Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 30. szám, 2004. július 23

Belpolitika

Hajdú Sándor, Hazafi Zsolt
Nyaraló politikusok csatája

Már csak az nem veszi észre, hogy az MSZP-ben hatalmi harc zajlik, akit tökéletesen hidegen hagy a politika. Az őszi tisztújító kongresszusra készülve egyre többen - kerékpáros nyelven szólva - „robbantanak.” Bár lehetséges, hogy szökésük korainak bizonyul, és a hajrára elfogy az erejük. A párt megújítását szorgalmazó dokumentumok, tanulmányok, elemzések és helyzetértékelések, valamint a különféle reformtömörülések, baloldali körök és vitaklubok gomba módra szaporodnak. A kívülről már-már gyerekesnek tűnő „játék” kapcsán érdemes megjegyezni: jelenleg a 6400 milliárd forintnyi költségvetés elosztására ez a párt gyakorolja a legnagyobb befolyást.


Szobota Zoltán
Júliusi álhírek

Ki gondolta volna, hogy olyan, hírértékkel is alig bíró kéthónapos ügyről, mint a Ferihegyi nemzetközi repülőteret üzemeltető, állami tulajdonú Budapest Airport Rt. (BA) dolgozói napja, több mint egy héten át újabb és újabb bőröket lehet még lehúzni? Valószínűleg azok, akiknek érdeke a téma melegen tartása, például a cég közelgő privatizációjára figyelemmel. 


Somorjai László
Jelentés Irakból

- Miniszter úr jelentem, a sajtótájékoztatóhoz készen állunk. - Jelentem igen…


Életmód

Ducza Krisztina
Szívesen látott kismamák

Minden másállapotban lévő hölgy tudja, hogy ez az időszak nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is nagyon más. A hormonváltozások miatt sokszor magára sem ismer az ember, hirtelen érzelmi változások sorozatán megy keresztül. Ha kismamaként találunk szembesülni a jól ismert szituációval, amikor is ruhaüzletben a kiszolgáló kisasszony belépésünk után is zavartalanul trécsel tovább a mobilján, vagy morcos tekintetekbe ütközünk, ha netán kérdezősködni próbálnánk, a szokottnál is jobban le tudunk lombozódni. Azért van még olyan hely, amit nyugodt szívvel lehet ajánlani minden várandósnak. Míg néhány éve még szinte egyenruhába kényszerültek a kismamák, ma már találunk az ízlésünknek is megfelelő darabokat - mert az a néhány hónap is nagyon hosszúnak tud tűnni, ha mindig ugyanabban a ruhában kell járni! Egy nő terhesen is nő - ezt szerencsére ma már nem kérdőjelezik meg a kismamaruhákat kínáló üzletekben sem. 


Kazuárok és kenguruk földjén

A tengeri akvárium januári, valamint a Vízparti Élet Háza márciusi átadását követően néhány napja a felújított Kis tó és környezete is várja a felfedező kedvű látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykertben. 


Lőrincz V. Gabi
Textiles generációk

„Végy pár szál kifeszített fonalat, azután fűzz közéjük vízszintesen másikat, és máris kész a szövet” - bizonyára ilyen természetesen egyszerű azon tizenöt művész számára a textiles mesterség, akiknek alkotásaiból nyílt kiállítás július közepén a Pécsi Galériában. Különleges csemege ezért a Pécsi Textilek címmel megrendezésre került tárlat, ami egy kiállítássorozat nyitó rendezvénye is egyben. A galéria igazgatója, Gamus Árpád a kiállítássorozattal egy-egy iparművészeti ág kortárs alkotóin keresztül akar a közönség számára bepillantást adni abba az izgalmas és rendkívül eredményes vizuális művészeti oktató és nevelőmunkába, ami a Pécsi Művészeti Gimnáziumra jellemző, s amely oly sok művészt helyezett és helyez folyamatosan ma is pályára. 


Fókusz

Sebestyén István
Kórházak a csőd szélén

Beteg a magyar egészségügy - ez az egyetlen, már-már közhelyszerű megállapítás, amellyel mind a szakma, mind a politika képviselői teljes mértékben egyetértenek. Tény ugyanis: a szféra jelentős forráshiánnyal küzd; a műszerek elavultak; a nővérek, orvosok nevetséges bérekért dolgoznak az uniós átlagnál jóval többet (ha csak meg nem elégelik, és el nem szerződnek külföldre); a rendszert pedig sokak szerint a szakmabeliek hivatástudata, no és persze a hálapénz tartja még mozgásban. A kiutat - vagy az elmúlt évtizedben jócskán kiüresített kifejezéssel élve, a reformot - viszont már mindenki másképpen képzeli. A témára a tragikus véget ért szegedi betegcsere mellett a lapzártánk után tartott, szintén a Tisza-parti városból kiindult figyelmeztető sztrájk irányította rá újból a figyelmet. 


Gazdaság

Major Nóra
Tőzsde, az adrenalinjáték
Interjú Szalay-Berzeviczy Attilával, a Budapesti Értéktőzsde új elnökével

- Hát, senkiből sem lesz véletlenül tőzsdeelnök.


Varga P. Miklós
Bőséges aratás, bőséges gondok

Július a betakarítás ideje, és ahogy az elmúlt években már megszokhattuk, az aratás komoly politikai kérdéssé is vált. Idén jó termés várható, talán az elmúlt tíz év legjobb termése, azonban a termelők részére ez hasonlóan nagy gondot jelent, mint a rossz termés. 


Béres Dávid
Európai intelem

A politikai csatározások háttérbe szorítását, a törvények átláthatóságát, az ország belső egységének megteremtését, a gazdaságot ösztönző adópolitikát szorgalmaz a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) legfrissebb jelentésében. 


Kardos Anikó
Bulgáriában terjeszkedne a Matáv

Folytatódott a vezető tőzsdeindexek lemorzsolódása a múlt héten. Amerikában a termelői árindex a várt 0,2 százalékos emelkedéssel szemben 0,3 százalékkal csökkent, a héten napvilágot látott féléves gyorsjelentések viszont meglehetősen vegyes képet mutattak. Az Intel az előzetes várakozásnál gyengébb értékesítési adatait rosszul viselte a félvezető szektor, jó eredményt produkált viszont az IBM, a Dell Computer és az Apple is. Európában a Nokia árfolyama zuhant nagyot, miután a cég bejelentette: negyedéves eredménye akár 50 százalékkal is a tavalyi második negyedévesé alatt maradhat. 


Háttér

Mérő Miklós
Arafat, a káosz ura

Egymásnak ugyancsak ellentmondó, ám annál figyelemre méltóbb hírekről számolt be az elmúlt hét végén a világsajtó a Gázai övezetből. Ilyen címekkel jelentek meg tudósítások: „Polgárháború tört ki a Palesztin Autonóm Hatóság területén”, „Fegyveres összecsapások a Jasszer Arafat vezette Fatah mozgalom katonai szárnya és az ugyancsak Arafat parancsnoksága alatt álló palesztin biztonsági erők között”, „Jasszer Arafat lába alatt remeg a föld”, „Lemondott a palesztin kormányfő”, „Elrabolták a palesztin rendőrfőnököt”, „Rendkívüli állapotot hirdettek a Gázai övezetben”, „Arafat ura a helyzetnek”, „Az új palesztin rendőrfőnök az elnök unokaöccse”, „Helyén maradt a miniszterelnök”, „Elraboltak öt francia állampolgárt”, „A franciák szabadok” és így tovább. Abban minden tudósítás egyetértett, hogy „Ellenőrizhetetlen káosz uralkodik Gázában”. 


Földvári Katalin, Makki Marie-Rose
Munkahelyi zaklatások

„De szép szeme van, Mancika” - bókol a főnök, miközben Mancika kitölti a kávét és csábosan mosolyog hozzá. Aztán diktálni kezd egy hivatalos levelet, Mancika pedig szorgalmasan jegyzetel. A háború előtt még ez volt a dolgok normális menete, és ennek a hatása mindmáig érezhető. Vannak országok, ahol már a szóbeli inzultust sem kötelesek elviselni a női beosztottak, törvény adta joguk, hogy ragaszkodjanak a teljesítmény szerinti megítéléshez, nemtől függetlenül. Nemrégiben azonban éppen a törvény tervezetéért felelős Esélyegyenlőségi Kormány-hivatal egyik alkalmazottja panaszolta be szexuális zaklatás miatt a főnökét, ami ismét ráirányította a figyelmet a női munkavállalók helyzetére. 


Somorjai László
A futball kifejezi Brazíliát

A magyar Országgyűlés meghívására első alkalommal járt hazánkban José Sarney, a brazil szenátus elnöke, aki lapunknak adott interjújában kiemelte: nézete szerint „…a jövő sokkal inkább a különböző országok együttműködésétől, mint privát adottságaitól függ”.  José Sarney a brazil katonai diktatúra bukása után, 1985-ben megválasztott első államelnök, aki nemcsak a demokratikus átalakulás neves alakja, hanem egyben ismert író: mintegy ötven, hazájában kiadott kötet szerzője. Idén magyarul is megjelent Saraminda című regénye az Európa Kiadó jóvoltából. 


Vizin Balázs
Nem voltunk hajlandók áldozatok lenni

Évek óta próbáltunk a magyar származású New York-i tőzsdezsenivel, Soros Györggyel interjút készíteni. A próbálkozások a szervezés stádiumában mindig megrekedtek. Múlt heti számunkban bemutattuk Brandeisz Elza nénit, aki a második világháború idején balatonalmádi házában bújtatta Soros Györgyöt és édesanyját. Gondoltuk, hogy a neves üzletemberrel is készítünk Elza néni hőstettéről interjút. A beszélgetést meglepetésünkre röpke egy hét alatt sikerült leszervezni. Az ígért időpontban, kedden pontosan 15.30-kor csörgött a telefon szerkesztőségünkben. A vonal túlsó végén Soros György szólalt meg. 


Hajdú Sándor
Megrögzött közép-európaiak

Vasárnap esti nyitókoncerttel (a kolozsvári Karaván és a csíkszeredai Role együttes koncertjével), majd a hétfő délelőtti hivatalos megnyitóval kezdetét vette a tizenötödik Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. Az 1990-ben eredetileg a szomszédos Bálványosfürdőn rajtolt szabadegyetemet Tusnádfürdőre költöztetése óta régi és új hívei, hagyományos vendégei már évek óta a két székelyföldi fürdőhely nevéből képzett „Tusványos” néven emlegetik. Szervezői magyarországi és romániai civil szervezetek. Partnerei között van az Európai Tanács is.


Hit és értékek

Morvay Péter
Artúr, az aposztata

„Az igaz történet, amelyből a legenda kialakult” - ezzel a bátor ígérettel hirdetik a legújabb történelmi akciófilmet, amelyet július elején mutattak be az Egyesült Államokban. A főhős nem más, mint a lovagok lovagja, a kelta-brit mondák győzhetetlen alakja, Artúr király. Bár az elmúlt években napvilágot láttak olyan hírek, hogy történelmi bizonyítékokat találtak Artúr feltételezett szülőhelyén, az angliai Cornwallban található Tintagel kastélyban, a király alakja továbbra is a mítoszok ködébe vész. Így a rendező, Antoine Fuqua kezét nem kötötte semmi, amikor filmvászonra vitte Artúr „igaz történetét”. Az elkészült mű ezért inkább arról szól, hogy milyennek szeretnék az alkotók látni mai szemmel a nagy királyt, aki egy új kor hajnalán uralkodott. Az eredmény egy művészi szempontból legjobb esetben közepes film, amelynek egyetlen figyelemre méltó újdonsága az, ahogy Artúr szembefordulását ábrázolja az addig hűségesen szolgált Rómával és a saját - keresztény - hitével.


Interjú

Tihanyi Péter
Akinek humora van, mindent tud, akinek nincs, mindenre képes
Sas József esete az adóhivatallal

A hatvanhat éves humorista, színházigazgató ötven éve nevetteti, vidámítja az embereket. Ezekben a hónapokban azonban nemhogy mosolyogni nem tud, de élni sincs kedve. Adócsalással vádolják.


Külpolitika

Széchey Noémi
Megbélyegzett önvédelem

A ciszjordániai biztonsági fal elbontására szólította fel a héten az ENSZ közgyűlése Izraelt. Miután a palesztin hatóság arra kérte az ENSZ közgyűlését, hogy határozatban kötelezze Izraelt a Ciszjordánián át épülő biztonsági fal elbontására, a testület nagy többséggel támogatott, bár nem kötelező érvényű határozatában felszólította a zsidó államot, bontsa el az izraeli területeket Ciszjordániától elválasztó falat. A dokumentum ugyanakkor elítéli a terrorizmus minden formáját.


Hetek-összeállítás
Szexbotrány a papneveldében

A Vatikán beavatkozásával immár az ausztriai katolikus egyház egészét érintő, nemzetközi botránnyá duzzadt a múlt héten a bécsi Profil című lap által elindított lavina. Mint ismeretes, a lap cikkének illusztrálásaként a St. Pölten-i papi szeminárium növendékeit és annak vezetőit félreérthetetlen pózokban bemutató fényképeket közölt, amelyek bejárták a világsajtót. A botrány azt követően gyűrűzött tovább, hogy a hatóságok mintegy 40 ezer pornográf képet és számtalan videót foglaltak le a szeminárium egyik számítógépén. 


Hetek-összeállítás
Nála maradtak a titkos papírok

Bill Clinton volt amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Sandy Berger ellen szövetségi bűnügyi vizsgálatot indított az FBI, miután kiderült, hogy Berger szigorúan titkos iratokat emelt el a Nemzeti Levéltárból, míg a szeptember 11-ei bizottság munkáját készítette elő 2003 őszén. Berger „őszinte tévedésnek” minősítette tettét, melyet „mélyen sajnál”.


Hechs László
Bírót öltek Izraelben

Hétfőn este ismeretlen tettes meggyilkolta Adi Azart, Tel Aviv-i körzeti bírót Ramat Hasaron-i otthona előtt. Tomi Lapid igazságügyminiszter, a belbiztonsági miniszterrel, Cahi Hanegbivel, a rendőrfőnökkel, Slomo Aharoniskivel és Menahem Mazúz főügyésszel tartott keddi megbeszélését követően kijelentette: nem terveznek a mintegy 550 bíró védelmére különleges biztonsági intézkedéseket. 


Széchey Noémi
Kulturális félreértés történt

Jacques Chirac francia államfő kijelentette, hogy mindaddig nem tartja lehetségesnek Ariel Saron izraeli miniszterelnök franciaországi látogatását, míg ez utóbbi magyarázattal nem szolgál a múlt vasárnap tett kijelentését illetően, mellyel felszólította a francia zsidókat, hogy mielőbb hagyják el az országot, és költözzenek Izraelbe.


Hetek-összeállítás
Iráni atombomba orosz segítséggel?

Izrael fontolóra vette, hogy megelőző támadást intéz Irán atomerőművei ellen, amennyiben Oroszország tovább folytatja az ázsiai ország ellátását az uránium dúsításához szükséges fűtőelemekkel. Az izraeli tervek napvilágra kerülésével egy időben az Egyesült Államok is egyre határozottabban fogalmazza meg kételyeit Irán nukleáris ambícióival kapcsolatban.


Publicisztika

Kertész Ákos
Kezdek konzervatív lenni

Bizonyos értelemben konzervatív magatartásnak minősül az is, ha valaki az apja szavaira emlékezik. Ezt a típust nevezte David Riesman „belülről irányított” embernek. Nekem meg egyre gyakrabban jut eszembe apám. Akit az Isten el akar veszejteni, mondta, annak előbb elveszi az eszét. A szocialista párt vezetői a jelentős választási vereséget (egy) bagatellizálni akarják, (kettő) a világért sem akarnak semmiféle konklúziót levonni belőle. Mi lényegileg nem hibáztunk, legföljebb rossz volt a kampány, a kommunikáció. Tévednek, uraim, Önök lényegileg hibáztak. Elfelejtették, hogy a szociáldemokrácia hagyományos értékrendje szerint a szocialisták mindig a munkát képviselik, sohasem a tőkét. Egy magántulajdonon alapuló társadalomban (s nálunk ez jött létre a rendszerváltás óta) a tőkét nem kell félteni, képviselni: a tőke képviseli önmagát.


Leslie Petrovics
A sebekből élni

Az elmúlt század valószínűleg nem a világháborúkról, nem az atombombáról, nem a robbanásszerű tudományos fejlődésről lesz ismert. A történelem mindent látó szemében a múlt század talán az apahiányról szól leginkább. Ugyanis Hitlernek nem volt apja, Sztálinnak sem, Ceaucescu apa nélkül nőtt fel, Szaddámnak sem volt apja, és Castrónak és Kadhafinak sem. Elég félelmetes, ugye?


Sport

Lakatos Péter
Vegytiszta önvédelem

Egyre több helyen lehet hallani a Krav Maga (héber jelentése: közelharc) elnevezésű önvédelmi és taktikai rendszerről, hiszen Krav Magát tanult testőrök védték legutóbb Mose Kacav izraeli államfőt, de ezt a stílust használja az FBI, a CIA és most már a Köztársasági Őrezred is csatlakozott ehhez a neves csapathoz. 


Hetek-hírösszefoglaló
A magyar Rooney Londonba igazolt

Eldőlt. Torghelle Sándor, az MTK válogatott támadója a héten négy évre szóló szerződést írt az alá az angol Premiership újoncához, a Crystal Palace-hoz. A legutóbbi világbajnokság két döntősének, a braziloknak és a németeknek gólt vágó játékost még a héten követheti Király Gábor, és az is elképzelhető, hogy Gera Zoltán szintén a londoni „Sasokat” erősíti majd ősztől. 


Szabadidő

Makki Marie-Rose
Halálos vagánykodás

Országosan 200-250 vízbefúlás történik egy év alatt Magyarországon. A jelek szerint ennyi áldozattal kell számolnunk évente, mert az arányok hosszú ideje változatlanok. A vízbe fulladások jelentős része strandolásos baleset, amelyek több fegyelmezettséggel megelőzhetők lennének. Idén eddig negyvenen lelték halálukat a Dunában - ez a szám évente 76 és 80 között mozog -, ebből 15 eset május óta történt. Az eddigi esetszámok megfelelnek a tavalyi, hasonló időszak adatainak - mondta el érdeklődésünkre Osvald Ferenc, a Dunai Vízirendészeti Kapitányság alezredese. 


Matula Gy. Oszkár
Bíbicösvény, őzcsapás

A napokban Tápiógyörgyére kaptam meghívást, ahol a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága és a helyi önkormányzat közösen alakított ki egy 5,5 kilométer hosszú, úgynevezett tanösvényt a község melletti három tó mentén, illetve innen tovább a Tápió patakig. Az akcióhoz szükséges pénzt pályázaton nyerték. A pályázatban mint szándékot, a környezetvédelmet, valamint a falusi turizmus fellendítését jelölték meg, s ezen belül kispénzű, hátrányos családi háttérrel rendelkező gyerekek olcsó nyaraltatását.


M. K.
Nyár a Bálint Házban

Ha nyár van, akkor mindenki a szabadba vágyik. A Bálint Ház ennek megfelelően minden héten szabadtéri programokkal várja az érdeklődőket.


Színes

Az internet Ázsiában

Az ICAN cég, amely az internetes címek és körzetnevek rendszerét ellenőrzi, azt állítja, pár éven belül a világháló legtöbb látogatóját Ázsia adja majd. Malajziában konferencia nyílt, hogy szabványokat egyeztessen, ami egyszerűsítené azok internethasználatát, akiknek nem a latin ábécé a természetes. Az internetet elsősorban a nyugati országokban fejlesztették ki, bár egyre többen barangolnak a világhálón a keleti féltekéről. Mintegy 100 millió ember használja a világon a szélessávú kapcsolatot, ennek közel a fele Ázsiában. Az ICAN cég szerint éveken belül a nethasználók többsége ázsiai illetőségű lesz, aminek nagyon komoly gazdasági kihatása lesz a térségre. Ezért a többek közt kínai, arab és tamil írásjeleket használók érintkezését megkönnyítendő a malajziai konferencia szabványokat dolgozna ki és egységesítene. A számítógépek nem ismerik fel a különböző írásjelrendszereket, ez gyakori akadálya a kommunikációnak. A szabványosítás lehetővé tenné, hogy olyan domain-neveket, mint a pont com vagy a pont org, más nyelveken is kifejlesszenek. Ha a konferencia eléri célját, akkor az internet valóban elkezd majd nemzetközi információforrásként működni. Erre mutat az is, hogy idén rekordot döntött a körzetnév-bejegyzés, a világon most valamivel több mint 63 millió domaint tartanak nyilván. (BBC)


DUMA PLÁZA

Csak vigyázzunk az egészséges életmódról szóló könyvekkel! Egy sajtóhiba az életünkbe kerülhet. (internet graffiti)


SzA
Tízezer adag gulyás a végeken

Az egri várban nem kevesebbre vállalkozott Dósa Tibor királyi szakács, mint hogy elkészítse Magyarország, illetve valószínűleg a világ legnagyobb, 11 ezer adagos gulyását. A leves elkészítése majd egy napig tartott a külön erre a célra készített, 5673 literes üstben. E napon egyébként egy másik rekord is született: a leves mellé elkészült egy majd 4 méteres fakanál is, amely méretével páratlan az országban. Szakértők szerint a 11 ezer adagos gulyás katonai szempontból sem lebecsülendő, hiszen 552 évvel ezelőtt Dobó István kapitány, ha az ostromló török sereg nyakába zúdíthatta volna az egytálételt, az ellenség egynyolcadát azonnal harcképtelenné tudta volna tenni. Azok kedvéért, akik kedvet kaptak efféle főzőcskéhez, közöljük a receptet, tehát hozzávalók 11 ezer személy részére: 5 mázsa marhahús, 1200 kg burgonya, 180 kg hagyma, 100 kg zsír, 30 kg csiperke, 10 kg pirospaprika, 5 kg fokhagyma, és néhány mázsa bükkfa tüzelőnek.


Az olimpiai láng árnyékában

A béke szimbóluma, a világ egyesítője, az olimpiai láng most újabb hősi szerepben tündököl, bár ezúttal tüzének fénye szégyenletes bűntényekre világított rá. A cannabis növényke rendkívüli módon szereti a fényt, a fáklya lángja most viszont nagyon rossz megvilágításba helyezte legalább hétezer tő jövőjét. Világ körüli útja során ugyanis már Kréta szigetére érve a lángot kísérő rendőrségi helikopter rendőrei Rethymnon városhoz közeledve egy kenderültetvényt vettek észre. Úgy döntöttek, maradnak, és közelebbről is megnézik a növényeket. Végül aztán más cannabisföldek is lelepleződtek Heraklion és Rethymnon városok távolabb eső külterületein.  A láng egyébként görögországi körútjának utolsó szakaszához érkezett, hogy aztán augusztus 13-án Athénban, a fő olimpiai stadion üstjében végre fellobbanjon a tűz, s ezzel megkezdődjenek a XXVIII. olimpiai játékok. A 45 millió dollárba kerülő világ körüli utazás mellesleg egy elnöki út összes különcségeit magán viselte: biztosítást, őrizetet, járműkíséretet, éljenző tömeget és ráadásként egy - stílszerűen Zeusz névre keresztelt - speciális, óriás charter repülőgépet is. (Reuters)


Citromízű banán

Valóra válhat a régi magyar dal szövege, mivel egy amerikai cég többek közt szamóca ízesítésű banánt is piacra kíván dobni. A Chiquita International több új ízesítéssel próbálkozik, mert úgy vélik, hogy a közönséges banán kezd unalmassá válni. Reményeik szerint az új termék remek áron eladható lesz, és sok új vásárlót hoz majd - tudósít a Sky News. A cég nem hajlandó elárulni, hogyan változtatják meg a banánokat, csak azt árulták el, hogy magát a növényt alapjaiban nem módosítják. Fernando Aguirre vezérigazgató azt mondta: „Láttam körülbelül nyolc, és kóstoltam vagy négy-öt különböző fajtát. Most azt kell megtudnunk vásárlóinktól, hogy ez aktuális-e, és szeretnék-e ezt a polcokon látni, és hajlandók lennének-e fizetni érte.” A Cincinnati központú vállalat a következő évben tervezi az új, gyümölcsös ízű banánokat Európában és Amerikában. (Ananova)


Reuters – Meleg Viktória
Csodálatos megmenekülés

Három ausztrál gyereknek csodával határos módon sikerült túlélnie egy hatnapos kalandot, miután kis vitorlásuk Ausztrália északi partjainál felborult, és a gyerekek a cápáktól hemzsegő vízben apró szigetről apró szigetre úszva élelmet és vizet kerestek. A 15, 12 és 10 éves gyerekeket szüleik kényszerítették arra, hogy ússzanak egy távoli, a vízből kiemelkedő sziklára, mivel a szülők elkeseredetten kapaszkodtak hároméves kisfiukba és a felborult hajóba. „Ekkor láttuk őket utoljára” - nyilatkozta a 12 éves Stephen Nona. A sziklás kiemelkedésen azonban a gyerekek nem találtak vizet, ezért át kellett úszniuk egy másik szigetre. „El kell döntenünk: vagy úszunk, vagy meghalunk” - mondta Stephen testvéreinek, miközben ott álltak a csupasz kiemelkedésen. 


Allergiát okozhat a kivi

A kivi gyümölcs sokkal gyakrabban vált ki allergiát, mint eddig feltételezték - derítették ki az angliai Southampton egyetem kutatói, akik nem tartják kizártnak, hogy éppen a kivi fogyasztásának terjedése okozza az élelmiszer-allergiák számának az utóbbi években bekövetkezett növekedését. Az ausztrál eredetű gyümölcs főleg azoknál a gyerekeknél vált ki allergiás reakciókat, akik másra is allergiásak. A kiviallergia jellegzetes tünetei a szájüregben jelentkező gyulladások, az ajkak, a nyelv és az arc megduzzadása és a hányás. Különlegesen súlyos esetekben légzési nehézségeket és életveszélyes sokkot is okozhat a gyümölcs fogyasztása az arra érzékenyeknek. A tudósok háromszáz allergiás beteg részvételével kísérleteztek a kivivel. Az ötévesig terjedő korosztályban a gyerekek közel háromnegyedénél váltott ki allergiát a gyümölcs, de a felnőttek körében alig 20 százalék az érintettek aránya. (MTI)


Mi van a képen?

4. Holnapután


Vélemény

Siposhegyi Péter
Egy program, amiről beszélni lehet

Hiller István nemzeti kulturális örökségminiszter felhívására jelentkezem. Hozzászólnék ahhoz, amit írt. Igaz, ő elsősorban úgy hirdette meg, hogy „baloldali, értelmiségi véleményformálók” érdeklődő „továbbgondolatait” várja, de ha mélyre ások magamban, végtére is az lennék, ha ebben nem akadályozna néhány magas polcról tekingető vezető látványa.