Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Kéjgyilkos Szécsényben

A helybeliek, ha tehetnék, saját maguk vennének elégtételt azon a szécsényi férfin, aki az elmúlt hétvégén megdöbbentő és horrorisztikus módon meggyilkolta a tizennégy éves Hugyecz Nikolettet. A rendőrség két nap alatt bukkant a később beismerő vallomást tevő elkövető nyomára, akit lapzártánkkor előzetes letartóztatásba helyeztek, és elrendelték az elmeorvosi vizsgálatát. A férfinak korábban kizárólag tizenéves barátnői voltak, akikkel több esetben erőszakoskodott, emiatt el is ítélték. Börtönbüntetéséből kedvezménnyel szabadult. 

„A szécsényiek darabokra tépnék ezt az őrültet, ha módjuk lenne rá, annyira fel van mindenki háborodva a történteken” - mondja a tragikus sorsú Hugyecz Nikolett családjának egyik ismerőse. Az indulatokon cseppet sem lehet csodálkozni - annál inkább megdöbbentő az, amit a huszonnégy éves P. Tamás követett el. A rendőrségi tájékoztatás és a családi ismerős információi alapján úgy tűnik, a férfi előre kitervelte, hogy erőszakot tesz a kislányon. A mindenki által kedvesnek ismert, csinosnak jellemzett Nikolett múlt hét pénteken egy belvárosi szórakozóhelyen beszélgetett barátaival, és mivel tizenegy óráig kapott kimenőt, a jelzett időpont előtt a társasággal hazafelé indult. Legtovább egyik barátnőjével kísérték egymást, akiknek a házától Nikolettnek 300-400 métert kellett még gyalogolnia, hogy hazajusson. Otthon azonban hiába várták, nem érkezett meg. A városszéli sportpálya mellett vezető, egyébként kivilágított utcában P. Tamás várt áldozatára egy narancsszínű Peugeot-val. Amikor a kislány a közelébe ért, megragadta és - úgy tudni - már ott helyben mag akarta erőszakolni. Miután kísérlete meghiúsult, szerencsétlen áldozatát magával vitte egyik rokona házához. A nyomozók a sportpálya melletti utcában talált vérnyomok alapján már sejtették, hogy Nikolett nagy bajban lehet, és több száz városbeli segítségével két napon keresztül keresték - hiába. Vasárnap este - egy szemtanú vallomása alapján, aki egy narancsszínű autót látott a környéken pénteken este - a nemi erőszakért korábban már büntetett P. Tamás nyomára bukkantak, aki beismerő vallomást tett, és elvezette a rendőröket ahhoz a házhoz, amelynek a derítőjébe beledobta Nikolettet. A férfi nem árulta el, hogy megerőszakolta-e áldozatát, és arra sem szolgált magyarázattal, hogy miért ölte meg. Az orvosszakértői vizsgálat mindenesetre megállapította, hogy a lány még élt - bár nem feltétlen volt eszméleténél -, amikor a férfi köveket kötözve rá beledobta a gödörbe. Halálát a szakértők szerint fulladás és súlyos koponyasérülései okozták, tüdejében szennyvizet találtak.
P. Tamás a helybeliek elmondása szerint munkanélküli volt, de ennek ellenére nem élt rosszul, mivel jómódú szülei támogatták. A férfit csendes, magának való személyként ismerték, és nem igazán barátkozott vele senki. Az elmondások szerint ebben az is közrejátszott, hogy korábban kétszer is követett el nemi erőszakot barátnői ellen, akik nem mellesleg egytől egyig tizenévesek voltak. Egyiküket egy alkalommal meg is kötözte, mielőtt erőszakoskodott vele. Tettéért akkor másfél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte ugyan a bíróság, ám jó magaviselete miatt előbb szabadulhatott.
„Nem tudjuk az ilyen eseteket megelőzni, egyszerűen nincsenek rá eszközeink, ezért a potenciális áldozatok figyelmét kell inkább felhívni arra, hogy legyenek minél körültekintőbbek és elővigyázatosabbak” - mondta a tragédiával kapcsolatban lapunknak Németh Zsolt kriminológus, a Rendőrtiszti Főiskola adjunktusa. Véleménye szerint az elkövető gyermekkorában mindenképpen valamilyen traumát szenvedhetett szexuális téren, előfordulhat, hogy megszégyenítették. A szakértő az elkövetés módjával kapcsolatban úgy véli, a férfi pánikba eshetett, ezért ölte meg a kislányt, holttestét pedig el akarta rejteni. A kriminológus szerint az elkövető tényleges életfogytiglani büntetést is kaphat.