Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 9. szám, 2005. március 04

Belpolitika

Hajdú Sándor, Kormos Ferenc
A mundér becsülete

A napokban kerül a miniszter elé az a teljes vizsgálati anyag, amelyet Farkas Roland százados nyílt levele alapján rendelt el a honvédelmi miniszter. A vizsgálat nyomán remélhetőleg kiderül, valósak-e azok a súlyos állítások, amivel az afganisztáni misszióban részt vevő törzstiszt a magyarok kiképzését és felszereltségét illette. Szolnokon, a felderítő zászlóalj körletében kedden tartott sajtótájékoztatót Braun László tábornok, a vizsgálat vezetője, melyen igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy a magyar katonák által biztosított területen (60-70 négyzetkilométer Kabul környékén) megtörtént a hadszíntéri kockázatelemzés, és a vizsgálat szerint a kockázat felvállalható mértékű volt. Az általunk megkérdezett katonák szerint egy szóval lehet a kialakult helyzetet jellemezni; nekünk fontos ez a szó: mundérbecsület.


Buszoznak a drogfutárok

Statisztikai adatok szerint kétszeresére nőtt a különböző kábítószer-bűncselekmények miatt indult rendőrségi eljárások száma, ezek döntő többsége kisebb mennyiségű kábítószer birtoklása miatt indult - mondta a Nemzeti Nyomozó Iroda kábítószer-bűnözés elleni osztályának vezetője.


Hajdú Sándor, Sebestyén István
Kossuth téri gazdák

A Felvonulás téren megsokasodtak a traktorok, a gazdák - úgy tűnik - hosszú távra rendezkedtek be: arra is elszántak, hogy ha nem születik megállapodás, akár március 15-ét is a fővárosban „ünneplik”. A tárgyalások időszakosan folytatódnak a gazdák és a szaktárca között. A szakmai alapon történő egyeztetést politikai színezetű nyomásgyakorlás és felhangok lassítják: jobboldali és szélsőjobboldali hangokról van szó, amelyek a közelgő választások miatt felerősödhetnek. Vidéki agrárdolgozók félpályás útlezárásokkal tiltakoztak az ország több megyéjében, a Felvonulás téren táborozó társaik a Kossuth térre készülnek traktoraikkal. 


Életmód

Tóth Zsuzsanna
A vadkacsa íze
Cacharel módra

A hatvanas évek elejére az haute couture mellett nagy lendülettel jelentek meg készruhákat gyártó cégek, melyek arra az igényre építettek, miszerint a hölgyek nagy többsége nem akart horribilis összegeket áldozni az édesanyjuk által még hőn vágyott drága, előkelő, egyetlen példányban készült ruhakölteményekre. Igazi divatforradalom vette kezdetét, melyben múlt és jelen, anya és lánya, idős és fiatal, elit és szerény, ó és új küzdött egymás ellen.


Fókusz

Hetek-összeállítás
Ledarálható-e a múlt?

Képmutatás, hazudozás és bagatellizálás. A legtöbb „érintett” reakcióját így foglalhatnánk össze a napokban a világhálóra feltett ügynöklista kapcsán. Őszinte és nyílt beszédre kevesen vállalkoztak. Az 1990 nyarán készített lista jól mutatja, hogy a sajtó, a pártok, a kulturális élet és az egyházak is tele voltak besúgókkal.  A listával kapcsolatban lapunknak Kenedi János történész úgy fogalmazott: az igazi telitalálatot a 90-es évek aktív ügynökeinek feltárása jelentené. „A társadalom törjön ki a 6-os kartonnal üzérkedők korrupt és züllött amorális értékrendjéből” - fogalmazta meg célként Kenedi János.


Kenedi János
Hol vannak az aktív ügynökök?

Forráskritikai szempontból öt figyelemreméltó tényezőt tartalmaz a lista. Elég szembeötlő, hogy az MSZP megalakulása előtt készült. Feltehetőleg az MSZMP három - a korszak történészei előtt ismert - állambiztonsági reformterve egyikének csatolmánya lehetett, 1989 nyárutójáról. 


Gazdaság

Major Nóra
Evások a célkeresztben

Február végén döntött az Országgyűlés az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) új elnökének személyéről. A pénzügyi és költségvetési bizottság 15:10 szavazati aránnyal támogatta a Pénzügyminisztérium (PM) jelöltjének, Szikora Jánosnak kinevezését. Az új elnök kijelentette: nem terveznek létszámleépítést, viszont erősödni fognak az operatív ellenőrzések. A nemrég kiadott 2005-ös ellenőrzési irányelvek is erről tanúskodnak, különösen górcső alá véve az evásokat, illetve a textil-, cipő- és építőiparban vállalkozókat.


Nagy Liliána
Adóreform-javaslatok

Először válhattak ismertté az év elején beharangozott adóreform részletei. A pénzügyminisztériumi és civil szakemberekből álló Adóreform Bizottság tagjai több ponton is jelentős változásokat javasolnak. Legszívesebben kifuttatnák a lakáshitelek mostani formáját, vagyonmérleget készíttetnének az egyéni vállalkozókkal, ugyanakkor tovább javítanák a személyi jövedelemadó rendszerét, előnyökhöz juttatva a bérből és fizetésből élőket. Talán az egyetlen „sikeradó” - ha van ilyen egyáltalán, kétségkívül az eva, melyet az Európai Unió is jóváhagyott - most további „fejlesztés” előtt áll - legalábbis, ha megvalósulnak a bizottság javaslatai. 


Vagyim Arisztov
Tisztogatás az ukrán dzsungelben

Ki ne emlékezne az ukrajnai úgynevezett „narancssárga forradalomra”, amikor a metsző hidegben heteken keresztül tömegek tüntettek a választási csalás miatt alulmaradt Viktor Juscsenko mellett? A fél világ kísérte figyelemmel az eseményeket és drukkolt az ellenzéki politikusnak és csapatának. A meccset végül is megnyerték a narancssárga zászlós tüntetők, és ezzel - gondolhatnánk - hátra is dőlhetnénk: minden rendben van. Ukrajna elindult a demokrácia útján, az EU, a NATO felé fordult. Ám a híradások mostanság nem tájékoztatnak azokról a fejleményekről, amelyeket az új kormány intézkedései váltottak ki. A helyi értelmiség szerint ezek nem éppenséggel a demokratizálódás útján járó Ukrajna képét festik.


Kardos Anikó
Folytatódik az eufória a tőzsdén

Idei csúcsra emelkedtek az amerikai tőzsdeindexek, bár a heti makrogazdasági hírek vegyesre sikeredtek: az inflációs adat, a személyes jövedelmek és a költekezés valamivel jobb, míg a lakáseladások és az ipari termelési index gyengébb lett a várakozásoknál. Az internetszektor nagyjai - a Google és a 10 éves Yahoo -, elemzői leminősítések miatt gyengélkedtek, míg a félvezető szektor a kedvező kilátásoknak köszönhetően, az olajipar pedig a négyhónapos csúcsra futó olajár következtében drágult.


Háttér

Lukács András
Tigrisveszély

Ki nem szeretné tudni, hogy mit hoz a jövő, milyen lesz a világ 10-20 év múlva? Vajon megmarad-e az Egyesült Államok dominanciája, szuperhatalom lesz-e az Európai Unió? Nos, a CIA-nek alárendelt Nemzeti Hírszerzési Tanács által készített tanulmányt olvasva az ember inkább nem szeretné tudni, hogy milyen lesz a világ 15 év múlva. 2020-ra ugyanis lehet, hogy a Közel-Keleten egy új kalifátus alakul majd, a világot behálózzák a terrorista sejtek, a világ második számú katonai hatalma pedig Kína lesz - az is megtörténhet azonban, hogy a második számú szuperhatalom az Európai Unió lesz.  Az Európai Unió fejlődését nem könnyű megjósolni: leszakadó régióvá válhat ugyanis a szó szerint is öreg kontinens a következő évtizedekben. Megerősödésének útjában egy, a szemünk láttára kibontakozó demográfiai válság áll: az európai politikai-gazdasági szövetség, amelynek elsődleges szándéka az Egyesült Államok helyét átvenni a világpolitikában, a népességcsökkenés miatt néhány évtized múlva fogatlan oroszlánná válhat. Európa országainak jelentős többségében ugyanis egyre csökken az aktív lakosság létszáma. Oroszország lakossága például évente 750 ezer emberrel csökken, Németország lakossága a következő negyven évben a jelenlegi 82,5 milliónak az ötödével is csökkenhet - ilyen lakosságcsökkenésre nem volt példa a harmincéves háború óta. Az elöregedés által sújtott Európával szemben a következő évtizedekben egyre nagyobb szerephez jut majd Kína, India, esetleg Brazília. 


Bohács Krisztina
A Fehér Ház acélmagnóliája

„Csendes, tiszteletteljes, szinte névtelen - ám erős. A világ legintelligensebb asszonya” - állítják róla rajongói. A nyugat-európai lapok azonban többnyire csak fanyalogtak, amint George W. Bush amerikai elnök múlt héten tett európai körútja során Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter személyét is célba vették. Kicsinyes és rosszmájú módon megkritizálták ruháját, stílusát, az olasz Corriere Della Sera pedig fél oldalon keresztül „elemezte” - pontosabban gyalázta - Rice asszony feltételezett szexuális identitását.


Meghalt Adolf Eichmann foglyul ejtője

Hetvenhét éves korában, New Yorkban elhunyt Peter Z. Malkin volt izraeli titkosügynök, aki több mint negyven évvel ezelőtt elfogta Adolf Eichmannt. Az izraeli külföldi hírszerzés, a Moszad egykori ügynöke Palesztinában született, korai gyermekkorát Lengyelországban töltötte. A család 1936-ban tért vissza Palesztinába. Malkin nővére három gyermekével Lengyelországban maradt, és a nácik áldozatává vált.


Makki Marie-Rose
Tombol a szerelem mítosza

Március elején a hölgyeket szokás felköszönteni. Ez feltehetően kevésbé nagybetűs ünnep a magyar nők azon negyven százaléka számára, aki a felmérések szerint egyedül, párkapcsolat nélkül él. 


Hit és értékek

Benke László
Értékrendbeli szakadék
Tovább a cikkhez >>>

Interjú

Tihanyi Péter
Megismerni és megbocsátani
Beszélgetés Fényi Tibor történésszel beszervezéséről, s az azóta eltelt harminc évről

- Huszonkét éves voltam, tanárképző főiskolára jártam, amikor 1977 őszén behívattak a szombathelyi városi rendőrkapitányságra. Volt egy nagyon jó ismerősöm, aki fél évvel azelőtt települt Franciaországba és megkérte egyik francia barátnőjét, hogy vigyen utána személyes családi feljegyzéseket, fotókat, apróságokat. Egyúttal engem is felhívott, hogyha akarok neki küldeni valamit, ezzel a lánnyal elküldhetem. Küldtem egy levelet, amiben leírtam, mi van velem, mit csinálok - csupa érdektelen dolgot. És küldtem még néhány ajándékot. Ezt a francia lányt a határon megállították, mondván valami gond van az útlevelével. Az első mozdulattal hátrahúzták az anyósülést, ahol is „találtak” egy zacskót, amiben ma úgy mondják, kábítószernek látszó valami volt.


Külpolitika

Mérő Miklós
Libanon fellázadt

„A hatósági tiltás ellenére 50 ezer bejrúti polgár gyűlt össze a város központjában, a libanoni parlament előtt, magasra tartott táblákkal, melyeken a »Szíria kifelé!«, »Libanon a mi vallásunk!« és »Az igazságot akarjuk: ki ölte meg Haririt?« feliratok díszelegtek. A nemzeti himnuszt énekelték, Szíria-ellenes jelszavakat skandáltak, és időről időre felszólítottak minden libanonit, hogy csatlakozzon a függetlenségi felkelésnek nevezett új népi mozgalomhoz” - adta hírül hétfőn délelőtt a Reuters és az AFP hírügynökség. Nem sokkal később, a délutáni órákban már új hírt kürtöltek világgá a hírügynökségek: „Lemondott a libanoni kormány!”


Morvay Péter
Nagy változások az arab világban

- Miután Arafat meghalt, egy új korszak kezdődött el. Olyan új lehetőség tárult elénk, amelyet nem akarunk kihasználatlanul hagyni. Felcsillant előttünk a remény, amelyet szeretnénk továbbadni a gyermekeinknek és az unokáinknak is. Ehhez azonban először is békét és nyugalmat kell teremtenünk a térségben. Ahhoz pedig, hogy béke és nyugalom legyen körülöttünk, a palesztinoknak, elsősorban Abbász úrnak, stratégiai döntéseket kell hozniuk arról, hogy felszámolják a terrorista szervezetek infrastruktúráját. Abbász úr ezt meg tudja tenni, de egyelőre nem látjuk benne a hajlandóságot erre. Szeretnénk hinni, hogy így tesz majd - minél előbb, annál jobb.


Hetek-összeállítás
Topol-M: kivédhető?

Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy országa olyan rakéták kidolgozását tervezi, amelyeknek semmilyen védelmi rendszer sem lesz képes ellenállni. Putyin elnök egy évvel ezelőtt még azt állította, Oroszország egyedülállóan új stratégiai fegyvereket tud majd előállítani, tavaly novemberben pedig már arról beszélt, hogy olyan új nukleáris rakétarendszer kidolgozása van folyamatban, amellyel egyetlen ország sem tudja majd felvenni a versenyt.


Riport

Somorjai László
Pozsony, a mintafőváros

„Szlovákia kis ország, nagy szívvel” - köszöntötte a múlt héten Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő George W. Busht Pozsony főterén. „Szlovákia jó példája annak, hogy egy kis ország, nagy eszmével, hogyan segíthet a világbéke előmozdításában” - reagált több tízezer fiatal előtt elhangzó beszédében az amerikai elnök. A világ egy része fanyalog (lásd keretes írásunk), Szlovákia pedig elszántan halad előre azon az úton, amelyen már eddig is kivívta a fejlett országok elismerését.


Sport

Ausztráliában indul a cirkusz

Hihetetlen, de ismét egy Forma-1-es szezon kezdődik el a hétvégén. A tél még utolsó energiáit összpontosítja, és sarkvidéki eredetű hideggel lepte el Európát, miközben a Forma-1-es csapatok már elutaztak a távoli és kellemes éghajlatú Melbourne-be, hogy ott az Ausztrál Nagydíjjal startot vegyen a 2005-ös szezon. Az idei évben a tavalyival ellentétben sok változás történt a csapatok háza táján, sok pilóta került új csapathoz, és a Jaguart leváltó Red Bull Racing is rajthoz áll. Ami pedig minket magyarokat a leginkább foglalkoztatott a téli uborkaszezonban, az Baumgartner Zsolt sorsának és Forma-1-ből való kiszorulásának nyomon követése volt.


Erdei L. Tamás
Pironkodós címvédés

Nem volt könnyű dolga a magyar bokszrajongóknak az elmúlt szombat éjjel. Többször egy vergődő Madárt láthattunk a ringben, mivel Erdei Zsolt újra körömrágó izgalmakban részesített bennünket. Madár drámai hangulatú meccsen, megosztott pontozással védte meg a WBO félnehézsúlyú világbajnoki címét, kötelező kihívójával, Hugo Hernán Garayjal szemben. 


Szabadidő

Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 


Színes

A világ legjobban öltözött hajléktalanjai

Néhány dél-koreai hajléktalan rendkívül jól öltözötten tölti napjait mostanában, azóta, hogy a Koreai Vámhivatal több mint 3500 lefoglalt, áltervezők által készített ruhadarabot osztott szét közöttük Pusan déli részén - természetesen a divatházak jóváhagyásával, hiszen a hamisított darabok piacra kerülésével saját tervezőik károsulnának. A vámhivatal nem kívánta megnevezni a hajléktalanok által viselt ruhák tervezőit, ám mindkét fél - és az államügyész is - egyetértettek a zakók, blúzok, ingek és nadrágok szétosztásával. A hivatal reméli, talán ezzel is enyhített némileg a szegények nehéz sorsán. Mielőtt a darabok továbbkerültek volna szétosztásra a jóléti hivatalba, a címkéket eltávolították róluk, Dél-Koreában ugyanis virágzik a hamisított ruhadarabok feketepiaca, s a vámhivatal ezzel is annak visszaszorítására törekedett. „Szeretnénk folytatni az ilyen ruhák minél hasznosabb felhasználását - így a megsemmisítés költségeit is megspórolhatnánk” - nyilatkozta a vámhivatal. Egy hajléktalan férfi, aki személyazonosságának elhallgatását kérte, nagyra értékeli a különleges eljárási módot: „Én nem foglalkozom a ruhák minőségével, de ezek a darabok igazán divatosak.” (Reuters)


DUMA PLÁZA

„Akkor hazudunk a leghangosabban, amikor önmagunknak hazudunk.” (Eric Hoffer, amerikai gondolkodó)


Fontos felfedezés a C-vitaminról

Amerikai kutatók fontos felfedezést tettek a C-vitamin emberi szervezetre gyakorolt hatásáról. Az új eredmények segítenek tisztázni a C-vitamin szerepét a rák és a szívbetegségek megelőzésében - adta hírül az amerikai tudományos akadémia lapja (PNAS). A sejtekre káros, úgynevezett szabad gyökök egy része külső forrásból, például dohányfüstből vagy az élelmiszerekből (növényvédőszer-maradékok, egyes aroma- és színezőanyagok) kerülhet be a szervezetbe. Másik része a testünkben keletkezik. A szervezet védekezőrendszere és a benne lévő antioxidánsok - melyek közül az egyik legfontosabb a C-vitamin - végzik ezeknek a molekuláknak a lebontását, semlegesítését. 


Egy lelkes olimpiatámogató
Tovább a cikkhez >>>

Ormányos művészek

Ritkán fordul elő, hogy festők még életükben kiemelkedően magas összeget kapjanak képeikért. Amikor pedig ez thai elefántokkal történik meg, akkor az már kifejezetten a rekordok könyvébe illik. Észak-Thaiföldön nyolc elefánt felfestette magának az utat a Guinnessbe, miután egy amerikai művészetkedvelő és elefántbarát 1,5 millió bahtot, azaz több mint 7 millió forintot fizetett a festményükért - a legtöbbet, amit valaha elefántok által létrehozott művészeti alkotásért fizettek. A hírre a Guinness tisztviselői a helyszínre siettek, hogy hitelesítsék az új rekordot.


Hol is van az az Irak?

Egy nemrégen végzett felmérés arra derített fényt, hogy a japán egyetemistáknak mintegy 40 százaléka képtelen megtalálni Irakot a térképen. A Japán Földrajztudósok Szövetsége a közoktatási rendszer hibáit okolja a helyzetért, ugyanis a japán középiskolákban a diákoknak nem kell kötelező érvénynyel földrajzot - ellenben például a világtörténelemmel - tanulniuk. A szövetség megbízásából elindított felmérés keretei között az elmúlt három hónap során 3773 diákot kérdeztek meg. A megkérdezettek közül mindössze 1866 fiatal tanult földrajzot a középiskolában. Ugyanakkor azt is ki kell emelni, hogy a válaszadók 90 százaléka tudta, hol van India, Brazília és Észak-Korea. A válaszokból azonban sajnos az is kiderült, hogy a tanulóknak közel három százaléka még az Egyesült Államok - Japán fő szövetségesének - helyét sem tudta pontosan behatárolni. Japán már több mint egy éve részt vesz az iraki háborúban, főként humanitárius tevékenységeket látnak el csapatai a térségben. (AFP - Meleg Viktória)


Mi van a képen?

4. Alkalmassági teszt a magyar állampolgárság elnyeréséhez