Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 5. szám, 2005. február 04

Belpolitika

Hazafi Zsolt
Felnyílik-e minden akta?

A pesszimista várakozások ellenére nem egy felpuhított törvényjavaslatot terjesztett Hiller István szocialista pártelnök és az MSZP-frakció vezérkara a T. Ház elé. Bár az előjelek azt sugallták, hogy többször is kísérlet történt a javaslat „megtorpedózására”, de információink szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nemcsak a nyilvánosság előtt, hanem a háttér-megbeszéléséken is kiállt a „kemény” törvény mellett. A javaslat ebben a formájában teljesítené a miniszterelnök kérését: „ne legyenek olyan kivételezett társadalmi csoportok, amelyek elrejthetik saját múltjukat a nyilvánosság előtt”. Emellett létrejönne egy Tudományos Tanácsadó Testület is a levéltár mellett, amely részben civil történészekből, részben a kormány által javasolt személyekből állna. Ez a „civil” testület „átvenne” bizonyos jogokat (például perlési jogot) a levéltártól, illetve az állambiztonsági iratokban szereplő adatok minősítésének felülvizsgálatában, és az iratok internetes közzétételénél rendelkezne hatáskörrel.


Hajdú Sándor
Nagyobb nyilvánosság pártján a Fidesz
Interjú Demeter Ervinnel, az Orbán-kormány titkosszolgálati miniszterével

- Mert az elmúlt napokban lényeges változások történtek ezen a területen. A szocialisták ugyanis belátták, hogy érdemi változásra van szükség. Mi ezt egyébként évek óta szorgalmaztuk. Ha valaki együttműködött a politikai rendőrséggel, azt a jelenlegi törvény a közszereplésről való lemondásra szólítja fel. Ugyanakkor, ha ennek nem tesz eleget az érintett, megrántja a vállát, és azt mondja: na és, a törvény úgysem tud vele szemben mit tenni. Ahhoz, hogy ezen módosítsunk, kétharmados szabályozásra van szükség. A biztatást egyébként a miniszterelnök kijelentése adta, miszerint erősebb, karakteresebb ügynöktörvényt szeretne látni. Sőt, a szocialisták is elismerték, hogy ehhez alkotmánymódosításra van szükség. Mi a módosító javaslatot elkészítettük, és kedden benyújtottuk az Országgyűlésnek. 


Somorjai László
Mindenáron győzni 2006-ban

Ha valaki nem ismerné fel, hol jár, rögtön eszébe juttatják a narancssárgára festett falak. Igen, a polgári körök Cukor utcai bázisára érkeztünk, ahol Harrach Péter Fidesz-képviselő, volt családügyi miniszter előadására érkezett a többségében idős korosztályt reprezentáló hallgatóság. 


Hetek-összeállítás
Identitásproblémák

Még több abortusz, még több eutanázia, még több melegjog. Úgy tűnik, mindössze ennyire futja az SZDSZ-nek arra a kihívásra, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök több liberális témában átvette a kezdeményezést. Az elmúlt napokban többen is felvetették, hogy „kiürültek” a liberálisok, veszélyben az SZDSZ. Információink szerint a szabaddemokraták vezérkara afféle összesküvést lát a felvetések mögött. 


Fókusz

Morvay Péter
Bátor döntés a szabadságért

Mintegy nyolcmillió választó, hatvan százalék körüli részvétel, kilenc öngyilkos terrortámadás. Az irakiak bebizonyították: nem hátrálnak meg az erőszak előtt, és nem is közömbösek saját jövőjük iránt. A Time magazin elemzésében azt írta, hogy „Most kezd igazán érdekessé válni mindaz, ami Irakban történik.” Az elkövetkező hónapok adhatnak választ azokra a kérdésekre, hogy milyen esélye van a választás után, hogy Irak egységes, demokratikus országgá váljon? Mivel hatással lehet egy ilyen változás a környező államokra? Maradt-e lehetősége az al-Kaidának arra, hogy megállítsa a reformokat Irakban?


Szobota Zoltán
Több az árnyék, mint a fény

A készülő „ügynöktörvény” kapcsán menthetetlenül szóba kerül az egyházak előző rendszerben betöltött szerepe, hiszen a magyar társadalom máig nem látja tisztán, hogy kortárs klerikusaink kik is valójában: a kommunista rezsim megnyomorított üldözöttjei, esetleg fennállásának utolsó bástyái, vagy éppenséggel mindkettő.


Mérő Miklós
Az iszlám fundamentalizmus veszélye Irakban

Az Irakban ötven év után először megtartott többpárti szavazáson véget ért a nyolcvan éves szunnita uralom. S ennek most mérhetetlenül örül a világ. Különösképpen a washingtoni kormányzat. George W. Bush szinte személyes győzelmének tartja, hogy Irakban Szaddám Huszeinnek és köreinek ellenségei kerülnek hatalomra. Nyilván azért, mert úgy gondolja, hogy akik az ellenségeinek az ellenségei, azok az ő barátai. Most már csak rendet kell tenni és azután már ott, Irakban is lesz a Kánaán.  Vajon George W. Bush tényleg nem tudja, vagy csak nem akarja tudni, hogy mit jelent majd Irakban egy síita uralom? Nem mondták meg neki, hogy az jellegétől, sajátosságaitól, természetétől fogva ugyanolyan lesz, mint amilyen Iránban van? Egy olyan rend, amelyről mindent lehet majd mondani, csak azt nem, hogy demokratikus, és a szabadság hordozója? Ami ellen ő maga is hadakozik?


Gazdaság

Kovács Klára
Az első lakástól az utolsó részletekig

Február 1-jével indult útjára a már a születése előtt is sokat bírált Fészekrakó program. A Gyurcsány-kormány lakástámogatási elképzelése szerint könnyebb lesz a 35 évnél fiatalabb, gyermekes családok első lakáshoz jutása. A Fidelitas által csak Kakukkfészek-programnak csúfolt elképzelést leginkább az életképtelensége miatt bírálják, politikai és szakmai körökből egyaránt. Az érintettek azonban másként vélekednek, legalábbis az első napokban tapasztalt meglepően nagy érdeklődést alapul véve. 


Papp Levente
Davos: sok a púder

A napokban a világ 2000 leggazdagabb és legbefolyásosabb személyisége gyűlt össze a svájci Davosban, hogy értekezzenek a világ problémáiról. Miniszterelnökök, milliárdosok, sőt filmsztárok nagy szavakban beszéltek a világ gondjairól, de a szépen csengő szólamokon kívül konkrét segítségre, felajánlásra, adományozásra, vagy olyan lépés meghozatalára nem került sor, amely bármiféle segítséget jelentene a rászorultaknak. A brazíliai Porto Allegrében egy úgynevezett ellen-Davos gyűlést tartottak a baloldali gondolkodók, bírálva a svájci fórumot, az arrogáns kapitalista, elnyomó rendszert és ennek nyerteseit.


Bakó Zoltán
Betett a regadó

A 2004-es évben drámaian visszaesett az új és használt autók magyarországi behozatala. Tavaly összesen 225 ezer új és használt autó érkezett az országba, míg 2002-ben és 2003-ban ugyanez a szám kevéssel 280 ezer felett volt. Az új autók értékesítése közel 20 százalékkal esett vissza, azonban a használt autók behozatala 75 százalékkal csökkent hazánk első uniós évében. Mindezek kiváltóját, az úgynevezett regisztrációs adót több fronton is támadás alá vették a szakmabeliek: beperelték az államot az uniós normákkal ellentétes adó miatt, a napokban pedig vizsgálatot indított a pénzügyminiszter. Nem kizárt, hogy Kovács László adóügyi biztosként „kénytelen” lesz ellent mondani a magyar állam által kreált „regadó”-nak.


Kardos Anikó
Optimizmus az iraki választások után

A vártnál zavartalanabb körülmények között lezajlott iraki választásokat követően optimizmus uralkodott a világ vezető részvénypiacain. Az iraki stabilizációtól hosszabb távon az olajár csökkenését reméli a piac. Emellett a héten olyan elemzések láttak napvilágot, amelyek szerint Kínában folytatódik a gazdasági növekedés, ami tartósan magas nyersanyagárak mellett valósulhat meg. Utóbbi hírnek örülhettek a bánya- és nyersanyagiparban érdekelt cégek tulajdonosai. 


Háttér

Peremiczky Szilvia
A legegyenlőbb menekültek

Mióta Mahmud Abbászt megválasztották palesztin elnöknek, ismét divatba jött az optimizmus. Saron és Abbász jövő heti találkozója előtt érdemes lehet felidézni, hogy Jeruzsálem megosztása mellett a menekültek kérdése volt az a probléma, ami miatt 2000-ben Arafat felborította a Camp David-i tárgyalóasztalt, ezzel megadva a végső tőrdöfést az oslói békefolyamatnak.


Major Nóra
Szivárgó közösségi pénzek

Magunk mögött hagyva az európai uniós források lehívásának első évét, érdemes számot vetni az elmúlt hónapok tapasztalatairól. Szakértők szerint Magyarország meglepően jól szerepelt a csatlakozás első évében. A külföldi lapok arról cikkeztek, hogy „Magyarország volt az egyik legaktívabb pályázó” a legutóbb csatlakozó országok között. Az öt operatív program (GVOP, AVOP, KIOP, HEFOP, ROP) keretében meghirdetett összegekre valóban több mint 16 ezer pályázat érkezett, és ez a szám meghaladja minden előzetes elképzelésünket. Arról viszont, hogy végül mennyi pénz landolt a sikeresen pályázó vállalkozók zsebében, már kevésbé szól hangosan a fáma… Összességében elmondható, hogy a magyar vállalkozók az ország saját terveihez és a többi csatlakozóhoz képest jól teljesítettek. Az elmúlt év azonban inkább tanulóévnek nevezhető, hiszen az elismerések mellett számos buktatóval is járt.


Márványi Péter
Óriások csatája az egekben

Amint januárban bemutatkozott a maga döbbenetesen hatalmas mivoltában az európai Airbus új gépe, az ember elsőre nem is látta a méreteket. A gép irdatlan nagy, de mindene nagy, a törzs, a szárnyak, a futók, a vezérsík, a hajtóművek - de a felnagyított méretek ugyanolyan arányokat takarnak. Távolról tehát nem is érzékelhető igazán, mekkora madárról van szó, csak ha az ember hozzáméri magát, vagy a bemutató ünnepség vendégeit, mondjuk az orrfutó szárához.


Hit és értékek

Széchey Noémi, Lukács András
A média új felfedezettjei

Európában ma sem eladható az evangéliumi kereszténység, annak ellenére sem, hogy mára egyértelművé vált: George W. Bush amerikai elnök újraválasztásában jelentős szerepet játszó amerikai evangéliumi keresztényeket ma már nem lehet figyelmen kívül hagyni. A Time magazin európai és amerikai kiadása ezért ezen a héten különböző címlappal jelent meg. Míg az amerikai kiadás vezércikkben mutatja be az Államok 25 legbefolyásosabb evangéliumi keresztény vezetőjét, addig az európai változat vezető írása arra próbál választ találni, hogyan tudjuk boldogsághányadosunkat minél magasabban a nulla szint felett tartani.


Interjú

Szlazsánszky Ferenc
Meg fogtok dögleni

F. S.-né nyolcvanhat esztendős auschwitzi túlélő. Hatvan évvel a láger után most első ízben beszélt részletesen a megnyílt pokollal történt találkozásáról.


Tihanyi Péter
Aki beletévedt a holokausztba
Beszélgetés Koltai Lajossal, a Sorstalanság rendezőjével

Február 10-étől vetítik a mozikban Kertész Imre Nobel-díjas regényéből készült filmet.


Külpolitika

Karl Pfeifer, Bécs
barna foltokkal

A 2005. év számos évfordulót tartogat Ausztria számára: idén ünneplik a második köztársaság hatvanadik, az államszerződés ötvenedik és az Európai Unióhoz való csatlakozás tizedik évfordulóját. Az országban azonban nagy vita dúl arról, hogyan kell megemlékezni a múltról. Míg 1985-öt és 1995-öt emlékévnek nyilvánították, 2005-öt a jobboldali kormány - egy német szójátékból kiindulva - a gondolat évének nevezte ki. A liberális újságírók egy része azonban ezt átkeresztelte a „hátsó gondolat évének”, míg más részük a „gondolat nélküli évről” beszél. Mindkét elnevezés jogos.


Hetek-összeállítás
Kerítés állami segédlettel

Amikor Németország 2002-ben legalizálta a prostitúciót, az eredeti szándék a szexkereskedelem lelassítása és a szervezett bűnözés visszaszorítása volt. A munkanélküliek számának nagyarányú megnövekedése és a munkanélküli program megreformálása után azonban a törvény révén mára olyan képtelen helyzet állt elő, amelyben a szociális ellátórendszer a szexipar céljait és terjedését szolgálja.


Hetek-összeállítás
Tinisztár vagy gyermekrontó?

A kaliforniai Santa Barbarában megkezdődött az év pere, a Michael Jackson pedofilbotrányához kapcsolódó bírósági eljárás. Egyelőre az esküdtek válogatása van folyamatban, de az előzetes híresztelések szerint a per hat hónapig is eltarthat. A popzene királyának kikiáltott Jacksont akár húszévi börtönbüntetésre is ítélhetik, ha a vádak igaznak bizonyulnak az eljárás során.


Busa Viola
Kórházba került II. János Pál

II. János Pál pápát légzési nehézségekkel hirtelen kórházba kellett szállítani a héten. A Vatikán szóvivője szerint nincsen ok az aggodalomra, de a római Gemelli klinika előtt újságírók és imádkozók sokasága várja a híreket - hasonlóan a Jasszer Arafat párizsi gyógykezelése idején néhány hónapja látott jelentekhez. Az orvosok szerint a pápa életkora, általános gyenge állapota, illetve a Parkinson-kór együttesen idézte elő a rosszullétet, de ugyanakkor mindez nem feltétlenül jelenti azt, hogy II. János Pál általános egészségi állapota szükségszerűen rohamosan tovább romlik majd.


Hat magyar áldozat és a megvert fiatalok

A múlt hét végén ismeretlen tettesek hattagú magyar családot mészároltak le a vajdasági Horgoson. A szülőket és a gyerekeket revolverrel, míg a nagyszülőket késsel végezték ki az elkövetők. Bár első reakcióként szinte mindenki az elszaporodott magyarverések szélsőséges megnyilvánulását sejtette az eset mögött, az ügyet vizsgáló szabadkai bíró szerint az etnikai motiváció teljesen egyértelműen kizárható. Mivel a kifejezetten jómódban élő család mindkét lakrészét felforgatták, illetve széleskörű bel- és külföldi üzleti kapcsolatokkal rendelkeztek, a Szerbiában nem ismeretlen maffialeszámolás tűnik a legkézenfekvőbb magyarázatnak. A nyomozásba bekapcsolódtak a belügyminisztérium bűnügyi szakértői is. 


Tarik Demirkan
Pax Americana és a török bizalomvesztés

A BBC által készített, és az elmúlt napokban nyilvánosságra hozott egyik felmérés tanúsága szerint az Amerika-ellenes érzelmek Törökországban a legerősebbek. A világ huszonegy országában végzett kutatás George W. Bush újbóli megválasztása kapcsán négy kérdéssel próbálta felmérni az Egyesült Államokról alkotott közvéleményt. A kérdések között az első arról szólt, vajon George Bush újraválasztása mennyire erősíti majd a világ békéjét és biztonságát? Az eredmények szerint a törökök 82 százaléka gondolja úgy, hogy ez az esemény negatív hatással lesz a világra. Ezzel úgy tűnik, a 21 ország közül Törökország véleménye a legnegatívabb.


Sport

Németh Szilárd
Bundásliga

„Amint a két országrész válogatottja egyesül, a német futball - elnézést kérünk a többi nemzettől -, hosszú évtizedeken át verhetetlen lesz.” Az elbizakodott kijelentést Beckenbauer szövetségi kapitány tette, miután az NSZK csapatával 1990-ben megnyerte a futball-világbajnokságot. Az élet rácáfolt a „Császárra”, és sikerek helyett egyre több szó esik szakmai és erkölcsi válságról. Jelenleg az elmúlt harmincöt év legnagyobb bundabotrányától hangos a német sajtó és közvélemény.


Uzoni Simon Péter
Az új Jordan repíti a Lovagokat

Félidejéhez érkezett a tengerentúli kosárlabda-bajnokság küzdelemsorozata. Az eddig lejátszott mérkőzések alapján már felmérhető, hogy idén mely csapatok lehetnek esélyesek a bajnoki cím elhódítására. 


Szabadidő

Zsurkán Mariann
Beindult az esküvőipar

Félmilliótól hárommillióig terjedhetnek ma egy rendes esküvő költségei - legalábbis az esküvő- és partiszervezők kimutatásai szerint. Az elmúlt hétvége volt az idei nagyszabású esküvői vásárok szezonja, ahol felvonult a házasságkötés teljes háttéripara. A magyarok egyre lankadó házasodási kedve láthatóan remekül eltart egy kiterjedt hazai szolgáltatóipart - ami az árakat nézve nem különösebben meglepő. Kastélyvacsora, lovas hintó, korhű ruhák, rézfúvósok, ruha- és sminktanácsadás, szépségápolás, limuzin, Karib-tenger és megannyi egyéb, el-en-ged-he-tet-len kellék és kiadás… elvégre jó esetben egyszer házasodunk, nem igaz? 


Pécsi Tibor
Efraim Kishon: halála sajnos nem tréfa

Nyolcvanegy évesen, svájci otthonában meghalt a nagy mulattató, Efraim Kishon. Rosszkor és rossz helyen, az 1920-as években Magyarországon született Hoffmann (később Kishont) Ferencként. Zsidó bankár gyermekeként nem mehetett egyetemre. A zsidótörvények árnyékában ötvösnek tanult, majd Budapest erődítésein dolgozott, ahogyan nyilas őrei mondták: „a bolsevik pestis megfékezésén”. Amikor a front elérte a város határát, megszökött, majd két hetet töltött a magyar-német és az orosz frontvonalak között egy pincében, paradicsomlén élve. Ekkor írta Hajvédők című regényét, amelyért díjat is kapott, de ezt a létrejövő új rezsim nem nézte jó szemmel, mivel vezérük érintett volt a hajkérdésben.


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel Étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 


Színes

A póni fizetés nélkül távozott

Meglepődve látták egy cardiffi Tesco áruház vásárlói, hogy a készlet iránt nemcsak ők, hanem egy céltudatos póni is érdeklődik. Az istállójából kiszabadult lovacska, mint más hétvégi bevásárló, fel-alá ügetett a sorok között, míg végre rátalált a zöldségpultra. Az áruház dolgozói - a készletet mentendő - igyekeztek az állatot a répák közül kiterelgetni. Akciójukkal cseberből vederbe kerültek, a póni ugyanis a müzlikészletet kezdte azonmód meózni. Miután a kezdeti meglepetésből a boltvezetés, a vásárlók és a ló felocsúdott, sikerült a kijárat felé terelni a hívatlan vendéget, aki persze fizetés nélkül távozott. (AFP)


DUMA PLÁZA

Minden csak addig mókás, amíg mással történik meg.  (Internet graffiti)


Ezeréves hagyománnyal szakíthat Japán

A japán kormány egyik testülete első alkalommal tanácskozik arról, hogy vajon elfoglalhatja-e a japán trónt női uralkodó. Egy évvel ezelőtt fogtak bele egy tanulmány készítésébe, amelynek célja kidolgozni: hogyan biztosíthatják a japán császárság fennmaradását, mivel a trónnak nincs férfi várományosa. A világ legrégibb uralkodócsaládjában 1965 óta ugyanis nem született fiú, aki elfoglalhatná a Krizantémtrónt. A 2001-ben született Aiko hercegnő jövője most a kormány bizottságának döntésén múlik. 


A lépcsők és a zene szerelmese

Ki lehet az, aki ha ebben az évben 45 percen belül megmászik 86 emeletet, a következő évben is szeretné ugyanezt végigcsinálni? A válasz - már ha a tapasztalatra számítani lehet - a 94 esztendős, idős olasz zongorista, Chico Scimone. Ő idén is szeretne ott lenni az évente megrendezésre kerülő „Empire State Building Nekifutás”-on induló több mint 150 sportoló között. 


Félig leleplezett kísértet

Négy hónap börtönbüntetésre ítéltek egy lengyel asszonyt. No nem pusztán azért, mert sehogy sem szívlelte férje munkaadóját, hanem mert ellenszenvét úgy fejezte ki, hogy kísértethangokkal rémisztgette „a főnököt” annak kastélyszerű házában, dél-tiroli birtokán. A negyvenkét éves nő állítólag heteket töltött el szellemnek öltözve, miközben rejtélyes hangokat produkált. A „kísértettulajdonos” arra panaszkodott, hogy rendszeresen léptek zaját hallja az előszobában, késő éjjel pedig ajtócsapkodások miatt nem meri lehunyni szemeit. A rendőrségnek sikerült videón megörökítenie az éppen „kísértő” feleséget, miután a nyugtalan tulajdonos már szakértők segítségéért esedezett, hogy a rejtély végre megoldódjék. Bár a szellemes hölgy most már lakat alatt van, még mindig nem sikerült kideríteni, pontosan mi gerjesztette ily rémisztő haragra. (AP)


Adóztatott plasztikai műtétek?

A frissen felvarrt ráncok helyére valószínűleg gyorsan újak kerülnek, amennyiben Washington állam elfogadja a plasztikai műtétek megadóztatásáról szóló legújabb törvényjavaslatot. A tervezet szerint a lézeres epilálást, zsírleszívást, arcfelvarrást és egyéb hasonló kozmetikai műtéteket ezentúl 6,5 százalékos áfával megterhelve vehetik majd igénybe a szépülni vágyók. Az egészségügyi okokból indokolt beavatkozások természetesen adómentesek maradnak. A befolyt összegből gyermekegészségügyi programok finanszírozását tervezik. (Reuters)


Gyaloglással töltődő mobilok

Nem szegi mobilvásárlási kedvét az egy eldugott romániai faluban élőknek az sem, hogy készülékeik feltöltéséhez alkalmanként öt kilométert kell gyalogolniuk a szomszéd településig. A térerő ugyan kitűnő a helységben, elektromos áram azonban egyetlenegy háztartásban sincs. A falucska lakóinak mintegy 80 százaléka rendelkezik legalább egy telefonnal, állításuk szerint „nem drága, és mindig vannak kedvezmények”. (Ananova)


Kóborkutya-probléma Moszkvában

Európa valamennyi fővárosa közül Moszkvában található a legnagyobb számú kóborkutya-kolónia. Az utcára kidobott éhező állatok szarvasokat támadnak meg, és sündisznókat esznek a főváros parkjaiban. Az ügyben illetékes szerv szóvivője elmondta, hogy a természetes szelekció következtében csak a legerősebb és legvadabb egyedek maradnak életben. Csak megbecsülni tudják a kóborló ebek számát, akiket gazdáik többnyire azért hajítottak utcára, mert felnővén már nem tudták élelemmel ellátni őket, illetve nem tudtak a tartásukhoz elegendő helyet biztosítani. Moszkva polgármestere az 1990-es évek közepén azt javasolta, hogy kora reggelenként az utcán lőjék le ezeket az állatokat, ám az állatvédő szervezetek harcba szálltak a javaslattal. (AFP - Meleg Viktória)


Mi van a képen?

4. Az egészséges életmódot népszerűsítő kampány