Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 7. szám, 2005. február 18

Belpolitika

Szlazsánszky Ferenc
Ügynöklista önkéntes alapon?

Ha ismét megfeneklik az ügynöktörvény, „önkéntes alapon” hozza nyilvánosságra az ügynöklistát - jelentette ki Rainer M. János történész a hét elején. Az esetleges jogi következményekkel kapcsolatban pedig azt mondta: „lesz, ami lesz”.


Munkatársunktól
Műbalhé az érettségi körül

A hét elején látott napvilágot az az információ, mely szerint a tavalyihoz képest az idén csak harmadannyi diák jelentkezett előzetesen az aktuális érettségire.  A hír szerint a szülők aggódnak, a diákok pánikhangulatban „vergődnek”, és nem tudnak választani a     hirtelenjében megnövekedett lehetőségek közül. Szerencsére rémhírrel van dolgunk.


Nem vonzó a melegtéma

A homoszexualitás társadalmi megítélése jelentősen eltér a Szabad Demokraták Szövetsége álláspontjától, az önfenntartó egyházmodellt ugyanakkor jelentős többség támogatná - derül ki a párt honlapján zajló teszt jelenlegi állása szerint. 


Somorjai László
Akik mozgásba hozzák a várost

„A BKV olyan, mint a Kádár-rendszerből itt maradt állatorvosi ló. A zsozsó a régi kádereknek jut, minden a régi szisztéma alapján van leosztva.” „Mi, buszvezetők vagyunk a BKV rabszolgaserege” - ilyen és ehhez hasonló vélemények hangzottak el különböző BKV dolgozóktól és buszsofőröktől. Pedig látszólag minden ok megvan a boldogságra: a szakszervezetek és a vállalat kiegyezett egy átlagosan bruttó 16 ezer forintos béremelésben. Ennek köszönhetően elmaradt a buszvezetők keddre ígért, az eddigi legnagyobbnak ígérkező sztrájkja is. Maradt viszont a nagyvállalat régi, 60 milliárdos adóssága, valamint a finanszírozási és egyéb külső és belső problémák.


Fókusz

Benke László
Öt jelölt, egy trón

„A kormányrúd még mindig az ő kezében van” - hirdette az Osservatore Romano vatikáni napilap múlt pénteki, a pápának az Apostoli Palotába való visszatérését hírül adó számának szalagcíme. Amit Joaquín Navarro-Valls szóvivő - elejét akarván venni a pápa lemondatásáról szóló újabb javaslatoknak ( Hetek, 2005. február 11.) - azzal egészített ki, hogy az egyházfő, akinek általános egészségi állapota tovább javult, már „türelmetlenül várja”, hogy ismét elláthassa teendőit.


Széchey Noémi
Virágzik a nukleáris feketepiac

Miközben a nemzetközi közösség azon igyekszik, hogy Iránt rábírja „atomkártyái” kiteregetésére, Észak-Korea bejelentette, hogy rendelkezik atomfegyverrel. A Time magazin e heti számában pedig címlapon mutatja azt az embert, aki kulcsszerepet játszott abban, hogy Teherán és Pjongyang atomprogramja a célegyenesbe érkezhetett.


Szobota Zoltán
Elbeszélő műfaj

Magyarország miniszterelnöke hétfőn a Parlamentben, ellenzéki riválisa, Orbán Viktor szerdán a budapesti Körcsarnokban mondta el évértékelés címszó alatt mindazt, amit a tavalyi esztendőről gondolt. Ha az expozék után a bizonytalan választók milliós tömegeire gondolunk, a kérdés változatlanul ugyanaz: melyikük Magyarországa az igazi? Gyurcsány Ferenc emelkedettre vette a formát, és mindenkihez szólt, hiszen mondandója az ország egységének szimbólumaként funkcionáló Parlamentben hangzott el „hazafiak, európaiak, demokraták vagyunk” alapvetéssel. Orbán Viktor azonban ismét csak hívei körében tudott feloldódni, így utalásai is szükségképpen hátországának szóltak a „polgári”, „nemzeti”, „keresztény”, „magunkfajta”, illetve „kedves barátaim” megszólításokkal fűszerezett előadásban. Ő olyannyira nem a közös pontokat kereste, hogy az idősödő nők, a történelmi egyházak és a köztisztviselők sanyarú helyzetére utaló felsorolással is alátámasztotta, miért volt a tavalyi év a szembeállítás éve.


Gazdaság

Major Nóra
Jobbhorog – de kinek?

A Medgyessy-, majd Gyurcsány-kormány csak beszél az adócsökkentésről, de ezidáig már több mint 33 alkalommal emeltek adót, és 6 új adófajtát vezettek be - nyilatkozta lapunknak Varga Mihály, volt fideszes pénzügyminiszter. A Fidesz a családok és a nyugdíjasok biztonsága érdekében kidolgozott egy munkabarát adópolitikát, amelynek keretében - többek között - 24 százalékra csökkentené a tb-járulékot, eltörölné a tételes egészségügyi hozzájárulást (EHO), továbbá 19, illetve 10 százalékosra szabná az áfa-kulcsokat, mérsékelné a vállalkozásalapítás terheit, önkéntessé tenné a most kötelező vállalkozói járulékot, és 8 százalékra csökkentené a társasági adót - olvasható a Fidesz-frakció legújabb tervezetében. Mindez azonban - a kormány szerint - már az idei évben minimum 300 milliárd forint bevételkiesést jelentene az államháztartás számára. 


Kovács Klára
Helyzetben vagyunk

Az uniós tagság Magyarország számára presztízsnövekedéssel jár a külföldi befektetők számára. Stabilabbnak, kiszámíthatóbbnak, megbízhatóbbnak számít, ami - a versenyképességet javító intézkedések fényében különösen - további jelentős külföldi befektetésekkel járhat együtt. Yehiel Assia, az Izraeli Export és Nemzetközi Együttműködési Intézet vezérigazgatója úgy látja, Magyarország uniós tagságának köszönhetően a jövőben kulcspozícióba kerülhet. Az intézet stratégiai fontosságú szerepet szán Magyarországnak. 


Benke László
Sikeres évet zártak a maffiózók

Hihetetlen méreteket ölt világszerte a szervezett bűnözésből származó bevétel. A helyi államok küzdelmei ellenére változatlanul virágzik a kábítószer- és az emberkereskedelem, valamint a prostitúció. Az ezekből származó extraprofit nagyságáról becslések állnak csak rendelkezésre, de így is hatalmas pénzről van szó. A legfrissebb jelentés szerint tavaly Olaszországban a legjelentősebb vállalkozás a maffia volt, Szlovákiában pedig akkora a helyi bűnszövetkezetek „forgalma”, mint a szlovák állam éves költségvetése. Piero Luigi Vigna olasz főállamügyész egy parlamenti bizottság előtti január végi meghallgatásán elmondta, hogy a bűnszövetkezetek évente mintegy 100 milliárd eurós árbevételre tesznek szert, ami éppen kétszerese volt a legnagyobb legális olasz cég forgalmának.


Kardos Anikó
Már a 17 ezer pont felett a BUX

A hét a negyedik negyedéves eredmények publikálásának és értékelésének jegyében telt itthon és külföldön egyaránt. Az indexek összességében emelkedő tendenciát mutattak, még a vártnál gyengébb európai GDP-adat sem vetette vissza az optimizmust. Jót tett a hangulatnak, hogy januárban az amerikai kiskereskedelmi forgalom a vártnál nagyobb emelkedést mutatott. A kelet-közép-európai régióban a több mint 3 százalékkal megugró és ezzel újabb történelmi csúcsot döntő BUX vitte a prímet, de rekordot döntött a cseh PX50 index is.


Háttér

Peremiczky Szilvia
A rijádi kisegér

A szaúdi fővárosban, Rijádban február elején lezajlott terrorizmusellenes konferencia ígéretes kezdeményezésnek tűnt, és jelzésértékű volt a helyszín megválasztása is. Szaúd-Arábia Oszama bin Laden és a szeptember 11-ei terrortámadások legtöbb elkövetőjének a szülőhazája. Az ország maga is több merénylet célpontjává vált, és miután az Egyesült Államokban egyre többen szorgalmazzák Szaúd-Arábia baráti státusának megszüntetését, a konferencia megrendezése most arra utalt, hogy Rijádban is mind többen úgy gondolják, hogy fel kell lépni a terrorizmus ellen. A szaúdi vezetés elhatározta, hogy legalább a monarchia, vagyis saját maga megmentése érdekében kész nemcsak tüneti kezelésre, hanem a tényleges harcra is.


Kovács Klára
Sima leszállás

Se földindulás, se égzengés, mégis mindenkit érintő, hosszú távú változás - mi ez? Nos, ez hazánk első európai uniós (naptári) évének mérlege. A félelmek ellenére nem söpört végig csődhullám, nem tört ki árrobbanás, nem indult meg tömeges elvándorlás sem, ám mégis az életünk minden szegmensét érintő, hosszú távú változások sora kezdődött el, amely mind az állami, mind a vállalkozói, mind a privát szférát befolyásolja. Lapunknak nyilatkozó szakértők szerint pozitívnak mondható a kilenc hónapos mérleg. 


Hit és értékek

Lukács András
Van benne értelem

Nehéz idők járnak az evolucionistákra az elmúlt években: hosszú évtizedek után ugyanis úgy tűnik, hogy tömegek utasítják el az evolúció elméletét, amelyet sokan a vallásos hit kategóriájába sorolnak. Az Egyesült Államokban a lakosság közel fele nem fogadja el az evolúció tanait, és ez a magatartás egyre jobban, mélyebben épül be az oktatási rendszerbe, sok államban ugyanis az evolúciót törölték az állami iskolák tananyagából. A jelenség miatti értetlenség dühödt reakciókat váltott ki a „keresztény” Európában, ahol tudományos és nem tudományos lapokban nem éppen udvarias hangnemben folyik a vita az evolúcióról és az intelligens tervezésről.


Külpolitika

Vagyim Arisztov, Szentpétervár
A nép Putyin mellett – és ellene

Február 12-én Oroszország több városában tömegek tiltakoztak a tervezett szociális reformok bevezetése ellen. Ezek egy része az ingyenes tömegközlekedést és gyógyszerellátást szüntetné meg, de jóval drágább lenne a lakásfenntartás is. Az eddigi kedvezmények elsősorban a nyugdíjasokat, a krónikus betegeket és a diákokat érintették - összesen mintegy 35 millió személyt. Ebből - az orosz Belügyminisztérium sajtóközpontja szerint - legalább negyedmillióan kivonultak tüntetni.


Hetek-összeállítás
Pecsét a cellán

Múlt hétvégén, életének 98. évében a portugáliai Coimbrában elhunyt a kármelita Lucia dos Santos nővér, az utolsó a három fatimai látnok közül, akiknek 1917-ben hat hónapon keresztül egy fehér ruhába öltözött, fénysugárral övezett női alak jelent meg egy tölgybokorban. A portugál miniszterelnök nemzeti gyásznapot rendelt el Lucia nővér tiszteletére. 


Busa Viola
Kivégzés Bejrútban

Százezrek kísérték utolsó útjára Rafik Hariri volt libanoni miniszterelnököt, aki a héten esett merénylet áldozatául Bejrútban. Az ország polgárháború utáni újjáépítésében oroszlánrészt vállaló politikus és üzletember halálával jelentős űr keletkezett a libanoni politikában. A merényletért a libanoni ellenzék és több szakértő Szíriát tette felelőssé, míg mások úgy vélik, ez a lépés nagy hiba lett volna a damaszkuszi vezetés részéről, hiszen így most még inkább megerősödhet az ellenzék, amely az utóbbi időben már egyébként is egyre nyíltabban követelte a szíriai hadsereg kivonulását. 


Hechs László
A szűk ösvény

A knesszet nagy valószínűséggel második és harmadik olvasásban is elfogadja a gázai kivonulásról szóló törvényjavaslatot. Ugyan lapzártáig a szavazás még nem történt meg, ám az előrejelzések szerint a 120 tagú parlament 66 képviselője támogatja a javaslatot. Ezzel elhárul a jogi akadály a gázai zsidó települések felszámolása és az izraeli hadsereg kivonulása elől. A Sarm es-Sejki csúcs után gőzerővel beindított folyamat várhatóan felgyorsul.


Mérő Miklós
Önállósodás Irakban

Bagdadban közzétették a január 30-ai iraki választások hivatalos végeredményét. Az eredmények nem okoztak felhőtlen örömet Washingtonban, bár Bush elnök újfent gratulált az iraki népnek azért, hogy saját kezébe vette sorsának alakítását. 


Négykeréken

K. S.
Szombat esti frász

Hétvége, hajnali három óra, lakott területen kívül. Az ötszemélyes Ladába hét fiatal ül be, a biztonsági övet egyikük sem kapcsolja be. Az út forgalommentes, az autó mégis egy kanyarban nagy sebességgel fának csapódik. Hármat közülük hiába várnak haza a szüleik. Tipikus diszkóbaleset, mondja a helyszínelő rendőrzászlós. Nem kellene ennek így lennie, de mi az oka az időről időre visszatérő tragédiáknak? Cikkünkben erre keressük a választ.


Király Sándor
Ősszel jövök: Peugeot 1007

Az autóipar elmúlt húsz esztendejében - párhuzamosan a nagyvárosi dugók mértékével - a kisautók eladásai fejlődtek a legnagyobb mértékben. A Peugeot új, négyszemélyes mini egyterűjével jól ráérzett napjaink városi autósainak igényeire.


Publicisztika

Giczy György
Újra a nemzeti megbékélésről

Egy nagyon fontos területen kialakult - meggyőződésem szerint azonban alapvetően téves - nézetazonosságra szeretnék reflektálni. Nevezetesen az elmúlt év kétségtelenül legjelentősebb belpolitikai eseményének, a Medgyessy-kormány bukásának megítélésében mutatkozó megállapításokra. Eszerint a bukás egyik lényeges oka az volt, hogy Medgyessy Péter nem volt eléggé kemény, túl sokat beszélt az árkok betemetéséről, a nemzeti megbékélésről, amely nem tetszett sem az MSZP elitjének, s a Fidesz sem mutatott semmiféle fogadókészséget, vagyis a politikusok mindkét oldalon a gyengeség jelének tartották ezeket a kijelentéseket. Így a kormányfő megbékélési gesztusainak sehol sem volt megfelelő bázisa. Medgyessy Péter távozását követően a nemzeti megbékélés programszerű célkitűzése lekerült a napirendről. S így hát gondolhatunk, amit akarunk, ezt is be kell sorolnunk a sikertelen próbálkozások körébe. Ámde mielőtt ezt minden további nélkül megtennénk, érdemes figyelmet fordítani a sikertelenség okaira is, amit a politikai elemzők a fent ismertetett szempontokon - a Fidesz és az MSZP különböző indítékú, de azonos mértékű elutasításán - kívül nem vizsgáltak.


Riport

Szlazsánszky Ferenc
Snapszfivér, szesztestvér

- Három-négy éves voltam, amikor a kocsmában az asztal tetején táncoltam és énekeltem, hogy „jó bort iszunk”. Ez 1956-57 körül volt. - Hidegburkoló, ide jöttem fel Pestre, 1966-tól 1969-ig. Kollégiumban laktam, ott már kóstolgattuk a söröcskét is.


Sport

Varga József
Robinhót nagyon várják Madridban

Az elmúlt hét folyamán Arrigo Sacchi, a Real Madrid sportigazgatója bejelentette, hogy véglegessé vált a brazil csodagyerek, Robinho leigazolása. A szerződés értelmében Robinho - aki két gólt szerzett a hétvégén, amikor klubja, a Santos, 3-0-ra legyőzte a Corinthianst a Sao Pauló-i állami bajnokság vasárnapi fordulójában - nyáron csatlakozik a királyi gárda keretéhez. Az alábbiakban ismerkedjünk meg a fiatal játékossal, akiről maga Pelé jelentette ki, hogy egy nap még nála is nagyobb futballista lesz.


Hetek-összeállítás
A kis Schumi idén a pénzt választotta

Néhány héttel az idénynyitó Ausztrál Nagydíj előtt komoly szócsaták színesítik a Forma-1 világát. Az elmúlt héten a Ferrari korábbi ír pilótája, Eddie Irvine kijelentette: azzal, hogy Ralf Schumacher a Williamstől a Toyotához szerződött, eljátszotta utolsó esélyét, hogy bátyja, Michael nyomdokaiba lépve világbajnoki címet szerezzen. Irvine szerint a kis Schumi a brit istállóval sem vitte sokra, az új istállóval pedig még kevesebb esélye lesz a sikerekre.


Szabadidő

Európai nem az utcai cigizésre

Még az utcákon is betiltaná a dohányzást az unió egészségügyi biztosa. Markosz Kyprianu ciprusi biztos szeretné elérni, hogy az Európai Unió mindegyik tagországa tiltsa meg a közterületi dohányzást.


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel Étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 


Nagy László
Tomboló Kína-szindróma

Egyre gigantikusabbá növi ki magát a „Spielwarenmesse”, a Nemzetközi Játékkiállítás, amelyet immár 56. alkalommal Nürnbergben rendeztek meg február 10-e és 15-e között. A kiállítás adatai első ránézésre lenyűgözőek: több mint 83 ezer szakmai látogató, 2700 kiállító mintegy 62 országból, 60 ezer új vagy továbbfejlesztett játék, mindez 155 ezer négyzetméteren. A statisztikák szerint közel egymillió terméket állítottak ki, de ennek a nagyobbik fele kínai. Amióta Kína WTO-tagsággal rendelkezik, mindent elárasztott a gyengébb minőségű, sokszor illegálisan másolt és gyártott játékok tömkelege.


Színes

Kukoricazacsik

Mint tudjuk, a műanyagok gyártása szennyezi a környezetet, és kimeríti természeti erőforrásainkat. Ráadásul az előállított termék nem is bomlik le természetes úton. Ám nemrég egy olasz cég megalkotta a Mater-Bi nevű anyagot. Ez egy műanyagszerű termék, amely kukoricából készül. A cég tudósai kifejlesztettek egy olyan eljárást, amellyel a kukoricakeményítőből polimer anyagot állítanak elő. Az ilyen típusú anyagokból készülnek a hagyományos műanyagok is. Mindebben az a nagyszerű, hogy a Mater-Bi képes lebomlani eredeti alkotóelemeire. Vízben oldódik, és a mikroorganizmusoknak köszönhetően könnyen lebomlik. Manapság azonban az olyan bioműanyagok előállítása, mint a Mater-Bi, jóval költségesebb szintetikus társainál. Ám kétség nélkül a bioműanyagokat sokkal előnyösebb felhasználni. A Mater-Biből előállított műanyagzacskók nagy része szerves hulladék. Ez nagy megtakarítást jelentene a városok számára, hiszen megkönnyítené a szemétszállítás és -lerakás végrehajtását. Továbbá a zacskók természetes úton termékeny humuszszá bomlanak. Az előállítási technológia még új, mindenesetre elképzelhető, hogy éveken belül ezek a bioműanyagok életünk szerves részét fogják képezni. (Newsweek)


Szenved-e a kukac a horgon?

Bár a Nagy Ho-Ho-Ho-Horgász csalija igencsak beszédes jószágként gyakran számolt be frusztráltan sanyarú sorsáról, egy friss tudományos tanulmány azt állítja, hogy a kukacok nem éreznek fájdalmat, miközben a horgon vonaglanak. „A közönséges földigilisztának nagyon egyszerű idegrendszere van. Akár ketté is lehet vágni, számára ez nem probléma” - nyilatkozta Wenche Farstad professzorasszony, a jelentést kiadó bizottság elnöke.


A nyolcadik parancsolat lesújt

Remélhetőleg sikerült örök életre megjegyeznie a nyolcadik parancsolatot annak a fiatalembernek, aki - a könynyű préda reményében - egy nyugdíjas férfit próbált pénztárcájától és órájától megszabadítani. Kiszemelt „áldozata”, balszerencséjére, a nyolcvannyolc éves Gerhard Brinkmann, Németország 1936-os pehelysúlyú bokszbajnoka volt, aki egy remek ívű jobbhoroggal rövid időre teljesen kiütötte húszegynéhány éves támadóját. A rendőrség helyszínre érkezéséig a tettesnek sikerült elmenekülnie, de csak azért, mert gyorsabban tudott futni. Valószínűleg aznapra minden hasonló programját törölte naptárából. (Ananova)


DUMA PLÁZA

Az apám ezeket tanácsolta nekem, ha beszédet tartok: „Légy őszinte! Légy rövid! Ülj le!” (James Roosevelt, amerikai politikus)


Nem keltek el a Hitlerről készült képek

Egy zsidó szervezet hosszas csatájának köszönhetően visszavontak egy Adolf Hitlerről készült dedikált fotót egy brit árverésről. Egy helyi zsidó szervezet, érzéketlenséggel vádolva az árverés vezetőit, a tiltakozást az árverés napjára időzítette. Mindez pár nappal azután történt, hogy a világ vezetői összegyűltek Auschwitzban a felszabadítás hatvanadik évfordulója alkalmából


Meleg Viktória
A leggyorsabb lábú palacsintakészítők

A tengerentúlon a múlt héten is megrendezték az idei leggyorsabb lábú palacsintakészítő háziasszonyok versenyét. 


A tuk-tuk előnyei

Egy egészen Thaiföldig elbicikliző német páros elhatározta, hogy a hazafelé vezető úton inkább pihenteti megfáradt lábait, ezért vásároltak egy motoros riksát. Daniel Snaider (30) és Susi Bemsel (28) 2002-ben indultak útnak, s eddig körülbelül 36 ezer kilométert tettek meg Európa, Amerika, Ausztrália és Ázsia összesen 28 országában. Thaiföldre három hónappal ezelőtt érkeztek, és azonnal beleszerettek az ott gyakran taxiként alkalmazott háromkerekű járműbe, melyet a helybéliek egyszerűen csak tuk-tuknak hívnak.


Mi van a képen?
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Németh Szilárd, Hubert József
Vita a Sorstalanságról

„A legfurcsább az a dologban, hogy a forgatókönyvet Kertész Imre írta. Mintha elfelejtette volna, miről szól a regénye.” Az alábbi szavakkal oktatta ki az egyik országos napilap a Nobel-díjas magyar írót a Sorstalanság című film bemutatása után. Magyarország legjelentősebb holokausztfilmjét számos kritika és vád érte, elsősorban a jobboldali sajtó részéről.