Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 46. szám, 2004. november 12

Belpolitika

Somorjai László
Lapzárta

Nem sikeredett túl szépre a Magyar Hírlap szerkesztőségének és a lapot kiadó Ringier Kft.-nek a búcsúja. A liberális, vagyis a piacgazdaság törvényszerűségeit elviekben messzemenően támogató lap szerkesztősége nem tartotta elégségesnek a Ringier gazdasági okokra történő hivatkozását, és - annak ellenére, hogy a kiadó veszteségei már közel kétmilliárd forintra rúgtak - különböző vádakkal illette a lap eladását vagy megszüntetését bejelentő kiadót. A történet másik olvasata, hogy a kiadó eleve az alkotók távozására „játszott”, hiszen nem állt érdekében a szintén hozzá tartozó Népszabadság számára konkurenciát jelentő orgánumot eredeti formájában eladni.  E verziót erősítheti, hogy a szerkesztőgárdától „megszabadított” lapra azonnal bejelentette vételi szándékát a sokak által Fidesz-közelinek mondott Vegyépszer. 


Hazafi Zsolt
Sokan vannak, de épp elegen

„Soha ennyi államtitkár, helyettes államtitkár, miniszterelnöki tanácsadó, miniszteri biztos nem dolgozott a kormányzatban a rendszerváltás óta, mint most. A legtöbb esetben a pozíciók szétosztásával támogatást vásárol a miniszterelnök” - állítja Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Gyurcsány Ferencnek erre az a válasza, hogy azt ígérte: olcsóbb lesz a közigazgatás, és nem azt, hogy kevesebb államtitkár lesz. Mindenesetre ezzel elismerte, hogy egyre több a „fontos ember” a kormányzatban. Egy kormány közeli forrásunk úgy érvelt: „Valóban nincsenek kevesen a különböző pozícióban levő személyek, de sokan sincsenek. Úgy lehetne fogalmazni: éppen elegen vannak.” 


Munkatársunktól
Forró nyomában

„Megismerem Forró kézírását, ez az övé. Meg vagyok döbbenve!” - reagált lapunknak Havas Henrik, Forró Tamás egykori pályatársa, miután szinte minden kétséget kizáróan kiderült: az egykori neves médiaszemélyiség a hetvenes évektől hosszú időn át készített jelentéseket az akkori titkosszolgálat III/III-as ügyosztálya, vagyis a belső elhárítás számára. A volt riporter úgynevezett hatos kartonját korábban nyilvánosságra hozó Magyar Nemzet a héten - részben a Hetekre hivatkozva - terjedelmes írást közölt a témában, idézve a Forró titkos tevékenységét rögzítő munkadossziéból.


Hajdú Sándor
Napi négymilliárd: álom vagy valóság?

- Egyszerűen az, hogy az MSZP-nek jelen pillanatban van egy 35 év alatti főállású alelnöke, aki erre a munkára tud koncentrálni, és akivel én is együtt tudok dolgozni. Úgy gondolom, hogy ez mindenféleképpen használni fog a működés átalakításának, annak a megújulásnak, amiről annyit beszéltünk, ami alatt a professzionalizálódást, azaz a szakmai megoldások sokkal hatékonyabb alkalmazását kell értenünk.


Életmód

Mentes T. Anikó
A gyermekszobák öltöztetése

Nagy öröm, ha a családba új kis jövevény, gyermek születik. Ennél csak akkor lesz nagyobb az öröm, mikor őt újabb gyermek (gyermekek) követik. A szülőknek a sok-sok öröm mellett bizony nem kis feladatot jelent a gyerekek környezetét úgy kialakítani, hogy az praktikus, lehetőleg ne túl drága, mégis esztétikus, harmonikus legyen. Amit a gyermek lát, megtapasztal maga körül, mintaértékű lesz számára a fiatal- és felnőttkorban is. 


Takács Gabriella
Kiállítás önjelölt Jónásoknak

A Mosolyország Alapítvány reklámképeslapján egy teljesen hétköznapi és egy fehér botos leányzó várja békésen az aktuális buszt. S hogy mi a kettejük közti legfőbb különbség? Az, hogy más a zenei ízlésük - hirdeti a Vakvagányok című filmből már jól ismert ifjú hölgy, Matatek Judit nevével is fémjelezhető hirdetés. Az Ability Park elnevezést viselő toleranciaprogram reklámplakátjának fő jelszava: a segítséggel élők sem mások, mint embertársaik. 


Fókusz

Sebestyén István
Hazárdjáték az érzelmekkel

„Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét magyarigazolvánnyal vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?” A kórházprivatizáció mellett erről az enyhén szólva is nehezen értelmezhető kérdésről szavazhatunk a december 5-ére kiírt ügydöntő népszavazáson. A kormánypártok szerint a kettős állampolgárság tömeges kiterjesztésének beláthatatlan negatív következményei lennének, a jobboldal viszont úgy véli, most orvosolni lehet Trianon traumáját. Úgy tűnik azonban, a kérdésben kibontakozott vita már túlmutat a határon túliak problémáján, és egyre inkább belpolitikai jelleget ölt. A kettős állampolgárság ügyében a Patrubány Miklós vezette Magyarok Világszövetsége kezdeményezte az aláírásgyűjtést, illetve az ügydöntő népszavazás kiírását még az év elején. Amennyiben a december 5-ére kiírt referendum eredménye ennek a kérdésnek a tekintetében igen lesz, akkor az Országgyűlésnek törvényt kell alkotnia arról, hogy a külföldön élő magyar nemzetiségűek is megkaphassák a magyar állampolgárságot. A népszavazás ráadásul ötven százalék alatti részvételi arány esetén is érvényes, amennyiben a kérdésre adott valamelyik válasz elnyeri az összes választójogosult számának 25 százalékát - vagyis a kérdés eldöntéséhez akár kétmillió szavazat is elegendő lehet. 


Bányai László
Arafat hosszú búcsúja

A Libération című napilap hétfőn közzé tett közvélemény-kutatása alapján a franciák 43 százaléka Jasszer Arafatot a „nemzeti ellenállás hősének”, 27 százaléka terroristának, 10 százaléka mindkettőnek és 9 százaléka egyiknek sem tekinti. Arafat meghalt, utódja a Palesztin Hatóság élén átmenetileg Ravi Fattuh, a képviselőház elnöke lett.


Gazdaság

Kovács Klára
Óvatosan a hitelekkel

Az elmúlt években rohamtempóban nőtt a lakosság adóssága: 2003-ban négyszer annyi hitellel éltünk, mint három évvel korábban. Ma már minden tizedik felnőtt törleszt valamilyen hitelt. A szakemberek szerint még ugyan nem kell vészharangot kongatni, de a rendkívül kicentizett jövedelmi viszonyok és az alacsony megtakarítás miatt az adósságállomány lassan a „figyelmeztető zónába” ér. 


Papp Levente
A legnagyobb tőzsdekrach

Öngyilkos tőzsdeügynökök ugráltak ki a Wall Street-i irodáik emeleti ablakain azon a bizonyos „fekete kedden” 75 évvel ezelőtt. Akkoriban a lapok a Halloween átkának nevezték a New York-i tőzsde példa nélküli, hirtelen összeomlását. 1929. október 29-e, a nagy gazdasági világválság első napja bevonult a történelembe, és egy olyan szimbólum lett, mint a Titanic elsüllyedése vagy Ferenc Ferdinánd meggyilkolása. A gazdasági válság Európára is átterjed, és az 1930-as éveket a „nagy depresszió” éveinek nevezték el, végül az események a második világháborúba torkolltak. A 75 éves események a 21. századi ember számára is sok tanulsággal szolgálnak. A Forbes magazin az évforduló alkalmából több korabeli cikkel emlékezett meg a Wall Street fekete napjairól.


Kardos Anikó
Csúcs-BUX: túl a 14 000 ponton

Folytatódott a pozitív hangulat a részvénypiacokon, miután bizonyossá vált Bush győzelme az amerikai elnökválasztáson. A kitűnő munkanélküliségi adat is növelte az optimizmust. Folytatódott azonban a dollár gyengülése is, ami viszont a német exportőröknek nem tett jót, hatalmasat zuhant a ZEW konjunktúraindex, a várt 30 pont helyett 13,9 pontra. Gyengén szerepelt a bankszektor néhány vártnál kedvezőtlenebb negyedéves eredmény hatására, erősödtek viszont a gyógyszergyártók és elemzői felminősítésnek köszönhetően az autógyárak is. 


Háttér

Peremiczky Szilvia
Kit fenyeget Hollandia?

Zéró toleranciát hirdetett egy iszlamista terrorszervezet Hollandia ellen. A keddi hadüzenetet válasznak szánták a mecsetek és egy muzulmán iskola elleni támadásokra. A magát at-Tauhid al-Iszlaminak nevező szervezet esküszik, hogy drágán megfizet a holland kormánynak és népnek, és felszólítja a kormányt, hogy állítsák le a televíziós csatornák muzulmánellenes programjait, valamint hogy kérjenek bocsánatot.


M. Tarik Demirkan
A török–iraki konfliktus

Az al-Dzsazíra által közvetített képsor felborzolta a kedélyeket Törökországban. Egy török kamionsofőr térden állva, békésen várta, hogy a túszszedők végigolvassák az ítéletet. A tekintete mutatta: nem érti, amit az emberrablók arabul mondanak, de szemmel láthatólag nem rettegett.


Erdei Judith
Csodálatos Szlovénia

Szlovénia egy igazi meglepetés az először odalátogató számára! A déli szomszédaikról meglehetősen keveset tudó magyarok többféle módon reagálnak, ha megkérdezik őket, hogyan jellemeznék a volt jugoszláv tagállamot. Vannak, akik Szlovákiával összekeverve a tátrai élményeiket elevenítik fel, mások pontosabb képet rajzolva, „kis Ausztriának” nevezik azt az országot, ahova az ember turistaként érkezik, de barátként távozik. 


Hit és értékek

Lukács Ibolya Anna
Vallások és nők

Az elmúlt hetek világpolitikai eseményeit vizsgálva három szimbolikus jelentőségű eseményt emelhetünk ki, amelyek a 21. századot egyre jobban formáló gondolatokra és eszmékre világítanak rá. Az amerikai elnökválasztás, a Buttiglione-ügy, Theo van Gogh meggyilkolása, majd az ezt követő faji villongások arra utalnak, hogy egyre élesedő vallási, ideológiai konfliktusnak vagyunk a szemlélői, résztvevői. Mivel mindhárom esemény szervesen kapcsolódik a különböző vallásoknak a családról és ezen belül a nőkről alkotott látásmódjához, érdemes megvizsgálni, hogyan gondolkodnak a meghatározó vallások és azok követői a nőkről.


Külpolitika

Busa Viola
Fallúdzsai mészárszék

George W. Bush amerikai elnök nem sokáig ünnepelhette újraválasztását, miután Irakban az elmúlt másfél év legsúlyosabb harci cselekményei zajlanak. „Túszmészárszékekre” találtak az iraki katonák Fallúdzsában - közölte Abdul Kadír Mohamed Jaszim Mohan altábornagy. A katonák olyan lakóházakra bukkantak, amelyek korábban külföldi túszok kivégzésének helyszínéül szolgáltak. A város északi részén fellelt házakban több száz CD-t és olyan felvételeket találtak, amelyek túszok lefejezését ábrázolták, s több elrabolt személy nevét tartalmazták. 


Márványi Péter
Kockázatos választások

A hónap végi romániai választások tétje az ország európai jövője. Furcsának hangzik ez épp most: noha Brüsszel bőven hangoztat kritikai megjegyzéseket a tagsági feltételekkel kapcsolatban, az unió megjelölte a 2007-es belépési időpontot, és legutóbbi országjelentése megadta a rég várt piacgazdaság-minősítést Romániának. Ellentétben a 2000 előtti időkkel, ma az országban szinte mindenki Európa-pártinak mondja magát, a politikai elit épp úgy, mint az unióról egyébként szinte semmit sem tudó falusi, aki csak abban biztos, hogy ha nem a NATO-tagság, akkor majd most az uniós belépés oldja meg minden baját, és teszi gazdaggá. 


Hetek-összeállítás
Európa fátylat borítana a múltra

Borítsunk fátylat a múltra - így lehetne összefoglalni röviden az európai politikai vezetők reakcióit az amerikai elnökválasztásokra azt követően, hogy az amerikai nép az európai közvélemény „elnökváltó” hangulatával mit sem törődve úgy döntött: továbbra is Bush legyen a világ vezető hatalmának első embere.


Riport

Szobota Zoltán
Tíz kilométerre az uniótól

Ukrajnában nincs középosztály. Nagyon szegények és nagyon gazdagok osztoznak rendkívül egyenlőtlenül a javakon, mióta független államként funkcionál az ötvenmilliós ország. Immár semmilyen központi ideológia sem kényszeríti őket az esélytelenek felzárkóztatására, így a két kaszt közötti különbség majdnem riasztó a többnyire magyarok lakta Beregszász utcáin sétálva. A kifejezetten jó keresetnek minősülő húszezer forintos orvosi fizetés emiatt kénytelen benzinüzérkedéssel kiegészülni. Hatalmas üzemanyagtartállyal megáldott amerikai furgonok, régi Mercik állnak több száz méteres sorokban a határmenti benzinkutaknál, és a vámos csak annyit mond köszönés helyett: „Négyszáz!” Biztos forintra gondol, mert hivatalos ukrán pénznemben, vagyis grivnyában még negyvennel kéne szoroznunk a tétet. Aki „tejel”, kiállhat a sokszor órákig veszteglő kocsisorból. 


Sport

Henke Larsson, a veterán gólgyáros

Kérdezzünk meg labdarúgásban járatos személyeket, hogy mihez ért a legjobban a Bajnokok Ligájában és a spanyol bajnokságban is menetelő Barcelona svéd válogatott veterán labdarúgója, Henrik Larsson! Feltehetőleg azt fogják válaszolni: a gólszerzéshez. Pedig ez nem igaz, a katalán egyesület nyári igazolását, Larssont, határtalan önbizalma és türelme segíti abban, hogy rendszeresen gólt rúgjon. Akár a ragadozók, folyamatosan lesben várja a megfelelő pillanatot, hogy újra meg újra eredményes legyen.


Lugosi Zoltán
Veszni látszik a szezon

Az idén az NHL-ben a jégpályák helyett a tárgyalóasztal mellett folyik a játék, de leginkább egymás idegeivel játszanak a tárgyaló felek. Az észak-amerikai profi jégkorongliga klubtulajdonosai és a játékosok közötti bérvita egyre inkább zátonyra fut, és ez sajnos a teljes szezon lefújásához vezethet. 


Varga József
Egy élő legenda lett Gera új edzője

A West Bromwich Albion vezetői kedden sajtótájékoztatón mutatták be a csapat új vezetőedzőjét, Bryan Robsont. A negyvenhét éves szakvezető két és fél éves szerződést írt alá Gera Zoltán egyesületével. 


Szabadidő

Makki Marie-Rose
Mindenki megőrült?

Mit lehet írni egy olyan filmről, amelynek egyik legnagyobb szenzációja, hogy a filigrán színésznő minden epizód kedvéért felszed 10-20 kilót, hogy megformálhassa a kissé molett, esendően bájos (?) főhősnőt, aki mára a szingliirodalom klasszisa lett? Merthogy a Bridget Jones naplója időközben kultuszfilmmé vált: világszerte elsöprő sikert arattak a magányos brit harmincas hölgy könyv-, majd filmbéli lamentálásai az élet fontos dolgairól. A főbb napirendi pontok a fogyás, a karrier- és önépítés, egy normális „pasi” (a film egyik kulcsszava) összehozása, illetve a cigarettáról való leszokás, amelynek egyetlen előnye az apuka megfogalmazása szerint, hogy legalább „megöl, mielőtt rosszabbra fordulnak a dolgok”. Egy bestsellernek mondott könyv és film után borítékolható a folytatás, amely megtekintve csak azért bizonyul említésre méltónak, mert tartani lehet tőle, hogy elődjére való tekintettel nagy tömegeket fog a vetítőtermekbe vonzani. 


Ajándékok kívánság szerint

Már ez év végén maguk választhatják ki a dolgozók a munkáltatóktól kapott ajándékokat. Az Accor Services Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, Arnaud Erulin arról tájékoztatta az érdeklődő munkaadókat, hogy a hatályban lévő személyi jövedelemadó-törvény értelmében évente három alkalommal, esetenként 5000 forint értékben adómentesen megajándékozhatják dolgozóikat és azok közeli hozzátartozóit. A cég új terméke, a Top Catalog nevű ajándékkatalógus ahhoz nyújt segítséget, hogy a megajándékozottak a nekik leginkább tetsző ajándékhoz jussanak. Karácsony előtt a dolgozók egy nevükre szóló borítékot kapnak, melyben egy megrendelőszelvény mellett a Top Catalog, az ajándékkatalógus lesz. Ebből választhatják ki és rendelhetik meg a kívánt ajándékot, melyet az Accor Services a dolgozók által megadott címekre szállít. A katalógus a konyhai eszközöktől a gyermekjátékokon, autós és műszaki cikkeken át a hobbifelszerelésekig több száz ajándéktárgyat kínál. (P. R.)


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel Étterem volt séf helyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-8.20-ig és 12.45-12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-13.35-ig.


Színes

Csak ledőlni egy órácskára

Felmérések kimutatták, hogy Nagy-Britanniában a vezetők egynegyede nagy valószínűséggel rossz passzban van munkahelyén a túl kevés alvás miatt. A megkérdezettek fele beszámolt arról, hogy fáradtsága miatt hajlamos arra, hogy macerálja kollégáit.19 százalék beismerte, hogy az álmosság miatt gyakran követ el hibákat. Ezek a kialvatlan, hibagyártó, kiabálós főnökök vezetik a brit munkások millióit. „Ez nem a hatékony menedzsment receptje!” - mondta Charles Leadbeater IKEA-kereskedő.


DUMA PLÁZA

Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb. (internet graffiti)


Miért éppen kedden?

Vajon Amerikában miért épp a kedd az elnökválasztás napja? A válasz egyszerű: mert a kongresszus így határozott. Ám az indok mögött álló magyarázat ennél egy kicsit bonyolultabb. Más országokban a szavazás általában hétvégén történik, bizonyára azért, hogy többen tudjanak elmenni szavazni. Az Egyesült Államokban azonban 1845 óta - amikor is a kongresszus először állapodott meg ebben az egész nemzetre kiterjedő egységes időpontban - november havának legelső keddjén tartják a választásokat.


Vizsga Harry Potter nélkül

Erkölcsi okokból állt el a válaszadástól egy johannesburgi fiatalember az angol irodalmi vizsgáján, amikor elemeznie kellett volna J. K. Rowling Harry Potter könyveinek egyikét. A teszt harminc százalékát adó kérdésre a vizsgázó azért nem felelt, mert álláspontja szerint a könyv a boszorkányságot népszerűsíti.


Szupernagyik és a high-tech

A technika szele, úgy tűnik, a nagyik generációját is meglegyintette, hiszen egyre intenzívebben érdeklődnek a technika újdonságai iránt. Egy most napvilágot látott kutatás tanúsága szerint az ötven éven túliak jelentős százaléka CD-re és DVD-lejátszókra költi összbevételeinek jó részét, míg a harmincas korosztály körében csak a jövedelem egyötödét emésztik fel az ilyen jellegű kiadások - tudatja a brit Sun. 


Új egyenruhadizájn

Elképzelhető, hogy hamarosan búcsút int az Európa legrondább egyenruhájának kikiáltott rendőri uniformisának Németország. A bézs színű nadrágból, mustárszínű ingből és zöld nyakkendőből álló együttes már 1973-as bevezetésekor sem örvendett túl nagy népszerűségnek.


A dohányzás ellen az EU-ban

A dohányzás elleni kampány következő lépéseként nyaki tumort és szívműtétet ábrázoló fényképekkel ellátott cigarettásdobozok piacra dobásával próbálja a polgárokat a füstöléstől elriasztani az unió. A negyvenkettes - a nyers tényeket elrettentő és helyenként szarkasztikus módon ábrázoló - képpel a nem titkolt cél az emberek sokkolása. Az EU el akarja érni, hogy a tagországok kormányai nyomást gyakoroljanak a dohánygyártó cégekre, és a cigarettásdobozok egységesen ezekkel a képekkel kerüljenek forgalomba mindenhol.


Három szaltóval megúszta

Ugrottak a hétvégi autós kiruccanások, és valószínűleg autó sem lesz az érettségi ajándékok listáján annak az angol lánynak, aki pár órával a jogosítvány megszerzése után elegánsan lehajtott apja gépkocsijával egy több mint harminc méter magas szikláról. A tizenhét éves Lauren Miller három barátjával együtt ült autóba, aztán három szaltó után sikerült a kerekeken landolnia a szikla alján. Az apa kérdésére, hogy hol az autó, a sofőr csak annyit tudott a telefonba mondani: „A szakadékban... kérlek, ne kezdj kiabálni velem.” A mentésre kivonulók csodával határosnak minősítették, hogy a fiataloknak sikerült kisebb sérülésekkel megúszniuk a nem mindennapi kirándulást. (Ananova)


Mi van a képen?

1. Krokodil Dundee Nagykanizsán. 2. Nagyon szigorúan ellenőrzött vonatok. 3. Sintér a Keleti pályaudvaron. 4. Dizájnos Lacoste poggyász