Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 38. szám, 2004. szeptember 17

Belpolitika

Hazafi Zsolt
Kínos kapcsolat

A Szálasit éltető Bácsfi Diána és az általa képviselt neonáci ideológia ismételt megjelenése kapcsán a szocialisták önvizsgálatra szólították fel a Fideszt a Demokrata című lappal ápolt közeli kapcsolatuk miatt. A kormánypártok szerint a hetilap vitatható szerepet tölt be a hungarista eszmék terjesztésében. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, aki nemrégiben részt vett az említett orgánum születésnapi gáláján, azzal védekezik: a kormánypártok a hungarista tüntetés ügyét arra használják fel, hogy politikai riválisait besározzák, és összemossák a radikális antikommunizmust a fasizmussal. 


Szlazsánszky Ferenc
Impotensek voltunk

„150 év után végre előkerült a befalazott, lőporos Madonna” - közli a kivetítőn futó templomi képsort narráló hang. Próbálom megfejteni a kódolt üzenetet, de nem megy. Mivel nincs is. Valakik nyilván épp ezt a filmet találták a legalkalmasabbnak arra, hogy kitöltsék a szocialista párt elnökjelölti vitájáig hátralévő néhány percet - bárminemű politikai áthallás nélkül. 


Munkatársunktól
A vélemény szabad

Elutasította a Magyar Rádió lapunk ellen benyújtott sajtóhelyreigazítás iránti keresetét a Fővárosi Bíróság. Az ítélet szerint a Hetek augusztus 6-ai számában megjelent „” című cikke egy valóságos tanulmány megállapításait foglalta össze, az abból levont következtetés pedig nem sérti a véleménynyilvánítás szabadságát. Az ítélet nem jogerős. 


Szobota Zoltán
Miért tüntethetnek a neonácik?

A semmiből előtűnt hungarista csoport körül kialakult vita érdekes módon nem a Szálasi-féle hatalomátvétel napjára meghirdetett gyűlés megakadályozásának irányába mutat, hanem elvi síkon zajlik a megfékezésükhöz szükséges jogszabályi háttérre fókuszálva. 


Életmód

Kőszegi Anita
Nosztalgia az őszi divatban

Itt van az ősz, itt van újra… a falevelek már zizegnek a szélben, az érett szilvák már a befőzésre hívogatnak, a hűvös reggelekkel és estékkel pedig a kardigánok is előkerülnek a polcokról. Én kimondottan szeretem az őszt, hangulatos és változatos, és mint mindig, most is számos meglepetéssel rukkolt elő, legalábbis a divat területén biztosan.


Fókusz

Hack Péter
Stabil demokrácia

„A kormányátalakítás alatt az ország zavartalanul üzemel” - szerepelhetne a határállomásokon kifüggesztett táblákon. Az előző miniszterelnök, Medgyessy Péter már közel egy hónapja nem vesz részt a kormány munkájában, az új jelölt megválasztása azonban szeptember vége előtt nem várható, ennek ellenére az ország békében és nyugalomban, zavarok nélkül működik. Az, hogy a rendkívüli kormányváltás - vagy nevezhetjük akár kormányválságnak is - gyakorlatilag nem érzékelhető az országban, ékesen bizonyítja, hogy a rendszerváltás másfél évtizede nem eredmények nélkül telt. A közjogi értelemben mindenképpen rendkívüli helyzet éppen egybeesik az 1989-es Nemzeti Kerekasztal tárgyalások lezárásának évfordulójával. A Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) és a vele szövetséges szervezetek - mint a Kommunista Ifjúsági Szövetség, a Hazafias Népfront vagy az akkor monopolhelyzetben lévő szakszervezet - egyfelől, másfelől az Ellenzéki Kerekasztal néven szövetségre lépő ellenzéki szervezetek között 1989 nyarán indultak meg a tárgyalások a békés rendszerváltás érdekében. A tárgyalások az MSZMP szándéka szerint gazdasági és politikai kérdésekről is folytak volna, végül azonban csak a politikai tárgyalások indultak meg. Ezek az egyeztetések hat témakörben folytak: az alkotmány módosításáról, a választási rendszerről, a párttörvényről, a büntetőjogról, a médiáról és az erőszak elkerüléséről. 


Kovács Klára, Major Nóra
Élni hagyni

Még mindig bizonytalanságban tartja az adófizető polgárokat a kormány: vajon több vagy kevesebb adót kell jövőre fizetnünk. Lapzártánkkor még nem volt ismeretes, változnak-e, s ha igen, hogyan módosulnak a visszaigényelhető adókedvezmények, pedig - ahogy a lapunknak nyilatkozó szakemberek kifejtették - ezen áll vagy bukik minden. Nem kétséges, hogy ha jövőre is maradnak az idei adókedvezmények, a bejelentett kétkulcsos szja értelmében 56 ezer forinttal több maradna a családi kasszákban, mivel ennyivel kevesebb adót kellene befizetni a közösbe. Az adókedvezmények komolyabb változása esetén azonban akár az egész 56 ezer forint „nyereség” elúszhat. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt kijelentette, jövőre 2 százalékkal emelkednek a reálbérek, a minimálbér pedig várhatóan az inflációval, 55 ezer 400 forintra emelkedik.


Gazdaság

Szilágyi Sándor
Édentől túl keletre

„Meg vagyok átkozva” - szokta volt mondani Bagaméri, a fagylaltos. Esetében mára ez befejezett múlt idővé vált, nem úgy Miskolc vonatkozásában, gondoljunk csak a diósgyőri focira vagy a helyi nehéziparra. A diósgyőri kohászat ismét új tulajdonosra lelt, története azonban továbbra sem mentes a visszásságoktól.


Munkatársunktól
Kakaóbiztos PC-k

Medgyessy Péter elhíresült, az SZDSZ korrupciós ügyeire vonatkozó kijelentése igen kellemetlen helyzetbe hozta az MSZP koalíciós partnerét. Az SZDSZ által vezetett tárcák kínosan ügyelnek, hogy az úgynevezett üvegzsebtörvényben előírt tájékoztatási kötelezettségeiknek eleget tegyenek. Azonban a tárcákat így sem kerülik el a feltételezések, gyanúsítgatások.


Major Nóra
Bekeményít az Apeh

„Az ellenőrzés lehetősége mindenkit elér” - talán így foglalható össze az adóhivatal új eljárási koncepciója. A „bekeményítés” céljáról és részleteiről Lovas Józsefet, az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) szóvivőjét kérdeztük. 


Munkatársunktól
Bankok pénzgyűjtő akcióban

A vártnál tartósabbnak bizonyul a magas kamatszint a magyar pénz- és tőkepiacokon, így továbbra is érdemes alacsony kockázatú bankbetétben tartani rövid távú megtakarításainkat. Annál is inkább, mert a nagyságrenddel megugrott hitelezés következtében a bankoknak szükségük van a betétekből nyert forrásokra, így egymásra licitálnak akciós betétkampányaikkal. 


Kardos Anikó
Elkelt az ÁPV Rt. Richter-pakettje

Amerikában a munkaerő-piaci adatok a vártnál kedvezőbben, a kiskereskedelmi eladások viszont kedvezőtlenebbül alakultak. A német befektetői bizalmi index 15 hónapos mélypontra zuhant, Mexikóban az olajkitermelést veszélyeztető hurrikán tombol, és a folytatódó robbantásos merényletek sem használnak a befektetői kedélyeknek. A részvénypiacok kivárnak, egyedül a technológiai szektor mutatott számottevő emelkedést a héten, miután a Texas Instruments felfelé módosította profitvárakozását. A Budapesti Értéktőzsde magához tért, 0,66 százalékos erősödés után 12 285 ponton zárta a hetet.


Háttér

Siposhegyi Péter
Polidrámák

Az elmúlt hetekben elemzők, sőt maguk a nagytiszteletű és -zsebű politikusok gyakran emlegették a dráma, dramaturgia, sőt a királydráma szót. Mintha nem is az őszi ülésszak kezdődött volna, hanem a Magyar Dráma Napja ünnepségeit hozták volna előre, és a kis jövedelmű színészek munkáját a nagytiszteletű politikusok végeznék a közönség nagy örömére. Mint e műfajban két évtizednél régebben kísérletező alkalmi elemző, felfigyeltem e színházi elemzőkampányra. Ha annyi okos ember ugyanazt mondja, akkor itt lehet valami, melynek persze egyetlen oka, hogy fogalmainkra még nem írtak ki privatizációs tendert. Az nem dráma, legfeljebb a végeredménye.


Munkatársunktól
Közügy lett a magánügy

Hatalmi eszközökkel, pusztán a bűnüldözés segítségével nem lehet a családon belüli erőszakot vagy a modern rabszolgapiacnak beillő emberkereskedelmet visszaszorítani. A kormányzati szférának együtt kell működnie a civil szférával, annak szakmai tapasztalata, áldozatokat segítő tevékenysége és szemléletmódja nélkül sok szempontból csak szélmalomharcot vív az erőszakos bűncselekmények visszaszorítására. Tanú- és áldozatvédelem, hatékony segítségnyújtás, működő társadalmi jelző- és ellátórendszerek a megelőzésben, megfelelő jogalkotás, az emberkereskedelemmel mint a szervezett bűnözés elleni, akár titkosszolgálati módszerekkel felvett harc - csak néhány a nőkkel szembeni, családon belüli vagy kívüli erőszakos bűncselekmények visszaszorításának megannyi feltétele közül, amelyeknek megteremtésére szakmaközi konferenciát rendeztek a minap a fővárosban. 


Hit és értékek

Lukács Ibolya Anna
Milyen lesz Izrael 25 év múlva?

Több mint száz évvel az után, hogy Theodor Herzl megfogalmazta az Ős-Újország gondolatát, Izrael még mindig alakulóban van - a békét ritkán tapasztalt zsidóság ma is folyamatosan küzd államáért és annak békéjéért. Az új év küszöbén azonban mindig időszerű nemcsak a visszatekintés, hanem az előretekintés is. Ennek szellemében tette fel kérdését olvasóinak a Haarec című izraeli napilap arról, vajon milyennek képzelik Izraelt huszonöt év - pontosan egy negyedszázad - múlva. A válaszadók nagyobb része szó szerint vette a kérdést, akad azonban számos olyan válaszoló is, aki élve az alkalommal aktuális társadalomkritikájának adott hangot. 


Somorjai László
Egyre népszerűbb egy százalék

Idén az adózók egyharmada élt a lehetőséggel, hogy személyi jövedelemadója 1 százalékának sorsát meghatározza. Összesen 11,56 milliárd adóforintról rendelkeztek - ebből 7 milliárd forint jutott a civil szervezeteknek és 3,5 milliárd forint a magyarországi egyházaknak. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) adatai szerint idén összesen 1,4 millióan rendelkeztek a civil szféra, 648 ezren pedig az egyházak javára. 


Interjú

Tihanyi Péter
Boldogság és lemondás

1982. június 24-én a jugoszláviai Palánkán született. 2004. augusztus 29-én a fél világ az ő nevét skandálta. 1999. óta edzője Fábiánné Rozsnyói Katalin. Eredményei: Európa-bajnok, kétszeres világbajnok, kétszeres olimpiai bajnok.  „Győzelemkor mindig sok barátja van az embernek, de nem ez a mérvadó. Élete mélypontján tapasztalja meg az ember, hogy kire számíthat. Éjjel-nappal edzőtáborokban és edzéseken vagyok. Szinte azt se tudom, mi a szerelem. De hát még csak huszonkét éves vagyok. Sokszor voltam olyan helyzetben az utóbbi években, hogy azt mondtam, nem bírom tovább: edzés közben azt éreztem, föladom, megállok. De Kati néni belém sulykolta, hogy nem szabad megállni. Legfeljebb lassabban evezek tovább, de menni, és menni. Az életben is, mikor nehéz pillanataid vannak, akkor se szabad föladni. Abbahagyni valamit könnyű, de kitartónak lenni, az igen, ott kezdődik az ember.”


Külpolitika

Busa Viola
Iszlám atomhatalom születhet

A George W. Bush által a „gonosz tengelyéhez” sorolt Irán elérkezettnek találta az időt ahhoz, hogy korábbi ígéreteit felrúgva felgyorsítsa atomprogramját. Az iszlám ország nukleáris ambícióit mind az Egyesült Államok, mind Izrael aggódva figyeli. Míg Washington mielőbb az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kívánja vinni a kérdést, és a konfliktust a diplomácia útján próbálja rendezni, Izrael és Irán között az elmúlt hetekben már komoly fenyegetőzésekre is sor került. A krízis megoldása valóban kezd sürgetővé válni: a legutóbbi elemzések szerint a muszlim országot már csak három év választja el attól, hogy a világ tizedik nukleáris nagyhatalmává váljon. Ha pedig ez megvalósul, akkor Irán nagyobb veszélyt jelenthet majd a világbéke szempontjából, mint amelyet Irak jelentett Szaddám Huszein rezsimje idején.


Munkatársunktól
A 46 éve elvesztett hidrogénbomba

Az amerikai légvédelem egyik kutatócsoportja arról tett jelentést, hogy Georgia állam partjaitól nem messze olyan nagyméretű, víz alatti objektumra bukkant, amely radioaktív sugárzást bocsát ki magából. A jelentések szerint elképzelhető, hogy a tárgy nem más, mint egy 1958-ban baleset következtében „elvesztett” atombomba.


Széchey Noémi
Rettegett Iván

Míg Florida lakói fellélegezhetnek amiatt, hogy az Iván hurrikán nem idősebb testvéreinek nyomdokait követi, a Mexikói-öböl menti államokban teljes a készültség. A lapzártánk után partot érő szélvihar a tengerszint alatt fekvő New Orleanst is fenyegeti.


Mérő Miklós
Vérző Szudán

Szudán nyugati részén, Darfur tartományban az elmúlt időszak összecsapásai nyomán több mint egymillió embert űztek el otthonából. A térségben, ahol több mint egy éve heves harcokat vívnak, már nincs elegendő élelmiszer, ivóvíz és gyógyszer a menekültek és a helyiek ellátására. A területen a menekültek egyharmada (400 ezer ember) az élelem és ivóvíz hiánya miatt már közvetlen életveszélyben van. Az ENSZ és a humanitárius szervezetek a szudáni helyzetet a világ egyik legjelentősebb humanitárius katasztrófájának nyilvánították.


Publicisztika

Hetek-összeállítás
Mortadella és társai

Tévedés azt hinni, hogy a neves és sokat vitatott olasz írónő, Oriana Fallaci dühe csak az iszlám ellen irányul. A New Yorkban élő Fallaci legújabb könyvében, amely Az értelem ereje címmel jelent meg néhány hónapja, legalább ugyanilyen kíméletlenséggel ostromol mindenkit, intézményt vagy egyes embereket, akik szerinte nem állnak ki elég következetesen az európai vívmányok mellett, akikről azt gondolja, hogy cinikusan csúfot űznek a demokráciából és a szabadságból, különösen a szólásszabadságból. Vagy azokat, akik szerinte gyávaságból, opportunizmusból el akarnak értékteleníteni bizonyos vívmányokat, mint például amilyenek a választáshoz és a választhatósághoz fűződő állampolgári jogok. Az olasz politikai életben nincs olyan párt vagy szövetség, amelyet elég bátornak és hitelesnek tartana, nézőpontjából a jobboldal és a baloldal egyaránt ugyanolyan, egyiknek sincsenek igazi elvei, amelyek mellett kiállna. A baloldal kedvencét, Romano Prodit nem kevésbé tartja képmutatónak, mint a jobboldali Finit, és Berlusconit sem halmozza el dicséretekkel. Részletek Fallaci elemzéséből:


Riport

Sebestyén István
Kész árverés

Az elmúlt években több tucat, Lajosmizsén, illetve környékén élő család házát árverezték el adósságaik fejében. Vajon a törvény szigora vagy a lakásmaffia sújtott-e le rájuk, amikor több millió forint értékű házaik akaratuk ellenére 400-500 ezer forintért cseréltek gazdát? Bármi történt is valójában, emberi drámák sora rajzolódik ki az elbeszélések nyomán.


Sport

Lugosi Zoltán
A futballelit első napja

A focirajongóknak nem kell tovább várniuk, elkezdődött a nagy menetelés, azaz a Bajnokok Ligája sorozata. Az európai országok legjobb futballcsapatait tömörítő liga a legnagyobb érdeklődéssel kísért játékok közé tartozik. Lapzártánk előtt lejátszott mérkőzésekről, az első játéknapról készítettünk rövid összefoglalót. 


Erdei L. Tamás
Madár tovább röpül

A múlt heti számunkban már előre jelzett, „Ilyen a Box” című gála izgalmas, magas színvonalú küzdelmeket hozott. Erdei Zsolt egyhangú pontozásos döntéssel védte meg világbajnoki címét a román-spanyol Alejandro Lakatus ellen.


Maradona ismét kórházban

Légzési nehézségek és keringési rendellenességek miatt rövid időre ismét kórházba került Diego Maradona, az argentinok egykori futballsztárja. Az 1986-os mexikói világbajnokságon győztes csapat klasszisát ugyanarra a klinikára szállították, mint tavasszal, amikor a gyors orvosi beavatkozás mentette meg az életét. Ezúttal néhány óra után távozhatott. 


NBA: halhatatlanok beiktatása

Springfieldben beiktatták a Kosárlabda-hírességek Csarnokába Clyde Drexlert, az 1992-es olimpiai bajnok Dream Team- tagját, a Houston 1995-ös NBA bajnokcsapatának alapemberét. Drexler egyike annak a három NBA-játékosnak, aki több mint 20 ezer pontot, valamint 6-6 ezer lepattanót és asszisztot ért el pályafutása során. Drexler mellett Bill Sharman edző, a tragikus sorsú, fiatalon elhunyt Maurice Stokes, az olimpiai bajnok, első női Harlem-játékos Lynette Woodard, a Phoenix Sunst elnöklő Jerry Colangelo, valamint a délszláv kosárlabda egykori sztárja, Drazsen Dalipagics nyert hivatalosan is bebocsátást a sportág legnagyobbjai közé. (Nemzeti Sport)


Földművelő focisták

A guineai államfő, Lansana Conté egy-egy földdarabot és két traktort adományozott a labdarúgó-válogatott tagjainak, amiért 4-0-ra legyőzték Botswana legjobbjait a világbajnoki selejtezőn, és a sikerrel csoportjuk élére ugrottak. Az ajándékról szóló döntést bejelentő Fode Soumah sportminiszter nem indokolta meg, hogy a játékosok miért részesültek ebben a különleges jutalomban. A helyiek véleménye szerint Conté tábornok ezzel is szeretné népszerűsíteni korábbi felhívását, melyben felszólította a lakosságot, hogy művelje jobban és eredményesebben földjét. (MTI)


Steffi Grafról stadiont neveztek el

Steffi Graf egy bemutató mérkőzéssel nyitja meg szeptember 25-én a róla elnevezett berlini teniszstadiont. A világranglistát 377 hétig vezető 35 éves legenda kilencszer diadalmaskodott a German Openen, amelynek az aréna évről évre otthont ad. A 107 tornán - köztük 22 Grand Slam-viadalon - diadalmaskodó Graf profikarrierjének első sikerét éppen a német fővárosban aratta 1986-ban. (MTI)


Szabadidő

Hétköznapi történelem

Francesc Catalá-Roca Barcelona/Madrid az ötvenes években című fotókiállítása szerdán nyílt meg a budapesti Cervantes Intézetben. A 139 fekete-fehér képből álló kiállítás Madrid és Barcelona hangulatát idézi a 20. század közepén. A képek 1952 és 1953 között készültek, az akkori hétköznapi, városi élet pillanatait örökítik meg. 


Mobilveszély

A mobil az autóban kihangosítva ugyanolyan veszélyes, mint ha a vezető a kezében tartja a készüléket - derítették ki a svéd állami közlekedéskutató intézetben.


Magyar nyomda Temesváron

Közel három és fél millió eurós, zöldmezős beruházással elkészült Románia egyik legkorszerűbb nyomdája Temesváron. Az Északkelet-Magyarország piacvezető lokális lapkiadója, az Inform Média-érdekeltségek legújabb tagja hat román és magyar nyelvű lappal, valamint internetes portáljával az erdélyi terület meghatározó kiadójává vált.


Benke Zsuzsanna
Nyugati buszok, keleti utak

Az elmúlt néhány hónap tapasztalatai azt mutatják, hogy a nyáron forgalomba állított új Volvo buszok nem a budapesti útviszonyokra lettek kitalálva, és rohamos tempóban amortizálódnak. A legkisebb úthiba is érzékelhető rajtuk, tehát jobbára „kirázza az ember lelkét” a jármű. Az utazás a buszvezetőket is megpróbálja: ha nem vigyáznak, az alacsony padlószint miatt a buszmegállók magas járdaszegélyei könynyen lesúrolják a jármű alját. Egy szó mint száz: a természetesen közpénzen vásárolt, darabonként 62 millió forintos buszokból nemsokára újabb ötvenet kap Budapest. A szakemberek szerint mindezzel együtt még a Volvo a legjobb választási lehetőség a jelenlegi hazai és külföldi kínálatban. 


Színes

A leghosszabb merülés

Saját rekordját döntötte meg egy Tennessee állambeli férfi búvárkodásban egy állítható támlás szék, egy dámajátéktábla, folytonos zene és jó barátok társaságában. Jerry Hall az erőpróba után boldogan ígérte meg feleségének, hogy ilyet többet soha nem csinál.


DUMA PLÁZA

Az agy csodálatos szerv. Mihelyt felébredsz, működésbe lép, és nem áll le, amíg be nem érsz a munkahelyedre. (Robert Frost)


Mali és a sáskák

Amadou Toumani Toure, Mali elnöke és az államfő kabinetje önkéntes alapokon úgy határozott, hogy lemond egyhónapnyi jövedelméről, hogy az összeget a tömegesen támadó korgó gyomrú sáskák feltartóztatására ajánlja. 


Repülő minirobot

A cég, amely a világ legkisebb repülő robotját előállította, bejelentette, hogy az új találmányt a titkosszolgálatoknál, az űrkutatásban és katasztrófák mentési munkálataiban egyaránt használhatják. A „kütyü” egy vezeték nélküli (Bluetooth) komputerrel vezérelt program által képes folyamatosan repülni.


Kannabisz a palotában

Kannabiszpalántákat találtak és semmisítettek meg a norvég királyi palota, azaz Harald király és felesége, Sonja királynő otthonának közvetlen közelében.


Bush szereti a brokkolit

Számolván egy fontos kérdéssel, mely egykor édesapja elé gáncsot vetett, az Egyesült Államok elnöke, George W. Bush most kijelentette: ő szereti a brokkolit. Bizonyos részeit legalábbis.


Drága autók

Egy ultraritka 1929-es Mercedes lett a világ eddigi második legdrágább autója. Nemrégiben ugyanis egy brit aukción 4,19 millió fontért (több mint másfél milliárd forintért) kelt el.


Mi van a képen?

1. Egy biztos ok, amiért az orosz magnók nem hódították meg a világpiacot. 2. Gulliver az óriások hifiboltjában. 3. A paksi atomerőmű túlterhelésének titka. 4. Képriport egy magyar dalfesztiválról