Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 4. szám, 2005. január 28

Belpolitika

Vajúdnak, aggódnak, birkóznak

Az adatvédelmi biztos szerint a szocialisták nyilvánosságra hozott ügynöktörvény-tervezete aggályos, mert sérülhet a megfigyeltek és a „harmadik személyek” információs önrendelkezési joga. A miniszterelnök szerint viszont jó, de nem elég bátor, amit a Burány Sándor által koordinált jogászcsapat alkotott ügynök-ügyben eddig. Egy kormány közeli forrásunk azt állította, akár alkotmánymódosításra - vagyis az ellenzék támogatásának kérésére - is sor kerülhet a teljes nyilvánosságra hozatal megvalósításához. Mécs Imre szabaddemokrata képviselő szerint a Gyurcsány-kormány a morális tőkéjét kockáztatja, ha egy felpuhított törvénytervezetet tesz le az asztalra. 


Szobota Zoltán
Mégis, kinek a fészke?

A kormány „fészekrakó” névre keresztelt lakáspolitikai programját nem minden érintett szereplő fogadta maradéktalan lelkesedéssel. A február elsejétől életbe lépő lehetőség a hivatalos álláspont szerint elsősorban azokat a fiatal párokat hozza helyzetbe, akiknek sem szülői támogatás, sem átlagon felüli fizetés nem biztosít hátszelet. 


Sebestyén István
Zuschlag, a hullócsillag

Tanmese - több riportalanyunk is ezzel a kifejezéssel jellemzi Zuschlag János (a továbbiakban: ZJ) szocialista politikus pályáját. ZJ hét évvel ezelőtt, 21 évesen üstökösként bukkant fel a honi politika, vagy legalábbis a baloldal egén, hogy azután tavaly ősszel banális módon bukjon meg egy felelőtlen kijelentése miatt. A több mint egy tucat - részben bennfentes - riportalannyal történt beszélgetés során kirajzolódó történet azonban a jelenlegi politikai közéletnek is tükröt tart. 


Életmód

Tóth Zsuzsanna
A hűség aromája
Donna Karan New York

„Minden, amit csinálok az életben, szív, test és lélek kérdése. A tervezés számomra személyes kifejezése mindannak, ami vagyok: feleség, anya, művész és üzletember - sok-sok szerep, melyet a nők általában megpróbálnak egyensúlyban tartani. De mindenekelőtt és elsősorban nő vagyok; a nők minden bonyolultságával, érzelemvilágával és hangulatával” - nyilatkozta Donna Karan, a nevét viselő nemzetközi vállalat elnöke és vezető tervezője, aki 1985-ben még saját nappalijában tárta a nagyközönség elé kollekcióit, s akinek munkái azóta körbehálózták földgolyónkat, hogy egy valódi tehetség megnyilatkozásainak „tanúiként mosolyogjanak” a kedves vásárlókra, kedvet és hangulatot teremtve mind hölgyeknek, mind férfiaknak arra, hogy a hamisítatlan Donna Karan-stílust magukra öltsék, sőt dominánssá is tegyék ruhatárukban!


Fókusz

Hazafi Zsolt
Sínen vagy lejtőn?

„Tovább a lejtőn, lendületes eladósodás, tovább romlott a helyzet, lecsúszás, leépülés, elszegényesedés, három millió szegény országa” - címszavak a Fidesz vezető politikusainak a Gyurcsány-kormány gazdaságpolitikájáról szóló nyilatkozataiból, és egy idézet Pokorni Zoltán alelnöktől: „Azok a szomorú tendenciák, amelyek az ország gazdasági, mentális, lelki erejének apadását jelezték, nem változtak, hanem tovább romlottak az elmúlt száz nap során.” Az ellenfelét üres PR-kormányzással bíráló Fidesz látványos kommunikációs offenzívát indított a szocialista-szabaddemokrata kormánnyal szemben: szinte minden napra jut egy sajtótájékoztató, amelyeken a fent említett mondatok szellemében alaposan leveszik a keresztvizet Gyurcsányékról, bizonyítandó: „dumakormány” áll az ország élén.


Grüll Tibor
A halálgyár – 60 év után

Auschwitz felszabadításának hatvanadik évfordulóján az „Arbeit macht frei” feliratú kapu alatt - ahol 1940 és 44 között másfél millió embert tereltek a biztos halálba - áthalad majd Jack Straw brit külügyminiszter, Horst Köhler német államfő, Jacques Chirac francia miniszterelnök, és némi meglepetésre Vlagyimir Putyin orosz államfő is. A csütörtöki megemlékezésen a Vatikánt Jean-Marie Lustiger, Párizs hetvennyolc esztendős érseke képviseli, akinek anyját a nácik megölték Auschwitzban. Lustiger életében eddig egyszer járt csak a haláltáborban, és soha többé nem akart oda visszatérni. Most is csak a pápa személyes kérésének engedve szegi meg fogadalmát. 


Sínen vagy lejtőn? I.

Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke.


Sínen vagy lejtőn? II.

Antal László vezető közgazdász, a Magyar Külkereskedelmi Bank elnöki főtanácsadója.


Gazdaság

Kovács Klára
Adóreform: előny a fogadónál

Kevesebb adófizetés, nagyobb mozgástér, több megtakarítás, kisebb és hatékonyabb állam - ezeket a tetszetős célokat tűzte ki célul a Gyurcsány-kormány, amikor a napokban bejelentette közép-távú adóreformját. A törekvés a gazdasági szereplők és magánszemélyek többségénél, sőt az ellenzéki pártok részéről is támogatásra talált, ugyanakkor kivitelezése főként a választások közelsége miatt számos kérdést és kételyt vet fel. Draskovics Tibor pénzügyminiszter előrevetítette, hogy várhatóan sok vita, érdekkonfliktus kíséri majd a programot, de - mint mondta - nem halogatható tovább.


Növekednek a lakás illetékek

A 2005-ben hatályos illetéktörvény értelmében jelentősen megnövekedtek a lakásvásárlás kapcsán felmerülő terhek. Alapesetben, vagyis amikor mindenféle kedvezmény és előzmény nélkül vásárol valaki lakóingatlant, akkor az illeték az ingatlan forgalmi értékéhez arányítva, az első 4 millió forint után 2 százalék, az a feletti rész után pedig 6 százalék. Ha a lakásvásárló bármilyen kedvezményben vagy támogatásban részesül, akkor ezek összegét mind le kell vonni a lakás forgalmi értékéből, és csak ezután kell kiszámolni az illetéket. 


Munkatársunktól
Brókerbotrány Németországban

Óriási felháborodás kíséri a legújabb németországi botrányt. Az olasz Parmalat-, az amerikai Enron- és a magyar K&H-ügy után most a németeknél „borult a bili”, azaz derült fény egy évek óta tartó, meglehetősen jól jövedelmező adócsalásra. Az egész Európát behálózó ingatlanügylet felgöngyölítése során eddig számos nagynevű cég és bank került előtérbe. A bűnlajstromon eddig mintegy 80 gyanúsított, 15 millió eurós kenőpénz és 20 milliárd eurós be nem fizetett adó szerepel. Az ügy azonban nemcsak a német ingatlanpiacot érinti, hanem kihatással lehet az egész európai tőzsde jövőjére is.


Kardos Anikó
Tovább dőlnek az árfolyamcsúcsok

Jelentősebb makrogazdasági hírek nélkül zajlott a hét, így a tőzsdei árfolyamok mozgását nagyrészt a vállalatok negyedik negyedéves jelentései befolyásolták. Jól teljesített a biztosítószektor, miután az Aviva eredménye meghaladta a várakozásokat. Gyengén muzsikált viszont a félvezetőszektor, miután az első számú európai félvezetőgyártó ASML rendelésállománya jelentősen visszaesett, az Infineon pedig másfél éves mélypontra esett, miután profitkilátásainak romlásáról számolt be. 


Háttér

Márványi Péter
Az számít, amire Európa figyel

Tanulságos meglepetés érhette azokat, akik abban a szerencsében részesülhettek, hogy bukaresti és budapesti napilapokat is kézbe vehettek a román kormányfő magyarországi látogatása utáni napon. A budapesti sajtó, de persze a tévé- és a rádiócsatornák is, vezető helyen tálalták a találkozó eseményeit, míg a bukaresti lapok jó része nem az első oldalon hozta a történteket, és a híradókban is csak az aktuális gyilkosságok és botrányok után, meglehetősen másodrangú információként kezelték.


Tihanyi Péter, Lukács András
Mars-expedíció az Északi-sarkon

Néhány évtizedes pangás után újra a figyelem fókuszába került az űrkutatás. Az elmúlt években űrszondák sokasága célozta meg a Holdat, a Jupitert, a Szaturnuszt és a közelmúltban a Titánt. Két marsjáró pedig folyamatosan ontja az újabb és újabb szenzációs adatokat a Marsról. Nem csoda tehát, hogy egyesek a Marsra szállásra készülnek már. Kereszturi Ákos, az ELTE geológusa egy héttagú csapat tagjaként vett részt az Északi-sarkhoz közeli, kanadai Devon-szigeten, egy húsz kilométer átmérőjű kráter tövében, a Marsra szállás lehetőségeit kutató FMARS kutatóállomás munkájában.


Nyírő Attila, Somorjai László
Az autóvezetés felelősség

A Budai Ring Autósiskola motorja: Kulcsár Katalin. Ő az intézmény egyik alapítója, titkárnője, könyvelője, menedzsere, aki semmit nem bíz a véletlenre, és ha kell, keményen irányít. Férjével közös vállalkozása immár tizennégy éve „ontja” a jól képzett gépkocsivezetőket, 2004-ben pedig Kulcsár Katalin lett az év vállalkozója. Pedig szinte a semmiből indultak annak idején. 


Makki Marie-Rose, Takács Kinga
Addig örülj, amíg felnőtt vagy?

A rendszerváltás óta rendkívüli mértékben megnövekedett a gyermekszegénység Magyarországon - közel félmillió gyerek mélyszegénységben él. Ma tömegek születnek bele a társadalmi kirekesztettség állapotába, amire az előző évtizedekben nem volt példa. Ez azért is különösen veszélyes jelenség, mert a szegénységben felnövekvő nemzedéknek elődeivel ellentétben már emléke sem lesz egy konszolidáltabb életformáról, viszont a folyamatos diszkrimináció miatt személyisége tartósan sérül, esélyei romlanak. Ilyen formán könnyen előállhat egy végleges kirekesztődés, a szegénység generációkon keresztüli bővített újratermelődése. 


M. R.
Általános az iskolai elkülönítés

A magyar iskolarendszerben az iskolázott szülők gyerekei egyre kevésbé keverednek a hátrányos helyzetű családokból érkező tanulókkal. A szegényebbek így alacsonyabb színvonalú oktatásban részesülnek, ami meghatározza későbbi lehetőségeiket is.


Hit és értékek

Kulcsár Árpád
Luther átformálta a világot

A Luther-film remélhetőleg Magyarországon is ugyanolyan nagy sikert fog aratni, mint Németországban, Ausztriában és az Egyesült Államokban. Fontos erénye, hogy alapvetően hitelességre törekszik, az életpálya valós eseményeiből építkezik, azokból alkotja meg a film cselekményét és üzenetét egyaránt. A történelmi film parádés szereposztással készült, Joseph Fiennes (Luther) és Sir Peter Ustinov (Bölcs Frigyes) mellett a Magyarországon szintén most bemutatott Hitler-film emlékezetes alakítást nyújtó főhőse, Bruno Ganz játssza Luther pártfogójának és rendfőnökének, Johann von Staupitznak a szerepét.


Külpolitika

Busa Viola
Esélyes a perzsa lista

A palesztin választások és az amerikai elnök beiktatási ceremóniája után a mozgalmasan induló idei év még egy kulcsfontosságú eseményt tartogatott: a január 30-ai iraki választásokat. A kaotikusnak tűnő állapotok ellenére mind az iraki, mind az amerikai vezetés ragaszkodott a szavazás eredetileg tervezett időpontjához, és a felek egyetértettek abban is, hogy egyelőre korai lenne megszabni az iraki kivonulás pontos határidejét, hiszen a konkrét stratégiát is csak a választások kimenetelének fényében lehet majd körvonalazni. A szavazás napjára Irak területén rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, mivel több száz terrortámadás előkészületeire derült fény az elmúlt napokban. A „nagy napot” beárnyékolja egy súlyos helikopter-baleset is, amelynek során harmincegy amerikai tengerészgyalogos vesztette életét.


Mérő Miklós
Irak után Irán?

„Második megbízatásom ideje alatt is eltökélt szándékom a terrorizmus elleni harc szakadatlan folytatása, és a szabadság világméretű térnyerésének az előmozdítása. Az Egyesült Államok folytatja a terroristák ellen külföldön viselt háborúját, hogy ne saját területén kelljen szembenéznie velük. Washington ennek során igénybe veszi a szükséges eszközöket annak megakadályozására, hogy tömegpusztító fegyverek terroristák vagy zsarnokok kezére kerülhessenek…” - mondta George W. Bush amerikai elnök hétvégi rádióbeszédében.


Vagyim Arisztov
Juscsenko Moszkvában

E hét elején Viktor Juscsenko Moszkvába utazott. Az újdonsült ukrán elnöknek ez volt az első külföldi látogatása. Látszólag már ez az egy tény is azt bizonyítaná, hogy megtört a jég a két állam között az ukrajnai válsághelyzet és a „narancssárga forradalom” óta.


Hetek-összeállítás
Szabadságot a világnak

Bush elnök beiktatási beszéde elsősorban a nemzetközi fejleményekre koncentrált, de a szakértők szerint nem jelzett irányváltást az Egyesült Államok külpolitikájában, hanem inkább a hosszú távú célokat határozta meg. Míg egyesek azzal bírálták az elnök beszédét, hogy túlságosan sok vallásos utalást és szóképet tartalmazott, mások azt próbálták megfejteni, vajon milyen újabb fegyveres invázióra való burkolt célzást tartalmazott. Az idősebb Bush azonban védelmébe vette fia beszédét: „Az emberek mindenfélét bele akarnak magyarázni, például újabb fegyveres konfliktusokat is. De a beszéd nem erről szólt, hanem a szabadságról.”


Sport

Sebestyén István
Sivatag, kaland, dráma

A magyarok között legtapasztaltabbnak számító Dakar-résztvevő Szalay Balázs, aki idén hetedszer vett részt a világ legnehezebb raliversenyének tartott megmérettetésen. Navigátorával, Bunkoczi Lászlóval eddigi legjobb helyezését elérve, a 21. helyen érkeztek be a célba, ráadásul büntetés nélkül sikerült teljesíteniük a több mint kilencezer kilométeres távot.


Németh Szilárd
Tovább robog a Chelsea

Két héttel legutóbbi híradásunk után jelentős változások történtek az angol bajnokság idei kiírásában. A Chelsea tovább növelte előnyét üldözői előtt, így ha nagy változás nem történik, megnyeri az idei bajnokságot. Ami a kiesőjelölt csapatokat illeti, a négy leggyengébb jelentős hátrányban van a többi csapattal szemben, és mivel a két „magyar csapat” is ezek közé tartozik, legalább az egyik - ha nem mindkettő - valószínűleg kiesik.


Szabadidő

Nem gyerekjáték

„Ha egy mód van rá, a nyolc év alatti gyermekek ne használjanak mobiltelefont” - tanácsolja nem kis nyomatékkal a szülőknek William Stewart, a Nemzetközi Sugárvédelmi Tanács (NRPB) elnök-professzora. A tudós szerint a mobiltelefon használatakor jelentkező sugárzás káros hatásait az utóbbi öt év során egyre meggyőzőbb tapasztalatok sora igazolta. A Mobilhasználat és egészség című beszámolójában a professzor négy olyan kutatást említ, amelyek eredményei joggal adnak okot az aggodalomra a gyermekek telefonhasználatával kapcsolatosan. 


Dr. Michael sikere

Tudományos és üzleti sikernek is felfogható, hogy az elmúlt napokban izraeli patikákban is elkezdték árusítani a Magyarországon már jól ismert, Dr. Michael elnevezésű, psoriázis elleni kenőcsöt. Izraelben ez idáig elképzelhetetlen volt, hogy valaki a holt-tengeri són kívül egy másik szert használjon a bőrbetegsége kezelésére, ám a magyar, osztrák és ausztrál eredmények hatására kinyílt a kapu a három komponensű kenőcs előtt. Dr. Michael Tirant kutató, a kenőcs megalkotója szerint a termék a holt-tengeri sókkal ellentétben nemcsak átmenetileg, hanem véglegesen kigyógyíthatja a fájdalmakkal is járó bőrbetegségükből a psoriázisban szenvedőket. A kenőcsöt hazánkból a magyar Rica Hungária Kft. exportálja. (P. R.)


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel Étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 


Egyre kedvezőbb utalványok

A jogszabályok idei változása kedvezően hathat az étkezési és melegétel-, valamint az ajándék-, egészségpénztári és beiskolázási utalványok forgalmazására - mondta Arnaud Erulin, az Accor Services Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Minden utalványnál emelkedett ugyanis az adómentesen vagy jelentős kedvezménnyel adható havi összeg. A legkedveltebbek a Ticket Restaurant étkezési és melegétel-utalványok, ezekből tavaly 500 ezer munkavállaló több mint 22 milliárd forint értékben kapott. Az Accor Services által létrehozott Wellness Egészségpénztárba a munkáltatói juttatásként fizethető összeg adómentes határa a tavalyi 53 ezer forintról idén 57 ezer forintra emelkedett. Népszerű a Ticket Service beiskolázási utalvány. Tavaly 15 ezer forintnyi juttatást kaphattak a dolgozók tankönyv, taneszköz vagy ruházat vásárlására jogosító utalvány formájában. Idén ez az összeg 17 ezer forintra növekedik. (P. R.)


Színes

Mit hagynak a taxikban?

Egy felmérés eredményei szerint az elmúlt fél évben nem kevesebb, mint 11ezer 300 laptopot, 31ezer 400 palmtopot és mintegy 200ezer mobiltelefont hagytak feledékeny utasok maguk után a taxikban világszerte. Eme műszaki cikkek mellett - melyekből majdnem az összes visszatalált eredeti gazdájához - a talált tárgyak listáját gazdagította még harminchét cumisüveg, valamint műfogsorok, művégtagok, egy hárfa és egy csecsemő (!) is. A kilenc ország ezer taxisofőrét érintő reprezentatív felmérés azt mutatja, hogy a londoniak a laptopok elhagyásában állnak első helyen, míg a dánok leginkább mobiltelefonjaikat felejtik az autóban egy-egy út során. (Reuters)


DUMA PLÁZA

Elképesztő, hogy mindennap pont annyi esemény történik a világban, amennyi éppen belefér az újságba. (Jerry Seinfeld)


Szállj, szállj, kiskutyám

Most jó házi kedvencnek lenni Amerikában! A Midwest Airlines ugyanis a kutyák és a macskák felé fordul, annak reményében, hogy új ügyfeleket szerezhet. A légitársaság stílusosan egy állatkiállításon mutatta be „a kedvenc mérföldteljesítménye” tervet. Ebben az új programban a kisállatok számára nyújtanak ingyenes retúrjegyet, amennyiben három oda-vissza utat megtesznek gazdáikkal. 


A nők és a térkép

Megoldódni látszik a rejtély, miért tájékozódnak jobban a férfiak a térképen, mint a nők. Az Új-mexikói Egyetem kutatásai kimutatták, hogy problémamegoldás során a férfiak szürkeállománya - amely a matematikai és intellektuális gondolkodásért, valamint az orientációért felelős - hat és félszer aktívabb, mint a nőké. 


Kockafejűek

Szuperman repül, Pókember a falon mászik, és - hogy teljes legyen a csapat - itt van Bob, aki szintén igazi szupererővel rendelkezik. „Mindennap munkába megy, és leül az íróasztalához négy komor fal közé. Nyolc hosszú órán keresztül töretlenül bámulja a számítógép képernyőjét, persze a félórás ebédszünetet leszámítva.” Ki is ez az ember? Ő az egyik a négy semmittevő kockafejű irodaigazgató közül, akik nem mások, mint legószerű játékok, amelyek egy jellemző pillanatot mutatnak be az átlagos irodai életből. Az új, bár élettelen-mozdulatlan kockafejű hősök már megrendelhetők interneten is. A móka a munkahely berendezésével és kidekorálásával kezdődik. Ebből kiderül, hogy a legót építő személy alkalmazottai passzívak vagy tele vannak lelkesedéssel. Bob nagyon el tud mélyülni a diagramszerkesztő programok rejtelmeiben, de profi az egész napos pasziánszozásban is. Persze, hogy milyen munkaerő lesz, az a főnökön múlik. (Newsweek)


Pesszimizmus világszerte

A BBC Világszolgálata által készített felmérés szerint globális szinten az emberek meglehetősen pesszimistán látják a gazdaság helyzetét, még azokban az országokban is, ahol a legtöbb lakos saját anyagi helyzetével elégedett. A felmérést a világ huszonkét országában több mint huszonkétezer ember megkérdezésével végezték. „Kérdezd az embereket a családjuk helyzetéről - sokan, főleg Ázsiában úgy vélik, hogy egyre jobban élnek. Ám ha arról kérdezed őket, hogy mit gondolnak a világ gazdaságáról, a legtöbbjük szerint egyre rosszabbak a kilátások. ”A megkérdezett huszonkét országból csak hatban vélték úgy, hogy a nemzetközi gazdaság helyzete javul, habár a laikusok véleményét sok szakértő nem osztja. A felmérés arra ugyan nem tért ki, hogy a pesszimizmusnak mi az oka, de vélhetőleg a háborúk, a terrorizmus, a vallási és politikai megosztottság miatt érezhetik az emberek, hogy a világgazdaság fejlődése nem garantált. Egyes szakértők szerint a világ lakosainak érzete befolyással is bírhat a gazdaság alakulására - amennyiben a pesszimizmus miatt kisebb hajlandóság mutatkozik a lakossági befektetésekre, vállalkozások indítására és a vásárlási hajlamra. (BBC)


A kerékpár nyugdíjba megy

Hetvenhat évnyi folyamatos „munkaviszony” és nyolcvanezer kilométer után vonult nyugdíjba egy angol öregúr 1929-ben vásárolt F.W. Evans márkájú versenykerékpárja. A jármű - amely a Londoni Közlekedési Múzeum kiállítási darabjául szolgál ezentúl - mondhatni töretlen formában vészelte át az elmúlt hét évtizedet. Mindöszsze háromszor kellett nyerget cserélni rajta, és persze a gumik sem az eredetiek, de a járgány így is bőven behozta az akkoriban húzós összegnek számító tizenhárom fontos vételárat. A múzeum munkatársai szerint a bicikli nehezebb fémszerkezetének köszönhető, hogy még most is szinte kifogástalanul működik. (AFP)


A túl sok sms ártalmai

Vigyázat! Túl sok sms küldése káros lehet az egészségre! Már ami az ujjakat illeti. A téma nagy médiavisszhangot váltott ki Olaszországban, miután átlag napi száz sms küldése után egy tizenhárom éves lánynál akut íngyulladásos tünetek léptek fel. Ifjúságvédelmi csoportok szerint a probléma nagyon is valóságos: egy közelmúltban történt felmérés tanúsága szerint ugyanis az olasz fiatalok mintegy 37 százaléka mobilfüggő. Az orvos és a gyógyszerész üzenete világos tehát: Lehet, hogy jó lenne leszokni, mielőtt túl késő! (Reuters)


Mi van a képen?

3. Szabadságon a hűtőgépgyár igazgatója


Tollhegy

A Luther-filmről
Tovább a cikkhez >>>

Kabuli légió
Tovább a cikkhez >>>

Utolsó esély
Tovább a cikkhez >>>

Újabb szemtanú a cunamiról és a turistákról

Egy hónappal a délkelet-ázsiai katasztrófa után is érkeznek beszámolók a túlélőktől. Az alábbi levél ezen a héten érkezett szerkesztőségünkbe.