Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 36. szám, 2004. szeptember 03

Belpolitika

Szobota Zoltán, Tihanyi Péter
Megmentő vagy kalandor?

Az MSZP-SZDSZ koalíció közös jelöltjének személye vitán felül megosztja a közvéleményt. Van, aki azt reméli, Gyurcsány Ferenc friss levegőt enged a pártba, és van, aki ugyanolyan pártkatonának tekinti, mint évtizedek óta ismert társait. Vitatkoznak politikai és gazdasági múltján és jelöltségének legitimációján, miközben Orbán Viktorhoz hasonlítgatják: vajon méltó ellenfél lesz-e a 2006-os választásokon. Egy dologban azonban mindenki megegyezik: ő a szocialisták utolsó lehetősége. Személyéről és esélyeiről neves közéleti szereplőket kérdeztünk.


Az ötkarika árnyékában

Romákat lakoltattak ki Athénban az Olimpiai stadion építése miatt. Az esetek kapcsán Járóka Lívia, az Európai Parlament egyetlen roma képviselője a helyszínre utazott. Ahogy mondja: a kilakoltatás csak a jéghegy csúcsa. Sok helyütt gond van a lakhatási, oktatási feltételekkel, és munkalehetőség sincs elég.


Köztársasági Érdemrend Fejtő Ferencnek

Életműve elismeréseként Medgyessy Péter miniszterelnök nagykereszttel tüntette ki a Párizsban élő magyar gondolkodót, Fejtő Ferencet, aki így köszönte meg az elismerést: „Örömömre szolgál, hogy életem alkonyán a Magyar Köztársaság kitüntet, és ezt a kitüntetést az a Medgyessy Péter adja át nekem, akit hosszú évek óta ismerek és becsülök. Köszönöm neki. Olyan magas kort értem meg, amelyre nem számítottam. Magam is csodálkozom néha, hogy ezt ép szellemi erővel élhettem meg. Azt kellene mondanom, nem vagyok méltó ennyi megtiszteltetésre és ennyi barátságra.” Fotó: Somorjai L.


Hetek-összeállítás
Iskolák a láthatáron

Szeptember elsején országszerte megnyíltak az iskolák kapui, és elkezdődik egy újabb, munkás tanév az általános és középiskolások számára. Ritkább eset, ha az új kezdet egy egész oktatási intézményre érvényes, és új iskola nyitja meg kapuit Magyarországon. Debrecenben idén ez történt. A Huszár Gál Gimnázium, Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskolát tavaly alapította a Hit Gyülekezete, az idei tanévkezdésre pedig már saját épületbe is költözhetett az egyéves intézmény. Az új iskolaépület ünnepélyes átadására egy szintén nagyszabású tanévnyitó keretei között került sor, melyen az ünnepi beszédek mellett az iskola diákjai énekes-táncos produkcióikkal szórakoztatták az egybegyűlteket. 


Életmód

Ducza Krisztina
NDK visszatér

Pár éve a lakberendezés területén is hódít az ötvenes, hatvanas és hetvenes évek Amerikájára emlékeztető divathullám. Magyarország pár évig nem reagált a nemzetközi trendre, de ma már nálunk is számtalan „retrós” bolt várja a vásárlókat mind a ruházati, mind a lakberendezési piacon, sőt sorra megnyitottak a retrós éttermek, szórakozóhelyek is.


Fókusz

Sebestyén István, Hajdú Sándor
Ilyen a koksz

Sikeres olimpiaként könyvelhetjük el az athéni ötkarikás játékokat, már ami az éremtáblázaton elért helyezést illeti. Van azonban egy másik ranglista, ahol egyenesen a dobogó legfelső fokát sikerült megcsípni, ám ennek a legkevésbé sem örülhetünk: ez ugyanis a doppingolással vádolt, illetve tetten ért olimpikonok feketelistája. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség és a lebukott versenyzők egymást vádolják és gyanúsítják, miközben még számos részletkérdés tisztázatlan. A doppingügyek ugyanakkor erős politikai visszhangot is keltettek.  A felelős sportminiszter, a miniszterelnöki poszt várományosa, Gyurcsány Ferenc, és a MOB elnöke, a Fidesz alelnöke, Schmitt Pál egymásra hárítják a felelősséget. A hazai sportélet felbolydult, és lassan kiderül: mindenki tud a tiltott szerek használatáról, de senki nem tett ellene, csak hallgatott eddig. 


Hack Péter
A szabályszegés felmagasztalása

A nyugati sajtóban a magyar sportolók athéni doppingbotrányai kapcsán lesújtó vélemények jelentek meg a magyarországi sportállapotokról. Volt olyan írás, amely egyenesen azt állította, hogy a magyar atlétikában maffiaállapotok uralkodnak. Írásunkban azt elemezzük, hogy hogyan reagáltak a véleményformálók és a média egy része arra, ami a kizárt versenyzőkkel történt.


Gazdaság

Munkatársunktól
Kié lesz a bársonyszék?

Annak ellenére, hogy az idei államháztartási hiány félévkor elérte az éves terv 90,5 százalékát, nem tapasztalható riadalom a gazdaságelemzők körében. Mégis lehet, hogy ez alapul, vagy legalább is indokként szolgálhat Draskovics Tibor pénzügyminiszter eltávolítására. Ezt a szándékot - hírlapi információkon kívül - senki nem erősítette meg.  A gazdasági szereplők számára mindenesetre a kormányváltást övező bizonytalanság, és a jövő évi költségvetés idején kimondottan kedvezőtlen lenne ez a lépés. 


Varga P. Miklós
Nagy tervek nagybirtokokra

A szocialista agrárkormányzat nyíltan vállalja eddig csak körülírt terveit, hogy a vidékfejlesztés, a vidéki életlehetőségek javítása helyett a nagybirtokok kialakítását támogatja. A Németh Imre által vezetett Földművelésügyi és Vidékfejlesztési tárca által az ellenzék, az agrár-érdekképviseletek és Medgyessy Péter nyomására ez év elején életre hívott Nemzeti Agrár- és Vidékfejlesztési Kerekasztal e héten összehívott ülésén a tárca beterjesztette a földbirtok-politikára vonatkozó új elképzelését. A szakemberekből, érdekképviseleti vezetőkből, kormányzati apparátusból és politikusokból álló testület többségében riadtan szemlélte az eléjük letett háromoldalas elképzelést. A hazai agrárkormányzat a javaslattal nyíltan hadat üzen a vidékfejlesztés hazai és uniós törekvéseinek. 


Papp Levente
A bankok robbantottak

A „bankárkormány” kudarcot vallott, de a bankoknak a vártnál sikeresebb az évük. A nyugat-európaitól még mindig messze elmaradó, közepes szolgáltatási színvonal ellenére az elmúlt félévben a hazai pénzintézetek megduplázták bevételeiket. Csaknem minden banki üzletág nyereséges, és egyre bővül - ugyanis mindenkinek hitel kell a piacon. Kétségtelen, a legvaskosabb nyereséget a lakossági hitelek (lakás-, autó-, áruvásárlás) jelentik a bankok számára.


Nagy Liliána
PIN-kódot soha

Tudatlanságot és jóhiszeműséget igyekeznek kihasználni a bankkártyacsalásra specializálódott csalók. A héten újabb trükköt vetettek be, a korábbi telefonos módszer helyett most e-mailen keresztül próbálják megszerezni az ügyfelek számlaszámát és PIN-kódját. Lapunknak nyilatkozó szakemberek hangsúlyozták, soha, semmilyen körülmények között ne adjuk meg a bankkártyánk PIN-kódját! 


Kardos Anikó
Szárnyal a BUX az eredményszezon után

Amerikában mérsékelt emelkedést mutattak az indexek a vártnál kedvezőtlenebb makrogazdasági adatok publikálása ellenére is. A héten megjelent adatok közül egyedül a lakossági fogyasztás növekedési üteme adott okot némi optimizmusra, csalódást okozott viszont a tartós fogyasztási cikkek rendelésállományának alakulása, és zuhant mind a fogyasztói, mind a beszerzési menedzserindexek értéke augusztusban. 


Háttér

Hazafi Zsolt, Szlazsánszky Ferenc
Muszáj kockáztatni

- Mivel a korábbi információkkal ellentétben a köztársasági elnök csak szeptember 27-én nevezi meg a miniszterelnök-jelöltet, megváltozott a koalíciós pártok menetrendje is. 


Mérő Miklós
A palesztinok mindennapjai

1. A kettős merénylet „csak” a betetőzése volt azoknak az eseményeknek, amelyektől ismét hangos volt az elmúlt hét végén s e hét elején a Szentföld. Hadd soroljunk az elmúlt napok hírügynökségi jelentéseiből még néhányat:


„Most már beszélhetünk magyarul is” - mondta Mádl Ferenc köztársasági elnök David Admonnak, Izrael Állam magyarországi nagykövetének a ceremónia után, amelyen az új nagykövet átadta megbízólevelét a köztársasági elnöknek. David Admon Tel Avivból érkezett, és családja révén magyarországi gyökerekkel is rendelkezik. „Céljaim közé tartozik, hogy segítsem azoknak az izraeli üzletembereknek a munkáját, akik a magyar gazdaság fejlesztéséhez példátlan befektetéseikkel járulnak hozzá” - ígérte a nagykövet az ünnepi eseményen, amelyen Mádl Ferenc emlékeztetett arra: a 90-es évek politikai fordulata óta egyre sokoldalúbb és barátibb a két ország kapcsolata. David Admon 1937-ben született Tel Avivban, jelenlegi megbízatása során kommunikációs és kereskedelmi cégeknek, szervezeteknek is igazgatósági tagja. (S. L.)


Hetek-összeállítás
Illúzió vagy titkos tudomány?

A tanévkezdés előtti napra világraszóló produkciót hirdetett meg David Merlini huszonhat éves illuzionista. Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia előtt az önmagát „a világ legfiatalabb szabadulóművészének” tituláló olasz-magyar származású Merlinit egy akváriumba engedték, majd rázúdítottak négy tonna betont. A betonba öntött férfit tíz órával később egy daru segítségével a Lánchídról a Dunába eresztették. Merlini jó két perccel később jelzőfénnyel a kezében felbukkant a víz színén. Az élő televíziós közvetítést kétmillióan nézték végig. David Merlini a múlt század leghíresebb, szintén magyar származású illuzionistája, Harry Houdini reinkarnációjának tartja magát. Egy nemzetközi hírű szakember, Rudy Steffish szerint Merlini „a harmadik évezred legnagyobb szabadítója”.


Hit és értékek

Leslie Petrovics, Jeruzsálem
Hatmillió személy, nem embertömeg

Nemrégiben zajlott le a Jad Vasem Emlékmúzeum fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés Jeruzsálemben. A holokauszt mártírjai és hősei számára létrehozott intézmény most új irányvonalat szabott a holokauszt hatmillió férfi, nő és gyermek áldozatáról való jövőbeni megemlékezéseknek.


Külpolitika

Márer György, Lukács Ibolya Anna
Bush a terror ellen

„Minden segítséget” felajánlott az Egyesült Államok részéről George W. Bush amerikai elnök orosz kollégájának, Vlagyimir Putyinnak, miután két héten belül a harmadik nagyszabású terrortámadás történt orosz célpontok ellen. A csecsen merénylők által felrobbantott két utasszállító után Moszkvában történt hasonló támadás, lapzártánkkal egyidőben pedig egy kaukázusi iskolát foglaltak el a tanévnyitón valószínűleg az al-Kaidával kapcsolatban álló iszlám terroristák. Az orosz eseményektől függetlenül is Bush a terrorellenes harcot emelte kampányának fő témájává. A héten jelentős biztonsági intézkedések előzték meg a Republikánus Párt elnökjelölő nagygyűlésének megnyitását New Yorkban. A Madison Square Gardenben rendezett nagygyűlésre érkező vezetők és küldöttek vasárnapi érkezését több százezres Bush-ellenes tüntetés fogadta - a tiltakozók elvonultak a nagy találkozó színhelye, a Madison Square Garden előtt, zászlókkal letakart koporsókat hordozva tiltakozásul az iraki háború ellen. A republikánus jelölőgyűlés felszólalói a terror elleni háború mellett nagy hangsúlyt helyeztek a belpolitikai kérdésekre, érintve a hagyományos házasságmodell és az élet védelmének problémáját is. John Kerry, Bush demokrata párti ellenfele a nagygyűlés előtti hétvégén egy kampánygyűlésen kijelentette: „Hatvanhat napunk van hátra, és harcos hangulatban vagyok.” Már a nagygyűlés előtti hétvégén megkezdődtek a tiltakozások New Yorkban: szombat éjszaka több száz tüntetőt letartóztatott a rendőrség, mivel komoly aggodalmat okozott, hogy értesüléseik szerint a tüntetők a küldötteket szállító buszok feltartásával kívánták megakadályozni, hogy azok időben megjelenjenek a megnyitón. 


Eperjesi Ildikó
Terrorhadjárat Putyin ellen

Az iszlám terror árnyékában tartotta meg soros csúcstalálkozóját Jacques Chirac francia államfő, Gerhard Schröder német kancellár és vendéglátójuk, Vlagyimir Putyin orosz államfő. Szocsiban, a híres fekete-tengeri üdülőhelyen különösen Chirac és Putyin volt gondban a két francia újságíró iraki elrablása, illetve az elmúlt napokban Oroszország ellen indított terrorhadjárat miatt. A három vezető azonban csúcstalálkozóival továbbra is azt demonstrálja, hogy Amerika mellett van más pólusa is a világnak. 


Széchey Noémi
Az arab világ Chirac mellett

Két francia újságírót ejtettek túszul iraki terroristák, akik a foglyok szabadon bocsátása fejében azt követelik a francia kormánytól, hogy vonja vissza a márciusban elfogadott fejkendőtörvényt. Bár tavasszal a muszlim világ felháborodással fogadta a francia törvényt, az egész arab világ most mégis egységesen áll ki Franciaország mellett, mondván, hogy az arabbarát ország „jobb bánásmódot érdemel”.


Hechs László
A kerítés nélküli város

Több mint féléves feszült nyugalom, egy viszonylag csendes izraeli nyár után ismét a palesztin öngyilkos terror adja meg a politikai élet alaphangját. Beér Seva központjában, a városháza előtt robbantak bombák gyors egymásutánban, előbb a 7-es, majd tizenöt másodperccel később a 12-es autóbuszon. A kettős merényletnek legkevesebb tizenhat halálos, és száz sebesült áldozata volt. Ariel Saron kormányfő bejelentette: a legújabb merénylet az egyoldalú gázai kivonulás tervét nem késlelteti.


Publicisztika

Hetek-összeállítás
Az értelem ereje

Idén áprilisban megjelent Az értelem ereje című új könyvében a New Yorkban élő olasz újságíró-riporter, Oriana Fallaci keményen kritizálja a szerinte áldemokratikus európai intézményeket, különösen az ENSZ-t és annak különböző szervezeteit, amelyeket a szabadság eltipróinak nevez. De kritizálja azt a képmutatást is, amely orwelli módon egyenlőkre és még egyenlőbbekre osztja a kisebbségeket és magát a többséget is. Megállapítása keserű és dühös: vannak, akiknek jár a szólásszabadság, vannak, akiknek nem. Vannak, akiknek kijár a tisztelet, akiknek tekintettel vannak történelmi-kulturális érzékenységükre és vannak, akiknek nem. Arról lehet vitatkozni, hogy Fallaci megállapításai helytállóak-e, de hogy ezek a kétségek sokakban megfogalmazódtak, és nem mindig alaptalanul, s hogy az alább ismertetett esetekben több visszásságot is tapasztalhatunk, az tagadhatatlan. Mert ezek az esetek gyakran megkérdőjelezik az európai alapértékeket, az alkotmányosságot, és mindezt anélkül, hogy bármiféle valós vita indulhatna a multikulturalizmusról, az integrációról. De Fallaci talán leglesújtóbb véleménye - amint arról már előző, szintén nagy vihart kavart könyvében, a című könyvből:


Sport

Tihanyi Péter
Hogy bizonyítsak a világnak

„Mikor belehúzok és aztán még ráhúzok, az fájdalommal jár, mert megterheli az izmaimat. De ég bennem egy tűz, ami olyan erős, hogy a konkrét fizikai fájdalmat már nem is érzem. Valahogy elnyomja.”


Hetek-összeállítás
Örüljünk a nyolc aranynak

A doppingbotrányok árnyékában ne feledkezzünk meg arról: sportolóink tulajdonképpen teljesítették az athéni ötkarikás játékok előtt kitűzött célt. Vagyis szereztek nyolc aranyat - továbbá hat ezüstöt és három bronzot. Persze a mérleg alakulhatott volna fényesebben is…


Varga József
A Bébi Elefánt Manchesterbe került

Az olimpia befejeztével sokak figyelme az Európa-szerte elkezdődő futballbajnokságokra irányul. Az augusztus 31-én lezárult átigazolási időszak utolsó perceiben is történt olyan szenzációs átigazolás, amely nagy örömet okozott néhány nagymúltú egyesület szurkolói számára.


Szabadidő

Illényi Zsófia
A kövérek drágán megfizetnek

Ha még össze tudjuk számolni, hányféle adó létezik, íme egy különleges újítás: a zsíradó. Mivel a fejlett országokban a rák mellett a kóros elhízás is népbetegséggé vált, a különböző kormányok sürgős intézkedéseket terveznek, illetve van, ahol már be is vezettek néhány radikális törvényt az elhízás elleni harc címén. Az új adó főként a gyorséttermeket érinti, de felelősségre vonják az ital- és édességautomata-gyártókat is. 


Indul az első reklámcsatorna

A világon elsőként teljes mértékig a reklámoknak szentelt műholdas tévécsatorna indulhat az Egyesült Királyságban - adja hírül a Médiainfo című hírportál. 


Programajánló

Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás - működő terepasztalok színes kavalkádja várja a látogatókat a Közlekedési Múzeumban szeptember 1-jétől szeptember 15-ig. (XIV. ker., Városligeti körút 11. Tel: 06(1)273-3840)


Túraajánló

Szeptember 4.  túravezető: Torma Pál.


Színes

A lusták védelmében?

Egy üzletasszonyt eltiltottak attól, hogy álláshirdetésében „szorgalmas” munkaerőt keressen, mivel az a lusták megkülönböztetését jelentette volna. A Jobcentre közölte Beryl Kinggel, hogy raktári dolgozót kereső hirdetése diszkriminálná azokat, akik nem dolgoznak szorgalmasan. 


DUMA PLÁZA

Az igazi tanítás nem a tudás átadását jelenti. Az igazi tanítás arra ösztönzi a tanulót, hogy maga tegyen szert az ismeretekre. (Milton Gregory)


A halott mégis él

A harminchat éves Zhang Kailint közvetlen közelről lőtték le a rendőrök, miután túszul ejtett két gyermeket Hebei tartomány központjának egyik iskolájában. A kétórás feszült alkudozást lezáró lövés következtében a férfi a helyi iskola ötödik emeletének ablakából a földszintre zuhant, ahonnan már elhamvasztani szállították élettelennek tűnő testét. A papírok szerint koporsóba tették, majd a hullaházba vitték, ahol a hamvasztás előtt hűtőkamrába akarták zárni. 


Fekete taxi – nem csak Londonban

Világhódító útra indulhat a London jelképének számító fekete taxi. A jellegzetes púpos kocsikat gyártó cég exportálni kezdte az autókat, sőt mexikói és kínai gyártósorok beállítását is tervezi. Számos turista emlékcsomagjában ott lapul a „Black Cab”, azaz a londoni taxi játékváltozata. 


Nyugtató bárányoknak

Brit tudósok egy látszólag valószínűtlen módját fedezték fel a nyugtalan juhok lecsillapításának: más juhok fényképének megmutatását. Mint ahogy az embereket megerősíti szeretteik fényképének látása, úgy a juhoknál is egy ismerős arc látása csökkenti a stresszes állapotot, írja a Daily Telegraph.


Charles Haslett mint Charles herceg

Kis híján bevonták egy gyorshajtásért körözött férfi jogosítványát Angliában. A negyvennyolc éves Charles Haslett esetében azonban kivételt tettek. Haslett ugyanis büntetőjogi szempontból kedvező fizimiskával rendelkezik - a férfi nem kevesebbel büszkélkedhet, mint azzal a ténnyel, hogy kísértetiesen hasonlít a nemzet szeme fényére, Charles hercegre.


Kuvait a női olimpikonok ellen

Szigorú bírálatban részesítette egy szélsőséges kuvaiti vallási vezető egy helyi jellegű tévécsatorna adását, mivel a televízió programkínálatában helyet kapott jó néhány „erkölcstelen ruhákba öltözött” női olimpikon versenyszáma is.


Mi van a képen?

1. Elárverezték David Attenborough billentyűzetét 2. Zöld szervezet irodája 3. Hogyan várjuk szabadságról visszatérő munkatársunkat