Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 3. szám, 2005. január 21

Belpolitika

Hazafi Zsolt
Változtatnának a csomagoláson

Heves nézeteltérésről szivárogtak ki hírek az eddig totálisan egységesnek látszó Fidesz felső vezetéséből. A vita nyomán már változások is történtek a párt különböző szintű kommunikációs stábjai között, a frakció sajtóosztályán pedig többen szabadságra mentek.  A kérdés persze az, hogy csupán az „alsóbb” szintek közötti konkurenciaharcról van szó, vagy éppen feletteseik, azaz a fideszes vezetők közötti lényeges politika-stratégiai nézetkülönbségről. Mindenesetre a párt hivatalos nyilatkozataiból annyi derült ki, hogy tartalmilag minden marad a régiben, csak a kommunikáción, magyarán a csomagoláson változtatnak. 


Komoly nézeteltérés nincs

- Előfordul, hogy az ember elmegy egy esküvőre és látja, hogy nagyon nagy bajok jönnek: a férfi alkoholista, a nő hárpia lesz, elhízik, szóval iszonyú konfliktus várható. De egy esküvőn ezt nem mondhatja el az ember. A Gyurcsánnyal kapcsolatos jelenség is valami ehhez hasonló: az emberek a váltás pillanatában reménykednek a javulásban. És Gyurcsány Ferenc él is e helyzet előnyeivel: folyamatosan szerepel, beszél és beszél. Ezzel a taktikával egy ideig el lehet odázni a valódi problémákkal történő szembenézést, de nem a végtelenségig. 


Sebestyén István
Hamis reklámok

A korábbi évekhez viszonyítva tavaly jelentősen emelkedett a szabálytalan reklámhirdetések miatt kiszabott büntetések száma és összege. A fogyasztóvédelmi felügyelőségek első fokon csaknem ezer esetben állapítottak meg szabálytalanságot. Jellemző probléma a gyermekek egészséges erkölcsi fejlődésére káros tartalmak közvetítése.


Görénykurzus, fogatlan oroszlán

Hol vannak a kempingasztalok? És a nyilas kirakodóvásár? Hol késnek a golyófejű srácok fekete bomberdzsekiben, árpádsávos lobogóikkal? És hol vannak a régi harcostársak: Franka, Grespik, Nagy Feró, Schuster Lóri és a Hegedűs-klán: idősebb és ifjabb Hegedűs Lóránt és a széphangú Hegedűs Zsuzsanna? És hol vannak az emberek? A tömeg? 


Fókusz

Hetek-összeállítás
A szabadulás napja

Történelmi esemény - értékelte Zoltai Gusztáv, a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetségének az ügyvezető igazgatója, hogy a budapesti gettó felszabadításának 60. évfordulója alkalmából, a Dohány utcai zsinagógában megrendezett ünnepi istentiszteleten az egész magyar politikai elit megjelent. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki beszédében élesen támadta a holokausztot relativizálókat, úgy fogalmazott: a holokauszt nem egy a bűnök közül, hanem a bűn. „A Magyar Köztársaság megértette, hogy csak egymás megbecsülésére, a jóhiszeműségre és a jóravalóság elfogadására épülhet nemzeti létezésünk, csak a becsület és a tisztesség útja vezérelhet bennünket” - fogalmazott a kormányfő. Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója lapunknak történelminek minősítette az ünnepi istentiszteletet. Mint fogalmazott: „Mindenki jelen volt, aki a magyar politikai életben, a közéletben vagy az egyházi életben számít. Ez a jelenlét együttérzést is jelent, és számunkra azt üzeni, hogy a társadalom az elmúlt tizenöt évnek köszönhetően ma már eljutott a demokráciának arra a fokára, hogy megértik a gyászunkat, és megértik azt a fájdalmat, amit a holokauszt számunkra jelent.”


Korbuly Dezső, München
Budapest ostroma, ahogy egy 12 éves gyerek átélte

Apám rövid szabadsága karácsony előtt lejárt, vissza kellett térnie egységéhez. Egyik reggel zöld katonai gépkocsi jött érte. Apám búcsút intett nekünk, anyám pedig elfordult, hogy ne lássam könnyeit. De nem kellett sokáig búsulnia, mert a kocsi alig néhány óra múlva visszatért. Az oroszok ekkor már bekerítették Budapestet.


Gazdaság

Kovács Klára
Kényszerű adóreform

Zene a füleknek. Nemcsak a vállalkozóknak, hanem a magánszemélyeknek is jó hír lehet - ha megvalósul - a miniszterelnök által beharangozott és kilátásba helyezett radikális adócsökkentés. A hét elején Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felkérte a pénzügyminisztert és a nagyobb szakmai szervezeteket annak megvitatására, miként lehetséges egy bátor és jelentős adócsökkentést végrehajtani - akár még az idén. A miniszterelnök példának állította Szlovákiát, ahol az egy évvel ezelőtt bevezetett radikális adócsökkentés mára egyértelműen mutatja a gyümölcseit. 


Major Nóra
Az uniós rovó

A héten összeült Brüsszelben az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa, az ECOFIN. A téma: mit tett hazánk az elmúlt fél évben annak érdekében, hogy a konvergenciaprogramban foglaltakat teljesítse? Értsd: sikerült-e leszorítani az államháztartási hiányt, az inflációt és az államadósságot?


Ruff Gabriella
Fapados orvosok bevetésen

Mikor keresek majd annyit, mint egy dán vagy egy angol keres ugyanilyen munkakörben? - teszik fel bizonyára sokan a kérdést. Ez attól függ, hogy… Például attól, melyik országról, milyen munkakörről van szó, no és attól, most vagy több év múlva tesszük-e fel a kérdést. 


Kardos Anikó
Tovább dőlnek az árfolyamcsúcsok

Alig mozdultak el múlt heti záróértékükről a vezető részvényindexek, az egyes szektorok megítélése azonban jelentősebben változott. Nem szerepeltek jól a félvezető szegmens részvényei a gyengének ítélt iparági környezet miatt, és hasonló okokból romlott az acélgyártók megítélése is. A gyógyszergyártók jövedelmezőségének javulására számít viszont 2006-tól az egyik vezető brókerház, a Lehman Brothers, így a gyógyszeriparban érdekelt cégek részvényárfolyamai emelkedtek. Németországban négy éve nem látott mértékű, 1,7 százalékos GDP-növekedés adhatott volna okot az optimizmusra, a DAX azonban így sem tudott emelkedni. 


Háttér

Mérő Miklós
Öt napig volt remény

Az Izrael elleni támadások beszüntetésére szólította fel a radikálisokat a legfőbb palesztin döntéshozó szerv. A Palesztin Felszabadítási Szervezet Végrehajtó Bizottsága „követeli minden katonai akció leállítását, amely kárt okoz a nemzeti érdeknek, és ürügyeket szolgáltat Izrael számára, amely szabotálni akarja a palesztin stabilitást és az »útitervet«”. A testület ramallahi ülése után kiadott közlemény a legkeményebb hangvételű felhívás a palesztin fegyveresek címére Jasszer Arafat elnök novemberi halála és utódja, Mahmúd Abbász hivatalba lépése óta. Abbász szombaton a palesztin parlament előtt kijelentette, hogy „kölcsönös tűzszünetre törekszik az erőszak ördögi körforgásának megállítása érdekében”. (Ramallah, 2005. január 16. Reuters)


Peremiczky Szilvia
Félúton nem lehet megállni

Rendszeressé vált terrortámadások, az az-Zarkavi nyakazóbrigádjainak garázdálkodása, emberrablások, a koalícióból kihátráló országok, a vallási teokrácia veszélye, a választásokkal kapcsolatos problémák, növekvő pesszimizmus - a híradások és elemzések alapján így néz ki jelenleg az iraki helyzet. Tovább fokozza ezt az érzést a CNN minapi vezető híre, mely szerint az „irakiak többsége” megdöbbent az iraki fogolykínzásokért az egyik főkolomposra kiszabott enyhe (tíz év katonai fegyházban letöltendő) büntetésen. A kegyelemdöfést a január harmincadikai választások előtt a Human Rights Watch jelentése adta meg: az emberi jogi szervezet szerint az elferdült személyiségű porkolábok visszaélései aláássák Amerika erkölcsi fölényét. A történtek ürügyet adnak a terroristáknak, és felbátorítják azokat az államokat, amelyek amúgy is megsértik az emberi jogokat - teszi hozzá az emberi jogi szervezet.


Széchey Noémi, London
A brit Abu Ghraib

Az angol társadalmat mélyen megrázta, hogy nemcsak az amerikai hadsereg katonái követhetnek el kegyetlenségeket foglyaikkal szemben, hanem bizony Őfelsége, az angol királynő Királyi Lövészezredében is előfordulhat hasonló eset. A brit napilapok szerdai száma „Britannia szégyene”, „A hadsereg gyalázata”, „A brit Abu Ghraib” címek alatt vezércikkben hozták le azokat a fényképeket, amelyeken brit katonák irakiak ellen elkövetett kegyetlenkedései láthatók.


Hechs László
Képviselők lázadnak Saron ellen

Saron izraeli kormányfő nincs irigylésreméltó helyzetben. A palesztin merényletek folytatódnak, eközben pedig tárgyalásokat folytat, hogy a szefárdi ultraortodox Sasz pártot is bevonja a nemzeti egységkormányba. Erre azért van szüksége, mert saját pártjának, a Likudnak tizenhárom képviselője ellenzi a gázai kivonulás tervét. A költségvetési törvényt első olvasásban még a „lázadó” képviselők is támogatták. Ám jelezték, ha a gázai kivonulás tervét Saron nem viszi országos népszavazásra, a továbbiakban nem számíthat a támogatásukra.


Lukács András
Metánóceán a Titánon

Egy fagyott világba érkezett a Huygens űrszonda január 14-én, amikor több mint hét évnyi utazás és négy milliárd kilométer megtétele után belépett a Titán narancssárga, leginkább nitrogénből álló légkörébe, hogy megkezdje a a fagyott bolygó vizsgálatát. Az űrszonda sikerrel és a vártnál simábban landolt a Szaturnusz legnagyobb holdján, ahol szénhidrogén folyók által vájt völgyeket, metán- és etántavat és jégsziklákat talált. Ezzel a küldetéssel a Pluto, a Neptunusz és az Uránusz kivételével a Naprendszer valamennyi bolygóját elértek már földi űrjárművek.


Földvári Katalin
Bizonyítványosztás

Pistike nem szívesen megy haza a félévi értesítő kiosztása után. Szörnyű dolgok derülnek ki ugyanis belőle Pistikével kapcsolatban: „Görcsösen fogja a ceruzát, sokat fecseg, túl sokszor kéredzkedik ki vécére, rosszul köti az l betűt az y-hoz…” Pistike nem diszlexiás, nem magatartászavaros, nem tartozik etnikai kisebbséghez, nem túl szegény, nem is túl gazdag - tehát éppen olyan, amilyennek a tanító nénik szeretik a diákokat. És mégis.


Munkatársunktól
Nagy kockázat, nagy pénz

Magyarország a dohányzás és a tüdőrák terén évek óta a világ élmezőnyében található. Nálunk fejlettebb társadalmakban a dohányzás hatékony visszaszorítása mögött többek között annak felismerése áll, hogy az állam hosszú távon akár a dohánytermékek adóbevételének nyolcszorosát is elköltheti a cigarettázással kapcsolatos egészségügyi kiadásokra. 


Mauthner Ilona, Szekszárd
A siker záloga a minőség

A Magyar Borakadémia 1991 óta ítéli oda a legjobb borásznak Az Év Bortermelője címet. Az idén Takler Ferenc szekszárdi borász a 2002-es évjáratú bikavérével harcolta ki magának ezt a kitüntetést. A háromszáz éves bordinasztia legifjabb tagjainak, Takler Ferencnek és két fiának borait nemcsak a hazai, hanem a nyugat-európai, sőt a tengerentúli közönség is jól ismeri, és - ahogy az eddig begyűjtött több nemzetközi díj is jelzi - elismerik. A 36 hektáros ültetvényen elsősorban vörösborokat adó szőlőket gondoznak, a pincészetben pedig kétszázezer palack bor készül évente. 


Hit és értékek

Bohács Krisztina
Luther, aki hitből élt

Luther Márton istenhite végleg megváltoztatta a világot. Ezt a tényt, azaz Luther munkásságának elementáris erejét és történelmi súlyát valószínűleg csak azok a történészek vagy teológusok érzékelik egészen pontosan, akik hivataluknál fogva hétköznapi természetességgel kezelik és ismerik a 16. századi Európa társadalmi és vallási állapotát - a pápa és a császár alatt zavaros egységet alkotó középkort, a rendi társadalmat, a parasztságot kegyetlenül kizsákmányoló világi és egyházi területek birtokosainak, az érsekeknek, fejedelmeknek, grófoknak hatalmi harcait, a túlvilági ítélettel, a purgatórium kínjaival megfélemlített néptömegek szellemi-lelki nyomorát.


Interjú

Pécsi Tibor, Jeruzsálem
Gyilkosok nyomában

A jeruzsálemi székhelyű Simon Wiesenthal Központ január 16-án bejelentette: az Utolsó Esély elnevezésű akció keretében egy magyar, Ausztráliában élő volt katonatisztet kutatott fel, aki az intézmény adatai szerint 1944 novemberében részt vett egy zsidó fiatalember megölésében. Charles Zentai ügyét az ausztrál rendőrség után a magyar Legfőbb Ügyészség is vizsgálja. A második világháború idején zászlósként szolgáló férfi ellen a régi nyomozati és bírósági anyagok szerint számos egybehangzó tanúvallomás szól. Interjúnk Efraim Zuroff-fal, a Simon Wiesenthal Center igazgatójával néhány nappal a bejelentés előtt készült Jeruzsálemben.


Külpolitika

Márer György, Washington
Háborús beiktatás

Lapzártánk után kerül sor Washingtonban Bush elnök beiktatására. Ilyenkor a közvéleményt az érdekli: mekkora pompa közepette zajlik le az ünnepség, mennyien vesznek majd részt, megtartják-e a szokásos felvonulást, hány helyen rendeznek bálokat, milyen lesz a tűzijáték, és így tovább. Egy héttel a ceremóniák előtt szinte mozdulni sem lehet a fővárosban. 


Vagyim Arisztov
A nyugdíjasok forradalma

A 2005-ös esztendőt új rendeletek életbe léptetésével indították Oroszországban: az újévet és a pravoszláv karácsonyt hivatalosan egészen január 10-éig ünnepelhették az oroszok. Ez volt a változtatások azon része, amelyet tetszéssel fogadtak a polgárok. A másik új törvény, amely eltörölte az ingyenes gyógyszerellátást és pénzbeli juttatásra cserélte a közlekedési kedvezményeket, dühödt ellenállásba ütközött. Nyugdíjasok tízezrei vonultak ki a városok utcáira, eltorlaszolva az utakat és ostromgyűrűbe zárva a helyi hivatalokat. Putyin elnökségének öt éve alatt még nem került sor ilyen tömegméretű megmozdulásra.


Hetek-összeállítás
Harry herceg, a náci

Jókora botránnyal kezdte az új évet a brit uralkodócsalád. Két héttel az auschwitzi haláltábor felszabadításának hatvanadik évfordulója előtt a húszéves Harry herceg horogkeresztes karszalaggal és a náci Wehrmacht egyik jelvényével jelent meg egy jelmezbálon. Az eset heves reakciókat váltott ki a világ számos pontján, az Európai Unió pedig úgy döntött, német javaslatra fontolóra veszi a náci jelvények teljes betiltását.


Hajdú Sándor
Pacepa újra tábornok, de csak távolról

Visszakapta korábbi rangját Ion Pacepa, a román külföldi hírszerzés egykori vezetője. Pacepa a Securitate külföldi hírszerző szolgálatának aligazgatója és Ceausescu bizalmasa volt. Amikor 1978-ban, kiküldetése idején Nyugat-Németországban az amerikaiaktól politikai menedékjogot kért, Románia és az egész keleti blokk kémhálózata rövid időn belül összeomlott.


Busa Viola
Európa nehéz évek előtt

A CIA a közelmúltban jelentést készített arról, hogyan fest majd a világ 2020-ban. A százhúsz oldalas dokumentum szerint - amelyet a The Scotland on Sunday című lap ismertetett - Európára nem vár túlságosan fényes jövő, ha nem lesz hajlandó radikális reformokat végrehajtani. A kontinensre ugyanis a következő tizenöt évben gazdasági és demográfiai hanyatlás vár, olyannyira, hogy néhány területen Ázsia egyes országaitól is lemaradhat. A CIA szerint Kína, India és Brazília előretörése várható, Oroszország ugyanakkor még kellemetlen meglepetésekkel szolgálhat a jövőben.


Szökőár: 220 ezer áldozat

Az indonéz hatóságok legújabb becslései szerint több mint 50 ezerrel több áldozata volt Szumátrán a december 26-ai földrengésnek és szökőárnak. Az új hivatalos adatok szerint csak Szumátrán több mint 166 ezren haltak meg, a délkelet-ázsiai térségben összesen pedig mintegy 220 ezer életet követelt a természeti katasztrófa. Legkevesebb 166 ezer 320 ember vesztette életét az indonéziai Szumátra szigetének északi részén a hatalmas erejű december 26-ai földrengést követő pusztító szökőárban a legújabb adatok szerint - közölte szerdán az indonéz egészségügyi minisztérium. Ez több mint 50 ezerrel haladja meg az előző hivatalos számot. Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök szerint a halottak végleges számát talán sosem tudják megállapítani a katasztrófa által leginkább sújtott országban. (MTI)


Négykeréken

Király Sándor
Nebulók az úton

Sokan idő vagy hozzáértés hiányában nem foglalkoznak rendszeresen gyermekük közlekedési magatartásának a kialakításával. Pedig útközben a szülővel együtt eltöltött idő remek tanulási lehetőség a gyerekek számára. Amit pedig élvezettel tanulnak, azt nehezen felejtik el.


A szépség nem minden

Hét év gyártási idő és 1,1 millió darab eladott példány után a korábbinál korszerűbb és csinosabb utód váltotta le a sikeres A osztályt. A kívül kompakt, belül a buszlimuzinok helykínálatával büszkélkedő tágas családi autó most első ízben sportos, háromajtós modellként is kapható.


Sport

Uzoni Simon Péter
Bevásárlási láz Madridban

A téli átigazolási szezonban eddig a legtöbb változás a Real Madrid csapatában történt. A francia Claude Makalele eladása óta tátongó űrt látszik betölteni Thomas Gravesen érkezése az Evertonból. 


Sebestyén István
Fradi: befektetőre várva

Elképzelhető, hogy a bajnokság kezdetekor már egy új befektető áll a Fradi mögött - állította lapunknak Furulyás János, az FTC Rt. elnöke. A felkészülést a héten megkezdő, a bajnokságot a Debrecen előtt 3 ponttal vezető zöld-fehéreknél jelentős keretszűkítést hajtanak végre, új játékost pedig csak akkor igazolnak, ha igazi „közönségkedvencet” sikerül az Üllői útra csábítani.


Magyar siker a Dakaron

Francia sikerek, kiváló magyar teljesítmény, öt halott - röviden így lehetne összefoglalni a 27. Dakar-rali eredményeit. A több mint kilencezer kilométeres távon az autósok között a francia Peterhansel (Mitsubishi) megvédte tavalyi elsőségét, és immár nyolcadszor lett bajnok a sivatagi versengésben. Őt másodikként honfitársa, a szintén Mitsubishivel versenyző Alphand követte, mint ahogy gall győzelem született a motorosok között is Després (KTM) elsőségével. A Dakar-történelem legjobb magyar eredményét elérve a Palik László - Darázsi Gábor kettős 18. lett az autósok között, de a többi magyar versenyző is jól szerepelt, kilenc egységünkből nyolc célba ért. Az idei Dakar sem múlt el tragédiák nélkül. Négy motoros életét veszítette, ketten verseny közben, kettőt pedig egy kamion gázolt halálra, és szintén baleset áldozata lett egy kislány. Ezzel egy híján ötvenre emelkedett a sivatagi száguldás halálos áldozatainak száma. Fotó: DPPI


Szabadidő

Júlia csodálatos sikere

A Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége immár 62. alkalommal osztotta ki az Oscar előfutárának is tekintett Aranyglóbusz-díjakat. A vígjáték kategóriában Annette Bening kapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat, Szabó István Csodálatos Júlia című filmjében nyújtott alakításáért. 


Régi-új barbarizmus

Feltehetőleg sok mindenre lehet gondolni, ha az ember azt a szót hallja, hogy mongol. Keleti ornamentika a bejáratnál és angol felirat: Mongolian Barbecue. Nem egy külvárosi kifőzdébe keveredtünk. A Márvány utcában, Bel-budán hirdetik magukat - ehet-ihat bárki, amennyi belefér, egy kicsit több, mint négyezer forintért fejenként.


Fészekrakók a Paskál Gólyaházában

Szinte a tervrajzról kelnek el Magyarország egyik legnagyobb, 1350 lakást és a szolgáltató létesítményeket magába foglaló, legzöldebb lakóparkja, a Paskál Park Rt. lakásai. Az első háztömbökbe már beköltöztek a lakók, az újabb épülettömbök kivitelezése és az új otthonok átadása pedig gyorsított ütemben halad - mondta Mátyásné Benkő Erika, a részvénytársaság elnök-vezérigazgatója.


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel Étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 


Programajánló

Zuglói Klezmer Klub - A Sabbathsong Klezmer Band estje január 23-án 18 órakor a Zeg-Zug Zuglói Gyermek és Ifjúsági Házban (XIV., Hermina út 3.). Vendég: Lázár Zsiga, az Odessa Klezmer Band kiváló hegedűse.  A skandináv design a mítoszon túl - az elmúlt ötven év észak-európai formaművészetét bemutató vándorkiállítás a héten nyílt meg az Iparművészeti Múzeumban (IX., Üllői út 33-37.).


Színes

Lázadás a korrupt kapitalizmus hódítása ellen

A sztálinista Észak-Korea kampányt indított a hosszú hajviselet és az elhanyagolt öltözködés ellen, mondván: ez a „korrupt kapitalizmusra” jellemző életstílus. Az észak-koreai állami televízió, rádió, valamint az újságok nagy lendülettel láttak neki a külső megjelenés ápolásához: arra ösztönzik az embereket, hogy vágassák le hajukat, és öltözködjenek rendesen. A férfiaknak azt tanácsolják, hogy öt centiméternél semmiképpen ne legyen hosszabb a hajuk. Vagyis ez azt jelenti, hogy havonta kétszer látogassanak el a fodrászhoz. 


DUMA PLÁZA

A lóerő addig volt csodálatos dolog, amíg csak a lovak rendelkeztek vele. (ismeretlen)


Lebukott az álrendőr

Rendőrtisztnek adta ki magát az a brit férfi, akinek sikerült bejutnia a királyi palota nyilvánosság elől elzárt részébe. A 36 éves Michael Hammondot a múlt év májusában tartóztatták le, miután a privát királyi bejáraton keresztül bejutott a windsori kastélyba. Jóllehet a királyi család egyetlen tagja sem tartózkodott ott abban az időben, Hammond sikeres bejutása a palotába jelentős botrányt kavart. 12 nappal korábban vizsgálták ugyanis felül a királyi családot védő biztonsági intézkedéseket. Erre egy 2003 júniusában történt esemény miatt volt szükség, amikor a magát komikusként meghatározó Aaron Barschak - báli ruhában, fekete állszakállal - sikerrel „tolakodott be” William herceg 21. születésnapi partijára. Hammond ezzel ellentétben egy létező rendőrtisztnek adta ki magát, azt állítva, hogy William és Harry herceg közeli barátainak a kísérője. Megérkezve aztán szakadt farmerba és pólóba öltözött egy, a királyi család számára fenntartott részen. 


Magyar zászló a Déli-sarkon

Január 16-án, magyar idő szerint 0 óra 32 perckor Ács Zoltán és Kovalcsikné Bátori Krisztina egy ötfős nemzetközi csapatban a magyarok közül elsőként elérte a Déli-sarkot. Egy héttel korábban indultak el a 89. foktól, síléceken, felszerelésüket egy szánon húzva maguk mögött. Nem sokkal a cél előtt a vállalkozás váratlan veszélybe került. Az expedíció hatodik tagja, egy amerikai résztvevő rosszul lett, és nem tudta folytatni az útját. A csapat vezetője azonnal hívta a mentőhelikoptert, amelynek az ígéretek szerint tíz percen belül kellett volna a helyszínre érkeznie. A mentés késett, ezért a csapattagok sátrat építettek az életveszélybe került személy számára, és három órán keresztül vártak arra, hogy a mentők ellássák bajba jutott társukat.


Kutyarágógumi

Egy brazil vállalat nemrég piacra dobta legújabb szenzációs termékét, a kutyarágógumit. Az áru mindenki számára elérhető, hiszen az egész országban árusítják, így az érdeklődő gazdiknak nincs okuk többé az aggodalomra: kutyáik lehelete ezentúl friss lesz és üde. A rágó csont alakú, ehető bőrből készült, és amellett, hogy a fogakat tisztítja, még a kutyusok idegállapotára is jótékony hatással van (a kutyaszáj ph értékéről még nincsenek információink). (Daily Times)


Fát a Marsra

A NASA és három mexikói egyetem egy új program keretében fát szeretne növeszteni a Marson. A „Föld kialakítása a Marson” projekt azt a speciális fafajtát szándékozik elültetni a vörös bolygón, amelyik Mexikó legmagasabb hegyén, az Orizaba Peaken nő. A Mexikói Nemzeti Önálló Egyetem, a Veracruzana Egyetem, a Veracruz Egyetem és a NASA évek óta végzi a fafajtával kapcsolatos kutatásait. Mivel ez a növény olyan magasan nő, ahol már nagyon kevés az oxigén, és rendkívül hideg van (a Földön az Orizaba Peaken van legmagasabban az a határ, ahol a fák még megélnek), a kutatók, köztük Luiz Cruz Kuri szerint is ideális lehet a terv végrehajtásához. (AFP)


Panda-süti

Tudományosan megtervezett táplálékkiegészítőt kapnak ezentúl a Kínában még szabadon élő óriáspandák. A veszélyeztetett állatok, melyekből mindössze ezer él a természetben, a kínai kutatók szerint alultápláltak. Nem jutnak elegendő vitaminhoz, ásványi anyaghoz és rosthoz. Éppen ezért egy bambuszrügy alakúra préselt kekszet fejlesztették ki számukra, amely ezt a három összetevőt nagy koncentrációban tartalmazza. A kezdeti kísérletek szerint a pandák ízletesnek találták, és szívesen fogyasztották a kihelyezett süteményeket. (MR)


Mi van a képen?

1. Jelenet a Macskák című rockoperából, rendezte: Arnold Schwarzenegger. 2. Izmos cica, haj! Hová lett a vaj? 3. A nem megalkuvó macskák egyike. 4. Macskajaj