Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
A BUX és a Mol a régió nyertese

A múlt heti tanácstalanság után felfelé vették az irányt a vezető tőzsdeindexek, igaz, csak nagyon óvatos ütemben. Amerikában az új munkanélküliek száma a várt csökkenés helyett némi növekedést mutatott, ami óvatosságra intheti a Fedet további kamatdöntései meghozatalakor. Folytatódott a gyógyszeripar vesszőfutása, miután az ír Elan és a Biogen közös fejlesztésű vastagbélrák-gyógyszerének mellékhatásaiba újabb páciens halt bele. Nem tett jót a szektornak a világ legnagyobb gyógyszergyártója, az amerikai Pfizer által kiadott profitfigyelmeztetés sem, a cég a növekvő verseny és bizonyos készítményeinek vizsgálata miatt az elemzők által várt eredmény alsó határát tartja reálisnak. 

A közép-kelet európai régió nyertese lett a BUX e heti közel 4 százalékos emelkedésével, miközben a környező részvénypiacok stagnáltak.
Az emelkedés motorját a közel 12 százalékkal történelmi csúcsig dráguló Mol jelentette. Az olajcéget a kedvező iparági környezet mellett most a spekuláció is segíti, mivel a Gazprom a héten többször is kifejezésre juttatta érdeklődését a még állami kézben lévő 11,8 százalékos részvénycsomag iránt. Két százalékot esett a Matáv annak ellenére, hogy a héten az európai telekom-szektor igencsak pezsgett és a cseh telekom cég 51 százalékos pakettjének megvásárlására a várakozásnál lényegesen magasabb áron tett ajánlatot a spanyol Telefonica. A második vonalban 9 százalékkal drágult a Synergon, a cég elnyerte az „Év hálózatbiztonsági partnere” címet a Cisco Magyarországi Partnere díjak közül. Forgalom nélkül esett a felfüggesztési limitig a Zalakerámia, heti vesztesége 11 százalék.