Vissza a tartalomjegyzékhez


Tea az Alzheimer-kór ellen

Angol kutatók szerint a teafogyasztás ugyanolyan módon hathat az agyra, mint az Alzheimer-kór kezelésére alkalmas gyógyszerkészítmények. A Newsatle Egyetem Gyógynövénykutató Központjának kutatócsoportja a zöld- és feketeteát, valamint a kávét vetette alá laboratóriumi vizsgálatoknak. Az eredmények alapján megállapították, hogy mindkét teatípus megakadályozza az Alzheimer-kór kialakulásában szerepet játszó enzimek működését. A kávénál azonban nem volt kimutatható jelentős hatás.

A teák az acetilkolineszteráz működését akadályozzák meg - ugyanezt a hatást fejtik ki a kórt kezelő gyógyszerek is. Emellett a teák a kórban szenvedő betegek agyának elöregedett vérlemezeiben található butiril-kolineszteráz működését ugyancsak meggátolják. „Noha az Alzheimer-kór nem gyógyítható betegség, elképzelhető, hogy a tea egy újabb fegyvert jelenthet a kór kezelésében, és lelassíthatja a folyamatot” - nyilatkozta Dr. Ed Okello vezető kutató. Azt azonban hozzátette, hogy semmilyen publikált bizonyítéka nincs annak, hogy a teafogyasztásban élen járó országokban - mint például Nagy-Britanniában, Kínában és Japánban - kisebb lenne az ebben a betegségben szenvedők száma. A kutatók támogatókat keresnek a további vizsgálatok végzéséhez, melyek során megtalálhatják, hogy a zöldtea mely összetevői képesek megakadályozni az enzimek működését, és remélik, hogy kifejleszthetnek egy gyógyteát a kórban szenvedők számára. (Reuters - Meleg Viktória)