Vissza a tartalomjegyzékhez

Ruff Gabriella
Kínpadon a fehérgalléros bűnözők

Az igazságszolgáltatás teljes szigorával csapott le a fehérgalléros bűnözőkre. A világ legnagyobb könyvelési botrányáról híres WorldCom távközlési óriás egykori elnök-vezérigazgatóját a napokban minden vádpontban bűnösnek találta az esküdtszék. Bernard Ebbersre összesen 85 évnyi börtönbüntetést szabtak ki, ami miatt - az üzletember a 63 éves korára való tekintettel - gyakorlatilag élete végéig rács mögött maradhat. Az USA-ban a példaértékű ítéletek sora született a napokban. Az amerikai etika értelmében súlyosabb ítéletet kap az USA-ban egy adócsaló, mint egy rabló. 


Bernard Ebbers. Reménykedett Fotó: Reuters

Ahogy arról már korábban beszámoltunk (. Hetek, 2002. június 28.) történelem legnagyobb könyvelési csalása során a WorldCom négymilliárd dollárral több nyereséget közölt a valósnál, megtévesztve a cég papírjaival kereskedő befektetőket. A WorldCom piaci értéke 1990-ben a 180 milliárd dollárt is meghaladta, az internetes „lufi” kipukkadása után azonban sebesen zuhant az értéke, míg a napokban 6,75 milliárd dollárért lelt új gazdára. A cég csődje befektetők tucatjait hagyta pénz (és remény) nélkül, több tízezer alkalmazottat pedig állásától fosztott meg. Ebbers az eddigi vizsgálatok szerint nem kevesebb mint 11 milliárd dollárt sikkasztott el a részvényesek vagyonából.
A WorldComot auditáló cég egyébként ugyanaz az Arthur Andersen, amely az Enron-botrány kapcsán vált hírhedtté, s illetékesei állítják, hogy a pénzügyi igazgató visszatartott információkat tőlük, s ezért nem vették észre, hogy öt negyedéven keresztül úgy mutatott ki a cég nyereséget, hogy valójában hatalmas veszteséget halmozott már fel.
Bár a távhívásokra szakosodott szolgáltató első embere mindvégig arra hivatkozott, hogy nincsenek pénzügyi ismeretei, így nem volt tisztában azzal, hogy mi is történik valójában a cégénél, az esküdteknél többet nyomhatott a latban bizonytalan tanúvallomása, legfőképpen pedig volt pénzügyi igazgatójának, Scott Sullivannek a vallomása. A pert ugyanis úgy nyerték meg az ügyészek, hogy semmiféle írásos bizonyíték nem állt a rendelkezésükre arról, hogy Ebbers részt vett volna a könyvelési csalásban, vagy utasítást adott volna rá. Sullivan azonban büntetésének enyhítéséért cserében részletesen leírta, hogy mik is történtek a cégnél. 
A károsult befektetőkkel egyébként a cég tíz vezetője peren kívül egyezett meg: összesen 54 millió dollárral kártalanítják őket. Az egyezség érdekessége, hogy ebből az összegből 18 milliót saját zsebből fizetnek ki a cégvezetők, a fennmaradó 36 milliót az erre a célra elkülönített biztosításokból fedezik. Azért nem kell nagyon aggódnunk az említett tíz igazgatóért: a fenti összeg összesített vagyonuk egyötödére rúg „csupán” - nem számítva lakóingatlanaik és nyugdíj-megtakarításuk értékét. 
Az International Herald Tribune szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy a World-Com vezetőihez hasonlóan mások pénzével játszó vállalatvezetők egy - sok szempontból a maffiához hasonlítható - zárt kört alkotnak, gyakran megosztják egymással az értékes információikat, és kölcsönösen fedezik egymás csalásait. Jó példa volt erre Martha Steward, Amerika „mintaháziasszonyának” ügye is, aki egy virginiai fegyintézet vendégszeretetét élvezte öt hónapig. A hölgy üzleti ügyei annak kapcsán lettek gyanúsak, hogy az ImClone gyógyszercégben lévő részesedését „véletlenül” pont azok árfolyamának esése előtti napon adta el. Az árfolyamesés oka az volt, hogy az amerikai gyógyszerhatóság elutasította a cég ígéretes rákellenes készítménye gyártásának engedélyezését. Az információt Stewart az ImClone alapítójától kapta, akihez családi barátság fűzte. Az ismert tévés háziasszonyt azonban nem csupán bennfentes kereskedés, hanem fontos dokumentumok megsemmisítése, az igazságszolgáltatás hátráltatása miatt ültették a vádlottak padjára.
Törvénytelen előnyöket eredményező részvényallokációk miatt került bíróság elé Frank Quattrone „tőzsdecápa”, akinek nevéhez a sikeres internetes cégek tőzsdei bevezetése kötődik. Pere során hiába állt ki mellette a Wall Street színe-java, az igazságszolgáltatás hátráltatása miatt őt is súlyosabb, a kiszabható 10-16 hónap helyett 18 hónapnyi börtönbüntetésre ítélték.
A súlyosabb csalások, könyvelési visszaélések, adócsalások esetén kifejezetten elrettentő büntetéseket mértek az elmúlt években a bűnösnek talált vállalatvezetőkre. Míg az amerikai bűnügyi statisztikák szerint erőszakos nemi közösülésért átlagosan 7 év, rablásért 9 év, gyilkosságért 20 év jár, az Enron-, a WorldCom-, a Tyco-botrányok „főhősei” 25-30 évet tölthetnek legalább rács mögött. Ennek egyik oka az, hogy az angolszász erkölcs mindig is a legsúlyosabb bűntettek között ítélte el az adócsalást, másrészt az Enron-botrány óta vírusként terjedő könyvelési visszaélésekkel kapcsolatban példát kívánnak statuálni. A (kis)befektetőkön, tőzsdén, részvénytársaságokon alapuló gazdasági szerkezetet ugyanis létében fenyegeti a tőzsde iránti erőteljes bizalomvesztés.