Vissza a tartalomjegyzékhez

Uzoni Simon Péter
A Barcán is átgázolt a Chelsea

Nehéz megfelelő jelzőkkel illetni a Chelsea és a Barcelona keddi összecsapását. Egyet biztosan állíthatunk: az elmúlt esztendők egyik legkiválóbb Bajnokok Ligája (BL) mérkőzését produkálta a két óriás. Aki nem nézte, sajnálhatja, és reménykedhet, hogy mielőbb láthat hasonló színvonalú, iramú összecsapást, nem is beszélve a gólok számáról és szépségéről.


Az izlandi Eidur Gudjohnsen gólja nélkül biztosan a Barcelona jutott volna tovább Fotó: Reuters

Az első mérkőzést Barcelonában tartották, ahol a hazai csapat 2-1-es győzelmet aratott a londoni gárda felett. Az amúgy is döntőbe illő visszavágót nem sok mindennel lehetett volna izgalmasabbá tenni, mint egy ilyen előzménnyel. A Stamford Bridge-ben rendezett mérkőzés eredménye: Chelsea-Barcelona 4-2. A laikusok számára ez csak egy egyszerű futballmérkőzés eredménye. A gólok alakulása azonban minden várakozást felülmúlt. 
Már az első percekben lehetett látni, hogy a csapatok nem bekkelni jöttek ki az öltözőből. A José Mourinho által vezérelt Chelsea már a nyolcadik percben megszerezte a vezetést, amit további két, gyönyörűen kidolgozott gól követett, így a mérkőzés állása a tizenkilencedik percben már 3-0 volt. 
Ekkor még korai lett volna temetni a katalánokat, mivel jött Ronaldinho. Először egy tizenegyessel, később pedig egy helyből ellőtt, hihetetlen módon megcsavart labdával vette be Petr Cech kapuját. Ekkor az összesített eredmény 4-4 volt, ami a spanyol ligát nyolc ponttal vezető Barcának kedvezett, mivel idegenben ők voltak többször eredményesek. 
A második játékrész hasonlóan izgalmas volt, mint az első, annak ellenére, hogy csak egy gól született. Az az egy azonban a Chelsea továbbjutását jelentette: John Terry, a kékek csapatkapitánya a hetvenhatodik percben fejjel juttatta a labdát az ellenfél hálójába, és ezzel beállította a 4-2-es végeredményt. „Bent vagyunk a következő fordulóban, de még mindig nagyon hosszú út áll előttünk a bajnokságban. A legfontosabb azonban az, hogy már itt vagyunk!” - summázta a mérkőzést az összecsapás hőse, Terry, akinek fejesével nemcsak a Barca álmai, hanem Ronaldinho azon kijelentése is meghiúsult, mely szerint egyetlen angol csapat sem fog továbbjutni a nyolcaddöntőből. 
Külön érdekesség, hogy Mourinho, aki tavaly a Porto csapatával BL-t és bajnokságot nyert, éppen a Barcelonánál kezdte edzői pályafutását. Hat éven át Sir Bobby Robson segítőjeként dolgozott, még a kilencvenes években, mint tolmács. Állítása szerint még most is szeretik őt a spanyol városban. Sajnos ez már nem teljesen igaz. Szakmai képességeit ugyan elismerik, de arrogáns és néha cinikus stílusát a közös múlttól függetlenül már kevésbé tolerálják a katalán emberek. Az „odavágó” után Mourinho jelezte az UEFA-nál, hogy örülne, ha a sztárbírónak számító Collina fújná a visszavágót, ami meg is valósult. Ezután sokan vádolták meg a portugál trénert, hogy vitathatatlan tekintélyével befolyásolta a szövetség bíróválasztását. Az UEFA természetesen mindent tagadott. 
Mindent egybevetve azonban elmondható, hogy jó kezekbe (és szájba) került a bírói síp, így komolyabb sérülések nélkül bonyolították le a párviadalt. Egyedül a mérkőzés végén kellett igénybe venni a biztonsági emberek közbelépését. A Barca holland vezetőedzőjét, Frank Rijkaardot a brazil Ronaldinhóval együtt az öltözőbe kellett vezetni, mivel nehezen tudták feldolgozni, hogy a mérkőzés - egyben a Bajnokok Ligája is - számukra véget ért.