Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 11. szám, 2005. március 18

Belpolitika

Somorjai László
Pártos március idusa

Ebben az évben a kormányfő kapta a legtöbbet. Na nem kitüntetésekből, hanem szidalmazásból. A Múzeumkertben füttyögő ellentüntetőknek oda is szólt: „Magyarországot tehetjük az indulat, a harcos füttyök országává, vagy a béke, a nyugalom szigetévé.” Schmitt Pál a nemzetrontó, nemzetet megosztó miniszterelnökről beszélt, a MIÉP elnöke pedig megkérte hallgatóságát, ne pfújoljon minden alkalommal, amikor kiejti a kormányfő nevét, mert akkor nem tudja elmondani a beszédét. 


Szobota Zoltán
Egy párt, három pártelnökjelölt

Az SZDSZ hétvégi országos tisztújító küldöttgyűlése már a 2006-os választási kampány előkészületének tekinthető. A ringbe a jelenlegi elnök mellett Fodor Gábor és Kis Zoltán szállt be, és mindannyian tudják: az üzenet mellé arcok kellenek, hogy a jelenlegi igen csekély támogatottságot az ötszázalékos parlamenti határ fölé tornászhassák. 


Munkatársunktól
Az érdekel, mire kíváncsiak az emberek

Ebben a közös gondolkozásban vállaltam szerepet, az ismereteimet, tapasztalataimat hasznosítandó. Emellett nekem is rendelkezésre áll nagyon sok közéleti fórum. Ahol tehetem - nem elsősorban a médiumokon keresztül, hanem az emberekkel való közvetlen kapcsolatban - megpróbálom érvényesíteni ezeket a gondolatokat. 


Életmód

Kovács Krisztina
Jön az XL-es generáció

Nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában is óriási problémát jelent, hogy a fiatal generációk egyre kövérebbek, és a krónikus mozgáshiány miatt teljesítményeik is egyre rosszabbak. A lapok világszerte visszhangozzák a szakemberek vészkiáltásait, miszerint az egészségügyi kiadások oroszlánrészét az elhízás következményeire fogjuk költeni. Az USA-ban a tudósok „XL-es generációról” beszélnek, és azt állítják, hogy a gyerekek életét a kövérség legalább annyira veszélyezteti, mint a terrorizmus. 


Kerezsi Katalin
Kell-e egyáltalán testnevelés?

Tavaly látott napvilágot az oktatásügyi tárca javaslata, miszerint testnevelésből ne legyen osztályzás, csak szöveges értékelés. Ez a lépés, amennyiben csak erre az egy tantárgyra vonatkozik, elfogadhatatlan, mert a testnevelés helyzetének teljes ellehetetlenülését és az ifjúság egészségének további romlását idézné elő a szaktanárok egyöntetű véleménye szerint.


Fókusz

Sebestyén István
Drogprogramok

„Szólt még a zene, de már csak úgy »lájtosan«, mert ez egy »nagyparti« volt, mindenki kipörgött már. Egyszer hirtelen világos lett, véget vetettek a zenének. Mondom, na, a tulaj biztos be akar zárni, de a kidobósrácok helyett zsaruk jöttek fel az emeletre. Azonnal dobálta el mindenki az anyagot, ahogy ilyenkor kell” - mesélte el hétvégi élményét egy békési fiatalember, aki jelen volt azon a diszkópartin, ahol egy razzia során 31 fiatalt állítottak elő a rendőrök. Egyre több az olyan váratlan ellenőrzés, ahol tucatszám buknak le fiatalok, ami jól mutatja, hogy szemben a hivatalos statisztikákkal, melyek szerint a magyar középiskolások 16-20 százaléka próbált már ki valamilyen kábítószert, a valóságban ez az arány 50-60 százalék is lehet. Az úgynevezett könnyű drogok mára nálunk is beépültek a fiatalok kultúrájába - pedig állítólag még elmaradunk az európai tendenciáktól. „Szétesel tőle rendesen: leküzdhetetlen nevetőgörcs jön rád, még a leghülyébb vicceken is úgy tudsz röhögni, mint egy elmebeteg. Minden íz-, hang-, fényhatás ezerszeresére erősödik. Nagyon állat például moziban használni - de feliratos filmet ne nézz vele” - ecseteli nevetve a marihuána hatásait Zsolt, egy vidéki kistelepülésen élő huszonöt éves fiatalember, aki nyolc éve szívta el első - de korántsem utolsó - jointját.


Márványi Péter
Megfizettek a népszavazásért

A legendás erdélyi tolerancia emléke mostanság a kevéssé toleráns momentumok körül bukkan elő, például az Eörsi Mátyás elleni kolozsvári incidens magyarázataként. Ha Erdélyben a tordai országgyűlés óta nincs intolerancia, akkor a mostani eset sem minősülhet intoleranciának; ha mégis, azért magát az elszenvedőt kell hibáztatni. Az erdélyi magyarság egy csoportja a jelek szerint nemcsak toleranciáját, de önismeretét is erősen veszíti. Ami a romániai magyarság körében zajlik, az persze összefügg a magyarországi fejleményekkel. És nem csak annyiban, hogy a legendás erdélyi magyar tolerancia többnyire magyarországi eseményekkel és politikusokkal kapcsolatban párolog semmivé, mint március idusán, Budapesten és Marosvásárhelyen, a kormányfő illetve a kormányfő levelének kifütyülésekor.


Hetek-összeállítás
Az iráni rémálom

Brit lapértesülés szerint az izraeli hadsereg elitalakulatai a Negev-sivatagban már egy hónapja gyakorolják az iráni atomlétesítmények elleni támadást. A knesszet katonai bizottságának egyik tagja, Efraim Sné szerint a támadás a „legutolsó lehetőség”, amennyiben Irán nem adja fel az atombomba előállítására vonatkozó tervét. Időközben George W. Bush amerikai elnök megegyezett a három európai nagyhatalom vezetőjével, hogy összehangolják az Irán megfékezésére szolgáló stratégiájukat.


Gazdaság

Vida Réka, Major Nóra
Látóhatáron a kanadai modell

Új konstrukció formálódik a lakáspiacon. A napokban két évre szóló együttműködésről írt alá keretmegállapodást Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter és Robert Hage kanadai nagykövet, aki a kétoldalú tárgyalásokon egyben a Kanadai Jelzálog és Lakásügyi Társaságot (CMHC) is képviselte. Az észak-amerikai fél komoly szándékát fejezte ki arra vonatkozóan, hogy műszaki, technikai és esetleg anyagi segítséget is nyújt hazánknak a náluk is nagy sikerrel működtetett, kanadai modell néven ismert lakásfinanszírozási rendszer sikeres és hatékony átültetésére. Ha minden az előzetes tervek szerint halad, a felek még ebben az évben aláírnak egy munkaszerződést, amely alapján akár már konkrét időpontot is mondhatnak a program hazai beindítására, amely várhatóan 2006-ra tehető. 


Illényi Zsófia
Meglódult az olajár

A várakozásokkal ellentétben a tavasz beköszöntével nem enyhült az olaj világpiaci ára, sőt, nem kis aggodalmat kiváltva erős emelkedéssel, 55 dollár felé ugrott. A hír hallatán újra fellángoltak a félelmek az elszabaduló áraktól, inflációemelkedéstől, sőt gazdasági válságtól tartva. A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) képviselői a hétvégén kísérletet tettek arra, hogy megfékezzék az árak elszabadulását. Döntésük szerint napi 500 ezer hordóval több kőolajat termelnek ki, ám az elemzők úgy látják, ennek ellenére egész évben magasan marad a fekete arany ára. 


Kardos Anikó
Eséssel ünnepelt a BUX

Az emelkedésnek indult amerikai kötvényhozamokra reagálva csökkenés jellemezte a héten a részvénypiacok irányát. Az amerikai külkereskedelmi mérleg hiánya újabb rekordot döntött, az olajár továbbra is a rekordszintek környékén tartózkodik, és újra jelentősebb gyengülést mutat a dollár az euróval szemben is. Erőteljes zuhanást mutattak a feltörekvő piacok részvényindexei. A hét vége felé meginduló devizapiaci gyengülés profitrealizálásra sarkallta a külföldi befektetőket, így szerdán a kötvénypiacokon hozamemelkedés, a részvénypiacokon hatalmas esés borzolta a kedélyeket.


Háttér

Gadó János
Meghazudtolt történelem

A héten Kofi Annan ENSZ-főtitkár és számos államfő jelenlétében Jeruzsálemben megnyílt a Jad Vasem Múzeum legújabb állandó kiállítása, a Nevek Csarnoka. A tárlat európai zsidó családok több generációjának életét és tragédiáját mutatja be. Mose Kacav izraeli államfő a megnyitó előtt azt mondta: „A szabad világ vezetői minden eddiginél nagyobb érzékenységet tanúsítanak a holokauszt iránt.” Kelet-Európából a horvát, a szlovák, a lengyel, a litván, a bosnyák és a makedón, a szerb és az albán elnök mellett a román miniszterelnök vett részt a jeruzsálemi ünnepségen (Magyarországról nem érkezett vezető politikus). Miközben a demokratikus államokban igyekeznek a hatvan évvel ezelőtt véget ért vészkorszak tanulságait az új generációknak is mind hatékonyabban átadni, az arab világ nagy részén konszenzusnak örvendő, nem hivatalos vélekedés szerint holokauszt egyrészt nem volt, másrészt azt a zsidók követik el a palesztinok ellen.


Varga P. Miklós
Két párt, két terv

A rendszerváltáskor az Antall-kormány első földművelésügyi minisztere, Nagy Ferenc József, a tévé kamerája előtt forgatta ki asztala fiókját, hogy minden pénzt, amit a téeszek támogatására tervezett a Németh-kormány, átadjon az új költségvetésnek. Az első lelkesedést követte a kárpótlás, amelyben a kibocsátott kárpótlási jegyek piacán a termőföld volt az egyetlen biztos árucikk. Vásárolni mindenki vásárolhatott, se mezőgazdásznak, se helyben lakónak nem kellett lenni. Ennek hatására „létrejött” két és fél millió földtulajdonos, átlagosan két és fél hektáros „minifölddel”.


Peremiczky Szilvia
Az önsajnálat örvényei

Amikor az orvos gyógyítani akar, nem elég, ha a szimptómákat kezeli, hanem fel kell ismernie a betegséget, s felállítania a diagnózist. Ugyanez a feltétele a társadalmi kórokból való kigyógyulásnak is. Néhány hónappal ezelőtt a volt kuvaiti kommunikációs miniszter, Szaad Bin-Tafla egy interjúban nevén nevezte az arab-muszlim világ betegségét is: az önkritika hiányát. Kíméletlenül szembeszállt a valódi problémák elfedésére szolgáló közhelyekkel, amikor kimondta, hogy az állandó közel-keleti erőszakhoz nincs köze a cionizmusnak, hanem az arab világnak magában kell az okokat keresnie. Példaként említette, hogy Algéria francia megszállása egymillió áldozatba került, és az utána következő tíz éven át százezer algériait mészároltak le az iszlám nevében, sokkal többet, mint ahány palesztin izraeli kéztől esett el, és az egyéb arab rezsimek áldozatainak száma külön-külön is sokszorosan felülmúlja az izraeliek által megölt palesztinok számát. Végül hozzátette, hogy az arab média dicsőíti az erőszakot, a mártíromságot, és ezzel az arab fiatalok elé nagyon rossz példát állít. 


Csodafegyver kispénzűeknek

„Aki vállalkozik, annak az élete bizonytalan. De ha franchise- rendszerben teszi ugyanezt, mégis olyan védettséget érezhet, mint amilyet a hídról startoló bungee-jumper számára jelent a derekára erősített gumikötél.” 


Hit és értékek

Busa Viola
A két lator

Két olyan rendkívüli bűncselekmény is történt az elmúlt héten az Egyesült Államokban, amely felett a média azóta sem tud napirendre térni. A wisconsini és az atlantai ámokfutók esetében közös vonás, hogy mindkettőjük keresztény célpontot választott magának. Ám míg az istentiszteleti lövöldözésnek tragédia lett a vége, a második esetben a menekülő tömeggyilkos a túszul ejtett hölgy bizonyságtétele nyomán megadta magát a rendőrségnek.


Lukács András
Vakrepülés a mélységbe

Martin Scorsese nevének és a filmért kapott öt Oscarnak köszönhetően valószínűleg sokan váltanak majd jegyet, hogy megnézzék az Aviator című filmet, amely a huszadik század Amerikájának egyik leghíresebb és leghírhedtebb személyéről, a multimilliomos Howard Hughesról szól. A film megtekintése után is nyitott marad a kérdés, hogy ki volt valójában Howard Hughes: bőkezű filantróp, zseniális feltaláló vagy egy közveszélyes őrült.


Interjú

Hajdú Sándor
Nem volt célunk a zavarkeltés

- Olyan győzelemnek tartom, amely az eddigi hivatali hibákat nyilvánosságra hozta, és ezek orvoslására közös megoldási módot talált a két fél. A megállapodásban rögzítettük, hogy az eddigi hibákat hogyan küszöböli ki a minisztérium, hogy a gazdák ne szenvedjenek veszteséget, és ne csökkenjen a versenyképességük. 


Hajdú Sándor
Lassabban, de precízen

- Bevallom, voltak nehéz percek, elsősorban azt viseltem lelkileg nehezen, ami a Kossuth téren gyalázkodás címszó alatt történt. De reméltem, hogy a gazdáknak ehhez nagyon kevés köze van, ami aztán a tárgyalások során bizonyosságot is nyert. 


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Madrid árnyai Londonban

A brit parlament alsó- és felsőháza közel egy héten keresztül „dobálta” egymásnak az új terrorellenes törvénytervezetet, mígnem egy példa nélküli hosszúságú - közel harmincórás - ülés végén a kormány által felkínált engedmények fejében a Lordok Háza beadta a derekát, és jóváhagyta a tervezetet. Az új törvényt azonban már a munkáspárti többséggel bíró alsóházon is rendkívül nehezen, csak engedmények árán sikerült átpréselni, hiszen az számos politikus és emberi jogi szervezet szerint alapvető polgári jogokat csorbít. 


Hetek-összeállítás
Puskaporos népgyűlés

Robbantások zaja mellett tette le az esküt a 275 fős iraki nemzetgyűlés. Hat héttel a választások után az új kormány még nem körvonalazódott ugyan, de az Egyesült Iraki Szövetség és a kurdok elviekben már minden fontos kérdésben egyetértésre jutottak. Irak ideiglenes külügyminisztere szerint a nemzetgyűlés összeülése hivatalosan is jelzi, hogy a „demokratikus folyamat folytatódik”.


Hetek-összeállítás
Made in China

Határozatot fogadott el a kínai parlament, amelyben felhatalmazza Pekinget katonai erők bevetésére annak érdekében, hogy megakadályozza Tajvan függetlenségének kikiáltását.


Vagyim Arisztov
Tízmillió dolláros likvidálás

Annak ellenére, hogy már egy hét eltelt Aszlan Maszhadov, a csecsen szeparatisták vezetőjének halála óta, még mindig nem tisztázottak az eset körülményei. Az orosz média hírei igencsak ellentmondásosak ezzel a témával kapcsolatosan. Elemzésük során kiderül, hogy legalább ötféle verzió létezik a halálesetre vonatkozóan, és legalább háromféle a csecsenföldi helyzet további alakulására. 


Márer György, New York
A repülés sebezhető pontjai

A közelmúltban egy olyan érdekes kormányjelentés került napvilágra, amely azt taglalja, hogy a biztonság fokozására fordított óriási összegek ellenére az amerikai légi forgalom továbbra is sebezhető maradt az al-Kaida vagy más terrorcsoport esetleges támadása esetén. A magánrepülőgépek és a helikopterek ugyanis minden bizonnyal kényelmes célpontokat kínálnak a terroristáknak. Az FBI és a belbiztonsági minisztérium három héttel ezelőtt kiadott 24 oldalas rendkívüli jelentése utalásokat tett, miszerint az al-Kaida tervbe vette bérelt repülőgépek, helikopterek és egyéb magánjellegű légijárművek elrablását, mivel ezeket sokkal kevésbé őrzik, mint a kereskedelmi légiflottát. Mindezek ellenére a légiforgalmi társaságok gépei is „valószínű céltáblái maradnak a terroristák terveinek” - szögezi le a közlemény, hozzáfűzve: a jelek szerint az al-Kaida tanulmányozza és kísérletek tárgyává teszi az amerikai biztonsági intézkedéseket, hogy „feltárja azok gyengeségeit”.


Riport

Leslie Petrovics
Az Arabica illata

Ingyen fogyasztható áfonyás sütemény, ropogós olasz biscotti, ananászos mogyoró vagy csokis mandula? Az ingyenes kávét nemcsak hogy frissen főzik, hanem a kávészemeket is a helyszínen pörkölik, majd ingyen kiviszik az asztalhoz, miközben a vendég a Harvard Egyetem művészeti hírlapját, illetve a Gusto konyhaművészeti újságot vagy a Magyar Művészet magazint olvashatja. A falon pedig két fiatal művész képsorozata látható, melynek címe A táj változása. Öt portrésor volt látható arról, hogyan változtak meg az emberek környezetükkel együtt az 1989-es rendszerváltás óta. 


Sport

Varga József
A Galaktikából vissza a földre

A spanyol bajnokság legutóbbi játéknapján a kiesés ellen küzdő Getafe otthonából is vereséggel távoztak a nemrégiben még „galaktikusok” jelzővel felruházott Real Madrid megasztárjai.  A világhírű fehér-lila egyesület már közel két éve szenved, mivel már a 2003/2004-es idényt is trófea nélkül zárták. 


Jean Todt: Fisichella ismét nyerni fog

A tavalyival ellentétben az idei Ausztrál Nagydíj a szabálymódosításoknak is köszönhetően meglepőbb végeredményt hozott. Ezúttal a Ferrari helyett a Renault dominált és hozott el két dobogós helyezést. Kérdés, hogy ez a folyamat folytatódik-e a hétvégén megrendezésre kerülő Maláj Nagydíjon, vagy a többi élcsapat téli álmából felriadva komolyabb eredményeket produkál. Jean Todt, a Ferrari csapatvezetője mindenesetre ismét Giancarlo Fisichella győzelmét jósolja. 


Szabadidő

Az Operaház Fantomja

Az Operaház Fantomja ismét kísért. Pontosabban 1911 óta szinte folyamatosan. Tucatnál több filmadaptációt tudhat magáénak: néma-, rém- és rockfilmet, tévésorozatot, animációs feldolgozást, majd világhírű musicalt. A Madách Színházban az áprilisi előadásra már novemberben elkeltek a jegyek. Legújabb, három Oscarra jelölt filmváltozata csütörtöktől látható a mozikban. 


Megnyílt a Művészetek Palotája

Ünnepélyes ceremónia keretében megnyílt a Művészetek Palotája hétfőn Budapesten, a Millenniumi Városközpontban. A hangversenyeknek és kiállításoknak egyaránt otthont adó, gigantikus épület nyitórendezvényén a „házigazda” Nemzeti Filharmonikus Zenekar adott koncertet. José Carreras, a világhírű spanyol operaénekes a hivatalos megnyitó előtt tartott hangpróbán fantasztikus akusztikájúnak nevezte a Nemzeti Hangversenytermet. 


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 


Színes

Kiröhögte a rablót a boltból

Röhögéssel futamított meg egy rablót egy boltos az Egyesült Államokban. Erről persze leginkább a rabló tehetett, az ugyanis kutyamaszkban ment rabolni, konkrétan a Disney-rajzfilmekből ismert Plutónak álcázta magát. Persze a rabló nem nevettetni akart, csak arcát elrejteni, mindenesetre a jó humorú eladót sikerült harcképtelenné tennie.


DUMA PLÁZA

Nem kell hogy ellenséged legyen, elég, ha van egy magyar barátod. (Kurt Vonnegut amerikai szerző)


A részmunkaidő hátrányai

A múlt ősszel az Egyesült Királyságban elindítottak egy felmérést, hogy teljesebb képet kapjanak a nemek közötti fizetés- és lehetőségbeli eltérésekről. Egyes adatok szerint a részmunkaidőben dolgozó nők nemcsak a teljes munkaidőben dolgozó férfiakhoz, de teljes munkaidőben dolgozó női kollégáikhoz képest is hátrányban vannak. A felmérés arra is rávilágít, hogy a nők efféle megkülönböztetése és eltérő lehetőségei már mélyen meggyökereztek a brit társadalomban. Míg néhány nő képes összeegyeztetni jól fizető, karriert jelentő állását a családi élettel, addig másoknak nehéz egyáltalán visszatérni is a munkába, gyakran a család miatt. Megint mások alacsonyan fizetett munkákat kénytelenek végezni, melyekben nincs lehetőségük további fejlődésre vagy előléptetésre. 


Ezervoltos megrázó élmény

Minden bizonnyal hamarosan lekerül az ebhús a finn farkasok étlapjáról egy úgynevezett elektromos kutyakabátnak köszönhetően, melyet kifejezetten házőrzőknek fejlesztettek ki. A vadállatok ezervoltos megrázó élményben részesülhetnek, ahogy fogaikat áldozataikba mélyesztik, így azoknak az ijedtségen kívül garantáltan nem esik egyéb bajuk. Az elemmel működő farkasálló mellény a szabadalmaztatás után kapható lesz Finnországban, ahol évente mintegy harminc kutya válik a ragadozók áldozatává. (Reuters)


Ősi Biblia CD-rom-on

Újra összeillesztik a világ legősibb bibliakéziratának lapjait - legalábbis virtuálisan. A Sínai-kódexnek, más néven a Codex Sinaiticusnak a 4. században készült darabjait a világ négy városában őrzik. A Sínai-kódex az egyik legősibb fennmaradt bibliakézirat, görög minuszkula, vagyis kisbetűs kódex.


Síppal, dobbal

Néhány, az adóját befizetni vonakodó állampolgár pechjére a helyi APEH szokatlan eljárást vetett be az elmaradt összegek begyűjtésére Indiában. Miután minden törvényes próbálkozás csődöt mondott a több mint egymillió dolláros hátralék befizetésére, Rajahmundry város vezetősége a tettek mezejére lépett.


Mi okozta a fáraó halálát?

Az eddigi feltételezésekkel ellentétben Tutanhamon fáraó nem gyilkosság, hanem egy egyszerű domesztikális baleset szövődményeinek következtében vesztette életét. A tizenkilenc évesen elhunyt uralkodó múmiájának CT-vizsgálata kimutatta, hogy halála előtt nem sokkal súlyos combtörést szenvedett, és valószínűleg az ezután fellépő fertőzések áldozatává vált. Bár a kutatói gárdának nem minden tagja ért egyet ezzel a feltételezéssel, azt mindnyájan kizárják, hogy a király gyilkosság áldozata lett volna. A koponyán található sérülés is minden bizonnyal a bebalzsamozás közben keletkezhetett, és nem merénylet eredménye, mint ahogy azt eddig gondolták. Az időszámításunk előtt 1362-től tíz éven át uralkodó fáraó a monoteista Ekhnatont követte a trónon. (BBC News) 


Elkelne a baby-boom Japánban

Készpénzben fizet egy japán városka harmadik gyermeket is vállaló hölgylakosainak. A 9600 dollárnyi borsos összeget a városvezetés az aggasztóan csökkenő lélekszám növelése reményében folyósítja minden egyes anyának, aki legalább egy éve yamatsuri lakos, és már van két gyermeke.


Mi van a képen?

1. A megkerült Loch Ness-i szörny. 2. Szoboravatási ceremónia a dunántúli Borzalmason. 3. A Jurassic park 4 forgatásáról elkódorgott statiszta. 4. Dinoszaurusz-házhozszállítás szinte minden színben