Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 40. szám, 2004. október 01

Belpolitika

Munkatársunktól
Tőkések a médiaháborúban

A politikai elit közelmúltban napvilágot látott szőlőbizniszei nemcsak arról árulkodnak, milyen leplezetlen cinizmussal - ám teljesen törvényesen - turkálnak az adófizetők zsebében némelyek, hanem arról is, hogyan operálnak saját berkeiken belül, illetve ellenfeleik táborában botrányos információk csepegtetésével vagy akár visszatartásával. Az alábbiakban a Wekler-ügy és a hasonló kaptafára húzható Orbánné Lévai Anikó-ügy médiamenedzselését tekintjük át. 


Somorjai László
Lőttek a biztonságnak

A gyakorlat igazolni látszik Gyenes Leventének, a Nemzetközi Testőrszövetség ügyvezető igazgatója múlt heti számunkban megjelent figyelmeztetését. A biztonsági szakember az OTP ellen elkövetett fegyveres tűzharc kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy ha általánossá válik a biztonsági őrök fegyverhasználata, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a rablók is radikalizálódnak, és rögtön a fegyverhez nyúlnak. Márpedig ilyen rablási kísérlet történt a hét elején Bonyhádon egy pénzszállító autó ellen: a rabló azonnal tüzelt az egyik pénzintézet őrére, mielőtt megpróbálta volna megszerezni a zsákmányt.


Hajdú Sándor
Se jobb, se rosszabb

A csatlakozás után nőnek az árak és erősödik a korrupció. Az emberek többsége legalábbis ettől tartott a leginkább az EU-hoz való csatlakozás előtt. Öt hónappal a csatlakozás után az utca embere leginkább úgy látja: minden ugyanúgy maradt, mint május elseje előtt, érdemben semmi sem változott.


Somorjai László
FBI-elektronika

A terrorizmus és az emberkereskedelem elleni harc jegyében százezer dollár értékű elektronikai felszerelést - többek között számítógépeket, szünetmentes tápegységeket, nyomtatókat, faxberendezéseket - adományozott az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozóirodája, az FBI a magyar rendőrség számára, melyet Bolcsik Zoltán dandártábornok, a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója és Tiborcz János, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára vett át. Az amerikai külügyminisztérium egyik programja, a Délkelet-Európai Együttműködési Kezdeményezés (SECI) 1999 óta működik e térségben, Bukarest központtal. A programban tizenkét ország vesz részt. Az informatikai és kommunikációs feltételek javítása az eredményesebb, határokon túli bűnüldözést szolgálja Délkelet-Európában. A képen George H. Walker, az Egyesült Államok budapesti nagykövete és az adományok láthatók.


Életmód

Tihanyi Péter
Jó napot kívánok – mondta, és kitört a taps
Nyolcvanegy éves korában elhunyt Kabos László

Elment a Kiskabos. Üldöztetés, Mauthausen, tragédiák. Mindezek ellenére több mint hatvan éven át töretlen optimizmusával és elementáris humorával pumpált derűt, életkedvet az emberekbe. Sárváron született, s most a Kozma utcai zsidó temetőben nyugszik. 


Munkatársunktól
Ősszel nő a balesetkockázat

Szeptember utolsó hétvégéjén az ország területén 192 személysérüléses baleset történt, közülük 23 incidens halálos, 57 súlyos, 112 könnyű sérüléssel végződött. Amint azt Jámbor István, az ORFK Közlekedésrendészeti Osztályának alezredese kérdésünkre megerősítette, kevesebb személyi sérüléses baleset történt, mint 2003 azonos időszakában, viszont a súlyossági fok növekedett. A halálos balesetek helyszínein 29 személy vesztette életét.


Olasz filmfesztivál Budapesten

Kedd este a Perlasca című film díszbemutatójával zárul a MittelCinemaFest, az Olasz Film Közép-Európai Fesztiválja, melyet idén másodszor rendez meg az Olasz Kultúrintézet a Budapest Filmmel és a Magyar Nemzeti Filmarchívummal karöltve. A szervezők célja egyrészt az értékes kultúrkincset jelentő klasszikus olasz filmek folyamatos népszerűsítése, másrészt az utóbbi évek amerikai filmdömpingje által háttérbe szorított kortárs alkotások bemutatása. Az utóbbi néhány évben készült filmeket a Puskin, a Szindbád és az Uránia moziban tekinthetik meg a nézők, a Marcello Mastroianni retrospektív tizenegy filmjét pedig az Örökmozgó mozi vetíti, egészen jövő vasárnapig.  A fesztiválon számos rendező, színész, zeneszerző, díszlettervező és producer vett és vesz részt, mint például a Frazzi testvérek, akik a legutóbbi Karlovy Vary Filmfesztivál fődíjának nyertesei, továbbá Antonio Avati, Ennio Morricone, Maurizio Scaparro, Pietro Maria Benfatti, Lampo Calenda és Alessandra Martucci. (Hetek)


Túraajánló
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Hazafi Zsolt
Másfél évet kapott

„Nem diktatúra ez, hanem rend. Végre rend” - magyarázta egy szocialista politikus, miért volt nehéz érdemi információt szerezni még szerdán, a kormányfőválasztás estéjén is az új kormány tagjainak listájáról. Mivel korábban éppen az jellemezte az MSZP-t, hogy a legtöbb hír idő előtt kiszivárgott a pártból, elképzelhető, hogy a Gyurcsány-kormány egyik új tulajdonsága a „helyes információgazdálkodás” lesz. Az, amit a szocialisták mindig is irigyeltek a Fidesszel kapcsolatban. A második újításnak az új miniszterelnök offenzív médiapolitikája tűnik. Az a stílus, amit korábban ugyancsak minden szocialista politikus irigyelt Orbán Viktoréktól. Mára a baloldalon is a médiaképesség lett az egyik varázsszó.  Ehhez képest pedig szinte másodlagos az új kormány szerkezete, ami lapzártánkkor úgy tűnt, nem változik radikálisan. A szocialisták új hangsúlyai: az erősebb esélyegyelőség és szociálpolitika, az EU-pénzek hatékony felhasználása és - tekintettel a szépszámú baloldali többségű önkormányzatra - a területfejlesztés további „fejlesztése”. Az SZDSZ maradt a „jövőt meghatározó tárcákat felügyeljük” régi koncepciójánál.


Márványi Péter
Parlament magyarok nélkül

Egy szatmári magyar újságíró nemrég azt jövendölte a maga kesernyés humorával, hogy ha majd a romániai magyarok parlamenti képviselete is megszűnik, és a vajdaságiak után az erdélyi magyarokat is verni kezdik, akkor áll majd megint szóba Orbán Viktor és Németh Zsolt Markó Bélával, ahogy mostanság már ismét szóba áll Kasza Józseffel. 


Hajdú Sándor
Népszavazás innen és a határon túlról

Nem kizárt, hogy akkor is változatlanul hagyhatja az állampolgársági törvényt a magyar parlament, ha a népszavazáson összegyűlik az érvényességhez szükséges kétmillió igen. De valószínűbbnek látszik az érvénytelenség - így minden maradhat a régiben. 


Gazdaság

Nagy Liliána
Sok kicsi sokra megy

Immár a parlament előtt a jövő évi adótörvény, mely a szakértők szerint vegyes képet mutat. A vállalkozások számára nem jelentenek sem érzékelhető terhelést sem könnyítést a tervezett változások. A magánszemélyek esetében viszont - főként az átlagjövedelműek számára - kedvezőbb a kép jövőre, mivel kevesebb adót kell befizetni a közös kasszába. Kellemetlen lehet azonban mindannyiunk számára az illetékek gyakran jelentős emelkedése. A vezető kormánypárt meghátrálását jelzi, hogy az SZDSZ nyomására nem vezetik be jövőre az árfolyamnyereség-adót, ugyanakkor a kisebbik kormányzó párt elállt az addig fennen hangoztatott egészségügyi reform szándékától. 


Hetek-összeállítás
A jelzáloghitel veszélyzónái

Az elmúlt években nálunk is egyre népszerűbb az eredetileg az USA-ból származó jelzáloghitelezés. A jelzáloggal biztosított hitelek viszonylag rugalmas hitelfelvételi lehetőséget biztosítanak azoknak, akik nem rendelkeznek elég készpénzzel a saját erő felmutatásához. Ám ahogy nő egy pénzügyi termék népszerűsége, úgy szaporodnak a vele kapcsolatos visszaélési technikák is. Ezek sikeres kivédése érdekében készített nemrég részletes összeállítást a jelzáloghitelekről a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).


Papp Levente
Kevésbé boldog viharnapok

A minap felhívott egy kedves ismerősöm Floridából. „Mit csinálsz a hétvégén? - kérdezte, majd hozzátette: - Mi mostanában hurrikánozunk!” Nem csoda, hiszen az idén már négy hurrikán söpört végig az USA-n, eddig példátlan pusztítást végezve. „Mindig a hétvégén jön” - állította ismerősöm, ezért arrafelé már szállóige lett, hogy a „hétvégén hurrikánozunk”. A biztosítótársaságok számára ez egy fekete év. Már az első három hurrikán után rekordösszegek kifizetésére kényszerültek, és ezzel nem volt vége: lecsapott a negyedik is. Amíg az USA-ban Micimackóhoz és Malackához hasonlóan „Boldog viharnapot” kívánnak egymásnak az emberek, addig Haitin és Dominikán kétezernél több áldozat és az utcán élelemért verekedő tömeg maradt a pusztító szélvihar után.


Kodó Tímea
Országimázs magánpénzből

„Kézbe vette a magánszféra a kezdeményezést. Nem elég általános információkkal ostromolni a külföldi befektetőket, praktikus információkra van szükség” - tűzte ki zászlajára a McCann Erickson Budapest, Magyarország piacvezető reklámügynöksége, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) és az ITDH. Magántőke részvételével európai roadshow-t indítanak el számos neves városban, ahol a hazai befektetői környezetet, lehetőségeket igyekeznek megismertetni a helyi érdeklődő vállalkozókkal. 


Kardos Anikó
Csúcson a BUX és az olajár

2-3 százalékos eséssel zárták a hetet a vezető részvényindexek. Az aggodalmak fő oka az immár 50 dollár fölé szökő olajár. Az újabb dráguláshoz a folytatódó iraki és az újonnan kitört nigériai zavargások, valamint az időjárási katasztrófák miatt csökkenő amerikai kitermelés is hozzájárult. Zuhantak a légitársaságok és az autógyártók részvényei. Gyengére sikeredett a német üzleti és az amerikai fogyasztói bizalmi index is, tovább erősítve a pesszimizmust. A trenddel szemben közepes forgalom mellett felfelé menetelt a BUX, közel 1 százalékos erősödés után új történelmi csúcson, 12 441 ponton zárva a keddi kereskedést.


Háttér

Lukács András, Sebestyén István
Nincs gáz, lesz olaj

John Kerry, a demokraták elnökjelöltje állítja: megválasztása esetén tíz év alatt függetleníti az Egyesült Államokat az arab olajtól. Az elképzelés nem tűnik irreálisnak, hiszen nemzetközi tendencia, hogy a jelentős olajfelhasználó országok igyekeznek egyre kisebb szerepet szánni importjukban a Közel-Keleti országoknak. Egyes előrejelzések szerint a jövő nagy olajexportőre Oroszország lehet, ahol óriási mennyiségű „fekete arany” vár a kitermelésre. 


Bohács Krisztina
Törökországot az EU-ba?

Harminc év várakozás után úgy tűnik, áttörést ért el Törökország az Európai Unióhoz történő csatlakozási törekvéseiben. Az elmúlt héten Brüsszelben tárgyaló török kormányfő elfogadta az unió javaslatait - az Európai Bizottság pedig két hét múlva nyilvánosságra kerülő országjelentésében javasolni fogja a csatlakozási tárgyalások megkezdését Törökországgal. A folyamat azonban csak a felszínen ilyen egyszerű: a valóság az, hogy a török csatlakozás kérdése egyre forróbb politikai vitákat gerjeszt világszerte. Lehet-e a jelenleg még demokrácia-deficittel küszködő iszlám állam híd a Nyugat és a Kelet között? Bölcs dolog-e beengedni a törököket Európába, amikor sem földrajzilag, sem kulturálisan, sem pedig vallási szempontból soha nem volt annak része? Vajon mit jelentene ez a lépés az Európai Unió gazdasági és politikai jövője szempontjából? És mit jelentene a terrorizmus elleni harcban?


Peremiczky Szilvia
A túszok mi vagyunk

A terrorizmus-szakértők és a titkosszolgálatok gyakran figyelmeztetnek arra, hogy az iszlamista terrorszervezetek tömegpusztító fegyverekhez juthatnak, s azokkal fenyegethetik az Egyesült Államokat és Európát. Arra viszont soha nem figyelmeztetnek - hiszen ép ésszel aligha lehet rá felkészülni -, hogy milyen újabb és újabb terrorista cselekményeket képesek kitalálni. Ki gondolt volna arra - bármennyire is tisztában vagyunk a terroristák embertelenségével -, hogy vannak magukat embereknek nevező lények, akik képesek gyerekeket hidegvérrel éheztetni, szomjaztatni, megkínozni és hátba lőni? Fájdalmas kimondani, de a beszlani szörnyűségek ismeretében az Irakban újonnan alkalmazott stratégia, a túszszedések és filmre vett lefejezések kegyetlensége nem meglepő. Így van ez akkor is, ha időnként a terroristák - titkos alkuk vagy dörzsölt propagandaszempontok alapján - némely túszukat szabadon engedik.


Szabó Anikó, Major Nóra
Magyar svarc német sarc

Idén áprilisban a német rendőrség - karöltve a helyi vámosokkal - a körmére nézett számos ott működő magyar cégnek. A házkutatások során jellemzően szinte minden iratot lefoglaltak, néhány esetben pedig még a cégvezetőket is letartóztatták. Vannak, akik boszorkányüldözésről, a kelet-európai vállalkozók kiszorításáról beszélnek. A Hetek által felkeresett érintettek nyilatkozataiból kiderült: bár a rendőrségi látogatások nem voltak teljesen alaptalanok, a gyakorlatban még sok minden tisztázatlan a két ország munkavállalási viszonyát illetően. 


Siposhegyi Péter
Lendületvétel

Eladó-elvevő korunkban sok mindent veszünk rendszeresen, de lendületet venni csak a választott keveseknek sikerül. Most éppen az új miniszterelnöknek. Minden kornak van divatos tulajdonsága. Valamikor régen a megbízhatóság volt. Aztán jött a kreativitás korszaka, mely épp fordítottja a megbízhatóságnak. Most éppen a lendületnél tartunk. A dinamizmusnál. 


Hit és értékek

Grüll Tibor
Emlékezz a jövőre

„Emlékezz!” - Nincs még egy olyan vallás a világon, amelynek egyik alapvető parancsolata az emlékezésre szólítaná fel híveit. Márpedig a zsidók Törvénye azt parancsolja a választott népnek, hogy emlékezzenek és emlékeztessenek. Hogy mire? Részben az Örökkévaló múltbéli, részben a jövőben megvalósuló cselekedeteire. 


Külpolitika

Márer György, New York
Amiről nem beszélünk

Hosszas és éles viták után George W. Bush és John Kerry kampánystábja megegyezett abban, hogy a két vetélytárs három, alelnökjelöltjeik pedig egy, országosan közvetített tévévitán vesznek részt. Az első összecsapásra szeptember harmincadikán kerül sor. Az elnökválasztási hadjárat azonban a vita, illetve a szavazás közeledtével egyre jobban elfajul és személyeskedéssé válik. Kerry szenátor és Bush elnök főként az iraki háború és a belbiztonság, azaz újabb terrortámadások lehetőségének a kérdésében folytatnak egymással szinte késhegyre menő, heves vitákat. 


Széchey Noémi
Populizmus spanyol módra

José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök az amerikai Time magazinnak adott interjújában saját szerepét abban határozta meg, hogy nem alakítani, hanem követni akarja a közvéleményt. „Nem nagy vezető akarok lenni, hanem jó demokrata” - fogalmazott a spanyol kormány feje, aki a madridi robbantásoknak köszönhetően nyerte meg a tavaszi parlamenti választásokat.


Mérő Miklós
Izrael hosszú karja

Gépkocsijába rejtett pokolgéppel meggyilkolták a Hamasz palesztin radikális mozgalom egyik vezetőjét vasárnap Damaszkuszban - közölte a szervezet egyik szóvivője. A pokolgépes merénylet áldozata Ezzeddin asz-Sejk Hálil, akit az izraeliek tizenkét évvel ezelőtt, az első palesztin intifáda (felkelés) idején száműztek a Gázai övezetből. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió jelentése szerint a negyvenkét esztendős Hálil akkor vesztette életét, amikor a pokolgép felrobbant az általa vezetett gépkocsiban Damaszkusz az-Zahira negyedében. A robbanószerkezetet feltehetően a vezetőülés alatt helyezték el. Egy szemtanú elmondása szerint Hálil éppen beült a kocsijába, majd az autóban telefonhívást kapott, és amikor fogadta, vagyis megnyomta a mobil hívásfogadás gombját, akkor történt a robbanás. 


Gyerekeket ölt a rakéta

Egy csecsemő és egy négyéves kisgyerek halálát okozta, és legalább tíz embert megsebesített az a két Kasszam-rakéta, amelyeket szerdán délután lőttek ki a Gázai övezetből a Negev-sivatagban található Szderot városára. 


Sport

Sebestyén István
Beckham, a hullócsillag?

Kegyvesztetté válhat a hirdetők és a szponzorok körében David Beckham. A Field Fisher Waterhouse nevű, tömegkommunikációs kutatással foglalkozó londoni cég felmérése szerint az angol középpályás ma már „erősen túlértékelt” védjegy. Helyét Thierry Henry, az Arsenal francia válogatott csatára vette át, az angol labdarúgók között pedig Wayne Rooney, a Manchester United tinisztárja taszítja le Beckset a legpiacképesebb labdarúgó trónjáról.


A Honda addig marad, míg nem nyer

A Honda addig marad a Forma-1-es világbajnokságban, amíg legalább egy vb-címet meg nem nyer - nyilatkozta Tanaka Soicsi, a Honda Racing Development elnöke. „Számunkra a Forma-1 a legfontosabb, minden erőnket ide koncentráljuk. Nem úgy, mint más cégek, amelyek a rali-vébén, a Le Mans-i versenyen és másutt is érdekeltek. Világbajnokságot szeretnénk nyerni, ez a célunk.” A csapat július végén azt is bejelentette, hogy legalább 2007-ig folytatódik a BAR és a Honda Forma-1-es együttműködése. A BAR-Honda versenyzői még nem nyertek futamot, az idei sorozatban azonban már számos alkalommal remekeltek. Az angol Jenson Button kilenc, míg a japán Szato Takuma egy alkalommal állt dobogóra. A márkák rangsorában a második helyen áll az istálló, s a pilóták között Button a harmadik.


Max Schmeling 99 éves

Max Schmeling, a profi ökölvívás egyik legendás alakja kedden ünnepelte 99. születésnapját. Schmeling, aki egykoron magát a nagy Joe Louist is legyőzte (a visszavágón az amerikai nyert), azzal is büszkélkedhet, hogy a mai napig ő az egyetlen német, aki sikerrel mérkőzött a nehézsúlyú világbajnoki címért. 1930. június 12-én a negyedik menetben diszkvalifikálással megverte az amerikai Jack Sharkeyt. A nagy tiszteletnek örvendő sportember pályafutása során 56 győzelmet (40-et K. O. vagy T. K. O.-val), tíz vereséget és négy döntetlent ért el.


Mashburn pályafutásának vége?

Jamal Mashburn, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) szereplő New Orleans Hornets sztárja súlyos térdsérülése miatt biztosan nem léphet pályára a 2004/2005-ös szezonban. Erről a klub vezetői tájékoztatták a sajtót, hozzátéve azt is, hogy a 32 éves játékos valószínűleg a későbbiekben sem folytathatja majd pályafutását. A 2 méter 3 centiméter magas csatár az elmúlt kiírásban is mindössze 19 mérkőzésen léphetett pályára, ezeken átlagban 20,8 pontot szerzett. „Sajnos könnyen elképzelhető, hogy nem térhetek vissza, ám még nem adom fel. Remélem, ez a hosszú pihenő segít” - nyilatkozta Mashburn, aki 2003-ban All Star-válogatott volt. 


Lugosi Zoltán
kudarcaink folytatódtak

Két, magyar szempontból nagyon jelentős sportágban is tisztújító közgyűlést tartottak az elmúlt napokban. Az Európai Öttusa Szövetségben (ECMP) és az Európai Úszóligában (LEN) is elég sokkoló végeredményt hozott a következő négy évre szóló mandátumok kijelölése.


Szabadidő

Takács Gabriella
Pokoli hűség

Ha valaki még nem tudná: az RTL Klub hamarosan útjára indítja legújabb, „Kísértés” című valóságshow-ját. A város járókelőivel már jó néhány napja néznek farkasszemet a műsor reklámplakátjairól a show nevéhez illően ördögszarvakat viselő nők és férfiak, akik úgymond önkéntes jelentkezőkből verbuválódtak. Az RTL Klub és a 20 Fox Century koprodukciójában készülő, eredeti nevén Temptation Island (Kísértés Sziget) című produkció célkitűzése: évek óta működő társkapcsolatok „próbára tétele”. Pestiesebben szólva tönkretétele. A műsorban szereplő négy pár tagjait egy Mexikóban található földi paradicsom különböző részein szeparálják majd el egymástól, a párok hölgytagjait 11 férfi, illetve partnereiket 11 hölgy társaságában. Hogy aztán a következő 12 nap során feketén-fehéren kiderülhessen: a kísértő szirének, a gaz csábítók, netán a kipróbált társkapcsolat hangjai bizonyulnak-e erősebbeknek. Az általunk kérdezett programigazgató hasznos hűség-próbaként, a neves pszichiáter ellenben újabb álpszichológiai merényletként definiálja a látnivalókat. 


P. R.
Diplomára diplomát

Huszonhárom szakon másoddiplomás képzéseket indít a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdasági Továbbképző Intézete. A közgazdasági felsőfokú képesítéssel rendelkezők mellett szakonként más, államilag elismert végzettséggel rendelkező diplomások - mérnökök, orvosok, tanárok stb. - jelentkezhetnek a képzésekre.


Kisvonatparádé

Az 51. Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás és Verseny október 10-ig, jövő vasárnapig látogatható a Közlekedési Múzeum Repülési Csarnokában, amely a Petőfi Csarnok épületében található. A Vasútmodellezők és Vasútbarátok Országos Egyesülete által évente megrendezett nagyszabású seregszemlén húsz-harminc terepasztalon mintegy száz kiállító több száz modelljét tekinthetik meg működés közben az érdeklődők. Nyitva tartás hétfő kivételével naponta 9-18 óráig. (Budapest XIV., Zichy Mihály út 14. Tel.: 273-38-40) A tavalyi kiállítás egyik legérdekesebb modellje Fotó: MTI


Színes

Lassie moziba megy

Az új-mexikói Albuquerque városka a négylábúakat sem szeretné kihagyni a mozivászon kulturális élvezeteiből. A hamarosan megrendezendő Kutyafilm-fesztiválon számtalan filmalkotás várja az intellektuális érdeklődésű ebeket, csakúgy, mint gazdáikat. A bemutatott produkcióknak csupán egyetlenegy kritériuma van, mondták a fesztivál rendezői: „Kutyákról szóljanak, kutyaszereplőket vonultassanak fel, de legalábbis kutyák jussanak eszébe a nézőknek a bemutatott filmek láttán.” Előreláthatólag több százan vesznek majd részt a huszonöt rövidfilmet bemutatni szándékozó rendhagyó filmgálán, ahol a győztes alkotásnak kijáró ötszáz dolláros fődíjat a nyertes által kijelölt állatmenhely kapja majd. És hogy a kikapcsolódás teljes értékű legyen: a kutyák ingyen Chappi-kutyaeledelekkel, míg gazdáik szintén grátisz pattogatott kukoricával ünnepelhetik a négylábúak filmtörténeti diadalát. (T. G. - Reuters)


DUMA PLÁZA

Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes. (Albert Einstein)


Értékes retikülök

Mi van a retikülben? Úgy tűnik, sok minden: egy átlagos brit hölgy kézitáskája és annak tartalma mintegy 577 font, azaz 220 ezer forint. Összességében számolva tehát a brit kézitáskák 5,208 milliárd forintot, vagyis 14 milliárd fontot érnek. 


Földhözragadt légiutas

A következő történet kísértetiesen hasonlít Steven Spielberg legújabb filmjének, a Terminálnak a sztorijához, csak éppen a valóságban játszódik. Egy férfi, aki magát libériai nemzetiségűnek vallja, négy hónapra a dél-koreai Központi Nemzetközi Reptéren ragadt útlevél nélkül. A huszonkilenc éves férfi május óta egy heverőn aludt, a reptéren beszerezhető ételeket ette, és az Incheon International Airport azon késedelmi központjában zuhanyozott, ahol a késésre kiírt gépek utasai várakozhatnak - számolt be két, a bevándorlási ügyekkel foglalkozó férfi. 


Baumgartner itt, Baumgartner ott

No nem a „mi“ Baumgartnerünk. A Félix keresztnevű osztrák férfi vakmerő mutatványairól ismert. Hol az angliai La Manche-csatornát repüli át saját, speciálisan megalkotott öltözékében, hol a malajziai Petronas toronyból ugrik ki utcai ruhában, ejtőernyővel a hátán, kezében aktatáskával. Most éppen Panamában, az Észak- és Dél-Amerikát összekötő, több mint tíz és fél méter széles hidat ugrotta át - áthágva ezzel a törvényt is. Baumgartner épp hogy földet ért a Puente de Las Americas átugrásából, a biztonsági emberek azonnal megragadták, hogy őrizetbe vegyék fotósával és két segédjével együtt. (Ananova)


Nem mind arany, ami autó

Abszolút rendhagyóra sikeredett az Oprah Winfrey-show évadnyitó adása. A műsorvezetőnő egyszersmind reklámtörténelmet is írt, amikor nem mindennapi ajándékkal kedveskedett a televízióstúdióban tartózkodó közönségének. A 276 fős nézősereg eksztatikus állapotban ünnepelhetett, amikor a műsor háziasszonya gáláns ajándékként vadonatúj Pontiac autókkal lepte meg őket.


Borravalót vagy megverünk

Egy Long Island-i férfit letartóztattak, mert nem hagyott elég borravalót egy New York-i étteremben. Huberto Taverast az éttermi kiszolgálók lopás elkövetésének vétségével vádolják. Az étteremben minden menüre plusz 18 százalékot számolnak fel a kiírt árakhoz képest. Ez a kiszolgálók fizetése. Taveras ezt az előírást nem vette figyelembe, és a fizetendő 93 dollár helyett csak 80 dollárt adott át a pincérnek. Állítása szerint ez a szabály nem volt feltüntetve az étlapon, és senki sem tisztázta ezt vele előtte. Mivel nem volt megelégedve az étellel csak tízszázaléknyi borravalót adott. „Úgy csaptak le ránk, mint egy csapat bűnözőre” - állította. Az étterem tulajdonosa szerint ez korántsem így történt. Soprano csak behívta az utcán álldogáló rendőröket, hogy tegyenek rendet az étteremben. Az eset utáni héten Taveras a helyi bírósághoz folyamodott. (Ananova)


Mi van a képen?

4. Léggömbárus az M7-esen