Vissza a tartalomjegyzékhez

Major Nóra
Evások a célkeresztben

Február végén döntött az Országgyűlés az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) új elnökének személyéről. A pénzügyi és költségvetési bizottság 15:10 szavazati aránnyal támogatta a Pénzügyminisztérium (PM) jelöltjének, Szikora Jánosnak kinevezését. Az új elnök kijelentette: nem terveznek létszámleépítést, viszont erősödni fognak az operatív ellenőrzések. A nemrég kiadott 2005-ös ellenőrzési irányelvek is erről tanúskodnak, különösen górcső alá véve az evásokat, illetve a textil-, cipő- és építőiparban vállalkozókat.


Szikora János. Új rendet vág Fotó: Vörös Szilárd

Hosszas találgatások övezték az előző APEH-elnök, Király László György lemondásának okait. A hivatalos verzió szerint „személyes okok” álltak az ügy hátterében, és nem - a sokat emlegetett - áfa-visszatérítésekkel kapcsolatos polémia. „Az APEH-elnököt nem leváltottuk, hanem az APEH-elnök lemondott” - hangsúlyozta lépten-nyomon Katona Tamás, a PM politikai államtitkára.
Király László György sokak szerint „tudós típusú” vezető volt, a PM viszont egy keménykezű elnökre tartott igényt, akinek a személye garancia lehet a 2005-ös költségvetésben tervezett adóbevételek maradéktalan teljesítésére. Draskovics Tibor, pénzügyminiszter végül Szikora János személyében talált rá arra, aki várhatóan az eddigieknél gyorsabban tud reagálni a pénzügyi kormányzat igényeire. 
Ezt Lovas György, az APEH szóvivője is megerősítette a Heteknek: Szikora valóban nem újonc a szakmában, hiszen az APEH egyik alapító tagja volt, közel tizenhét éve dolgozik a hivatalnál, és ebből az utóbbi két évben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kirendeltség igazgatójaként tevékenykedett. Az új vezető emellett nem tervez létszámleépítést. Sőt, inkább a dolgozók elismerésének javítását tartja indokoltnak.
Az idei ellenőrzési irányelvekkel kapcsolatban Lovas elmondta, hogy bár a kontroll szigorodása érzékelhető lesz, a stratégia nem tartalmaz meglepően új elemeket. Minden évben törvényi kötelezettség írja elő az adóhatóság felé a „legnagyobb adózók”, azaz az adóbevételek döntő hányadát prezentáló szervezetek, illetve személyek ellenőrzését. Ez a rész automatikusan belekerül az irányelvekbe. 
A célpontok másik jelentős csoportja az evát érinti. Ennek oka, hogy egyrészt az elmúlt időben nagyon megugrott az evások száma, másrészt, különösen elszaporodtak a körükben a számlakibocsátásokkal kapcsolatos problémák. Mára azonban az evakör elég jól ismeri az előírásokat, így nem valószínű, hogy túl sok elmarasztaló megállapításra kerül majd sor - tette hozzá Lovas György.
Végül a szolgáltatások bizonyos köre is erősen górcső alá kerül 2005-ben. Különösen a textilipar, a cipőkereskedelem és az építőipar számíthat gyakoribb raportokra. Mindezeken felül, még - általános jelleggel - a nyugtavadászatok is megerősödnek. A nyugtaadási kötelezettségét elmulasztó vállalkozók büntetése pedig több tízezer forinttól egészen az üzletbezárásig terjedhet. 
Szintén az idei elvek része, de önmagában is megér egy misét az áfa-visszaigénylések kérdése. Mivel az áfára ugyanúgy érzékeny az unió, mint minden más államháztartás, ezért közösségi szinten is elvárják, hogy minden állam kellő szigorral ellenőrizze ezt a területet. A 2004 májusa és augusztusa között végzett felmérések során sok áfakerülés került napvilágra, így idén is kellő figyelemben részesülnek majd az uniós belpiaci kereskedelmet folytatók.
2005. január közepére gyakorlatilag a visszafizetések nagy része lezajlott. Néhány vitás eset van még függőben, és ezeknek a tisztázása is folyamatban van. Még most is naponta változnak az adatok arra vonatkozóan, hogy pontosan hány vállalkozás áfaigénye van még függőben. Vannak már viszont olyan megyék, ahol egyetlen elmaradás sincsen - tudtuk meg Lovas Györgytől. Valóban milliárdos nagyságrendű késedelmi kamatokról szólnak a számítások, de azért jó néhány túlzó becslésű adat is megjelent - mondta a szóvivő. A hivatalos APEH-közlés szerint 1-2 milliárd forint között volt a nettó visszafizetés. Lovas szerint azonban még korai volna végleges mérleget vonni az ügyben. 2005-ben viszont várhatóan javulhat majd az áfa-ellenőrzések találati aránya, és nem lesz ennyi „lukra futás”.