Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 33. szám, 2004. augusztus 13

Belpolitika

Szobota Zoltán
Nemek tisztázása

A Vatikán legújabb körlevele ősszel talán nem gerjesztett volna ekkora feszültséget, mint most, a nyár alkonyán, arra azonban mindenképpen jó volt, hogy Magyarországon a szemben álló felek kölcsönösen elküldjék egymást - kulturált vagy kevésbé kulturált formában - melegebb éghajlatra. 


Munkatársunktól
Kormány és nép

Bár Kövér László, a Fidesz-MPSZ választmányi elnöke ritkábban mond botrányosat, mint ahányszor abból a baloldali sajtó országos ügyet fabrikál, ezúttal mégis valami érdekesnek mondható akadt horogra. Mondatai utóélete egészen a nemzettudat és a kormányhűség összeférhetőségének kérdésköréig kalauzolta a témát figyelemmel kísérőket.


Medgyessy Péter lendületben. A miniszterelnök magához kérette Lamperth Mónika belügyminisztert, Kökény Mihály egészségügyi, szociális és családügyi minisztert, valamint Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi minisztert, miután jelentést kért az esztergomi vízszennyezésről, a százhalombattai olajszennyezésről és az emberéleteket is követelő törökbálinti robbanásról, a kárelhárítási munkálatokról. A kormányfő erős kezű hatósági munkát kért. Medgyessy Péter a kormányátalakítást is meggyorsította, hiszen a múlt héten még augusztus végét vagy szeptember elejét jelölte meg a változtatások időpontjának, de a legutóbbi hír, hogy jövő hét szerdára „felszáll a füst”. Addig is új magyar játék a kormányzati tippmix, mivel a napilapokban annyiféle személyi konstelláció jelenik meg, hogy melyik miniszter, illetve államtitkár megy vagy „jön”, mint amennyi csapatra lehet fogadni a szerencseárusoknál. Fotó: MTI


Vizin Balázs
Esztergom veszélyben

„Ennek a városnak a teljes lakosságát megölhették volna. Nem a szennyezést elkövető cégen múlott, hogy erre nem került sor. Sokkal inkább a természet szűrőrendszerének vagy Isten segítségének köszönhető, hogy ez nem történt meg” - nyilatkozta a Heteknek Meggyes Tamás, Esztergom polgármestere a város ivóvizét ért fertőzéssel kapcsolatosan. Lapzártánkig csak részlegesen oldották fel a vízhasználati tilalmat, a tizennégy éven aluliaknak továbbra se javasolják a csapvíz fogyasztását.


Munkatársunktól
Fegyverek a spájzban

Sorra érkeznek a döbbenetes hírek. A törökbálinti petárdaraktár kigyulladásánál derült ki, hogy az egyik közeli házban illegális fegyverarzenált gyűjtögetett egy család. Kecskemétnél fegyverkereskedőket tartóztattak fel a rendőrök. Az egyik fővárosi bevásárlóközpont mellett egy pénzszállító autóra kézigránátot dobtak, és géppisztolyból lőttek. A szemtanúk szerint egy vállról indítható rakétának látszó tárgyat is elővettek a támadók, de valamiért nem használták. 


Kerékpárnyomok

Akár Kulcsár Attila, a sikkasztással gyanúsított bróker is lehet a felbujtója Szász Károly - a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete egykori elnöke - tavaly június 16-án hajnalban elkövetett botrányos megverésének, ugyanis ismerte azt a férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy ott volt a támadás helyszínén.


Életmód

Szubotics Mariann, Hetesi Noémi
Szabadidősport a javából

A Zselic és a belső-somogyi dombvidék határán fekszik egy négyszáz fős kis település, Hencse. Az itteni, parkkal övezett kastély a környék egykori birtokosának, a Márffy családnak az otthona volt a 20. század közepéig. Napjainkban viszont egy európai hírű üdülőközpontnak és golfpályának ad helyet - egyben egy sajátos életstílus hazai közvetítője is lett. 


Kenyérfesztivál augusztus 20-án

Egész napos ünnepségsorozattal készül a főváros augusztus 20-a megünneplésére. Szent István-napi nemzeti ünnepünk egyik leglátványosabb része lesz a Városligetben az új kenyér ünnepi felszentelése. Már augusztus 19-én a Vajdahunyad vára mellett felállítják a mobil kemencéket, amelyek segítségével az Alföldtől Észak-Magyarországig mutatják be a házi sütödék hagyományait. Az itt megsült kalácsokból, kenyerekből, pogácsákból egy álló napon át ingyen kínálják az idelátogatókat. A gyerekeket „sercli”-színpad várja, este pedig körülbelül hetvenperces zenés, vidám, szórakoztató műsort láthatnak a jelenlévők. Ugyancsak az ünnep előestéjén a Batthyány téren „Örömkoncertet” tartanak. A hagyományos programok közül 20-án nem hiányzik majd a Kossuth téri állami zászlófelvonás és a tisztavatás sem, délután pedig a Dunán nagyszabású víziparádé, a víz felett pedig látványos légi bemutató lesz. Az augusztus 20-ai programot az idén is félórás tűzijátékkal zárják. (P. R.)


123 millió forint az ifjúsági sportéletre

Az egy évvel ezelőtt alakult kiemelkedően közhasznú szervezet, az Iharos Sándor Sport Közalapítvány kuratóriuma 2004. évi pályázatainak elbírálásáról tartott hétfőn sajtótájékoztatót. A világhírű magyar futóról elnevezett fővárosi közalapítvány 132 millió forintjából 123 millió 300 ezer forintot ítélt oda 469 támogatásra pályázó iskolai szervezetnek vagy sportegyesületnek. Miként Bakonyi Tibor, Budapest főpolgármester-helyettese elmondta, a huszonhárom kerület mindegyike részesült az éves támogatásból. A legtöbb pénzt - közel 29 millió forintot - a különböző sportágak támogatására a XIII. kerület kapta, a legpreferáltabb sportág Budapest-szerte pedig a jégkorong lett. A hoki űzőinek összesen 16 millió 200 ezer forint jutott. A kuratórium tagjai hangsúlyozták, hogy döntéseiket abszolút politikamentesen hozták meg, céljuk a budapesti sportélet fellendítése és az utánpótlás nevelésének támogatása volt. (P. R)


Az álláscsere jelei

Egy cég vezetője bizonyos jelekből akár hónapokkal előre tudhatja, ha egy dolgozója ki akar lépni a munkahelyéről - állítja Deák Andrea, a Neumann International AG igazgatója. Magyarország legnagyobb adatbázisú fejvadászcégének vezetője sokévi tapasztalat alapján gyűjtötte össze a távozás jól felismerhető jegyeit. Ilyen, ha a dolgozó a cég hagyományos értekezletein teljesen passzív, mert lélekben már máshol jár, vagy ha csak arról beszél, hogy az adott munkát miért nem lehet elvégezni. Feltűnő, ha öltöny vagy kosztüm helyett farmerben kezd járni, vagy ha a munkaidő lejártakor azonnal felpattan. A késések is árulkodó jelek. Ha napközben valaki egyre többet kéredzkedik el orvosi vizsgálatra, valószínűsíthető, hogy interjúkra jár, vagy éppen a betanulást kezdi leendő új munkahelyén. Deák Andrea véleménye szerint, ha a vezető ezeket a jeleket egyszerre tapasztalja egy beosztottjánál, bizton számíthat dolgozója távozására. Aki pedig menni akar, menjen - állítja a Neumann International AG igazgatója. (P. R.)


Sofitel Atrium: legzöldebb ötcsillagos

Lassan megtérülni látszik az a csapatmunka, amellyel immár tíz esztendeje fokozottan védik és ápolják a Duna-parti Sofitel Atrium Budapest szálloda külső és belső környezetét. A szálloda dolgozóinak tevékenységét eddig négy ízben díjazta a Magyar Szállodaszövetség a Zöld Szálloda (Green Hotel) címmel, s a vele járó első helyezéssel a szállodaláncok kategóriájában.  Mitől „zöld” egy szálloda? Attól például, hogy a vendégteret és a szobákat környezetbarát tisztítószerekkel takarítják, hogy a szállodából elfolyó szennyvízet nem engedik közvetlenül a csatornába folyni, hogy kiemelt helyen áll a szelektív hulladékgyűjtés, hogy külön foglalkoznak a veszélyes anyagokkal, például az ott hagyott gyógyszerekkel vagy használt elemekkel. A Sofitelben egyébként folyamatosan gyűjtik a megmaradt sampont és szappant, amit a Nyugati Pályaudvari Misszió rászorulóinak juttatnak el adományként. (P. R.)


Megújul a Keleti pályaudvar

Terv szerint halad a Keleti pályaudvar felújítása. A Laki Rt. szakemberei már folyamatosan dolgoznak a Lotz-terem rekonstrukcióján. Az indulási csarnok teljes födémjét kicserélték, és mintegy 650 négyzetméternyi falfelületet újítottak fel gipszdíszekkel, műmárvánnyal. Előkészítik a kilenc fali freskó - köztük több Lotz-festmény - rekonstrukciójához is a falakat, melyeket szakrestaurátorok varázsolnak majd újjá. Ha az első osztályú műemléképület felújítása elkészül, régi pompájában, a Rochlitz Gyula műépítész, MÁV főfelügyelő által tervezett, 1884-ben átadott eredeti formájában lesz látható. Ebben a hónapban kezdenek hozzá a másik csarnoképület, a Kerepesi úti érkezési pavilon felújításához is. A két csarnok munkálatainak költsége eléri a félmilliárd forintot. (P. R.)


Fókusz

Hajdú Sándor
Szerbia válaszúton

Újabb magyarverés történt az elmúlt héten Szabadkán. Minden az eddigi forgatókönyvek alapján zajlott: zártkörű magyar születésnapi buli, provokáló fiatal szerb srácok, néhány pofon, aztán banda a bosszúálláshoz. Öt súlyos sérült, késlekedő rendőri intézkedés. Mintha semmi sem történt volna: a kormányközi tárgyalások nem jutnak el az utcákra.


Somorjai László
Valami elszabadult

A rendőrség állítása szerint nagy mennyiségű feketelőpor felrobbanása okozta az óriási detonációt augusztus 5-én, a Pyro-Technik Kft. törökbálinti telepén. Pirotechnikai szakemberek - és a cég vezetői - szerint azonban nem kizárt, hogy valami más robbant a korábban hadiipari létesítményként funkcionáló terepen. A találgatásoknak nincs még vége, a helyzet komolyságát azonban jelzi, hogy a kormányfő személyesen is megjelent a három halálos áldozatot követelő robbanás helyszínén, és a történtekre vonatkozóan írásbeli magyarázatot kért a belügyminisztertől.


Hetek-összeállítás
Európai közvélekedés

A politikusok, újságírók, menedzserek és papok. Bennük bíznak - a felsorolás sorrendje szerint is - legkevésbé Európában. Tanárok, orvosok és katonatisztek viszont örülhetnek. Egy nemzetközi felmérés szerint nekik magas az úgynevezett bizalmi indexük. 


Gazdaság

Nagy Liliána
Kis nyári adóriogatás

A költségvetési vita nyitányának is tekinthető a Pénzügyminisztérium (PM) asztalán fekvő tanulmányok folyamatos kiszivárogtatása. A héten több napilap is tudni vélte, milyen jövő évi adóváltoztatásokra, áremelésekre készül a tárca. Lapunknak nyilatkozó minisztériumi dolgozó zavarosnak nevezte a felröppent híreket. 


Major Nóra
BAR ne így volna

Jelenleg 280 ezer mulasztás és 180 ezer természetes személy adatait tartalmazza a hazai Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer vagy közkeletűbb nevén a BAR-lista. Tavaly nyáron még csak 120 ezer nem fizető ügyfelet tartottak nyilván, azaz egy év alatt mintegy 50 százalékkal bővült az állomány. Bár a növekedés kétségtelen, a helyzet nem kezelhetetlen és szó sincs semmiféle vészhelyzetről - nyilatkozta a Heteknek Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője. A híradások legfőbb apropója azonban nem ez. Az elmúlt két évben rengeteg lakossági hitel áramlott ki, a túlfinanszírozott személyek pedig egyszerűen elkezdtek megbukni. A felügyelet szóvivőjétől azt is megtudtuk, melyek azok a kritikus pontok, amelyekre egy adott hitelfelvételkor feltétlenül ügyelnünk kell.


Papp Levente
Olimpiai deficit

Szinte az utolsó pillanatig bizonytalanság lengte körül az athéni olimpiát, a nemzetközi sajtó naprakészen tudósított a stadionok és egyéb olimpiai infrastruktúra készültségi fokáról. Minden jó, ha vége jó. Denis Oswald, a NOB előkészületek „főfelügyelője” szerint minden korábban felmerült probléma mostanra megoldódott. Más jellegű probléma viszont éppenséggel e napokban merült fel, mégpedig a korrupció. Az Athénba érkező versenyzőket persze ez mit sem izgatja…


Hetek-összeállítás
Fapadosok minden téren

Repülőgép, szálloda, mobiltelefon és autókölcsönző. Mi bennük a közös? A fapad. Legalábbis az árukat tekintve. Ahogy az alma sem esik messze a fájától, ezek az ötletek sem állnak távol a fapados légifuvarozás szülőatyjától, az easyJet-től. 


Bajnokok bére

Az élsportolókat természetesen nemcsak a dicsőség várja a dobogón, hanem anyagi elismerés is. Az egyes államok különböző arányban jutalmazzák olimpikonjaikat - e tekintetben a magyar sportolók nem állnak rossz helyen. Sőt az a szokatlan helyzet is előáll, hogy a kelet-európai és a távol-keleti érmesek „fizetései” magasabbak a nyugatiaknál.


Háttér

Mérő Miklós
Az írás elszáll, a gyűlölet marad

„Határozottan elítéljük ártatlan civilek elrablását és meggyilkolását. Osztozunk családjaik fájdalmában, és szolidaritást vállalunk azon kormányokkal, amelyeknek az állampolgárait elrabolták és brutálisan bántalmazták. (…) Az ENSZ BT 1546. számú határozata alapján az Irakban működő többnemzetiségű erők tagjaiként kinyilvánítjuk egységes elhatározásunkat, hogy nem teszünk engedményeket a terroristáknak, és ellenállunk a fenyegetéseiknek. Mindent megteszünk azért, hogy a polgáraink és katonáink ellen végrehajtott terrorcselekmények elkövetői bíróság előtt feleljenek tetteikért” - szögezi le többek között az Egyesült Államok által az Iraki Többnemzetiségű Erők nevében a múlt hét végén kiadott nyilatkozat. 


Széchey Noémi
Védelmi fal és ami mögötte van

Hosszú idő után újra a nemzetközi figyelem és a palesztin közvélemény középpontjába került a Palesztin Hatóság korrupciója, miután a Hasszán Kreise palesztin házelnök-helyettes által vezetett parlamenti bizottság jelentést készített az utóbbi idők legnagyobb palesztin belpolitikai botrányáról.


Lukács András
Nem ő volt a főgonosz

„Sohasem voltam olyan ember, aki félbehagy dolgokat, és az, hogy az elnöki ciklus lejárta előtt távozzam, meg sem fordult a fejemben, de elnökként Amerika érdekeit kell elsősorban szem előtt tartanom. Az országnak teljes idejű elnökre és teljes idejű Kongresszusra van szüksége, kiváltképpen ebben az időben, amikor külföldön is és itthon is ilyen problémákkal nézünk szembe. Folytatni a harcot a személyemmel kapcsolatos támadásokkal szemben, felemésztené az én és a Kongresszus idejét is. Éppen ebben az időszakban, amikor külföldön a béke, itthon pedig a gazdaság ügyeivel kell foglalkoznunk, ezért holnap déltől lemondok az elnöki pozícióról, és Gerald Ford alelnök úr veszi át az elnöki teendőket.” Ezekkel a szavakkal búcsúzott a nemzettől harminc évvel ezelőtt Richard Nixon, az egyetlen olyan elnök az Egyesült Államok történetében, aki hivatali idejének letelte előtt mondott le pozíciójáról. 


Földvári Katalin
Az Édentől keletre

Diktatúrák jöhettek, mehettek, Oroszország sosem látta túlságosan szívesen a zsidókat. Pedig szép számmal éltek ott mindig is, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy egyedül Oroszországból egymillió zsidó érkezett Izraelbe a második világháború óta. És bár a pogrom orosz találmány, és bár orosz földön is naponta elimádkozták emberemlékezet óta, hogy „Jövőre együtt Jeruzsálemben!”, az elmúlt években inkább Moszkvában adnak egymásnak randevút az orosz zsidók.


Illényi Zsófia
Hipermilliomos elnökök

Politika ide vagy oda, John Kerry megválasztása esetén Amerika történelmének harmadik leggazdagabb elnökévé válhat. Milyen jelentősége van a gazdagságnak egy amerikai elnök életében? Jelen cikkünkben rövid áttekintést adunk Amerika történelmének eddigi leggazdagabb elnökeiről, nem csekély vagyonuk eredetéről. Akadt köztük sikeres üzletember, bányászatból meggazdagodott geológus, tévé- és rádiótulajdonos, de volt olyan is, aki lóversennyel és szerencsejátékokkal próbálkozott. Egyesek jómódúnak születtek, de földönfutóként fejezték be életüket, mások viszont olyan hatalmas vagyonra tettek szert, hogy elnöki fizetésüket jótékonysági célokra fordították. 


Hit és értékek

Szlazsánszky Ferenc
Feltámasztanám

„Jöjjenek, jöjjenek, ez az imádság helye” - mutatja a bejáratot az őr. Betódulunk, kivéve egy borostás férfit. „Magának nincs szakállengedélye, borotválkozzon meg, aztán visszajöhet.” Ránk zárják az ajtót, elkezdődik az istentisztelet. harminc-negyven férfi felemelt kézzel énekel. Istent magasztalják: „Megváltott engem, szabaddá tett”. Rabok: betörők, garázdák, gyilkosok. A sopronkőhidai fegyház fogva tartottai.


Bohács Krisztina
Homályos fényű királyság

„Szaúd-Arábiában soha nem tapasztaltam azt, hogy valaki megkérdőjelezte volna az ottani kultúra alapját. Ezek a dolgok így vannak, statikusak, és kész. Véleményem szerint ma a szaúdi iszlám hatalmas erőt képvisel, hatalmasabbat, mint azt sokan gondolnák, s ez az ország a saját gazdagságát arra használja, hogy vallásos hitét messze, az országhatárokon túl terjessze.” Az egyik legkeresettebb terroristavezér, Oszama bin Laden volt sógornője, Carmen bin Laden nemrégiben megjelent könyve („Inside the Kingdom. My life in Saudi Arabia” - A Királyságon belül. Életem Szaúd-Arábiában) érdekes tényeket tár fel a mesésen gazdag, ám emberi léptékkel élhetetlen királyság társadalmáról, politikájáról, az ottani nők embertelen életéről, a bin Laden klánról és volt sógoráról, Oszamáról is. 


Külpolitika

Busa Viola
Merényletsorozattal fenyegetnek

A törökországi Isztambulban újabb merényletsorozatot hajtottak végre szélsőséges csoportok. Közel egy időben, helyi idő szerint kedden hajnali fél kettő körül a város két kisebb hoteljénél bomba robbant, és detonáció történt egy üzemanyagraktárnál is, itt azonban a megcélzott tartályok szerencsére nem repedtek szét, így nagyobb kár nem keletkezett. A merényleteknek két halálos áldozata és közel tucatnyi sebesültje volt.


Márer György, New York
Amerika éberen figyel

Az Egyesült Államokban az utóbbi hetekben egyre inkább előtérbe került a terrorizmus veszélye, melyre természetesen a megfelelő biztonsági intézkedésekkel igyekszik reagálni a kormányzat. A hírszerzési adatok alapján egyre szélesebb körű a feltételezés, hogy mind a washingtoni kormány, mind angol szövetségesei lemaradtak a hírszerzés terén, és a jelenlegi valóságtól eltérő képet festettek az al-Kaidáról. Az amerikai elnök az elmúlt hónapokban úgy nyilatkozott, hogy a terrorszervezet vezetőinek nagy részét megölték vagy elfogták. Az újabb adatok ezzel szemben azt mutatják, hogy a terrorszervezet újjáéledőben van, és friss erőket állított csatasorba.


Hetek-összeállítás
Új vezető a Cég élén

Kedden délelőtt felszállt a fehér füst, George W. Bush elnök megnevezte jelöltjét a CIA - George Tenet lemondása által - megüresedett vezetői posztjára. Bush jelöltje Porter J. Goss republikánus képviselő, a Kongresszus Hírszerzési Bizottságának elnöke, aki jól ismert az amerikai politikai életben, és neve már George Tenet lemondásakor felmerült mint lehetséges utódé. Az új CIA-igazgató megnevezése már az egyre erősödő elnökválasztási kampány része, amelynek jelenleg talán legmeghatározóbb kérdése a biztonságpolitika. 


Hetek-összeállítás
Eurohadtest Afganisztánban

A franciák és a németek által irányított európai hadtest vette át az afganisztáni békefenntartó erők vezetését a hét elején. Három évvel a tálib rezsim megdöntése után még mindig égető szükség van a fegyverekre a békefenntartáshoz az ázsiai országban, bár komoly eredmény, hogy az októberi elnökválasztás előtt sikerült a választók kilencven százalékát névjegyzékbe venni. 


Eperjesi Ildikó
Gyilkosok és sáskák ideje

Szudánra erős nemzetközi nyomás nehezedik annak érdekében, hogy igyekezzen megakadályozni az ország nyugati részén található darfuri régió arab milíciáinak portyázását. Az afrikai ország augusztus végéig kapott haladékot az ENSZ-től, hogy haladást mutasson fel az úgynevezett dzsandzsavíd arab erők lefegyverzésében, akiknek ténykedése folytán több mint egymillió fekete-afrikai ember menekült el otthonából, és a legújabb becslések szerint hetvenezren meghaltak. Ráadásul újabb csapás fenyegeti az amúgy is szenvedő szudániakat: Mauritánia, Mali, Niger és Csád után várhatóan hamarosan Darfurba érkezik a pusztító sáskahadjárat is. 


Sport

Hetek-összeállítás
Olimpia: újra a bölcsőnél

Két okból is különleges olimpia előtt állunk. A nemzetközi erőpróba újra visszatért az ősi és az újkori olimpia helyszínére, hiszen az ókori hellén világban született meg a sportesemény eszménye, valamint ugyanitt futottak ki a versenyzők az első újkori olimpián, 1896-ban. Másrészt rányomja a „békét és a nemzetek  (cikkeink az olimpia történetéről és az athéni esélyekről a olvashatók)


Bohács Zoltán
A cél a halhatatlanság

A héten kezdődő olimpai játékok visszatérnek eredeti helyszínükre, a Peloponnészoszi-félszigetre, ahol dacára a háborúknak, viszályoknak és a történelem viszontagságainak, a sportjátékok 1200 éven keresztül szinte töretlenül zajlottak. Írásunkban, amelyet a német Der Spiegel napokban megjelent cikke segítségével állítottunk össze, az ókori olimpiák hétköznapjaiba nyújtunk betekintést.


Lugosi Zoltán
Hullik-e Athénban aranyeső ?

Kétszáztizenöt versenyzőnk vesz részt az athéni olimpián. Nekünk, itthon maradtaknak a versenyek megkezdése előtt még egy utolsó éremkalkuláció elvégzésére van lehetőségünk. Az elmúlt olimpiákon Szöulban és Barcelonában tizenegy, Atlantában hét, Sydneyben pedig nyolc aranyérmet szereztek sportolóink. Az alábbiakban tekintsük hát át, hogy sportolóink közül kiknek van a legnagyobb esélye arra, hogy tiszteletükre Görögországban felcsendüljön a magyar Himnusz. 


Szabadidő

Pécsi Tibor
Értékromboló a magyarkodás

Az énekelt vers műfajának újrafelfedezője, a táncházmozgalom egyik alapítója Sebő Ferenc. Noha építészmérnöknek készült, mégis a népzene egyik legavatottabb hazai művelője lett. Hangszere sem a szokványos fajtából való: leginkább tekerőlanton játszik. Nyár elején, a Hangzó Helikon sorozatban új albumot adott ki, amelyen Nagy László verseit és műfordításait zenésítette meg. Sebő Ferenccel a Művészetek Völgyében, Taliándörögdön adott koncertje előtt beszélgettünk.


Benke Zsuzsanna
Előretört a digitális fotózás

Világszerte egyre többen vásárolják a néhány éve hazánkban is egyre népszerűbb digitális fényképezőgépet: csak az uniós országokban az elmúlt három évben négyszeresére nőtt, míg Magyarországon tízszeresére emelkedett az eladott gépek száma. Hazánkban ma már minden huszadik háztartásban található egy digitális fotómasina. A neves Kodak gyártócég tervei szerint az Egyesült Államokból, Kanadából és Nyugat-Európából kivonul a hagyományos gépek gyártásával, és immár csak a digitális modelleket fogja forgalmazni. A fényképezés világában megjelenő új, digitális médiumnak köszönhetően a hagyományos módszert szinte csak a profi fotósok preferálják. 


Színes

Nem gurult el a bicaj

Egy svájci határőr könnyen indokolható letartóztatást hajtott végre, mivel egy rutinellenőrzés folytán a kilépő autó csomagtartójában saját eltűnt biciklijét fedezte fel.


DUMA PLÁZA

A lustaság netovábbja, ha valaki azt álmodja, hogy nem csinál semmit. (internet graffity)


Max, a kukac

Egy német cég kifejlesztette a gyermekek lábával együtt növekvő cipőt. A K2 sportszergyártó cég cipője, melyet Max, a kukac-nak is becéznek, egy teljes cipőméretet képes nőni egyetlen gombnyomásra. Ha a gomb be van nyomva, a cipő elkezd kiterjedni, mint egy tangóharmonika.


A brit fiatalok és az alkohol

Az alkohol átvette a vezetést a drogfogyasztástól a brit iskolákban. A BBC nemrégiben készített felmérése azt jelzi, hogy az iskolaigazgatók csaknem 70 százaléka komolyan aggódik az egyre terjedő iskolai alkoholfogyasztás miatt, ami már nagyon régóta súlyos probléma a brit fiatalok és a felnőttek körében. Az ivászat a 14-16 éves fiatalok körében a leggyakoribb, de volt már arra is példa, hogy egy 11 éves diák részegen jelent meg a tanórán. 


Idén 23 éve piacon az első PC

A korai nyolcvanas évek tájékán a számítógépek nem voltak többé teljes helyiségeket eltorlaszoló gépmonstrumok. A masinák ekkortájt már aránylag kecses portékák voltak, olyanok, amelyek könnyűszerrel elfértek az otthoni íróasztalokon éppúgy, mint az iskolapadok kellékeiként.


Munkaterápia angol módra

Az irodai robottól idegenkedő munkanélküli briteket egy sor szokatlan nyári munkalehetőség csábította el otthoni kényelmes kanapéjukról. Felcsaphattak például római századosnak, vagy az egész napot a tengerparton üldögélve tölthették. Ezeket a nyári állásokat a brit kormány által működtetett Jobcentre Plus irodái kínálják. Céljuk, hogy a regisztrált munkakerülőket munkavégzésre csábítsák.


Hemingway-hasonmásverseny

Egy észak-karolinai illetőségű ingatlanügynök kiütéssel győzött a kazahsztáni novellaíró ellenében. A hatvanöt éves John Stubbings csaknem száznegyven őszbe csavarodott, szakállas, a világ minden tájáról érkezett vetélytársát utasította maga mögé a floridai Hemingway-hasonmásversenyen. A nyertes határozottan azt állítja, hogy a versenyt kizárólag állhatatosságának köszönhetően nyerte meg, hiszen már nyolcadik alkalommal vett részt a nagynevű író tiszteletére Key Westben rendezett megmérettetésen.


Mi van a képen?

1. Tecso olcsó és gazdaságos kutyaól. 2. Jelenet a Kutyába sem vesz, azt sem mondja: fapapucs című Cacib-díjas magyar filmből. 3. Kicsi, könnyen összeszerelhető fitneszgép kölyökkutyák részére. 4. Papucsállatka