Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 45. szám, 2004. november 05

Belpolitika

Hetek-összeállítás
Meglepő időzítés

Gyurcsány Ferenc immáron másodszor tett tanúbizonyságot arról, hogy az európai baloldal azon „ágazatához” kíván csatlakozni, amely valamelyest kritikusan viszonyul az iraki beavatkozáshoz. Már az úgynevezett haladó kormányzás konferenciát követően úgy tűnt, hogy az új miniszterelnök nem Tony Blair, hanem a spanyol Zapatero álláspontján áll. Szerdán, miközben az amerikai kormányzat győzelmi mámorban úszott, Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy hazajönnek a magyar katonák Irakból. A sajátos időzítéssel bejelentett döntést rendkívül kedvezőtlenül értékelték az Egyesült Államokban.


Szobota Zoltán, Hazafi Zsolt
Nem mindegy, hol iskolás a gyerek

Fokozódik a viták hevessége az egyház-finanszírozás témakörében. A tradicionális felekezetek már „apartheid politikáról” beszélnek, és Alkotmánybírósággal fenyegetőznek, míg a kormányoldal úgy tesz, mintha meglepte volna a súlyos pénzmegvonások nyomán fellángolt heves egyházi tiltakozás.


Lendület az alsóbb szférákra is

A várakozásokkal ellentétben meglepően kevesen jelentek meg a kormánypártok által szervezett őszirózsás forradalom emlékére rendezett nagygyűlésen, Budapesten a Károlyi-szobornál. Ráadásul az emlékezőket a Jobbik által szervezett ellentüntetés - „tojás- és paradicsomdobálás” - zavarta meg. A kormánypárti szónokok arra emlékeztettek, hogy nyolcvanhat évvel ezelőtt ezekben a napokban győzött az őszirózsás forradalom, majd megszületett a köztársaság. A Hetek információi szerint a kormánypárti vezetőket is meglepte a megemlékezés viszonylagos sikertelensége, és ezért várhatóan több, „tömeget megmozgató” rendezvényt kívánnak szervezni, hogy a „lendület az alsóbb szférákra is átragadjon” . Több szocialista politikus országjárásba kezd.     Fotó: Vörös Szilárd


Sebestyén István
Olcsó paprikának mérgező a leve

Amennyiben nem változnak a fűszerpaprika-importra vonatkozó uniós és hazai szabályok, továbbra sem lehetünk biztosak abban, hogy őrölt pirospaprika címén mi kerül a magyar konyha olyan remekműveibe, mint a gulyásleves, a halászlé, vagy a pörkölt. Mint ahogy azt sem tudhatjuk, eddig mennyi „mérgező” anyag jutott a szervezetünkbe a kedvelt fűszernövénnyel együtt. 


Hajdú Sándor
Demokrácia lesz Magyarországon?

Miközben műsorokat szüneteltet az MTV, Rudi Zoltán elnök bejelentése szerint jövőre új csatornát indít a köztelevízió. A médiatörvény nem rendelkezik egyértelműen arról, hogy létrehozhat-e a meglévő két csatornája mellé újabbakat a köztévé. 


Fókusz

Lukács András
George W. Bush: Még négy év

Soha még nem választottak amerikai elnököt olyan sok szavazattal, mint november 2-án George W. Busht. Az újraválasztott államfő számára a győzelem többszörös elégtételnek számít. Négy éve a szavazatoknak kevesebb mint a felével, hosszas jogi huzavona után költözhetett a Fehér Házba, most azonban rekordrészvétel mellett több mint három és fél millió voks előnnyel ért célba. Miközben a világ legtöbb részén John Kerry győzelméért szorítottak, az amerikai választók nem foglalkoztak azokkal a - Magyarországon is hangoztatott - véleményekkel, mely szerint Bushra csak a déli vallásos fehér farmerek szavaznak. A választási térkép egyértelművé teszi: a demokraták bázisa a két partvidékre és néhány északi államra koncentrálódik, míg Amerika „szíve” a republikánusok mellett áll, akik nemcsak a Fehér Házban hosszabbíthattak, hanem sikerült növelniük előnyüket a képviselőházban és a szenátusban is. „Hosszú éjszakánk volt, óriási éjszakánk volt”, kezdte Bush a választások utáni beszédét szerda este, majd bejelentette, hogy néhány órával korábban nagyon kellemes telefonbeszélgetést folytatott John Kerry szenátorral, amikor Kerry felhívta, hogy gratuláljon a választások megnyeréséhez. Az urnák lezárásától - a John Kerry által egy órával korábban hasonlóan méltatott telefonbeszélgetésig - azonban hosszú éjszaka állt a választók, a kampánystábok előtt.


Hetek-összeállítás
Bush négymillióval jobb

„Rekordokat döntő számban szavaztak az amerikaiak” - állapította meg George W. Bush, az Egyesült Államok újraválasztott elnöke győzelmi beszéde első mondatában. Természetesen ugyanerre a következtetésre jutottak az elemzők is, akik szerint a hatvan százalékot megközelítő részvétel 1968 óta a legmagasabbnak tekinthető - ez azt jelenti, hogy mintegy 120 milliónyian vették a fáradságot kedden, hogy a szavazóhelyiségeket felkeresve voksoljanak a két jelölt egyikére.


Hetek-összeállítás
Melegházasság: Nem

A melegházasság engedélyezéséről is szavaztak az elnökválasztás napján tizenegy amerikai államban. Az érintett államok polgárai jelentős arányban - életkortól, bőrszíntől és jövedelmi szinttől függetlenül - igennel voksoltak arra az alkotmánykiegészítésre, amely a házasságot kizárólagosan egy férfi és egy nő szövetségének nyilvánítja. A tilalom megakadályozza, hogy a közvélemény elutasítása ellenére bírák és jogászok kiskapukat nyissanak az egyneműek házasságkötése előtt.


Hetek-összeállítás
A gonosz szava

Az amerikai elnökválasztást megelőző napokban az al-Dzsazíra arab hírcsatorna közölte Oszama bin Laden terroristavezér nyilatkozatát, melyben újra megfenyegette az Egyesült Államokat. Az al-Kaida vezetőjének célja, hogy Amerika gazdaságát csődbe juttassa.


Gazdaság

Török Flóra
Kötelező-start

Ezen a héten kezdődött a „nagy kalkulálás” a magyar gépkocsi-tulajdonosok számára, miután a gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) piac minden szereplője (összesen 9 biztosító rt. és 3 biztosítási egyesület) közzétette 2005-re vonatkozó díjtáblázatát. Általánosságban elmondható, hogy a tarifák mintegy 10 százalékkal emelkedtek, és még mindig a fővárosi autósoknak kell mélyebben a zsebükbe nyúlniuk. 


Munkatársunktól
Családi üdülési csekk

Együtt pihen a család címmel szociálisan hátrányos helyzetben lévő családok számára nyílik lehetőség arra, hogy pályázati úton kedvezményes üdülési csekket kapjanak. Egy 4 fős család 40 ezer forint befizetésével akár 120 ezer forintos csekkhez is hozzájuthat. 


Hetek-összeállítás
Célegyenesben az adótörvény

A célegyenesbe fordult a jövő évi adótörvény, miután a képviselők szavaztak a mintegy 400 módosító indítvány felől. A dolgok a várakozásoknak megfelelően alakultak, beleértve azt is, hogy az SZDSZ - ígéretéhez híven - az ellenzékkel szavazott. 


Major Nóra
Kóklertörvény

„Ebben a történetben mindig az jár a legrosszabbul, aki a legbecsületesebb. Ez a magyar valóság” - nyilatkozta lapunknak K. T., egy neve elhallgatását kérő építési vállalkozó. Magyarországon mára rendszeressé vált, hogy a nagyobb építőipari megrendelők egyszerűen nem fizetik ki az alvállalkozóikat. A nagy beruházások ugyan elkészülnek, de az építőmunkások pórul járnak. A helyzet odáig fajult, hogy az ipari kamarák törvényjavaslatot tártak a kormány elé. A szakmai körökben csak „kóklertörvénynek” nevezett jogszabály egyfajta biztosítást jelentene az alvállalkozóknak arra, hogy mindenképpen megkapják a jogos munkabérüket. Szakemberek szerint azonban a jelenlegi kormányzati ciklusban már biztosan nem kerül a honatyák elé a tervezet.


Kardos Anikó
Tovább dübörög a BUX-expressz

Az olajár közel 10 százalékos csökkenésének köszönhetően optimizmus tükröződött a világ tőzsdéin. Elsősorban a közvetlenül érintett iparágak, köztük a légiközlekedési szektor szárnyalt, de jól szerepelt a hálózati eszközgyártó Alcatel és a Fran-ce Telecom is a várakozásokat meghaladó eredmények publikálása után. A befektetőket most nem bizonytalanította el sem az amerikai elnökválasztás igen izgalmasra sikerült végkifejlete, sem a vártnál gyengébb, 3,7 százalékos harmadik negyedéves amerikai GDP-adat. 


Háttér

Szobota Zoltán
Csak a fejfa maradt mindkét oldalon

Egy hete múlt négy éve, hogy 2000. október 28-án reggel negyed kilenckor tragikus kimenetelű karambol történt az M7-es autópálya Ordacsehinél található leágazásánál. A Balatonföldvárról egy buszvégállomás átadására Hahót felé igyekvő Nógrádi László közlekedési miniszter megkülönböztető jelzést használó Audija hatalmas sebességgel ütközött a mellette araszoló kocsisorból elé került fiatal jegyespár - Attila és Gyöngyi - Trabantjával, minek következtében a vőlegény még aznap, a menyasszony pedig több hetes szenvedés után vesztette életét a kórházban. A miniszternek a felkarcsontja törött el. A késés miatt sofőrjét kék villogó használatára és gyorsításra utasító kormánytag vétkességét az ügy szakértői vizsgálata során egyszer sem mondták ki hivatalosan, a balesetet követő tizedik napon mégis lemondott tisztségéről. Az éppen regnáló kormány részeként jegyzett Magyar Kereszténydemokrata Szövetség azonban kiállt tagja mellett, és közleményükben kijelentették: Nógrádit sem jogi, sem pedig erkölcsi felelősség nem terheli a történtekért. Sofőrjét annál inkább - mondta a kaposvári bíróság nemsokára, és két év négy hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte Latanyai Ferencet. Másodfokon másfél év jogerős fogház lett belőle, majd a Legfelsőbb Bíróságon - bűncselekmény hiányában - felmentés. A felülvizsgálati döntés értelmében a veszélyhelyzetet a Trabant vezetője idézte elő a záróvonal átlépésével, míg a szolgálati Audi sofőrje nem vétett a KRESZ ellen. Ezt követően a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium úgy döntött, hogy nem fizet kártérítést a hozzátartozóknak, és a biztosítók felkeresését javasolta a gyászoló családtagoknak. 


Hit és értékek

Grüll Tibor
Dekódolt Da Vinci

„Én is keresztény vagyok” - hirdeti honlapján az a Dan Brown nevű, harminckilenc éves New Hampshire-i volt angoltanár, aki lassan elmondhatja magáról, hogy Da Vinci-kód címen „minden idők legkapósabb történelmi regényének” szerzője. Kötete a 2003. áprilisi megjelenés óta tizenkétmillió példányban fogyott el, s már negyvenkét nyelvre - köztük magyarra is - lefordították. A szerzőnek ugyanakkor furcsa elképzelései vannak a kereszténység mibenlétéről: „…mindannyian meg akarjuk fejteni az élet nagy misztériumait, és ki-ki közülünk a megvilágosodás saját útjait járja. Számos vallás tanítványának tartom magamat” - olvasható az idézett website-on.


Interjú

Hazafi Zsolt
Nem karrierizmus
Interjú Újhelyi Istvánnal, az MSZP alelnökével

- Orvoscsaládból származom, de ízig-vérig baloldali, értelmiségi családból. Akikre visszaemlékszem, a négy nagyszülőre, édesapámra, édesanyámra, mindannyian a napi gondolkodásmódjukban is baloldaliak voltak. Édesapám igazi néporvosként, családi orvosként dolgozik. 5-6 éves koromtól a legkisebb faluba, a roma telepekre is követtem őt, és szembesültem, hogy az ő foglalkozásában mit jelent a „mérkőzés” a nyomorral. Egyébként a jellemrajzomhoz talán a székely gyökerek is hozzájárulnak. Ja és lediplomáztam a jogon.


Tihanyi Péter
Megszületni jó
A 41 éves Ani küzdelme gyermeke életéért

Egy rákos méhnyak, egy beteg méh, és benne egy egészséges magzat. Egy kérdés: ha az anya nem engedi a méhével együtt a csecsemőt is kivetetni, a kihordás alatt vagy a szülésnél ki fog meghalni? Ő, a gyermek, vagy mindkettő? Egy doktornő, egy professzor és egy műtét, amit a világon most hajtanak végre először. Végül egy fotó: a boldog anya egészséges gyermekét öleli. A kilencediket. 


Külpolitika

Benke László
Visszatérés Rómába

Az Európai Unió huszonöt tagállamának vezetői október 29-én, pénteken ünnepélyes keretek között aláírták az unió júniusban Brüsszelben véglegesített alkotmányos szerződését. A szertartásos aktusra az ókori Róma egykori politikai és vallási központjában, a Capitolium dombon, a Michelangelo által tervezett reneszánsz szenátusi paloták egyikében került sor, ugyanabban a teremben, ahol csaknem fél évszázada, 1957-ben a „római szerződéssel” hat alapító állam létrehozta a mai EU elődszervezeteit. 


Hechs László
Arafat nélkül

A PFSZ Központi Bizottsága múlt szombaton 40 év óta először ülésezett Jasszer Arafat nélkül. Egyelőre nem tudjuk, hogy Arafat felépül-e titokzatos betegségéből, ennek ellenére sejteni lehet: a vezér mentális állapota valószínűtlenné teheti a politikai vezetésbe való visszatérését. Amit biztosan tudunk, hogy a PFSZ asztalánál üresen maradt széke esély a palesztinok, Izrael és a térség számára. A kérdés, hogy ez az absztrakt esély mire lesz elegendő? 


Széchey Noémi
Életveszélyben a szólásszabadság

Többszöri halálos fenyegetést követően meggyilkolták Theo van Gogh holland filmrendezőt, akinek augusztusban bemutatott Submission (Alávetés) című rövidfilmje komoly társadalmi vitát váltott ki Hollandiában, elsősorban a muzulmán közösségek részéről. A rövidfilm ugyanis éles kritikát fogalmazott meg a muzulmán vallással, azon belül is a nőknek az iszlám társadalomban elfoglalt helyével kapcsolatban. Halálos fenyegetést kapott a film forgatókönyvírója is, a szomáliai származású Ajaan Hirsi Ali is, aki jelenleg a holland parlament jobboldali képviselője. 


Négykeréken

Megújult a Citroën

A Citroën mindig is híres volt finom felfüggesztéséről és lengéscsillapításáról. A DS szériában bemutatkozó légrugózás javítása azonban sohasem tartozott az autószerelők legszebb álmai közé. Az új C5-ös hidraulikus rugózását öt évig, vagy 200 ezer kilométerig nem kell karbantartani. A C5-ösbe egy, a főcikkünk témaköréhez tartozó újítást is beépítettek: a sebességkorlátozó berendezést. A vezetőnek nincs más dolga, mint beprogramozni azt a sebességhatárt, melyet a rendszer - a gázpedál állásától függetlenül - nem enged túllépni.


Király Sándor
Hatásos nevelőeszköz, vagy csak a pénzünkre vadásznak?
Tovább a cikkhez >>>

Publicisztika

Siposhegyi Péter
Tizenegyes a becsület ellen

Tanúim vannak rá, hogy én már néhány hónapja tudtam, azaz több, mint sejtettem. Amikor megjelent az első részlet a kiváló iratból, két dologból azonnal rájöttem. Az egyik az volt, hogy az illetőt keresték meg egy Ferencváros-Szombathely mérkőzés ürügyén, a másik, hogy a nyolcvanas évek elejéig jelentett a klubból, márpedig ehhez edzőnek is lennie kellett ugyanott, ahol játszott. E két adat ráillett az eredetileg Szombathely környéki későbbi mesteredzőre. Akkor még azt hittem, marad a jótékony homály, de nem maradt. Novák Dezső vallott, azóta köszöni, jobban van.


Sport

Varga József
Nyugat trónkövetelői kontra Detroit Pistons

Az újonc Charlotte Bobcats csatasorba állásával idén harminc gárda mérkőzhet az észak-amerikai kosárlabdabajnokságban. A tengerentúli bajnokságok történéseit mindig kiemelt figyelemmel kísérik a szurkolók milliói. A jégkorongozók bérvitája miatt, késik a NHL küzdelemsorozata, így az egyébként is nagy nézettségnek örvendő NBA mérkőzései iránt még az eddigieknél is nagyobb érdeklődés várható. 


Légiós hírek az Albionból

Angol lapértesülések szerint a korábban brit szövetségi kapitányként is tevékenykedő Glenn Hoddle a legesélyesebb Gera Zoltán csapatának, a West Bromwich Albionnak edzői posztjára. Elődje, Gary Megson azért került lapátra, mert nem kívánta meghosszabbítani szerződését a klubbal, hanem csak nyárig irányította volna a csapatot.


Amerikai kosarasokat vertek Fehérvárott

Sikeres bajnoki mérkőzésüket követően, Székesfehérvárott vacsorázott az Alba három kosarasa, Jermaine Spivey, Kenny Younger és Gáspár Dávid. Először valaki sört locsolt az Albacomp-hívek legnagyobb kedvencére, Spiveyra, majd - a hírek szerint a helyi futballcsapat, az FC Fehérvár szurkolói - egy üveggel célozták meg a kosarast. Youngert kapucnijánál fogva lerántották a földre, ökölcsapások záporoztak, és a vandálok még a földön is rugdosták a magatehetetlenül elterülő centert, aki agyrázkódást szenvedett, és a térde is megsérült. Az Albacomp vezetői, akik értetlenül állnak az eset előtt, megtették feljelentésüket a hatóságoknál az ismeretlen elkövetők ellen.


Változások az NB1-es kispadokon

A cívis városból származó információk szerint, Supka Attila lett a DVSC-Megaforcenál Szentes Lázár utódja. A távozó szakember 2002 nyarán került a DVSC vezetőedzői posztjára. Az első évben 13. helyen zárt a csapatával, a másodikban egyetlen ponttal maradt le az együttes a bajnoki címről. A 2004-2005-ös szezonra az aranyérmet ígérte a negyvenkilenc éves szakember. Erre még van esélye a „lokinak”. A „szakítás” kölcsönös megegyezés alapján történt. Szintén közös megegyezéssel szerződést bontott a Matáv Sopron labdarúgócsapata trénerével, Dajka Lászlóval és segítőjével, Sikesdi Gáborral. Utódjául Pintér Attilát nevezték ki, akinek segítője ezúttal is Farkas József lesz. A trénerkettős tulajdonképpen visszatért, hiszen 2003 őszén ők irányították a szakmai munkát Sopronban.


Kokó alelnök lett

Kovács Istvánt alelnöknek választották meg a Boksz Világszervezet (WBO) Miamiban tartott éves konferenciáján. Ez az első alkalom, hogy magyar sportdiplomata került ilyen magas pozícióba valamelyik hivatásos ökölvívó-szövetségnél. Az első magyar profi világbajnok eddig a WBO kelet-európai képviselője volt. Egyúttal kiosztották a WBO elismeréseit is, amelyen a díjazottak között volt, a félnehézsúlyú világbajnok Erdei Zsolt is.


Szabadidő

Pálfy Gyula
Halvilági fazonok

Menetrend szerint félévente érkezik valami nagyobbacska rajzfilm a tengerentúlról, amire - nincs mese, így van ez kitalálva - oda kell figyelni. A Némó nyomában tavalyi fergeteges sikere után (ami a Disney-birodalom lassan avuló imázsát sokadszorra megmentő Pixar Stúdió munkája) idén a Dreamworks animációsai akcióznak: nyáron a Shrek 2, most a Cápamese próbálja az egész családot a moziterembe csalogatni. 


Öt évtized grafikái

50 év 50 képeslap címmel nyílt kiállítás T. Gerő Zsuzsa grafikusművész alkotásaiból a József Attila Művészeti Centrumban. A „BUDAPEST” Grafikai Alkotóközösség alkalmazott grafikusa öt évtizedes grafikai pályafutásának plakátanyagát három évvel ezelőtt már bemutatta. A november 9-ig nyitva tartó kiállításon látható képeslapokat részben a Képcsarnok Vállalat megbízásából, részben saját kedvtelésére készítette. (P.R.)


Takács Gabriella
Megszűnik a Magyar Hírlap

Hiába az újságírók lankadatlan munkakedve és a nem bulvárrajongó, ámde hosszú évek óta kitartó olvasótábor. A hét végén már bizonyossá vált, hogy a Magyar Hírlap megjelentetéséhez a továbbiakban nem kíván hozzájárulni többek közt a Blikk, a Mai Nap, a Tina és a Nemzeti Sport kiadásáért felelős Ringier Kft. 


Laci bácsi konyhája

A receptsarok házigazdája Benke László, négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács lesz, aki exkluzív receptjeit olvasóink szájíze szerint igyekszik majd összeállítani. Laci bácsi receptjeiből otthon is könnyen elkészíthető gasztronómiai csodák kerekednek ki, amelyek az egész család számára ínycsiklandozó kalandot fognak jelenteni. Azok a kedves olvasóink, akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi műremekei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Laci bácsi „akció közben” a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-8.20-ig és 12.45-12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-13.35-ig.


Színes

Tévétorna

Úgy döntött, hogy eláll a feljelentéstől az a két, román illetőségű férfi, akiket kis híján fejbe kólintott szomszédjuk ablakán kihajított televíziókészülékével. A focirajongó géprombolót annyira felbőszítette a Románia - Csehország futballmérkőzés 0:1-es végeredménye, hogy úgy gondolta: legalább a virtuális valóság szintjén bosszút áll a román futballistákat elpáholó csapaton. Így hát a dühös Ghita Axinte se szó, se beszéd, az alattuk lakók gangjára zúdította felgyülemlett dühét, tulajdon tévékészüléke formájában. Utóbb kiderült, a sértettek csak azért nem jelentik fel a temperamentumos felső szomszédot, mert őket is rendkívüli módon felzaklatta a román futballisták csapnivaló teljesítménye. (T. Gabi -Ananova)


DUMA PLÁZA

A politika erkölcs nélkül olyan, mint egy hajó, amelynek nincs kormánya.  (R. W. Baldwin kortárs angol szerző)


Repülő székek, cipők és ételhordó dobozok

Múlt hét kedden a nehézfegyverek költségvetéséről vitatkoztak a taiwani parlament törvényhozói: „Nem szégyelli magát?!” - üvöltötte Csu Fong-csi, az ellenzéki Nacionalista Párt tagja, majd Csen Csung-jihez, a kormányzó Demokratikus Haladó Párt törvényhozójához, egyben a speciális költségvetés támogatójához vágta dobozát, melybe az elvitelre szánt csirkét és rizst csomagolják az éttermekben. Csen nem hagyta válasz nélkül Csu támadását; azzal vádolta, hogy Tajvan ravasz ellenségének, Kínának szimpatizánsa, majd - a nyomatékosság kedvéért - a képviselő asszonyhoz vágta saját ételhordó dobozát. 


Tea az Alzheimer-kór ellen

Angol kutatók szerint a teafogyasztás ugyanolyan módon hathat az agyra, mint az Alzheimer-kór kezelésére alkalmas gyógyszerkészítmények. A Newsatle Egyetem Gyógynövénykutató Központjának kutatócsoportja a zöld- és feketeteát, valamint a kávét vetette alá laboratóriumi vizsgálatoknak. Az eredmények alapján megállapították, hogy mindkét teatípus megakadályozza az Alzheimer-kór kialakulásában szerepet játszó enzimek működését. A kávénál azonban nem volt kimutatható jelentős hatás.


Szingapúri úti muri

A közúti közlekedés javítása érdekében az udvarias és másokra is figyelő vezetőket kisebb ajándékokkal lepi meg a szingapúri városvezetés. A tervek szerint az időben indexelő, egymást előreengedő autósokat és motorosokat egyes közlekedési csomópontra kihelyezett „figyelők” radarozzák majd. Szingapúr szinte minden évben újabb kampányt indít az emberek viselkedésének befolyásolása érdekében. Kritikusaik szerint ez a központi módszer orwelli, a lakosság angol nyelvtudásának csiszolása vagy a romantikus viselkedés szabályainak elsajátítására tett törekvések azonban minden bizonnyal hasznosak. (Reuters)


Pssszt Rómában vagyunk

Benne úszni köztudottan nem, de hogy még egyáltalán rámutatni sem lehet Róma egyik legnevezetesebb turistalátványosságára, a Trevi kútra, nos, ez még egy olasz számára is túlzásnak tűnt. Épp barátainak mutatta meg a Dolce Vita című film által híressé vált emlékművet egy helyi lakos, amikor a rendőrség illegális idegenvezetés miatt mintegy negyvenötezer forintnyi azonnali bírságra büntette. Egy 1985-ös törvény alapján tilos történelmi emlékműveket bemutatni idegenvezetői papírok nélkül. A szabályok betartását különleges rendőri csoport figyeli a Colosseum és a Forum környékén is. Igaz, csak a szolgáltatásukért pénzt elfogadók számíthatnak a borsos bírságra, évente így is mintegy ezer esetben „fülelik” le az ál-idegenvezetőket. A helyi lap arra figyelmezteti a jószándékú olaszokat, hogy a biztonság érdekében inkább ne is válaszoljanak, ha történetesen egy japán pár Róma látványosságairól kérdezne. (Reuters)


Dermesztő hóbort

Éttermekkel és kávézókkal felszerelt jégpalotát szeretne építtetni a világ egyik legforróbb éghajlatú országának, Türkmenisztánnak a vezetője, Nyijazov elnök. Az ezer férőhelyes épület helye a fővároshoz közeli hegyekben lesz, az építőanyagot a városból szállítják az építkezéshez. A nemzeti tévécsatornán keresztül történő bejelentés gyakorlatilag elnöki utasítás is egyben. Az elnök rezsimjének egyébként nem ez lesz az első extravagáns építkezése. (Ananova)


Berlini fal újra

Újjáépítik a szétválasztott Európa jelképének számító Berlini Fal egy szakaszát a német fővárosban. „A mai fiatalok számára a Fal olyan, mintha sohasem létezett volna”- nyilatkozta a Checkpoint Charlie Múzeum vezetője, Alexandra Hildebrandt. A város vezetősége ugyan csak időszakos kulturális kiállításként engedélyezte az építkezést, a szervezők azonban a kommunista rezsim elleni emlékműnek szánják a mintegy 180 méteres szakaszt. „Nagyon furcsa érzés - nyilatkozta Wolfgang Müller, az építkezés egyik résztvevője - sosem gondoltam volna, hogy egyszer én építem majd újjá a Berlini Falat.” (Ananova)


Mi van a képen?

4. Kántor nyomoz