Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 29. szám, 2004. július 16

Belpolitika

Szobota Zoltán
Tartalomhoz a forma?

Átalakult a kormányzati kommunikáció, adták hírül minden létező fórumon az illetékesek, az újonnan felállított struktúra azonban első tesztje alkalmával - a Heteknél legalábbis - elégtelenre vizsgázott. 


Munkatársunktól
Hajléktalangyilkos tinédzserek

Vélhetően „szórakozásból” vert agyon még májusban egy hatvanéves hajléktalant az a két tizenéves fiú, akiket a héten fogott el a rendőrség. A gyanúsítottak bódult állapotban, „beszipuzva” ütlegelték az áldozatukat, aki ezt követően egy napon keresztül haldoklott.


Az best of panel

Vizsgálatok bizonyították, hogy Magyarországon több lakótelepen (Győrben, Budapesten és Tatabányán) a 24-30 éve beépített, napjainkban porladó azbeszt koncentrációja meghaladja az egészségügyi határértéket. Az azbeszt problémája Magyarországon a jelenlegi adatok szerint mintegy húszezer lakást érint. (MTI-Hetek)


Somorjai László
Kincstári magyarázat

Vélhetően csak szakmai és nem politikai okai vannak a héten végrehajtott titkosszolgálati vezetőcseréknek. A „vélhetően” szót azért kell alkalmaznunk, mert érdemi indoklást nem hallottunk. Tehát az is lehet, hogy az ellenzéki politikusoknak van igazuk, akik pártharcot sejtenek a vezetőcserék hátterében. Az illetékesek mentségére annyit elmondhatunk, hogy ezen a „szakterületen” amúgy sem szokták túlmagyarázni a történéseket. 


Munkatársunktól
Hibák sorozata

Nem orvosszakmai, hanem a városi kórházban történt adminisztrációs hiba miatt műtötték meg tévedésből azt az idős férfit, aki a beavatkozás után meghalt Szegeden - állapította meg az ügyben indult előzetes vizsgálat. Az ügyben folyik a rendőrségi nyomozás ismeretlen tettes ellen, az érintett kórház igazgatóját pedig várhatóan menesztik.


Életmód

Tóth Zsuzsanna
A Lanvin-ház története

Franciaország legrégibb és legpatinásabb divatháza a Lanvin, mely a tizennyolcadik század végétől egészen napjainkig töretlen sikerrel tölt be domináns szerepet a divat világában. Létrehozója egy Jeanne Lanvin nevű hölgy, aki már nagyon fiatalon megismerkedett a varrás és a kalapszabászat rejtelmeivel. Tizennyolc éves korában még csak egyetlen vevője volt, de merész elhatározással, némi tőkével, valamint nagy álmokkal - mert hisz azok nélkül természetesen nem is lehet! - kalaposműhelyt nyitott.


Fókusz

Hajdú Sándor, Vajdaság
Nincs béke odaát

A kisebbségek védelme az Európai Unió és a NATO elvárása is - mondta Kovács László külügyminiszter Belgrádban, ahol Boris Tadicnak, Szerbia új elnökének beiktatásán vett részt. Az új elnök megköszönte a vajdasági magyar szavazók támogatását, amit megválasztásához kapott, és megígérte: megfékezi a kisebbségellenes atrocitásokat, bűncselekményeket. A Vajdaságban reménykednek, végre talán újra béke lesz a magyarok lakta városok iskoláiban és utcáin.


Gazdaság

Papp Levente
A számítógépek már a spájzban vannak

Beírom a PIN-kódot a PDA-ba, és átküldöm bluetooth-szal a laptopodra, így könnyedén tudsz interneten keresztül bankolni. Öt-tíz éve még egy ilyen mondatért hárshegyi beutaló járt. Az elmúlt évtizedben az információtechnológia teljesen felgyorsította és átformálta az üzleti életet. A munkahelyek után most az otthonok meghódítását tűzték ki célul a világ nagy számítógépgyártói. Az Intel, piacvezető chipgyártó szerint az igazi robbanás még csak most kezdődik. Olyan új chipek kerülnek rövidesen a piacra, amelyek a személyi számítógépet alkalmassá teszik arra, hogy helyettesítse a hifi, a DVD- és videokészülékeket. Bill Gates szerint a DVD ideje lejárt. 


Török Flóra
Fényűző út az adósságba

Az idei nyár egyik újdonsága az utazási hitel, amelynek ügyintézése közvetlenül az utazási irodában történik. Ez a fajta szolgáltatásfinanszírozás a nyugati, fejlett gazdaságokban már régóta működik, megjelenése pedig a hitelkártyák futótűzszerű elterjedéséhez köthető. Természetét tekintve azonban azt kell, hogy mondjuk: nincs új a nap alatt. Ez a kölcsönforma valójában nem sokban különbözik a szintén agyonreklámozott fogyasztási hitelektől és személyi kölcsönöktől. 


Birovecz László
A világ első milliárdosa

A Rockefeller név egybeforrt a kőolajból való meggazdagodással, de az adakozás, a jótékonykodás szinonimája is. A világ első milliárdosa, John D. Rockefeller 165 éve született, unokája, Laurance Spelman Rockefeller, július 11-én kilencvennégy éves korában hunyt el. A közjóra kitüntetett figyelmet fordító üzletember a családi hagyományokat követve dollármilliókat áldozott a gyógyszerkutatásra és a természetvédelemre. Ő „csupán” a 377. leggazdagabb ember volt Amerikában. 


Major Nóra
Többen többet keressenek

Ez egy új korszak - jelentette be Draskovics Tibor pénzügyminiszter legutóbbi sajtótájékoztatóján. Az újraelosztás mértékének csökkentése, gyorsuló növekedés, egészséges gazdaságszerkezet, egyensúly, felzárkóztatás a gazdaságban, a foglalkoztatottságban és az életkörülményekben… Ezek a 2005-ös költségvetési tervezet címszavai. A cél pedig, hogy „többen többet keressenek”. 


Debera Szilvia, Kalmár Gabriella
Lankadatlan optimizmus

Irodatorony a Duna partján, loft lakások Budán, megújuló Szigony utca - számos újdonság jelent meg a fővárosi ingatlanfejlesztések palettáján. Míg a használt lakások piaca a tavaszi rügyezés után nemhogy virágba nem borult, hanem határozottan megrogyott, és az új lakások iránt is csökkent a kereslet, az ingatlanfejlesztők optimizmusa mindezek ellenére alig lankadt. 


Kardos Anikó
Freesoft-kibocsátás – szokásostól eltérő kockázat

Mérsékelt csökkenést mutattak a vezető tőzsdék indexei a héten. A Merrill Lynch brókerház leminősítette a félvezető szektort, amit megsínylettek a szektor cégei. Nem tett jót az informatikában érdekelt cégeknek a Yahoo vártnál gyengébb eredménye sem. Akadt azért pozitív meglepetés is: a General Electric és a Johnson & Johnsons felülmúlta az elemzők eredményvárakozásait, az amerikai külkereskedelmi hiány pedig hat hónapja először mutatott csökkenő tendenciát, mégpedig a gyengülő dollárnak is köszönhető exportnövekedés következtében. A BUX mérsékelt forgalom mellett minimális, 0,1 százalékos csökkenés után 11 629 ponton zárta a hetet, továbbra is veszélyeztetve a 11 760 pontos történelmi csúcsot.


Háttér

Lukács Ibolya Anna
Értékválasztás

Lassan kultúrharccá „nemesedik” a finiséhez közeledő elnökválasztási kampány Amerikában. 


Széchey Noémi
Cserbenhagyott házasság

Elvérzett az amerikai szenátus szerdai ügyrendi szavazása során az az alkotmány-módosítási javaslat, amely gyakorlatilag megtiltotta volna a meleg párok számára a házassági státus megszerzését. Bár elméletileg nem csak a republikánusok, de számos demokrata szenátor sem ért egyet a melegházasságok gondolatával, a gyakorlatban sok republikánus sem állt ki elvei mellett. 


Peremiczky Szilvia
és szívében ott a fal

A hágai Nemzetközi Bíróságnak több hónapos vívódás után sikerült meghoznia egy újabb, a palesztin és ezen keresztül a nemzetközi terrorizmust is támogató döntést az izraeli védelmi kerítés állítólagos jogtalan voltáról. A döntés üzenete: lehet folytatni az öldöklést, az ez ellen tett óvintézkedéseket a nemes testület bármikor kész elítélni, nem is csoda, hogy nem marad ideje olyan apróságokra, mint magának a terrorizmusnak az elítélése. A vasárnapi merénylet után - csak hogy az üzenet egyértelműbb legyen - Kofi Annan főtitkár ízlésesen megismételte, hogy Izraelnek le kell bontania a falat. Mert mint tudjuk, Izraelnek joga van az önvédelemhez.


Szobota Zoltán
Nem mind arany, ami fénylik

Akinek nem volt ideje ellátogatni a hétvégi Szigetközi Aranymosó Fesztiválra, annak az alábbiakban nyílik lehetősége arra, hogy a szakma nagy öregjének számító, nyolcvanegy éves Kézdi Lászlótól „ellesse” az aranyászmesterség csaknem minden csínját-bínját. 


Lukács András
A gyűrűk ura

394 évvel azután, hogy Galileo Galilei saját készítésű távcsövével meglátta a Szaturnuszt, egy hatalmas lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy minden eddiginél jobban megismerjük a Naprendszer egyik legizgalmasabb bolygóját, a gyűrűk urát. Közel hét évnyi utazás után állt Szaturnusz körüli pályára a Cassini-Huygens űrszonda, amely az elmúlt napokban fantasztikus képeket küldött a Földre a többnyire gázból álló Szaturnuszról, illetve legnagyobb bolygójáról, a Titánról, ahol a kutatók szerint metánból álló folyók és tengerek találhatók.


Makki Marie-Rose
A rabszolgaipar csapdái

Ne dőlj be! - olvasható városszerte plakátokon a felhívás, miszerint a könnyű és jól fizető külföldi munka könnyen torkollhat rémálomba azáltal, hogy a fiatal munkavállaló emberkereskedők és futtatók markába kerül. A jelenség erősen szezonális jellegű, hiszen ilyenkor nyáridőben különösen megsokasodik az alkalmi munkát vállalók száma. Az emberkereskedelem szempontjából Magyarország az ENSZ felmérése szerint a legveszélyeztetettebb országok közé tartozik: évről évre nő azoknak a magyar lányoknak a száma, akiket a külföldi munkavállalás álcája alatt végül prostitúcióra kényszerítenek. Ennek fő oka az emberek elképesztő naivitása és a könnyű, gyors meggazdagodás mítoszaiba vetett rendületlen hit. Sőt, még magáról a prostitúcióról is meglepően romantikus, idealizált kép él az érintettekben.


Magyar kézben az erdélyi Szatmári Friss Újság

Az Inform Média Kft. újabb lépést tett a közép-kelet-európai regionális lapkiadás piacán: megvásárolta az erdélyi Szatmári Friss Újságot. Ezzel kiegészült az Inform Média romániai lapcsoportja - immáron hat napilapot jelentetnek meg Erdélyben.


Szennyvíztisztító modell: TELKI-VÍZ

Lakosainak életminőségét tovább gazdagító környezetvédelmi beruházást indított a leggazdagabb magyar falu. Megkezdődött Telkiben egy napi 800 m3 kapacitású szennyvíztisztító üzem építése.


A Zempléni-hegység turistaatlasza

A Cartographia legújabb kiadványa az Északi-középhegység legkeletibb tagját, a Tokajtól Eperjesig húzódó, páratlan természeti szépségű, jellegzetes vulkáni kúpok, sátoroshegyek és dombok uralta vidéket mutatja be. A táj jelentős történelmi múlttal, sokszínű kultúr- és ipartörténeti emlékekkel rendelkezik, elég csak a várromokra, kastélyokra, aranybányász emlékhelyekre, a hajdani hegyközi kisvasútra vagy a patinás hegyaljai szőlő és borkultúrára gondolni.


Hit és értékek

Répás László
Ikondiplomácia

Nyári vakációja megkezdése előtt II. János Pál pápa a múlt héten megjelölte egyháza számára a közeljövő legfontosabb célját, éspedig az Orosz Ortodox Egyházzal való, régóta feszültnek mondható kapcsolatok rendezését. Az egyházfő szándékainak határozottságát jelzi, hogy szóvivője útján egyúttal azt is bejelentette, hogy a közeljövőben a Vatikán visszaadja az oroszoknak azt a kazanyi Szűz Mária-ikont, amelyet az orosz nép körében évszázadokon keresztül vallási és nemzeti ereklyeként tiszteltek. Az ortodox elnevezése szerint csak Kazanyi Istenanyaként emlegetett ikon ugyanis az utóbbi évtizedben a pápa magánkápolnájának falán függött, és az eredeti tervek szerint a pápa már tavaly tervezte annak visszajuttatását az Orosz Ortodox Egyház számára, ám akkor ez II. Alekszij moszkvai pátriárka heves ellenállásába ütközött. 


Interjú

Tihanyi Péter
Biciklivel a Merci után

Az unió sosem ígért jólétet. Illetve jólétet mindenkinek. Ígérte legfeljebb a szegénységnek egy kevésbé drámai fokát. Merthogy Dániában jobb szegénynek lenni, mint Magyarországon.


Tihanyi Péter
Tüskevártól a Gulág szigetcsoportig

Szakonyi Károly a két héttel ezelőtti interjújában a könyvekről, az olvasásról beszélt. Többek között ezt mondta: „Tizenhat éves lányunokámnak most írtam össze, mi az, amit feltétlenül el kell olvasnia. Most még van erre egy kis ideje, később elviszi az élet sodrása.” Többek kérésére közöljük az elmaradt listát. Itt a vakáció, lehet pótolni!


Vizin Balázs
Egy istenhívő nem fél

Brandeisz Elza néni a „világ igaza”. A Jad Vasem Intézet 1995-ben tüntette ki a hölgyet ezzel a címmel, amiért a holokauszt idején élete kockáztatásával zsidókat bújtatott. Valószínűleg Elza néni álmában nem gondolta volna, hogy a nála meghúzódó Soros Erzsébet fia, az akkor tizennégy éves kissrác egyszer a világ egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb üzletembere lesz.


Külpolitika

Mérő Miklós
Felbátorított merénylők

Egy ember életét vesztette, huszonegyen pedig megsebesültek, amikor a vasárnap reggeli csúcsforgalomban a Tel Aviv-i központi buszpályaudvar közelében felrobbant egy pokolgép. 


Hetek-összeállítás
Atombőröndök

Az al-Kaida terrorszervezet birtokában van atomfegyver, valószínűleg az Egyesült Államok területén is, és feltehetőleg a közeljövőben be is veti - állítja új könyvében Paul L. Williams amerikai oknyomozó újságíró, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt tanácsadója. Williams Oszama bosszúja: újabb szeptember 11-e című könyvében arról ír, hogy szerinte a bin Laden vezette terrorszervezet látványos atomtámadást tervez az Egyesült Államok ellen: emberei hat-hét, bőröndbe rejtett atombombát akarnak felrobbantani egy időben különböző városokban.


Hetek-összeállítás
Túszok feje a tét

Folytatódik az erőszakhullám Irakban: autóba rejtett bomba robbant szerdán reggel Bagdad diplomáciai negyedében, mintegy tucatnyi halálos áldozatot hagyva maga mögött; a két bolgár túsz egyikének kivégzéséről számoltak be a hírügynökségek - amit később cáfoltak; a Fülöp-szigetek kormánya pedig bejelentette, hogy engedve a terroristáknak, kivonja katonáit Irakból a Fülöp-szigeteki túsz életének megmentésére.


Hetek-összeállítás
Az idő nem mentség

A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ a nyolcadik országban, Magyarországon is elindítja a még élő náci háborús bűnösök felkutatását célzó akcióját - jelentette be Efraim Zuroff, a Wiesenthal Központ igazgatója a hét elején Budapesten. Az akcióval kapcsolatban ismételten zavar, manipulációk és az igazság elferdítése érhető tetten a magyar közéletben. 


Márer György, New York
Újabb fordulat a kampányban

Komoly fordulatot jelentett az amerikai elnökválasztási hadjáratban, amikor a demokrata párti John Kerry óriási politikai nyomás hatására megnevezte alelnökjelöltjét John Edwards személyében, aki az előválasztásokon a legádázabb ellenfele volt. A lépés megelégedéssel töltötte el a demokratákat, mivel abban bíznak, hogy a fiatal, dél-karolinai születésű szenátor mágnesként vonzza majd magához a falusi, illetve a független választópolgárokat.


Sport

Szilágyi Sándor
Deák Bárdos az aranyért pörgetne

Minden olimpiát megelőzően beindul a latolgatás, mennyi és milyen érmekre számíthatunk sportolóinktól. Nincs ez másként az augusztusban megrendezésre kerülő athéni játékokkal kapcsolatban sem. Ami a magyar birkózókat illeti, ők már tizenkét éve nem szereztek olimpiai aranyat, ezúttal azonban a négyszeres vb-ezüstérmes és kontinenselső Deák Bárdos Mihálytól rengeteget várnak a szakemberek.


Németh Szilárd
Valami bűzlik Madridban

Florentino Perez elsöprő fölénnyel ismét megnyerte a Real Madrid elnökválasztását. A presidente a szavazatok 94 százalékát szerezte meg, így idén is teljesítenie kell korábbi ígéretét: mint mindig, ebben az esztendőben is le kell igazolnia a világ egyik legjobb labdarúgóját. Perezt sürgeti az idő, hiszen a nagy rivális FC Barcelona már öt klasszissal erősítette meg keretét.


Szabadidő

Munkatársunktól
Válogatás az álomgyárban

Nekik sikerült. Neked is sikerülhet! - harangozta be nagy dérrel-dúrral az egyik közismert televízió némely nagy nézettségű műsorának tervbe vett szereplőválogatását. S mivel a bölcsész kíváncsi fajta, egy ilyen felhívásra minimum felkerekedik, és habozás nélkül tárcsázza fel a kelet-európai álomgyár telefonszámát. Lelkesedését csak fokozza, hogy a meghirdetett időpontban leendő műsorvezetőket is toboroz a csatorna. Vagy valóságsó-szereplőket. Vagy dalos pacsirtákat. Ami a cégnek éppen kell. Mégpedig a válogató teszten tanúsított szereplésüktől függően. 


Színes

Kirobbanóan jó vacsora

A romániai Viorel Leahu azért robbantotta fel tulajdon konyháját, mert állítása szerint felesége olyan borzalmasan főzött, hogy a férfi képtelen volt tovább elviselni - állítja a román Nautional.


DUMA PLÁZA

Lelinóleumozhatatlan leninmauzóleum lelinóleumozva.  (nyelvtörő)


Federer a saját trombitáját fújja

A Swiss Open szervezői tavaly egy Juliette nevű tehenet ajándékoztak a wimbledoni győztes Roger Federernek.


Kengurutámadás

Az Ausztrália szárazság sújtotta fővárosában élő lakosok figyelmét arra hívták fel múlt héten a hatóságok, hogy igyekezzenek elkerülni a városban és környékén kóborló agresszív kengurukat. Az intézkedést az tette szükségessé, hogy pár nappal ezelőtt erszényesek megtámadtak egy nőt, és megölték a kutyáját.


Újrajátszották a 200 éves párbajt

Két amerikai politikus párbaját ismételték meg korhű külsőségek között leszármazottaik vasárnap, 200 év után: Alexander Hamilton és Aaron Burr hosszú éveken át tartó ellenségeskedése az 1804-es New York-i kormányzóválasztáson csúcsosodott ki, s azt követően egy párbajban Burr halálosan megsebesítette Hamiltont.


100 méteren 100 évesen

A százéves Philip Rabinowitzot nem gátolhatja a modern technika kiszámíthatatlanságából fakadó holmi ostoba malőr, hogy ő lehessen a leggyorsabb a százesztendősök futásában.


Sztálin rémtetteinek oka

Sztálin kegyetlenségének oka a téboly lehetett. Áldozatainak milliói menekülhettek volna meg, ha a diktátor pszichiáterhez fordul - állapította meg egy brit kutató.