Vissza a tartalomjegyzékhez

Király Sándor
Ősszel jövök: Peugeot 1007

Az autóipar elmúlt húsz esztendejében - párhuzamosan a nagyvárosi dugók mértékével - a kisautók eladásai fejlődtek a legnagyobb mértékben. A Peugeot új, négyszemélyes mini egyterűjével jól ráérzett napjaink városi autósainak igényeire.


Parkolóművész a legkisebb oroszlán Fotók: Peugeot

A forma megrajzolására a Pininfarinát, a Peugeot-val már több mint ötven éve együttműködő neves olasz formatervező stúdiót bízták meg. Mára a márka jellegzetes stílusjegyévé váltak a motorháztetőbe simuló, nyújtott vonalú fényszórók. 
Az 1007-es fő karakterét azonban a kategóriájában egyedülálló jobb és bal oldali elektromos mozgatású tolóajtók határozzák meg. A távirányítóval, műszerfalkapcsolóval és kézzel is nyitható ajtók nyitott állapotban sem szélesebbek a visszapillantó tükrök vonalánál. Ez különösen praktikus olyan parkolóhelyeken, ahová hagyományos ajtónyílású autókkal meg sem próbálnánk beállni. 
Az ajtókoccanások által okozott sérülések ellen védenek a karosszéria teljes hosszán végigfutó műanyag elemek. A tolóajtók 5 km/h-nál nagyobb sebesség felett nem nyithatók ki, a becsípődést gátló alaptartozéknak és a széles, 92 centiméteres nyílásnak köszönhetően a gyermekülések hátrahelyezése sem okozhat problémát. A 169 centiméter magas karosszéria és az előretolt szélvédő által az utastér szellősen tágas. A nagy üvegfelületeknek és a magasan elhelyezkedő üléseknek köszönhetően a forgalomra való rálátás jó, a 1007-es valódi körpanorámát biztosít. 
Tovább vizsgálódva az utastérben: a síneken 23 centimétert előre-hátra mozgatható hátsó ülések harmonikaszerűen összecsukhatóak, ennek megfelelően az alaphelyzetben 246 literes csomagtér 416 literre növekszik.
Az utastér egyes elemeit (mint például az üléslap és -támla, az ajtóbetétek és a szellőzők keretei) ízlésünknek megfelelően átöltöztethetjük, akár ajándékba is kérhetünk egy új garnitúrát karácsonyra. A 12 kollekció között megtalálható az erős motívumok, divatos színek, játék a kontrasztokkal vagy a klasszikus eleganciát meg-testesítő hangulat. Az elemek szerszámok igénybevétele nélkül, szabad kézzel cserélhetők. Az 1007-es - motorváltozattól függően - 15 vagy 16 colos kerekeken gördül, a viszonylag nagy méret miatt kisebb kátyúk nem okozhatnak neki problémát. 
A hét légzsákkal felszerelt 1007-est eleinte kétféle benzines és egy dízelmotorral lehet majd megvásárolni, melyekhez manuális és automata váltó is rendelhető. A gyáriak megtettek mindent, hogy ez a felhasználóbarát kisautó szimpátiát ébresszen a vásárlókban. A márka hazai képviseletének árképzésén múlhat, hogy az 1007-es sikeres piaci szereplő vagy rétegmodell lesz. Itthoni bevezetése idén ősszel várható.