Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 43. szám, 2004. október 22

Belpolitika

Hazafi Zsolt
Generációs ugrás

Az acélszürke és a tengerkék színek domináltak a szocialista kongresszuson. A szervezők különösen büszkék voltak arra a „csúcsszuper” vetítőre, amely egyszerre háromfajta mozgóképet tudott vetíteni a majd’ negyvenméteres vászonra. „A világon száz - ebből három Spielbergnek -, de az országban csak egy van belőle” - mondogatták. Korábban az MSZP-gyűlések anakronisztikus stílusjegyeket viseltek magukon, méghozzá a szocreál és futurizmus egyvelegét. Mára a szocreál eltűnt, és maradt a tetőtől talpig high-tech, amely ugyan profizmust sugall, de - lakberendezők állításai szerint - a személytelensége a magánszférában nehezen elviselhető. Manapság elsősorban az üzleti világ alkalmazza a tudás-hatalom-pénz uralmát kifejező stílust.


Szobota Zoltán
Oltári trónkövetelés

Figyelemre méltó kezdeményezés otthonául szolgált október elején a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE). A Keresztény Közéleti Akadémia által szervezett „A város lelke az egyház” című konferencián ugyanis bemutatásra került az önkormányzatok és a helyi egyházak új típusú, gyakorlatilag intézményes összefonódásának a legapróbb részletekig kidolgozott kézikönyve. 


Életmód

Hajdú Sándor
Az Új Eldorádó

Egy aranygyűrű elkészítése 20 tonna bányahulladékot termel - tudhatjuk meg Kocsis Tibor legújabb dokumentumfilmjéből, amely a romániai Verespatakról készült. Ahhoz, hogy a környék hegyeiben található 300 tonna aranyat mind kinyerjék, négy - jelentős történelmi múlttal és műemlékekkel rendelkező - falut kell eltüntetni a föld színéről. Helyükön négy darab 300 méter mély, ciános mocsár marad az utókorra. A visszafordíthatatlan környezetkárosítás haszna Románia számára csupán néhány száz millió dollár. Az Új Eldorádó című film - amely az aranyat kitermelni szándékozó kanadai nagyvállalat és az azt meggátolni igyekvő környezetvédők, helyi lakosok küzdelmét mutatja be - immár jelentős, nemzetközi fórumokon is vetítésre került. A rendezővel, Kocsis Tiborral készítettünk interjút. 


Hajdú Sándor
Az öldöklő medve

Veszett volt az a medve, amelyik hétvégén két embert széttépett, tizenegyet pedig megsebesített Erdélyben. A fertőzés gyanúja miatt keddre virradóra harmadfokú egészségügyi vesztegzár alá helyezték Brassót és környékét.  A Déli-Kárpátokban, a Keresztényhavas részének számító Cenk-hegy alján fekvő városban évről évre ismétlődő jelenség, hogy a medvék kijönnek az erdőből, leereszkednek a városszéli lakónegyedekbe, és a kukákból csemegéznek. Ezt olyan rendszerességgel tették, hogy a nyáron a brassói taxisok számukra jól jövedelmező turistalátványosságnak tekintették a kukázó medvéket, s tucatszámra fuvarozták a helyszínre a kül- és belföldi turistákat. „Az eddigi turistalátványosság azonban hirtelen tragédiává vált a városban” - fogalmazott az egyik városházi illetékes Brassóban. 


Szűcs Emese
Valódi csodák palotája

1993 májusában kezdte meg a működését a Csodák Palotája Interaktív Tudományos Játszóházi program, mely Öveges professzor „játszva tanulás” módszerét alkalmazza. Itt van a fizika, kézzel fogható minden - morcos képlet nélkül. A kiállítás félévente változik, évente 150-200 ezer főnyi a látogatók száma.


Mentes T. Anikó
Színpompás lakástextilek

A teremtett világ milliónyi színe vesz körül bennünket - gondoljunk csak arra, mennyit gyönyörködünk az évszakok meg-megújuló színpompájában. Az ősz meleg, érett színei, a tél vakító fehérsége-kékje, a tavasz zsendülő zöldje, a nyár gazdag színpalettája tálcán kínálja a színek legkülönfélébb harmonikus keverékét a textiltervezőknek és -készítőknek. A mai világban, de a régebbi korokban is éltek ezzel a kiváló lehetőséggel a textíliák mesterei.


Takács Gabriella
Újra itt a Megasztár

A TV2 felbuzdulva a Megasztár sikerein, úgy döntött, hogy tovább folytatja a jó torkú sztárjelöltek kereskedelmi televíziós tehetségkutatását. A 21. századi „Ki mit tud?” első sorozatának dobogósai már bizonyították, hogy ütőképes produkcióikkal kiharcolták helyüket a hazai popporondon. Tóth Vera és Gáspár Laci maguk mögött tudhatják első, kedvező fogadtatásra talált nagylemezük megjelenését. A tehetségkutatón többnyire saját szerzeményekkel szereplő Szabó Leslie bemutatkozó korongja is előkészületben van már. Sőt, mi több, Oláh Ibolyának, a Megasztár második helyezettjének újonnan megjelent „Egy sima, egy fordított” című bemutatkozó albuma már a megjelenést követő első héten meghódította a hazai lemezeladási listákat, és „bearanyozódott”. Vállalkozó szellemű sztárjelöltekben idén sincsen hiány, a szervezők ígérete szerint a továbbiakban is töretlen színvonalon folytatódó műsor tehetségkutató felhívására ismét több ezren ragadtak mobiltelefont, hogy bekéredzkedjenek a leendő csillagjelöltek közé. 


Fókusz

Bohács Krisztina
Karakterek csatája

John Kerry sikeres televíziós szereplése ellenére George W. Bush növelte támogatottságát alig két héttel a november 2-ai elnökválasztás előtt. Bush nyolc százalékpontos vezetésre tett szert demokrata párti kihívójával szemben a CNN hírtelevízió, a USA Today és a Gallup Intézet közös közvélemény-kutatása szerint. A hétvégén közzétett eredmények fényében az esélyek a televíziós viták előtti állapotra rendeződtek vissza. 


Szlazsánszky Ferenc
A Császárról jelentett Novák

Nem tagadok semmit - felelte Novák Dezső kétszeres olimpiai bajnok labdarúgó arra a kérdésünkre, ő volt-e a Nemere fedőnevű ügynök, aki legalább tizenöt éven keresztül adott jelentéseket csapattársairól a belügyminisztérium III/III-as belső elhárításának. Novákot 1967-ben szervezték be, és a levéltári adatok szerint legfontosabb feladata minden idők egyik legnagyobb magyar focistája, az aranylabdás Albert Flórián megfigyelése volt.


Hetek-összeállítás
Izraeliek Bush mellett

A „Mi a véleménye a világnak az Egyesült Államokról?” kérdéssel lehetne összefoglalni annak a felmérésnek a célját, amelynek adatait múlt pénteken hozták nyilvánosságra. A világ tíz vezető napilapja által készített felmérés szerint a vizsgált országok közül nyolcnak a lakossága szívesebben látná John Kerryt az Egyesült Államok élén az elkövetkező négy év során. A vizsgálatból kiderül, hogy az Egyesült Államok megítélése valamennyi országban jelentősen romlott Georges W. Bush elnöksége alatt, kivéve Izraelt. 


Márer György, New York
Utolsó erőfeszítések

Végső szakaszához érkezett Amerikában a választási hadjárat, a tévéhirdetések pedig mérges személyeskedésekké, félelemkeltéssé fajultak. A Bush-kampány azt igyekszik a fejekbe verni, hogy aki Kerryre adja le a voksát, az a belföldi bizonytalanság mellett tör lándzsát, míg Kerry tábora azzal érvel, hogy Bush iraki politikája szükségtelen halálos áldozatokat követel, és ha az elnök hivatalban marad, ez tovább folytatódik. 


Gazdaság

Nagy Liliána
Csökkentés lendületből

Engedett a jegybank - a piac és az elemzők várakozásainak megfelelően 0,5 százalékponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot. Úgy tűnik, az így kialakult 10,5 százalékos kamat még mindig kedvező (kellően magas) a befektetők számára, ami megmutatkozott a forint árfolyamának mozgásában is. 


Munkatársunktól
Az unióval nem lehet kukoricázni

Idén a hazai gazdálkodók már uniós társaikkal megegyező elbírálásban részesülnek a gabonapiaci támogatásokban. A csatlakozás előtt sok politikus biztatta vidéki fórumokon gazdáinkat, hogy már csak néhány évet kell kibírni, és a rendszeres gabona-, sertés-, stb. piaci zavarok az unión belül egy csapásra megoldódnak. Persze ekkor még sem a politikusok előtt, sem a gazdálkodók előtt nem voltak ismertek az uniós csoda részletei. A csatlakozást megelőző év súlyos felismerése volt, hogy a csoda működéséhez komoly intézményi és jogalkotási munka elvégzése szükséges. 


Kőéri Dávid
Kevesebb a pénzünk

Az idén csak emlékezetünkben él az előző évek magas bérnövekedése, a valóságban nem hogy nem nőtt, hanem 0,1 százalékkal csökkent az átlagkereset az egy évvel korábbi szinthez képest - derül ki a KSH legfrissebb jelentéséből. Ez az adat éppen azért is figyelemre méltó, mert a napokban a parlamentben éppen a jólétről, a jelenlegi és az előző ciklus kormányainak „szociális vívmányairól” folyt vita. 


Kalmár Gabriella
Amerikai Kulcsár- és Cini-ügyek

Máshol is akadnak a Kulcsár Attiláéhoz és Zalatnay Ciniéhez hasonlatos ügyek. Az Enron-botrány óta szemmel láthatóan szemfülesebbé váló amerikai hatóságok egyre több fehérgalléros bűnözőt dugnak rács mögé. A legfrissebb amerikai botrányhős a számos tévéműsorban pénzügyi, befektetési tanácsokat osztogató Todd M. Eberhard, aki több milliárd forintra rúgó sikkasztásaiért és csalásaiért akár tíz évet is kaphat. Az életmódműsorok amerikai királynője, Martha Stewart pedig közel fél évig lesz a büntetés-végrehajtás vendége.


Major Nóra
Közelebb jött Kelet

A héten Budapesten is bemutatkozott az Izraeli Gazdasági és Ipari Kamara újonnan választott elnöke, Uriel Lynn. A magyar-izraeli gazdasági kapcsolatok megerősítését szolgáló villámlátogatás során Lynn tárgyalásokat folytatott a parlament gazdasági bizottságában, majd megbeszélést tartott magyar kollégájával, Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Ipari Kamara elnökével.


Kardos Anikó
Történelmi csúcson a BUX

Kedvezőtlen makrogazdasági adatok láttak napvilágot az Amerikai Egyesült Államokban; a külkereskedelmi deficit, az új munkanélküliek száma és a szeptemberi maginflációs adat is meghaladta a várakozásokat, így a Dow Jones a lélektani 10 ezer pontos határ alá esett. 


Háttér

Hechs László
Európa kiközösítheti Izraelt

Izrael hosszabb távon súlyos összeütközésbe kerülhet az Európai Unióval, ha az izraeli-palesztin konfliktusra nem születik valamilyen megoldás. A zsidó államnak olyan szankciókkal kell szembesülnie, amelyek „az apartheid Dél-Afrikájának” is véget vetettek - figyelmeztet az izraeli külügyminisztériumból kiszivárogtatott bizalmas jelentés, amelyet a Jerusalem Post ismertetett. 


Mérő Miklós
Toborzó Jordániában

Színt vallott Abu Muszab az-Zarkávi jordániai származású terrorista vezér Irakban működő csoportja az elmúlt hét vasárnapján. A világhálón megjelent közleményében a következőt adta hírül: „Bejelentjük, hogy az at-Tauhíd val Dzsihád hercege és katonái hűséget fogadtak Oszama bin Ladennek, a mudzsahedek sejkjének.”


Magánosítani vagy államosítani?

Lapzártánk után döntött az Országos Választási Bizottság (OVB) arról, hogy elkezdheti-e a Fidesz az aláírások gyűjtését a privatizáció leállítását célzó népszavazás ügyében. A nagyobbik ellenzéki párt szeptember végén vetette fel először, hogy a választókat meg kellene kérdezni a magánosítás folytatásáról - bár e célkitűzés már az úgynevezett Nemzeti Petícióban is szerepelt, azóta pedig újsághirdetések és politikai nyilatkozatok útján próbálja megnyerni a polgárok támogatását erre a célra. Információink szerint a Fidesznek azért is fontos ez a téma, mert egy belső használatra készült felmérésből az derült ki, hogy a választók háromnegyede ellenzi a további privatizációt.


Kovács Klára
Féltékenységi tematizálás
Interjú Voszka Évával, a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársával


Pelle János
Dohányfüst és médiaköd

Draskovics Tibor pénzügyminiszter az adótörvények előkészítésének finisében volt kénytelen fogadni a Füstirtók Egyesületének vezetőjét, Félix Pétert, aki szeptember 10-e és 15-e között négy alkalommal, naponta három órán keresztül demonstrált a tárca és a dohányipar elvtelen együttműködése ellen a minisztérium előtt. Látszólag csupán egy ember szélmalomharcának tűnik a tiltakozás. Pedig az újságíró-aktivista elgondolkoztató dolgokat állít. „A dohányzásról csak egészségügyi szempontból esik szó, arról viszont, hogy ez a szenvedély a jövedéki adó révén mekkora bevétel a költségvetésnek, szinte soha. Philip Morris egyik tanulmánya szerint a dohányosok korai halálukkal és az így »megspórolt« nyugdíjjal megváltják a korábban rájuk költött gyógyászati költségeket” - állítja Félix, aki szerint a Pénzügyminisztériumnak és a gazdasági tárcának egyaránt érdeke, hogy fenntartsuk az előkelőnek nem mondható nyolcadik helyünket a legtöbbet dohányzó országok rangsorában. A küzdelem esélyeiről beszélgettünk Félix Péterrel.


Hit és értékek

Peremiczky Szilvia
Ramadán: háború vagy béke?

Múlt héten vette kezdetét az az ünnep, amit a földön a legtöbben  ünnepelnek. A ramadán (törökül: ramazán) az elkövetkező hónapban nemcsak a Közel-Keleten vagy Afrikában, a Kaukázusban, Dél-kelet-Ázsiában, de Amerikában és Nyugat-Európában is meghatározza közel egymilliárd muzulmán hívő életét. Az ünnep látszólag sokban emlékeztet a kereszténység és a zsidó vallás egyes ünnepeire, ám a hasonlóságok mellett legalább annyi lényeges ponton találunk különbségeket is.


Interjú

Tihanyi Péter
Hősök a pesti utcán

„1956. október 24. kora hajnalán az egyetemista zászlóalj három százada teljes menetfelszerelésben sorakozott a bajai gyalogsági laktanya lőszertára mellett. Álltunk a sűrű ködben, fejünkön acélsisak, vállunkon puska, lőszerünk egy darab se. Az egész ezredet riadóztatták. A ténylegesek két zászlóalja már indulásra kész csapatszállító teherautókon ült. Nekünk fogalmunk sem volt, mire jó ez a nagy felhajtás, hiszen az őszi hadgyakorlat már lezajlott. Azt reméltük, hogy egy héttel leszerelésünk előtt már nem kell magunkat megerőltetnünk. Álltunk a számunkra kijelölt helyen, és vártuk az elkövetkezendőket. Azért mégis nem mindennapi esemény történhetett, ami Dobi századost, ezredünk parancsnokát arra késztette, hogy személyes megjelenésével tiszteljen meg minket. 


Tihanyi Péter
Nappal pékek, éjjel gyilkosok
Interjú Korbuly Dezső, Münchenben élő történésszel

Egy orosz páncélos a Kálvin tér felől éppen behajt a Kecskeméti utcába, mögötte orosz gépfegyveres katonák a falhoz lapulva. Ahogy a jogi kar épülete elé ér, egyszer csak az egyetem erkélyére kirohan pár diák, és egy konzervdobozos valamit a tank felé hajít. Nem talált, de ezt észrevette a páncélos, és az erkély felé irányította a tank csövét. Lőtt. Mindez másodpercek alatt történt, az egyetemistáknak idejük sem volt a menekülésre.


Külpolitika

Vagyim Arisztov
A nép marasztalja Lukasenkót

Belorussziában (Fehéroroszországban) október 17-én zajlottak le a parlamenti választások, valamint a népszavazás arról, kapjon-e jogot Lukasenko, hogy harmadszor is induljon az elnöki tisztségért.  A számlálóbizottság adatai szerint a választók 77 százaléka szavazott rá, míg az ellenzékből senki sem jutott a parlamentbe. „Lukasenko még elnök lesz egy jó ideig - amíg csak a Kremlben másképp nem döntenek” - reagált a történtekre az amerikai sajtó. A Washington Post szerint a belorusz elnök még az eddiginél is szorosabb függőségbe került Moszkvától, amit „Putyin imperialista törekvéseivel” magyaráz. Ezenkívül úgy látja, Belorussziában a választók több mint fele a diktatúra megerősödése ellen voksolt az elmúlt vasárnap. 


Hetek-összeállítás
Irakról veszekedtek a csúcson

A tervezettnél kevesebb résztvevővel zajlott le a Haladó kormányzás című kétnapos konferencia a múlt héten Budapesten és a balatonöszödi üdülőben. Az iraki beavatkozás kérdése a baloldalt is megosztja: parázs vita bontakozott ki az amerikai megszállást teljes mellszélességgel támogató Tony Blair brit, valamint a csapatait Irakból kivonó Zapatero spanyol miniszterelnök között. 


Hetek-összeállítás
Ultimátum után ráció

Az alakulófélben lévő Európai Bizottság (EB) hányatott sorsa újabb fordulatot vett azzal, hogy Martin Schulz szocialista frakcióelnök hadat üzent José Manuel Duaro Barrosónak, az EB majdani főbiztosának. A német szociáldemokraták európai listájának vezetője múlt csütörtökön közölte: a bizottság leszavazását javasolja, ha Barroso nem változtatja meg Rocco Buttiglione markánsan konzervatív néppárti jelölt hatáskörét. Mint emlékezetes, az olasz katolikus filozófus, pápai tanácsadó elsősorban a homoszexualitásról szóló elítélő nyilatkozataival vívta ki az Európai Parlament (EP) szocialista és liberális frakcióinak ellenérzését és politikai támadásait.


Hetek-összeállítás
Utolsó esély Iránnak

Irán elutasít minden olyan javaslatot, amely a közel-keleti országot az urán dúsításával kapcsolatos tevékenységeinek leállítására igyekszik rábírni. A bejelentés azt követően hangzott el, hogy a G8-ak a múlt pénteken tárgyalásokat folytattak arról, hogyan akadályozhatnák meg Iránt atomfegyver előállítására tett kísérleteinek folytatásában.


Sport

Munkatársainktól
Lakat alatt az olimpikon

Társaival együtt előzetes letartóztatásba helyezték Farkas Péter, egykoron Barcelonában olimpiai bajnokságot nyerő birkózót, miután édesanyja tulajdonában álló ingatlan melléképületében 50 millió forint értékű vadkender ültetvényre bukkantak a rendőrök. A harminchat éves egykori sportolót azzal gyanúsítják, hogy testvérével, és egy harmadik személlyel közösen ipari méretekben termesztette a tiltott növényt.


Lebukott a Chelsea román légiósa

Az angol Premiershipben szereplő Chelsea csapatának tavaly 15,8 millió fontért szerződtetett eddigi sztárja, Adrian Mutu már eddig is bajban volt. A londoniakhoz nyáron érkezett Didier Drogba és Mateja Kezsman jó formája miatt a román klasszis kevés játéklehetőséghez jutott, amit igencsak zokon vett.  Éles hangon bírálta az egyesület, tavaly a Portóval BL-t nyerő új vezetőedzőjét, Jose Mourinhót, és kijelentette, ha a helyzet nem változik, akkor eligazol. Ráadásul össze is veszett a portugál szakemberrel, aki sérülésre hivatkozva nem akarta Mutut elengedni a román nemzeti csapatba. Ő viszont ment, és emiatt kétheti fizetését megvonták tőle. Mourinho akkor kijelentette, hogy a támadó ne számítson rá, hogy a közeljövőben helyet kap a londoniak kezdőcsapatában. Arra azonban a tréner sem gondolt, hogy ez az időszak két évig is eltarthat. 


Barrichello nagy tervei

A brazil Rubens Barrichello legutóbbi nyilatkozatában elárulta, nagy tervei vannak. Nemcsak a hétvégi, hazai futamát, a Brazil Nagydíjat akarja megnyerni, hanem 2005-ben a világbajnokságot is: „Gyorsaságban már utolértem Michael Schumachert, vagyis senki sem mondhatja, hogy csak második számú pilóta vagyok a Ferrarinál. Schumacher legyőzése vb-címet jelenthet. Befejezném pályafutásomat, ha egyszer arra ébrednék, hogy álmomban lassabb voltam Michaelnél” - mondta a maranellóiak brazilja.


Lemondott van Gaal

Lemondott posztjáról Louis van Gaal, az Ajax Amsterdam labdarúgócsapatának technikai igazgatója. A szakításra amiatt került sor, mert kibékíthetetlen ellentétbe került Ronald Koeman vezetőedzővel. Az együttessel 1992-ben UEFA Kupát, három évvel később pedig Bajnokok Ligáját nyerő van Gaal szerint a mostani alakulat képes arra, hogy eljusson a BL-ben a legjobb négy közé, ugyanakkor a korábbi kiváló játékos, Koeman szerint ez túlzott elvárás a fiatal gárdával szemben. A technikai igazgató már szombaton, a Heerenveen elleni 3-1-es hazai vereség után felajánlotta lemondását, amelyet aztán szerdán éjjel, a Maccabi Tel-Aviv felett aratott 3-0-ás BL-siker után fogadott el a vezetőség. A holland csapat a bajnokságban nyolc mérkőzés után a negyedik helyet foglalja el, míg a BL-ben most, a 3. fordulóban nyert először két vereséget követően.


Kramnyik megvédte címét

Az első magyar férfi sakkvilágbajnoki finalista, a huszonöt esztendős Lékó Péter nem tudta letaszítani trónjáról az orosz Vlagyimir Kramnyikot. A világbajnoki döntő 7-7-es döntetlennel zárult, ami az orosz sakkmester címvédését jelenti. Lékó elismerte, hogy igazságos volt a döntetlen. A klasszikus vb-címét a svájci Brissagóban a sorsdöntő játszma megnyerésével megvédő orosz nagymester szerint Lékó ellen nagyon nehéz játszani, és sokkal keményebb ellenfél, mint Garri Kaszparov. Kállai Gábor, a Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatója, a férfiválogatott kapitánya szerint az 1954-es labdarúgó-világbajnokság döntőjében elszenvedett vereséghez hasonlítható a vereséggel felérő döntetlen.


Szabadidő

Peremiczky Szilvia
Nemzedékről nemzedékre

Felejtés és emlékezet, múlt és jelen, múlt és jövő harcol elkeseredetten Szántó T. Gábor a holokauszt hatvanadik évfordulójára megjelent novelláskötetében, a Lágermikulásban. A kerek évforduló szembenézésre kényszerít a hatvan évvel ezelőtt és az azóta történtekkel, a kommunizmusban elfoglalt helyünkkel. A túlélőknek és leszármazottjaiknak ez a szembenézés még a kényszernél is több: egy új élet kezdetének feltétele. A kötet felütése, az első novella rögtön szembesít bennünket a kérdéssel és az egyik lehetséges válasszal - amely azonban nem hoz megnyugvást, csak újabb kérdéseket vet fel. A Szétszóratás címében a diaszpórára, de ugyanakkor a személyiség és identitás szétszóratására is utal. A kilencvenes évek második felében játszódó történet főhőse igyekszik eltávolodni zsidóságától, de hiába. Amerikában tanuló fia visszatér a valláshoz, és egy haszid közösséghez csatlakozik. A probléma tehát adott: nem lehet menekülni a kérdés és a válasz elől, valamilyen módon - a zsidóság felvállalásával, vagy éppen a vele való teljes szakítással -, de tudatosan végig kell menni az úton.


P. R.
Musashi: mindent a dolgozóért

Hét és fél millió eurós beruházás fejeződött be a Musashi ercsi gyárában. A 280 dolgozót foglalkoztató üzem hazánkban még ismeretlen szociális kedvezményekkel igyekszik a dolgozóit megtartani. Mint azt Gulyás Krisztina, a cég gazdasági igazgatója elmondta, a vállalat évente több mint 100 millió forintot költ a szociális juttatásokra. A dolgozók napi száz forintért háromféle, három fogásos menüből választhatnak. A folyamatos üzemmódban dolgozó Musashinál az éjszakai műszakosok szendvics-automatákból ingyen csillapíthatják éhüket. A szomszédos falvakból, városokból szinte háztól házig szállítják a munkásokat. Munkaruha, védőfelszerelés, rendszeres orvosi vizsgálat magától értetődő szolgáltatás a gyárban, de majdnem mindenki számára biztosított a továbbképzés vagy a nyelvtanulás is. A japán munkaadó szerint megéri a befektetés, hisz ha a dolgozó jól érzi magát a cégnél, nem kívánkozik máshova.


P. R.
Kerestetik az év belsőépítésze

Az év belsőépítésze elnevezéssel a Laki Épületszobrász Rt. 1998-ban díjat alapított, melyet - immár hetedik alkalommal - jövő februárban adnak át. A fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő Laki Rt. ez évtől egymillió forintra emelte a legjobb belsőépítésznek járó díjat. A díjra valamennyi okleveles belsőépítész pályázhat, de civilek is tehetnek javaslatot az idén elkészült munkák alkotóinak díjazására. A jelölések alapján a Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozata - a díj odaítélője - kéri fel a tervezőket pályázati dokumentációjuk összeállítására. A kiemelkedően magas vagy különös tervezői értékkel bíró belsőépítészeti munkákról szóló pályázatokat 2004. november 30-áig várja az építészkamara.


P. R.
Vonzó negyvenesek

A Magyarországon működő nemzetközi, többségében kereskedelemben tevékenykedő cégeknél - a Neumann International Tanácsadó Kft. legutóbbi felméréses szerint - közel 15 százalékos a 40-45 év felettiek aránya. A cégvezetők úgy látják, hogy a negyven év fölötti szakemberek érettségük, sokféle szituáció megélése által szerzett tapasztalatuk és emberismeretük miatt következetesebbek, nagyobb a felelősségtudatuk, megbízhatóbbak és stabilabbak a náluk fiatalabbaknál.


Programajánló
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Globális szemét – vissza a feladónak

Szemetelő országok, figyelem! A környezetvédelem fontosságáról szóló levél kíséretében postafordultával kaphatják vissza saját termékeik csomagolását a Costa dos Coqueiros tájékáról. Fabio Barreto brazil fényképész, aki a Global Garbage (Globális Szemét) szervezet vezetője, tiltakozásképp eddig mintegy 69 ország turistái által elhagyogatott lomot szedett össze, katalogizált és küldött vissza a (f)eladónak. (Ananova)


DUMA PLÁZA

Kérjük, a kukát etesse, a padló diétázik. (internet graffiti)


Különös kalandor

Lloyd Scott rekordot döntött a 2002-es londoni maratonon, amikor több mint öt nap alatt tette meg a 26 mérföldes utat egy 80 kilogrammos mélytengeri búvárruhában. A múlt évi 42 kilométeres víz alatti sétája Loch Ness tavában 12 napig tartott. Scott most is nagyszabású kalandba fogott. 


0,4 literes átlagfogyasztás

Német mérnökök egy olyan autót építettek, ami hidrogén üzemanyag segítségével „megutazta” a 2880 kilométeres világrekordot. A Hysun 3000-et az újfajta üzemanyagcellás autók kiállításán mutatták be Stuttgartban. Az autó a Berlin-Barcelona távolságot kevesebb mint háromnegyed gallonnyi hidrogénnel tette meg. „Elértük a világcsúcstávolságot úgy, hogy ehhez hidrogént használtunk” - mondta a szóvivő. Üzemanyagcellás autó még soha sem tett meg ekkora távolságot ilyen alacsony fogyasztással (az elfogyasztott üzemanyag-mennyiség tizenkét liter benzinnek felel meg). 


Kutyadolog

A londoni Battersea Kutyaotthon dolgozói körében óriási megdöbbenést okozott, hogy valaki minden éjjel kiengedte a kutyákat a konyhába, óriási káoszt okozva ezzel. Később derítették ki, hogy nem egy állatvédő akcióról van szó, csupán az egyik eb ügyessége cselezte ki az ott dolgozókat. A videófelvételek alapján derült ki, hogy a vétkes egy Red nevű kutya, aki néhány hónapja még egy lesoványodott kóbor ebként került be a menedékhelyre.


Újra divatban a poncsó

Az idei ősszel ismét hódít a poncsó. Biztosan sokan emlékeznek még erre az 1970-es években nagy népszerűségnek örvendő ruhadarabra. A poncsó mostani változata azonban némiképp különbözik elődjétől, ugyanis a modern divattervezők igyekeznek a hagyományos formát új, a 21. századnak megfelelő átalakításokkal megváltoztatni. Különböző anyagú és más-más hosszúságú változatokban készítik őket: létezik egészen rövid vagy térdig érő, garbó- vagy kerek nyakú. 


Hullámlovaskaland

Kisebb ujjrándulással úszta meg nem mindennapi kalandját egy kaliforniai hullámlovas. A középkorú férfi, aki tizenkét éves kora óta szörfözik, éppen egy alkalmas hullám után nézett, amikor egy bálna a hátára emelte. A parton állók elmondása szerint az állat körülbelül 5-9 méter hosszú lehetett. A bálna rövid ideig magával vitte utasát - akinek sikerült a szörfdeszkán maradnia -, majd letette, és elúszott a nyílt tenger felé. (AP)


Mi van a képen?

5. Farkas Berci a Brico Store-ban