Vissza a tartalomjegyzékhez


Buszoznak a drogfutárok

Statisztikai adatok szerint kétszeresére nőtt a különböző kábítószer-bűncselekmények miatt indult rendőrségi eljárások száma, ezek döntő többsége kisebb mennyiségű kábítószer birtoklása miatt indult - mondta a Nemzeti Nyomozó Iroda kábítószer-bűnözés elleni osztályának vezetője.

Magyarországon továbbra is a legkurrensebb kábítószer az extasy, amelynek ára az utóbbi időben jelentősen csökkent, nagykereskedelmi áron darabonként 220-250 forintért már meg lehet venni; a lefoglalások is ezt jelzik: az előző évekhez képest jóval többet, tavaly százezer darabot foglalt le a rendőrség ebből a kábítószerből - hangsúlyozta Oláh Miklós.
Továbbra is jelentős az amfetaminkereskedelem, ennek árában változás nem történt, már két-háromezer forintért is hozzá lehet jutni grammjához. Továbbra is jelen van a magyar kábítószerpiacon az LSD-tartalmú bélyegek forgalmazása, ebből tavaly nem, de idén Komárom-Esztergom megyében 18 ezer darabot foglaltak le.
Növekedni látszik a kokainkereskedelem, tavaly száz kilogrammot foglaltak le belőle, s a külföldi társszolgálatok is megerősítették, hogy tranzitországgá válunk a kokainkereskedelemben - tette hozzá. Az a gyakorlat alakul ki, hogy Magyarországra léptetik be az árut, és az EU-n belüli enyhébb vámellenőrzést használják ki - tette hozzá. 
Nem jelentős a heroinfogyasztás az országban, de növekvő a felvevőpiac. Aggodalomra ad okot, hogy míg korábban egy-egy régióra lehetett szűkíteni a heroinfogyasztók körét - Békés, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, elsősorban Miskolcon voltak heroinfogyasztók - ez mára máshol is kezd megjelenni - tette hozzá.
A kokain- és heroincsempészetben nemzetközi együttműködéssel több ügy van folyamatban, és Dél-Amerikában is ki kellett építeni a rendőri kapcsolatokat, egyrészt a Magyarországra irányuló kokaincsempészet miatt, másrészt azért, mert egyre gyakrabban jelennek meg magyar állampolgárok elkövetőként az ottani lefoglalásoknál. Példaként említette azt a magyar férfit, aki Chilében előzetes letartóztatásban van, mert bűnszervezet tagjaként részt vett legalább 1200 kilogramm kokain csempészetében. A rendőrség megkezdte az ország különböző pontjain lefoglalt kábítószerek vegyi összetételének elemzését, az úgynevezett profilalkotást, hogy meg lehessen állapítani: a különböző helyeken lefoglalt anyagok közül melyek tartoznak egy szállítmányhoz. A profilalkotás lényege, hogy az egymástól látszólag független kábítószer-terjesztéseket össze lehessen kapcsolni, így derítve fel a csempészetet. 
Megváltoztak a futárok módszerei, a saját jármű helyett egyre gyakrabban szállnak tömegközlekedési eszközre, vonatra és buszra. Gyakori, hogy vonaton történik a kábítószer átadása, az albán bűnözők pedig Budapesten olykor nagyobb tételekkel is buszra szállnak. 
Oláh Miklós beszámolója szerint Magyarországra Hollandiából érkezik az ázsiai vagy marokkói eredetű marihuána. Megjegyezte: a marokkói marihuánának a legmagasabb a THC-tartalma, a magyarországi termés hatóanyag-tartalma azonban alacsonyabb a fogyasztók által elvártnál, így a marihuána kétharmada külföldről érkezik az országba, és 2-2500 forintért árulják grammját. (MTI)