következett be fordulat, amikor 1955-ben találkozott az ünnepelt hollywoodi filmcsillaggal, Grace Kellyvel, akit 1957-ben feleségül is vett. A házasságból három gyermek született: Albert, Caroline és Stephanie. Míg a herceg korábban az ország kaszinóit és hoteleit próbálta népszerűsíteni a turisták körében, az igazi áttörést Kelly hollywoodi kapcsolatai hozták: a közeli cannes-i filmfesztiválra siető mozirajongók ezt követően Monacóba is rendszeresen ellátogattak. Sokak szerint Rainiernek így sikerült az „álmos pihenőhelyet” pezsgő pénzügyi és turistaközponttá változtatnia. A herceg egyik nagy érdemének tartják, hogy a parányi államot sikerült megtartania a térképen, mi több, a tengertől elhódított területekkel 20 százalékkal meg is növelte az államát, amely azonban így is csak alig éri el a New York-i Central Park méretét. Monaco 1993-ban lett politikailag elismert állammá, amikor is felvették az ENSZ-be.
Sokan csak az „építkező hercegként” emlegetik III. Rainiert - ilyen jellegű beruházásairól a parton magasodó új luxushotelek és felhőkarcolók tanúskodnak. A herceg kitartóan küzdött az alig 32 ezer főnyi lakost számláló parányi állam függetlenségének és adóparadicsomi státusának megőrzéséért. A hercegség bevételeinek 3 százaléka származik szerencsejátékból. A boldog aranykornak azonban Grace Kelly tragikus autóbalesete véget vetett 1982-ben. A rossznyelvek szerint Rainier ekkor már erősen elhanyagolta a hercegnőt, aki az alkoholban és fiatalabb férfiak karjaiban keresett vigasztalást. A házaspár három gyermeke szintén a bulvárlapok kedvenc alanyainak számít: bár a 47 éves trónörökös, Albert visszafogottabb életet élt, két húga viharos szerelmi viszonyai és sikertelen házasságai bőségesen adtak témát a pletykalapoknak az elmúlt két évtized során.