Vissza a tartalomjegyzékhez


Egészséges fűszerek

Nem csak karácsonykor érdemes különleges fűszereket használni, állítja a bajor élelmezésügyi központ, kiemelve az aromás fűszerek egészségmegőrző szerepét. Az ánizs, fahéj és a többi illatos fűszer nem csak az ételfajtákban hoz változást. Maga az emberi szervezet is profitál belőle, mivel sok fűszernek baktériumpusztító, emésztésszabályozó és görcsoldó hatása is van.

A fűszerek csaknem mindegyikének pozitív hatása van a szervezetre, és ezt az ismeretet már évezredek óta világszerte hasznosítják. Heidrun Schubert, az élelmezési központ szaktanácsadója azt tanácsolja, hogy a tipikus karácsonyi fűszereket, azaz az ánizst, fahéjat, szegfűszeget, koriandert ne csak az ünnepi időben, hanem egész évben használjuk. Nagyon gyakran a fűszerekben a gyógyászatban is használt hatóanyagok rejtőznek. A fahéj és a bors gátolja a gombák szaporodását. A szegfűszeg megnyugtatja a gyomrot, és fertőtlenítő hatású. Az ánizs és a koriander segítenek a puffadás és más emésztési bajok ellen. A koriander étvágygerjesztő és emésztést serkentő. „Sok karácsonyi fűszer húshoz vagy húsételekhez is kiváló, de szószokhoz és köretekhez is használható” - mondja a tanácsadónő. A koriander például nemcsak a mézeskalács fontos hozzávalója, hanem egyben a vöröskáposztából készült ételek és főzelékek ízt adó tartozéka is. (dlonline)