Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Egy élő legenda lett Gera új edzője

A West Bromwich Albion vezetői kedden sajtótájékoztatón mutatták be a csapat új vezetőedzőjét, Bryan Robsont. A negyvenhét éves szakvezető két és fél éves szerződést írt alá Gera Zoltán egyesületével. 


Robson sikerei idején… Fotó: MU

Robson még tinédzserként, 1975-ben éppen a WBA-ba kezdte pályafutását, 249 mecs- csen 46 gólt lőtt. 1981-ben az addigra már kiváló középpályásként jegyzett játékos, az akkor rekordnak számító 1, 5 millió fontért a Manchester Unitedhez igazolt. A vörös ördögöknél eltöltött 13 év alatt három FA-kupa-győzelmet (1983, 1985, 1990), két bajnoki aranyérmet (1993, 1994) és egy KEK-győzelmet (1991) jegyezhetett fel sikerként.
Az angol válogatottban 90 alkalommal (65-ször a csapatkapitányi karszalagot is viselte) szerepelt és 26 gólt szerzett, részt vett három világbajnokságon (1982, 1986, 1990), az elsőn a huszonhetedik másodpercben talált be a franciák kapujába, ezzel a torna történetének második leggyorsabb találatát érte el. Később a Middlesbroughnál lett játékos-edző, majd a Bradford City trénereként dolgozott. A Borót kétszer is feljuttatta az első osztályba, de Bradfordban kevesebb sikerrel ténykedett, ami úgy elvette a kedvét, hogy azóta sem vállalt munkát, annak ellenére, hogy még a nigériai nemzeti csapat irányítását is felajánlották neki. „Bryan egyike a futball legnagyobb tiszteletnek örvendő figuráinak, emellett szoros a kötődése az egylethez és a szurkolókhoz. Vele elérhetőnek tartjuk elsődleges célunkat, a bennmaradást” - indokolta a kinevezést Jeremy Peace, a West Brom elnöke. 


…és kinevezésekor a Hawthorns stadionban Fotó: WBA

„Nagyszerű, igazán várom már ezt a kihívást, mert úgy találom, ez kimondottan korszerűen gondolkozó klub. Vissza kellett már térnem a labdarúgásba, borzasztóan hiányzott. Szeretnék olyan sikeres lenni itt, mint amilyen aktív futballistaként voltam. Ehhez először is stabilizálni kell a helyünket az élvonalban” - jelentette ki első nyilatkozatában, a kispadra a hétvégén az éppen a Middlesbrough elleni bajnokin visszatérő Bryan Robson.
A tréner munkáját az a Nigel Pearson segíti majd, aki korábban, Robson ténykedése idején a Middlesbrough hátvédje és csapatkapitánya volt. Pályafutását a Sheffield Wednesday gárdájánál fejezte be, edzőként pedig az angol U20-as válogatott mellett tevékenykedett.