Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 10. szám, 2005. március 11

Belpolitika

Somorjai László
Feltüzelt gazdák

„A sajtó szerint mocskos jobboldaliak vagyunk” - mondja egy bajuszos gazda szerda este, a Felvonulás téri melegedő sátorban, miközben a szerdai tárgyalások eredményeinek esti bejelentésére várunk. „Jönnek a gazdák újabb traktorokkal, újabb csomópontokat keresünk. Most nem beszélhetünk őszintén, mert itt mások is vannak” - hallatszik a szpíker hangja. Valaki Magyar Fórumot osztogat, később a Vass Albert Alapítvány elnöke szólal fel. A mai napon nemzetközi sajtótájékoztatót is tartottak, „csapataink harcban állnak, a kormány a helyén van” - fokozzák a hangulatot, s úgy tűnik, immár a kormány megdöntésére készülnek a magyar gazdák. „Körvonalazódik valami, amiből vagy lesz megállapodás, vagy nem” - jelenti be a szpíker este nyolc órakor a „hírt” a gazdák melegedő sátorában ahol vasárnap még ökumenikus misét tartottak. „Minden szót ötször, tízszer átnézünk, hátha valami csel van benne - folytatódik a szöveg - a gabonaintervenció sokadik olvasatán megyünk keresztül, és ebben a kérdésben egy fikarcnyit, egy jottányit, egy millimétert sem fogunk engedni.”


Hazafi Zsolt, Szlazsánszky Ferenc
Poloskák a gyóntatószékben

Eközben zajlik a dolgok összekutyulása. A III/III-as csoportfőnökséget nevezték a belső reakcióelhárításnak, és a kilencvenes évekbeli átvilágítási törvénytervezet eredetileg csak erre vonatkozott volna. A hírszerzés és az elhárítás a rendszerváltáskor jogutóddal átalakult, míg ez a III/III-as csoportfőnökség jogutód nélkül megszűnt. Persze ez sem teljesen igaz, mert a III/III-nak is voltak olyan részlegei, amelyek ma is kellenek. Az NBH alapításakor az egyik ilyen részleget alkotmányvédelmi főosztálynak neveztem el, amely a jobb- és baloldali szélsőségesek elleni munkát végezte. Egy másik megmaradó részleg a kormány operatív védelmét biztosította. 


Munkatársunktól
Ellentmondó közvélemény-kutatások

A február havi közvélemény-kutatások szerint stabilnak mutatkozik a Fidesz előnye, bár a Tárki felmérése alapján a kormánypártok kerülnének ki győztesen a választásokból. A kis pártok közül jelenleg csupán az SZDSZ teljesítené a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.


Életmód

Zsurkán Mariann, Makki Marie-Rose
Egyre többen küzdenek evészavarokkal

Közeledik a tavasz, a nagy fogyókúrák ideje. S ha valakinél ez mániává fokozódik, az könnyen vezethet krónikus evési zavarokhoz. Az anorexiát a bulimia mellett ma egyenesen divatbetegségként tartják számon a szakemberek, az érintettek száma világszerte, így nálunk is, egyre nő. A leginkább fiatal nőket sújtó problémától ma becslések szerint több tízezren szenvednek Magyarországon, ami azért is aggasztó, mert ez a fajta pszichiátriai betegség végződik a leggyakrabban halállal és öngyilkossággal. Pedig külföldi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a betegség eredményesen kezelhető lenne speciális fekvőbeteg ellátással. Ez hazánkban három éve szünetel.


800 millió távmunkapályázatokra

Elkészült a tavaly létrejött Távmunka Tanács (TT) ügyrendje és első félévi munkaterve. A TT feladata, a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztériumnak a távmunka fejlesztésével kapcsolatos törekvéseinek támogatása - mondta Simon Gábor, a TT elnöke. A tanács először tájékozódó kutatási anyagokat készít, partneri kapcsolatokat épít ki az érdekelt szervezetekkel, és ajánlásokat fogalmaz meg a tárcák és a kormány felé. 


Utalvánnyal az egészségünkért

Mind az egészségpénztári, mind pedig az utalványpiacon egyedülálló megoldást kínál az Accor Services Magyarország Kft. új terméke, a Ticket Wellness egészségpénztári utalvány - adta hírül Arnaud Erulin, a cég ügyvezető igazgatója. Az utalvány formájában adott egészségpénztári hozzájárulás a munkáltatónak havi 57 ezer forintig adó- és járulékmentes, a munkavállalónak pedig egy rugalmas, kézzelfogható, extra juttatást jelent. Az utalvány többek között gyógyszertárakban, gyógynövényboltokban, optikusoknál, sportboltokban, wellness- és thermálhotelekben váltható be, de ilyen utalvánnyal fizethetünk a gyógytornászoknál, sőt a fogorvosoknál is. További előnye, hogy amíg száz forint adóköteles bruttó bérből valójában csak 63 forint marad meg a dolgozónak, addig a százforintos Ticket Wellness utalvány nettó 95 forintot ér. (P.R.)


Vitaminok: a szépség és egészség forrásai

Köztudott, hogy a vitaminok ellenállóvá teszik a szervezetet. De az kevésbé közismert, hogy megfelelő mennyiségben a szépségről is gondoskodnak - állítja a ma.hu internetes honlap írása, amely tételesen foglalkozik a különféle vitaminok hatásával. 


Fókusz

Szlazsánszky Ferenc
Poló tmb. jelenti

A katolikus püspöki kar szerint a besúgó papok kérdése az egyház belügye. Ádámosi Margit, akiről saját káplánja készített jelentéseket, úgy véli: a katolikus egyház a magát katolikusnak valló hatmillió ember közössége. A hetvenes évek eseményeiről és egyházpolitikai hátteréről Ádámosi Margit, és „Poló” titkos megbízott egykori jelentései beszélnek.


Gazdaság

Papp Levente
Színvonal alatt

Mindig fájdalmas arról hallani, illetve tapasztalatot szerezni, milyen nagy lemaradásban vannak a magyar bérek a nyugati országokhoz képest. EU-tagországként ez a különbség, ha lehet még erőteljesebb, még jobban kimutatható. A legfrissebb felmérés szerint a volt szocialista országok közül a magyar jövedelmek a legmagasabbak, ez azonban sovány vigasz, tudván, hogy a dánok tízszer többet keresnek, mint mi.


Kalmár Erika
Tenderen túl

A 2005. februárban megjelentetett Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) 16 pályázat után a héten 2 újabb pályázatot hirdetett meg, összesen 6 milliárd forint értékben. A GVOP 2005. évi pályázatai többnyire a tavalyi - nagyon sikeres - konstrukciókra épülnek. A cél változatlanul a gazdasági növekedés bázisának kiszélesítése, a gazdaság növekedési ütemének fenntartása. 


Illényi Zsófia
Fenyegető embargó

Irán után egy másik közel-keleti ország, Szíria került a közelmúltban a világpolitika fókuszába. Rafik Hariri volt libanoni miniszterelnök meggyilkolására válaszul Amerika szigorítani kívánja a Szíria elleni gazdasági embargót. Az iraki háborút is megsínylő szír gazdaság számára ez különösen nagy gondot jelenthet, főképpen akkor, ha Amerikának sikerül befolyásolnia az EU-t is, amely az arab állam legfontosabb piacát jelenti.


Kardos Anikó
Hullámvasúton a BUX

Mérsékelt emelkedést mutattak a vezető tőzsdeindexek a héten. Az újabb csúcsra, 55 dollár fölé száguldó olajárnak nem örültek a légitársaságok, az olajkitermelő cégek tulajdonosainak viszont jó hete volt. Az újabb csúcsot a héten napvilágot látott, csökkenést mutató amerikai készletadatoknak, valamint annak az OPEC-bejelentésnek köszönhetjük, miszerint a következő két évben reálisnak tartanak akár 80 dolláros hordónkénti szintet is. Jól szerepelt az internetszektor, mind a Yahoot, mind a Google-t felminősítették a héten. 


Háttér

Rémségek kicsiny boltja

Miután a vártnál hamarabb összeállt az esküdtek névsora, megkezdődött a vád és a védelem tanúinak kihallgatása Michael Jackson perében. A védelem olyan médiasztárokat sorolt fel a potenciális tanúk listáján, hogy az ügyben eljáró szigorú és józan Rodney S. Melville bírónak minden lehetséges eszközt be kell vetnie ahhoz, hogy a pert a média és a védelem ne tudja „hollywoodi cirkusszá” alakítani. A pedofíliával vádolt popsztár elleni eljárás akár fél évig is elhúzódhat, és ha a vádak igaznak bizonyulnak, Jackson több mint húsz év börtönbüntetés elé néz.


Peremiczky Szilvia
Én mindig támogattam az iraki ellenállást

Irak tele van gáláns szabadságharcosokkal. Victor Hugo és Schiller daliás haramiái, akik tényleg az igazságért és a szabadságért harcoltak, eltörpülnek az iraki emberrablók mellett, akik igaz, hogy elrabolják a velük szimpatizáló békeharcosokat, néha el is vágják a torkukat, de amúgy olyan jól bánnak velük, mint a Ritz személyzete.


Kovács Klára
Trabantból Opelbe

Tisztelettel és nagyrabecsüléssel beszéltek Bokros Lajosról, és a nevével fémjelzett stabilizációs programról a volt és a jelenlegi pénzügyminiszterek a csomag tízéves évfordulóján megrendezett ünnepségen, kiemelve ennek máig ható pozitívumait. A pénzügyi szakemberek ugyanakkor lesújtóan emlékeztek meg az Orbán-, illetve a Medgyessy-kormány „antireform”-intézkedéseiről, amelyek miatt - mint mondták - az elmúlt három évben elveszítettük azokat az előnyöket, amelyekért súlyos árat fizettünk 1995-97 táján. Azt azonban hangsúlyozták, hogy ma összehasonlíthatatlanul jobb, erősebb gazdaságunk van, mint tíz évvel ezelőtt, hátra viszont még mindig nem dőlhetünk.


Dr. Szarka Lajos
Március üzenete

1848. március 15-e jelenti azt a tradíciót, amely annak idején megteremtette a modern értelemben felfogott nemzetet, a polgári szabadságot, jogegyenlőséget és alkotmányosságot, eggyé téve a haza és a szabadság fogalmát. Ez a korszak óriásokat adott, olyan politikai generációt, amely - Bibó István szavaival élve - Európában példamutató módon vezényelte le a magyar társadalom átalakulását, melynek során felmutatta a bátorság és tisztánlátás erényeit, s nem riadt vissza a hősies áldozatvállalástól. 1848 adakozó forradalom volt, az elit tudott adni, meg tudta osztani, amije volt: a szabadságot és a tulajdont. Magyarországon az 1830-as években egyértelművé vált, hogy elkerülhetetlen az átalakulás, az újjászületés, más szóval a reform, a polgári nemzetté válás érdekében. A lakosság alig öt százalékát kitevő nemesség és az értelmiség legjobbjai felismerték, hogy a változás üteme, fokozatossága vitatható ugyan, de elodázhatatlan. Ez két okból vált szükségessé, egyrészt mivel a feudális Magyarország végzetesen lemaradt a centrumot jelentő, polgári- alkotmányos berendezkedésű Nyugattól, másrészt pedig az ország részleges különállása ellenére alá volt rendelve a Habsburg Birodalmat irányító erőknek, híjával volt a nemzeti önrendelkezés gazdasági és politikai eszközeinek. Ebből a kettős harapófogóból az érdekegyesítő politika találta meg a kiutat azáltal, hogy megfogalmazta a kiváltság nélküliek, vagyis a „nép” beemelését a nemzetbe, korabeli szóhasználattal élve az „alkotmány sáncaiba”. A szabadság és a tulajdon kiterjesztése biztosítaná egyúttal azt is, hogy a nemesség a „nép” ellenében nem lenne kiszolgáltatva a magyar érdekeket figyelmen kívül hagyó s a parasztság indulataival taktikázó bécsi politikának.


Hit és értékek

Lukács András
Az Univerzális Szellem lovagja

Sir John Templeton két évvel ezelőtt úgy gondolta, hogy a vallás szó a legtöbb ember számára unalmat közvetít, aminek hallatán a legtöbben ceremóniákra, bürokráciára és dogmákra gondolnak - ezért a róla elnevezett Templeton-díj a Vallások Fejlődéséért kitüntetés nevét megváltoztatta. Ma a Templeton-díj a Szellemi Realitások Kutatásáért nevet viseli, célja és pénzbeli értéke - 795 ezer angol font (280 millió forint), amely által a legjobban fizetett tudományos díj - azonban nem változott. Az ez évi Templeton-díjat Charles Townesnak ítélték, aki, mint a bizottság értékeléséből kiderült, a tudomány és a vallás konvergenciájának a szószólója évtizedek óta. Külön érdekesség, hogy a nyolcvankilenc éves Townes közel fél évszázaddal ezelőtt már letette névjegyét a tudományban, egy korszakalkotó felfedezés részeseként. Townes ugyanis a lézer egyik felfedezője, amiért 1964-ben harmadmagával Nobel-díjat kapott. 


Hetek-összeállítás
Pápajelölők

Az Opus Dei mozgalom elmúlt években tapasztalt előretörése a pápai utódválasztás közeledtével egyre növekvő aggodalommal tölti el az egyház liberális szárnyát - véli a Financial Times. A brit gazdasági napilap egy e heti elemzése szerint a küszöbön álló konklávén - amelyen jelenleg száztizennyolc bíboros lenne jogosult a részvételre - a legkomolyabb érdekcsoportok között kell számolni a „titokzatos” rend lobbistáival.


Interjú

Tihanyi Péter
Egy kéziratcsempész titkai

Múlt heti számunkban Fényi Tibor történész - akit beszerveztek - mondta el történetét. Most azt a két írót kerestem meg, akikről jelentést írt. 


Szobota Zoltán
És a feljelentőknek ne legyen reményük

- Nem szólt senki. Ha tájékoztatnak, azonnal kérem az átvilágításomat, és tisztázom magam. A mostani internetes ügynöklistára is az egyik napilap munkatársa hívta fel a figyelmemet. Először úgy éreztem magam, mintha sóbálvánnyá változtam volna, de nem miként a Bibliában Lótné, hanem fordítva. Azon döbbentem meg, hogy Szodoma árnyai még mindig itt járnak közöttünk. Annak idején nagyon jól tudtuk, hogy kik voltak a főkolomposok, és kitől kell tartanunk. Ma már nem így van. Ma árnyakkal kell harcolnunk, s félő, hogy olykor a pillanatnyi érdekek szolgálatában álló kutató lehet a pribékünk… 


Szobota Zoltán
Bonyolult bocsánatkérés

Gyulai Endre szeged-csanádi megyéspüspök neve szintén szerepel a két héttel ezelőtt nyilvánosságra került „Antall-féle ügynöklistán”. Gyulai „Bocsánatkérés a III/III-as listán feltüntetett püspök részéről” címmel jelentette meg írását a Magyar Kurir Online internetes lapon.


Külpolitika

Konkoly Katalin
Likvidálták a csecsen vezért

A csecsenföldi Tolsztoj-Jurt településen orosz csapatok, egy különleges műveletben, megölték Aszlan Maszhadovot, a csecsen szakadárok vezérét - közölte az észak-kaukázusi szövetségi erők képviselője. A holttestet azonosították - eddig a hírnek az a része, melyet illetően egyetért az ügy összes érintettje.


Hetek-összeállítás
Tajvan bajban

A Kínai Országos Népi Gyűlés a napokban várhatóan elfogadja majd azt a törvényjavaslatot, amely megtiltaná Tajvannak a Kínától történő elszakadást. A tervezet tartalmazza azon körülmények leírását, amelyek fennállása esetén Kína erőszakot is alkalmazhat Tajvannal szemben. Bár a pekingi vezetés váltig állítja: a háború csupán végső megoldás lehet, Tajpej és Washington aggódva figyeli a folyamatot: míg előbbi a háború lehetőségétől fél, utóbbi Kína katonai erejének megnövekedését figyeli gyanakodva.


Mérő Miklós
Szaddám sorsára juthat Asszad

Rafik Hariri volt libanoni miniszterelnök február 14-i meggyilkolása óta - miután Szíriát teszik azért felelőssé - egyre nagyobb nyomás nehezedik a damaszkuszi kormányra, hogy vigye haza 14 ezer főnyi katonaságát Libanonból. Ezt követeli Bassar el-Asszadtól az Egyesült Államok kormánya, az ENSZ, az Arab Liga, az Európai Unió és a Szíria-barát kormányát alig két hete megdöntő libanoni nép. 


Hajdú Sándor
Hágai ultimátum

Csupán néhány napja maradt Horvátországnak, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszéknek átadja Ante Gotovina tábornokot. A tábornok nemzeti hősnek számít a horvátok körében, így a zágrábi kormány valamilyen kompromisszumos megoldást kénytelen keresni a helyzet megoldására. Amennyiben viszont nem adják át az egykor idegenlégiót is megjárt főtisztet, a reményük is szertefoszolhat arra, hogy Horvátország valaha is az európai közösség tagjává váljon. 


Sport

Sebestyén István
Egymás ellen a magyar légiósok

Bár csapataik egyelőre a kiesés ellen küzdenek, a magyar válogatott két meghatározó alapembere, Gera Zoltán és Király Gábor kiválóan szerepel az angol Premier League-ben. „Határtalan energia” - írja egy tekintélyes sportportál Geráról; Király Manchester United elleni produkcióját pedig maga Alex Ferguson dicsérte. Szimpatikus módon mindkét játékos önkritikusan beszélt saját teljesítményéről. 


Uzoni Simon Péter
A Barcán is átgázolt a Chelsea

Nehéz megfelelő jelzőkkel illetni a Chelsea és a Barcelona keddi összecsapását. Egyet biztosan állíthatunk: az elmúlt esztendők egyik legkiválóbb Bajnokok Ligája (BL) mérkőzését produkálta a két óriás. Aki nem nézte, sajnálhatja, és reménykedhet, hogy mielőbb láthat hasonló színvonalú, iramú összecsapást, nem is beszélve a gólok számáról és szépségéről.


Szabadidő

Káczán Szilvia
Megasztár könyv kerestetik

Márciusban, hivatalosan 15-én indul el A Nagy Könyv című műsor az MTV vezényletével, amelynek célja, hogy fellendítse a tévénézők, azaz a magyar népesség olvasási kedvét. A köztévé ezúttal sajátos módon tesz eleget közszolgálati feladatának: a kereskedelmi tévék valóságshow-elemeit használja fel a kultúrát népszerűsítő televíziós verseny megvalósításához. Az izgalmasnak ígérkező játék alkotói nem kis feladatra vállalkoztak, hiszen a magyar felnőtteknek tavaly alig a fele olvasott el legalább egy könyvet, míg egy-egy választópolgárra átlagosan mintegy 4 óra tévénézés jutott naponta.


Programajánló

Leonardo da Vinci Budapesten - Budapest látja vendégül a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban a Leonardo da Vinci-műveket bemutató Codex Atlanticus nemzetközi kiállítást március 18-ától május 29-éig. A látogatóknak lehetőségük nyílik megtekinteni a Hoepli Kiadó 1894-1904-es Codex Atlanticus kiadványának alapjául szolgáló, több mint hatvan eredeti táblaképet, valamint a különböző gépmodelleket. (VIII., Szabó Ervin tér 1.)


Verseny az interneten

Attila 100 címmel internetes pályázatot indított magyar középiskolásoknak az eWorld és az ENAMIKÉ. Az április 9-ig leadandó 100 másodperces video- vagy flash-animációkkal háromfős csapatok nevezhetnek. A pályaműveknek három kérdésre kell válaszolniuk: Hol éltek? Milyen az életetek? Mit akartok? A korosztályi üzenetekhez csak József Attila szavai használhatók. Az első tíz csapat jutalma egyenként egy csúcstelefon, egy PC és egy ötven kötetes könyvtár. Részletes kiírás az interneten: .


Március 15. a fővárosban

Egész napos ünnepségsorozattal készül a főváros március 15-e méltó megünneplésére. Az 1848-as forradalomra és szabadságharcra már az ünnep előtti estén nagyszabású koncerttel emlékeznek meg. A Nemzeti Múzeum kertjében a szabadság-szerelem gondolatkör jegyében zenés-, irodalmi- és pop-rock összeállítást hallhatnak az érdeklődők. Este nyolc órakor kezdődik a Parlament előtt az az ifjúsági koncert, amelyen a többek között fellép a Ghymes zenekar, Bornai Tibor és együttese, az Andro Drom, majd Oláh Ibolya. Március 15-én a Petőfi tértől a Kossuth térig tartó Duna korzóra hívják az érdeklődőket. 


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 


Színes

Zamatos lila muzsika

Érdekes eset tanulmányozásával töltötték az elmúlt évet a Zürichi Egyetem neuropszichológiai tanszékének munkatársai. Vizsgálódásaik alanya egy huszonhét éves svájci muzsikus volt, aki nemcsak hallja, de látja és érzékeli is az általa hallott vagy játszott hangokat. A hölgy a szinesztézia extrém formáját produkálja, mikor a hallási ingerekkel egy időben édes és savanyú ízeket, frissen vágott fű illatát és különféle színeket érzékel. Az egyes hangokhoz mindig ugyanazon illatok, ízek, színek tartoznak. Fiszre lilát, C-re pirosat lát, a kis szekund sós, a nagy szekund édes. Néhány hang tisztavíz-ízű, néhány undort okoz, megint mások zsíros vagy csökkentett zsírtartalmú tejszínt idéznek. A kutatásba bevont kontrollcsoporttal összehasonlítva a nyelv különböző területeire helyezett ízeknek megfelelő hangokat az érintett hölgy sokkal pontosabban és gyorsabban találta meg, mint zenésztársai. E különleges képesség valószínűleg áldás a professzionális zenész számára, és nagy segítség a dallam tiszta lejátszásában. (NEWS.com.au)


DUMA PLÁZA

A sajtószabadság csak azok számára garantált, akik laptulajdonosok.


Nyomós válóok

Egy iráni asszony kissé szokatlan indokkal szeretne elválni férjétől. Iránban válást kezdeményezni egy nő számára köztudottan bonyolult eljárás, akkor is többnyire azt próbálják bizonyítani, hogy férjük vagy anyagilag, vagy szexuálisan elhanyagolja őket, esetleg kábítószer-élvező, vagy fizikálisan bántalmazza őket. A harminchat esztendős Mina indoka, hogy férje már több mint egy éve egyáltalán nem mosakodott. Amikor férjével nyolc évvel ezelőtt összeházasodtak, a férfi még megszállottan tisztaságmániás volt. „Órákat töltött a zuhany alatt - napi háromszor fürdött, és szinte két-három percenként járt kezet mosni. Aztán egyszer csak megváltozott… Most azt mondja, utálja a vizet, és nem akar zuhanyozni. A reggeli felkelés után sem hajlandó még az arcát sem megmosni. Mára - beleértve magamat, a gyermekeimet is, és a kollégáit - senki sem képes megmaradni mellette” - panaszkodott Mina a bíróság előtt. (Reuters)


Rekorddöntő dobpergés

Kilenc kenyai új világrekordot állított fel azzal, hogy száz órán keresztül folyamatosan doboltak, megjavítva a korábbi rekordot több mint egy nappal. A kilenc ember hármasával, nyolcórás turnusokban váltotta egymást, hogy megváltoztassák az Afrikával és az afrikaiakkal kapcsolatos előítéleteket. „Fiataljainknak büszkéknek kellene lenniük a kulturális örökségükre, és nem folyton a Nyugatot kellene majmolniuk” - mondta Rebecca Nabutola kenyai tisztviselő a rendezvény végén. 


Hogy alszanak az angol politikusok?

Egy felmérés szerint a politikusok Anglia azon emberei közé tartoznak, akik a legkevesebbet alszanak. Nem tudni, hogy az állandó lelkiismeret-furdalás vagy a munkájukkal járó sok antiszociális óra okozza az álmatlan éjszakákat. Egy parlamenti tagnak átlagosan öt órája van arra, hogy lehunyja a szemét éjszakára. Ez az a szint, amelynél az emberek még képesek józanul gondolkozni és jó döntéseket hozni, állítják a szakemberek. A választások előtti időszakban, főleg májusban, amikor az események javában zajlanak, a parlamenti képviselőknek még a sokat éjszakázó orvosoknál is jóval kevesebb alvási lehetőségük van. 


A világ legdrágább teafiltere

Elkészült a világ legdrágább teafiltere. A gyémántokkal kirakott tasak, melyet a Boodless ékszerészcég készített a PG Tips Teatársaság hetvenötödik születésnapjára, 7500 fontba kerül. A 280 briliánssal kirakott teafilter elkészítése három hónapot vett igénybe. A társaság elismerően nyilatkozott a remekműről: „Valami igazán különlegeset szerettünk volna kitalálni jubileumunkra, ami arra emlékezteti az angolokat, milyen fontos is számukra egy csésze tea.” A különleges teafiltert egy jótékonysági árverésen fogják értékesíteni, melynek bevételeit egy manchesteri gyermekkórház javára ajánlják majd fel. (Ananova)


Kelkáposzta-kultúra

Kelkáposztaszobrok, -képek, -festmények, no meg minden egyéb, ami a dundi zöldnövényhez kapcsolódik. Egy északnémet városka, Oldenburg vezetősége úgy döntött, hogy ezúttal speciális kiállításon ünneplik meg az országrész kedvenc zöldségféleségét. A mind ez ideig példátlan tárlaton több mint negyven kelkáposztás képet, szobrot, festményt és mindenféle, a zöldséggel kapcsolatos műalkotást lehetett megtekinteni. A kiállítási darabokat tizenkilenc művész készítette, akik a káposztaföldek látképét csakúgy műalkotásokba álmodták, mint a növénytermesztés bizonyos mozzanatait. A rendezvény legmeghökkentőbb darabjai között tartják számon azt a szobrot, amelyik kelkáposztalevelekből készült. A nézelődő látogatók megízlelhetik a helyi savanyúkáposzta-termést, ráadásként nagyot hörpinthetnek a speciális káposztadzsúzokból is. A kiállítás szülőatyja, Oldenburg városa ugyanis rendkívül büszke káposztatermelő hagyományaira. (T. G.)