Vissza a tartalomjegyzékhez


Dicsőséges megjelenés

Az elmúlt héten a dél-karolinai Keresztény kiadványok könyvesboltja előtt már reggel fél hatkor hosszú sor kígyózott. Mindannyian arra vártak, hogy megvásárolhassák - a már nálunk is megjelent - Az elragadtatás után című tizenkét kötetes keresztény regénysorozat legújabb, a Dicsőséges megjelenés dedikált példányát. Az esemény érdekességét az adja, hogy a Harry Potter regény mögött jelenleg Az elragadtatás után című könyv áll a bestsellerlista második helyén. A sorozat szerzőpárosa, Jerry B. Jenkins és az újjászületett Tim LaHaye az utolsó napokhoz vezető eseményeket vázolja fel, melyek után Jézus Krisztus visszatér a földre. Ebben a részben Krisztus diadalt arat a Sátán felett, majd megkezdi a föld fölötti ezeréves uralkodását.

A könyv megjelenését követő pár órán belül azonnal az Amazon.com weboldal bestsellerlistájának élére került. A sorozat kiadója, a Tyndale House ez idáig már kétmillió példányt dobott piacra. A regény iránti érdeklődés leginkább Amerika déli és középső államaiban a legszámottevőbb. A regénysorozatnak köszönhetően fellendülőben van a keresztény szellemi tartalmú kiadványok piaca. „A regényt olvasva, az emberek ráébrednek, hogy az életnek van egy láthatatlan, szellemi része is” - nyilatkozta Susan Petersen Kennedy, a Penguin Csoport elnök asszonya. A sorozat rajongói egybehangzóan a könyv cselekménygazdagságát emelik ki, valamint azt, hogy a Jelenések könyvében található próféciákat hitelesen értelmezi. „Ez a regény rendkívül szórakoztató. A jó és a gonosz küzdelmét mutatja be. Ez a sorozat a bibliai próféciák beteljesedéséről szól. Nem fér kétség ahhoz, hogy Jézus visszajön a földre” - nyilatkozta az egyik olvasó. Akadnak azonban olyanok is, akik - úgymond - nem tartoznak a könyv rajongótáborához. A sorozatot éles bírálatok érik stílusa, illetve hátborzongató brutalitása miatt. 
A legélesebb bírálatokat azonban korunk vezető teológusai fogalmazzák meg a könyvvel szemben. Számukra a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a regény a Bibliát szó szerint értelmezi, illetve stílusa nyers. A Dicsőséges megjelenés című részben többmillió zsidó keresi kétségbeesetten a megtérés lehetőségét az utolsó percekben. „A világ nem tud választ adni a kérdéseinkre. Egyedül Jézusnál van az igazi és egyetlen válasz. Ebben a nemzedékben tényleg minden okunk megvan arra, hogy higgyünk Jézusban” - jelentette ki Tim LaHaye. A szerzők közben már a folytatáson gondolkodnak. A következő részben a végső összecsapásra kerül majd sor Jézus Krisztus és a Sátán között. 
(Newsweek - Meleg Viktória)