Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 31. szám, 2004. július 30

Belpolitika

Somorjai László
Véget érhet a 22-es csapdája

Lágy, esti szellő simogat, a lemenő nap fénye szelíden bearanyozza a békés kertváros családi házait. Kutyaugatás, néha gyerekzsivaj, vagy éppen mindkettő. Az utak szélén elvétve gyümölcsfák, érett ringló mosolyog. Aztán - ahogy kérdezősködni kezdek - megváltozik minden. Egy kutyáját sétáltató hölgy pánikszerűen menekül, az üres gyárépület biztonsági őre pedig így felel: „Nem tudok semmiről, és nem is akarok.” „Rólam aztán egy bötűt se írjon” - figyelmeztet egy öregember; csak a házkerítés biztonságát élvező riportalanyok válaszolnak hosszabban - nevük közléséhez azonban egyikük sem járul hozzá. A főváros XXII. kerületében, Nagytétényben, az egykori fémfeldolgozó gyár környékén járok. 


Régi-új titkosszolgálati vezetők

Kritika érte Czukor József, az Információs Hivatal volt főigazgatójának munkáját amerikai részről Medgyessy Péter Egyesült Államokban tett látogatása alkalmával - állította a Népszava. A lap értesülései szerint Czukor elhanyagolta az érdemi műveleti munkát és nagyrészt íróasztal mellett születtek az elemzések. Czukor állítólag olykor méltatlan módon viselkedett elöljáróival szemben, de a levél összefüggésbe hozza a főigazgatót a Király B. Izabella és pártjának juttatott iraki támogatásokról szóló anyagok kritizálható kezelésével is.


Pártszolgálatért elmarasztalt tévé

Pártszolgálatáért - szankció nélkül ugyan, de - elmarasztalta az ORTT panaszbizottsága a Hír Tv Szerintem című műsorát. 


Molnár László
Vesztésre áll a nácivadászat

A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ 2002 óta sikeresen nyomoz háborús bűnösök, gyilkosok után a világ sok országában, ez év július 13-a óta pedig Magyarországon is elindította „Utolsó esély” nevezetű akcióját, ami - egyedülálló módon - szűk két hét alatt „kifulladt” a magyarok ellenállásán. Beer Iván, az akció magyarországi vezetője - mint mondta - „az őt ért támadások miatt lemondott”. 


Sebestyén István
Tragikus elfogás

A Hetek információja szerint rendszeresen használt kábítószert az a roma fiatalember, aki a hétvégén rendőrök elől menekülve vesztette életét Kecskeméten. Mivel szívbeteg volt, ez a körülmény is közrejátszhatott a szerencsétlenségben. A hozzátartozók szerint azonban gondatlanságból elkövetett emberölés történt, ezért bosszút esküdtek az intézkedő rendőr ellen.


Életmód

Debera Szilvia
Strandszezon baktériumok kíséretében

A nyár várva várt beköszöntével sokan veszik célba hétvégenként a lakóhelyükhöz legközelebb eső strandot, tavat, esetleg folyót.  A nagy csobbanás előtt azonban érdemes tájékozódni a kiszemelt víz minőségéről, mert a birtokunkban lévő információ sok kellemetlenségtől óvhat meg bennünket, de akár az életünket is megmentheti. 


Benke Zsuzsanna
Jövőre velük ugyanott?

Úgy tűnik, az évek óta természeti csapásokkal sújtott Balaton vidéke idén sem kerülte el sorsát. Míg tavaly a szárazság miatt kongatták a vészharangokat, idén egy másik veszedelem hatalmasodott el a térségben: a gyapjas lepke hernyója a korábbi inváziókat messze meghaladó mértékben árasztotta el a Balaton-felvidék tájait. Veszprém megyét és környékét gyakorlatilag felzabálták a falánk hernyók milliói. A parlamenti ellenzék szerint mindezért a hernyóbarát Medgyessy-kormányzat a felelős, amely a korai figyelmeztetések ellenére sem tette - és továbbra sem teszi - meg a szükséges óvintézkedéseket. A szakemberek szerint viszont a hernyóinvázió egy-két év alatt levonul magától, ellenben mindenfajta vegyszeres beavatkozás csak évekre meghosszabbítaná azt. Már csak a jövő nyarat kell tehát kibírni. A tényleges kár felmérése és esetleges kompenzálása pedig éveket is igénybe vehet. 


Fókusz

Hetek-összeállítás
Európai adópokol

Az európaiak magasabb adókat fizetnek, mint bárhol másutt a világon. Az Európai Unió 15 tagállamában az adók átlaga 40,5 százalék, az USA államaiban és az unión kívüli Svájcban 28,9 százalék, Japánban 27,3 százalék. Ha adóparadicsomnak nevezzük azokat a helyeket, ahol minimálisak az adók, akkor a Time magazin hasonlata szerint Nyugat-Európa lehetne maga az „adópokol”. Mindehhez a „kuriózumhoz” persze Magyarország is hozzáteheti a magáét. Amennyiben az MSZP által javasolt 48 százalékos adósávot a parlament elfogadja, lehet, hogy a világtörténelemben először Magyarországon elhangzik ez a mondat: „Főnök, fizetéscsökkentést kérek!” Ha ugyanis megvalósul eme negyedik adósávra vonatkozó elképzelés, bizonyos adókedvezmények megvonása esetén előfordulhat az a meglepő helyzet, hogy alacsonyabb bruttó fizetéssel valaki éves szinten többet keres, mint magasabb jövedelmű kollégája. Az európai közgazdászok mostanában azt kutatják, hogy az átgondoltabb és alacsonyabb adók beindíthatják-e Európában az olyannyira áhított gazdasági növekedést. Alacsonyabb adókra valóban nagy szükség lenne, mivel, ha most létrejönne az Európai Unióban az egységes állam, az a világ legnagyobb adószedője lenne.


Szlazsánszky Ferenc
Műemlékvédett pazarlás

Pazarló önkormányzatok, nem jól jövedelmező mikro- és kisvállalkozások tömege, a reformok és korszerűsítések elmaradása, alacsony bérek. Címszavak Pitti Zoltán közgazdásszal a magyar gazdaság állapotáról készített interjúnkból. Az APEH egykori elnökével annak kapcsán beszélgettünk, hogy egy általa irányított kutatás eredménye szerint a magyar vállalkozások átlagos tőkejövedelmezősége nyolc százalék. És ez azért baj, mert a tizenegy százalékos alapkamat miatt nem ösztönzi termelésre a gazdasági szereplőket, illetve nem biztosítja a gazdaság eredményes működését. 


Vizin Balázs
Az Mszp és a negyvennyolc

„Főnök, fizetéscsökkentést kérek!” Amennyiben az MSZP által javasolt 48 százalékos adósávot a parlament elfogadja, lehet, hogy a világtörténelemben először Magyarországon elhangzik ez a mondat. Ha ugyanis megvalósul eme negyedik adósávra vonatkozó elképzelése, bizonyos adókedvezmények megvonása esetén, előfordulhat az a meglepő helyzet, hogy alacsonyabb bruttó fizetéssel valaki éves szinten többet keres, mint magasabb jövedelmű kollégája. 


Gazdaság

Debera Szilvia
Állami támogatás az egészségmegőrzésre

Kevesen ismerik még az egészségpénztár szolgáltatásait, pedig havi pár ezer forint tagdíj befizetés ellenében számos egészségmegőrző program válik elérhetővé, illetve számos gyógyászati segédeszköz beszerzésére és konkrétan a gyógyulásra fordítandó összegre igényelhető jelentős támogatás. A számtalan szolgáltatás mellett az előnyök közé sorolható még a nagyarányú adókedvezmény is. 


Nagy Liliána, Török Flóra
Elmegy a mi autónk ?

A napokban felröppent a hír, hogy a Suzuki közel 13 éves itt-tartózkodása után búcsút inthet hazánknak. Miután az esztergomi önkormányzat közel 800 millió forintos büntetés megfizetésére kötelezte az autógyártót, a Népszabadság úgy értesült, a cég vezetői a kivonulást fontolgatják, ha valóban ki kell fizetniük ezt az összeget. A lapunknak nyilatkozó PR-referens elmondta, a fellebbezés eredménye után alakítják ki az álláspontjukat. 


Kalmár Erika
MFB-pályázat

Pályázati lehetőséget kínál a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), mely az Európai Unió Strukturális Alapjaiból származó fejlesztési források igénybevételének elősegítéséhez igyekszik segítséget nyújtani.


Szabó Anikó
A román dolce vita végnapjai

Szombat reggel hét óra a magyar-román határon Méhkeréknél. Előttünk senki, utánunk azonban egyre többen jönnek. Rövid útlevél-ellenőrzés, majd máris a másik oldalon vagyunk. Itt már többen állnak sorba, de azért haladunk. Közben néhányan elsőbbséget kapnak, ők nyilván egyenlőbbek az egyenlők között, de ez errefelé már csak így van, kár szóvá tenni. „Béla, a lejt hogy váltják odaát?” - kiált valaki a mögöttünk lévő, rozzant Barkasból. „Százötvennégybe” - jön a válasz előlünk valahonnan. „Cukor van a kúton?” - folytatja az előbbi hang. „Van, persze, én már másodszor fordulok ma” - üvölt vissza Béla, de közben gázt ad, mert a sor halad. „Hová mész?” - kérdezi lazán, csuklóból tegeződve a határőr. „Cukorért, benzinért” - mondom, és újságot írni, teszem hozzá magamban. „Viszlát” - int szinte még lazábban, és továbbindulok, mielőtt még én is túl lelazulnék. 


Kardos Anikó
Osztrák kőolajtermék-forgalmazót vett a Mol
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Peremiczky Szilvia
A rossz hír hozója

Ariel Saron izraeli miniszterelnök önmagához hűen most is egy váratlan manőverrel lepte meg a világot, főleg Franciaországot. Saron már katonaként is meghökkentő húzásaival vált ismertté, és politikusi pályafutása azt mutatja, hogy a diplomáciában is hadi stratégiát követ. És mint katonaember nem mentes a szókimondástól sem, ami a kifinomult - és persze a katonaéletet általában nem ismerő - európai kollégáit gyakran meghökkenti. A francia politikusokat most Saronnak az a beszéde háborította fel, amelyben a világ zsidóságát, de főleg a franciákat alijázásra szólítja fel. Azért pont a franciaországi zsidóságot, mert a zsidó közösség állandó fenyegetettségnek van kitéve, leggyakrabban a tízszázaléknyi muzulmán lakosság részéről. Párizs felháborodása részben jogos, részben nem, zavara viszont tökéletesen érthető. Saron a rossz hír hozójának bizonyult, és még az a szerencséje, hogy nem a régmúltban élt, amikor a rossz hír hozóját lenyakazták.


Bányai László
A túlélés kérdése

Az Amnesty International (AI) rasszizmussal vádolta meg Izrael törvényhozását, és elítélte a knesszet döntését, mivel szerinte több ezer izraeli arabtól vonta meg a családegyesítés jogát. A törvény az AI szerint megengedhetetlenül korlátozza az izraeli arabok jogát, hogy palesztinokkal házasodjanak és Izraelben élhessenek együtt. Az AI ítélete és utasítása egyszerű: „Izraelnek egyszer és mindenkorra hatályon kívül kell helyeznie ezt a törvényt, és véget kell vetnie az etnikai és nemzetiségi alapú hátrányos megkülönböztetésnek.” 


Tihanyi Péter
Viktor, Peti, meg az elcserélt lelet

A Tocsik-ügyről csak annyit, hogy nem Deutsch volt, aki kibogozta, föltárta, megtalálta az ügyet, hanem egy NBH-s tiszt az egész anyagot készen adta neki egy dossziéban. Deutsch semmit nem nyomozott. De a Nyírfa-ügyről vagy az ügynök-ügyekről is elég sok szálat fel tudtam fejteni.


Földvári Katalin, Makki Marie-Rose
Az irodalom visszavág

Elég néhány megállónyi buszozás, metrózás vagy villamosozás, máris elkészíthetjük a saját „házi” statisztikánkat arról, melyek számítanak a legolvasottabb lapok közé Magyarországon. A férfiak egy része politikai napilapok mögé bújik, más részük napilap formátumú bulvárlapokkal közlekedik, míg a nők szinte egységesen valamelyik képes női magazint olvassák utazás közben (is). Úgy tűnik, ezek a lapok meghatározó elemei a női identitásnak, a történelem tanúsága szerint már „születésüktől”, azaz a tizenkilencedik század közepétől fogva. Ma pedig még inkább, mint valaha. 


Hit és értékek

Erdei Judith
Hollywood története

Hollywood a racionális ember új vallása, utolsó menedéke, mivel nemcsak a mesékben, hanem a filmekben is minden lehetséges. Az álomgépezet gyártja a hősöket és a délibábokat, isteneket és kultuszokat teremt a vallásától és mítoszaitól megfosztott modern világ számára. Másrészt Hollywood lett Amerika lelkiismerete, tükröt tart elé, reflektál a valóságra, és segít feldolgozni a feldolgozhatatlant. „Sokféle Hollywood van, és szerintem az embernek már a kezdet kezdetén el kell döntenie, melyikbe akar betagozódni” - nyilatkozta nemrég Hollywood legfelkapottabb rendezője, Steven Soderbergh annak kapcsán, hogy a mozi 100 éves lett! 


Interjú

Morvay Péter
Az élet folytatódik

Kevés nagykövet van, akinek az arcát, mondatait és gesztusait évekkel később is könnyű felidézni. A négy és fél évi diplomáciai szolgálat után most leköszönő budapesti izraeli nagykövet asszony, Judith Várnai-Shorer azonban biztos, hogy ezek közé tartozik majd. Mosolyogva szervezte a fogadásokat, nyilatkozott a sajtónak, tárgyalt és lobbizott, akkor is, amikor naponta érkeztek otthonról a rettenetes hírek a legújabb merényletekről. Dolgozott, és ha kellett, elszántan küzdött Izraelért - és Magyarországért is. Azért, hogy a két nép között a múlt terhei ellenére olyan barátság jöjjön létre, amellyel mindketten csak nyerhetünk. Kevesen tudták azt, hogy a Shorer házaspár az embert próbáló diplomáciai munka mellett mennyi szeretettel és gondoskodással igyekezett megteremteni nyolcéves kislányuknak, Micinek betegsége ellenére a felhőtlen gyermekkort. A sors kegyetlen fordulata, hogy éppen most, amikor a sikerrel végzett diplomáciai küldetés után arra készültek, hogy több idejük jut a kislány ápolására, elveszítették őt. Az alábbi interjú egy nappal az előtt készült, hogy Michal otthonában békésen elaludt. Szerkesztőségünk ezúton is együttérzését fejezi ki Judith Várnai-Shorernek és családjának.


Külpolitika

Busa Viola
Powell nem bánja

A magyar külügyminiszter meghívására hazánkba látogatott Colin Powell amerikai külügyminiszter.  A mindössze tizenhat órás villámlátogatásnak szinte minden percét kihasználták: Powell már kora reggel interjút adott az MTV Napkelte című műsorában, majd később találkozott magyar kollégájával, Kovács Lászlóval és a parlamenti pártok képviselőivel; Szili Katalintól átvette a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét, felszólalt a magyar nagykövetek éves nyári értekezletén, és kötetlen beszélgetés keretében válaszolt néhány magyar egyetemista kérdéseire. Powell minden alkalommal elismerően szólt Magyarország iraki és afganisztáni szerepvállalásáról, ám az Amerikába készülő magyar turisták illúzióit határozottan eloszlatta: marad ugyanis a vízumkényszer, a 100 dolláros vízumeljárási díj és az emeltdíjas telefonvonal.


Hetek-összeállítás
Nyugatra vagy keletre

A 2004. októberi ukrajnai elnökválasztás hosszú évekre eldöntheti, hogy Kijev a nyugati vagy a keleti orientációt választja-e. A sajtóban megjelent közvélekedés szerint a két jelölt közül az egyik egyértelműen az Egyesült Államok protezsáltja, míg a másik Moszkva embere. Az ukrán elnökválasztás azonban kétesélyes - írja a Budapest Analyses stratégiai kutatócsoport a július végén közzétett elemzésében.


Márer György, New York
Egységben a demokraták

Bostonban hétfőn - szinte példa nélkül álló biztonsági intézkedések közepette - megkezdődött a Demokrata Párt elnökjelölő nagygyűlése, melynek során a párt elfogadja hivatalos választási programját, és szavaz az elnökjelölt és az alelnökjelölt személyéről. A nagygyűlésre ötezer demokrata küldött, tizenötezer vendég és ugyanennyi újságíró kapott meghívást. Az amerikai titkosszolgálat és a bostoni rendőrség, valamint a tűzoltóság együttműködésével igyekeznek kizárni minden, a rendezvény nyugalmát és a résztvevők biztonságát fenyegető eseményt. A szervezők különösen tartottak az al-Kaida és esetleges szélsőjobboldali csoportok támadásától a rendezvény alatt. 


Széchey Noémi
Irán lesz a következő?

Valóságos atombomba ketyeg a szeptember 11-ei terrortámadást vizsgáló bizottság múlt héten kiadott jelentésének mélyén - írja elemzésében a londoni Sunday Times. Az amerikai különleges bizottság által megfogalmazott jelentés szerint ugyanis nem Irak, hanem Irán volt az az ország, amely szoros kapcsolatot tartott (és tart) fenn terroristákkal. Bush amerikai elnök neokonzervatív támogatói ezért úgy ítélik meg, hogy ezt a közel-keleti országot is meg kell rendszabályozni, az elnök azonban nem akar újabb „kardcsörgető” üzeneteket megfogalmazni a novemberi választások előtt. Irán viszont talán éppen ezt a szélcsendet kihasználandó gyorsította fel atomprogramját.


Publicisztika

Csizmadia Ervin
Európában lenni

Még nem igazán érezzük, de néhány év múlva - azt hiszem - természetes lesz: Magyarország igazából bent van Európában. 1990 és 2004 között, bármennyire is úgy tűnt: Magyarország még nem volt a fejlett nyugat-európai közösség teljes jogú tagja. Rendszerváltás utáni másfél évtizedünk ennek az ellentmondásnak a jegyében telt el: már kikerültünk a kései államszocializmusból, de még csak egy korai, egy éretlen, egy még mindig nem nyugatias demokráciába kerültünk, nem pedig egy érett, egy stabil, egy rutinszerűen működő demokráciába.. Nemcsak a hosszúra nyúlott rendszerváltást fejezzük be most, hanem egy hosszabb, ha tetszik: egy évszázados trendet is.


Sport

Lugosi Zoltán
Kürti télen-nyáron olimpián

Kürti Éva az első női sportoló, aki abba a különleges helyzetbe került, hogy a téli olimpiát követő nyári olimpián is rajthoz állhat. A debreceni országos bajnokság előtt adott interjút lapunk számára.


Németh Szilárd
Eriksson és Rooney nyakig a pácban

A héten bombaként robbant a hír: a svéd Sven-Göran Eriksson elveszítheti angol kapitányi pozícióját, mivel viszonyt folytatott az angol futballszövetség (FA) egyik titkárnőjével. A botrány kirobbanásának másnapján az angol válogatott támadójáról, az Eb-n hősként ünnepelt Wayne Rooneyról szintén kiderült: menyasszonyához több esetben is hűtlennek bizonyult. Úgy fest, David Beckham esete után újabb kínos botrányok rombolják az angol futball szereplőinek hírnevét.


Szabadidő

Kalmár Mónika
Gyantaillatú erdők, kristálytiszta patakok

Nyáron, a vakációzás időszakában többnyire vízpartokról, strandolásról szokás írni. Az Őrségről nem nagyon. Ez a táj nem harsog a buliktól, nincs diszkója száz; vannak viszont fenyvesei, bükkösei, ritka védett növényei, állatai, tavai. Aki nem a tömeges ízlés szerint keres magának pihenésre való helyet, akinek a kikapcsolódáshoz inkább csend kell, annak kedvére való a dombok, patakok vájta völgyek, gyantaillatú erdők, kristálytiszta vizű források és patakok hazája.


Segítség a sikertelen felvételizőknek

A továbbtanulni szándékozó diákoknak, köztük azoknak is, akiknek idén nem sikerült bejutniuk a választott felsőoktatási intézménybe, jövőre érdemes lesz emelt szintű érettségit tenniük. A jelenlegi érettségi eredmények ugyanis a kétszintű érettségi rendszerében középszintű vizsgának felelnek majd meg. Ismeretes, hogy 2005-től a továbbtanulásnak nem feltétele az emelt szintű érettségi megszerzése, de a pontszámításnál hét többletpont jár érte, ami jelentős lépéselőnyt jelenthet a diákoknak. Középiskolai tankönyvszerzők számítása szerint már 45 százalék feletti emelt szintű érettségi eredmény esetében kizárt, hogy a diák a felvételi pontátszámításnál rosszabbul járjon. 


Színes

Műholdas gyermekmegőrző

Ha kódorgó csemetéje hollétére kíváncsi a lelkiismeretes apuka német földön, nem kell mást tennie, mint elkocogni Wiesbadenbe, és beszereznie azt a gyufásskatulyányi méretű gyereklokátort, amely közvetlenül egy műholddal áll kapcsolatban. A készülék a százeurónyi üzembe helyezési költség fejében egy szatelitre továbbítja a csemete tartózkodási helyét. Ettől a pillanattól kezdve a műhold tudatja a gyerekek tartózkodási helyét, a szolgáltató cég automatájával, amely képanyag formájában számol be a csemete hollétéről, mégpedig interneten keresztül. A műhold szépséghibája azonban az, hogy egy pincéből vagy mélygarázsból érkező jelsor továbbítására már nem alkalmas. Azonban nem elég pusztán megvásárolni a készüléket: a mindenkori gyerek őrzésére-védésére szakosodott szülőknek havi tízeurós díjat is fizetnie kell a szolgáltatás fejében. ()


DUMA PLÁZA

Ha azok vagyunk, amit megeszünk, akkor én olcsó vagyok, gyors, könnyű és íztelen. (internet graffiti)


Újra jár a villamos Athénban

Athénban hamarosan megkezdődik az olimpia, ezért a városnak rengeteg ember közlekedését kell megoldania. A tömegközlekedési fejtörő első részmegoldását jelentette, amikor a negyvennégy évre elfelejtett villamos nemrég újra megjelent a görög főváros utcáin. Emberek százai tolongtak a megállókban lelkesülten éljenezve első útján a járművet.


Charles herceg taxizik

Az angol trón örököse, Charles herceg ugyan elmúlt már 55 éves, de még soha nem próbálta ki, hogy milyen is a híres fekete angol taxival utazni. Nemrég azonban egy rövid időre belekóstolt a mindennapi londoni életbe, ugyanis szakítva a tradíciókkal, taxiba szállt, és elhajtatott egy büfébe, ahol egy jó angolhoz illően, vicceket mesélő taxisofőrök társaságában teát fogyasztott.


Mire nem jó a kávé?

Lehet, hogy egy csészényi kávéval lelket önthetünk magunkba kora reggel, mégis érdemes csínján bánni a feketelevessel, mivel a legújabb kutatások szerint Surda kedvenc itala gátolhatja a rövidtávú memóriát. A koffein hatására ugyanis sokaknál felerősödött a pillanatnyi szófelejtés jelensége, amelyet jó néhányan „éppen a nyelvemen van” kifejezésként ismernek.


Ötszáz éves teknősre bukkantak Kínában

76 centiméter hosszú, 30 kilós és a feltételezések szerint csaknem 500 éves az a lágyhéjú teknős, amelyet Dél-Kínában találtak a minap. A teknősaggastyán a szakértők szerint paramétereit tekintve nagyobbnak tekinthető, mint átlagos fajtársai. 


Van Hay vagy nincs

Vietnamban kitiltották a skinheadeket a színpadról, a tar vagy színes frizurát viselő színészeikkel együtt, hogy meg tudják őrizni tradicionális értékeiket - tudatta a kulturális minisztérium. A múlt héten kiadott 47. számú határozatban a minisztérium a színpadokon betilt minden olyan hajviseletet, ami horrort kelt, vagy színes festésű, teljesen tar vagy leborotvált, illetve a kétértelmű és testrészeket felfedő ruhákat, és minden olyan sminket, ami a tradicionális esztétikai értékekkel ellenkezik.


Mi van a képen?