Vissza a tartalomjegyzékhez


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel Étterem volt séf helyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-8.20-ig és 12.45-12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05- 13.35-ig. 

Juhászné pontypörköltje

1 db ponty
15 dkg zalai rák
fél dl olaj
10 dkg füstölt szalonna 
5 dkg vöröshagyma 
10 dkg zöldpaprika
10 dkg gomba 
2 dkg pirosarany
20 dkg gyufatészta
25 dkg túró
2 dl tejfel

Szalonnát üvegesre hevítünk, finomra vágott hagymát, felkockázott paprikát teszünk hozzá. Ez adja a pörkölt szaftját. Rászórjuk a pirospaprikát, azonnal felengedjük vízzel és megsózzuk. A halat irdaljuk, nagyobb kockákra felvágjuk, megszórjuk sóval, s rárakjuk a pörköltalapra. Amikor a hal már majdnem jó, beletesszük a gombát, hagyjuk együtt párolódni. Tálalásnál a tésztára kerül a túró, mellé a pontypörkölt. Paradicsommal, paprikával és zalai rákkal díszítjük. Jó étvágyat kívánunk!
Borajánlat: Tokaji Furmint

Kapros juhtúrós bordák

4 db borda
20 dkg juhtúró
5 dkg dió
2 dkg fokhagyma
só, őrölt bors
fél dl olaj
5 dkg paradicsompüré
3 dkg liszt
szalonnabőr
sült hagyma
sült burgonya
10 dkg juhtúró

A juhtúrót petrezselyemzölddel, pirított szalonnával, dióval, fokhagymával és borssal összekeverjük. El is készült a töltelék. Hegyes, éles késsel üreget vágunk a bordába, megtöltjük, fogvájóval megtűzzük. Sózzuk, forró olajban kisütjük. A hús szaftjából mártást készítünk: megpirítjuk benne a lisztet, majd a paradicsompürét, és vízzel felengedjük. Köretnek szalonnát pirítunk, hozzátesszük az elősütött burgonyát és a hagymát. Tálalásnál a sült burgonyára kevés juhtúrót morzsolunk. Eper és karamell jégkrémből készítünk desszertet. Tejszínhabbal, kandírozott cseresznyével és eperöntettel díszítjük. Jó étvágyat kívánunk!
Borajánlat: Villányi Rosé