Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 28. szám, 2004. július 09

Belpolitika

Vizin Balázs
Korlátozó állásponton

A szombati meleg felvonulással párhuzamosan egy kisebb csoport a „szexuális tüntetés” ellen demonstrált, a homoszexuálisok útvonalát is érintő Erzsébet téren. A két tábor a kordonok és a rendőrök miatt békésen elfért egymás mellett. A csoport vezetője, Bégány Attila, az V. kerületi Önkormányzat MDF-es képviselője már korábban, egy testületi ülésen is felvetette, hogy be kellene tiltani a melegek parádéját.


Kalmár Mónika
Több víz, kevesebb turista?

A balatoni újságíró feladatot kap. Mi sem lehetne testhez állóbb számára, mint a Balatonról írni, gondolhatnánk, és gondolja a szerkesztő is. Csakhogy a balatoni újságíró színét sem látta a víznek azóta, hogy a befagyott Balatonról kértek tőle cikket. Fürödni meg aztán végképp nem szokott benne, arra ott vannak a turisták.  Azt lehet jó sokat, vitázni, hogy koszos vagy nem, elég mély-e már, illetve drága-e annyira, hogy inkább valami jó kis tengerpartra menjenek a népek. De ilyet vérbeli balatoni újságíró nem ír le, mert nem ellensége önmagának. 


Kósáné sikere

Az Európai Parlament szocialista politikai csoportja alelnökévé választotta Kósáné Kovács Magdát. Az újonnan csatlakozott országokból érkezett képviselők közül ő volt az egyetlen, aki bekerült az alelnökök hétfős körébe. Az EP második legnagyobb frakcióját alkotó szocialisták közül valamivel több, mint százhetvenen vettek részt a szavazáson, és a jelöltek közül Kósáné Kovács Magda kapta a legtöbb szavazatot, száznegyvenötöt. Ezzel a csoport első alelnöke lett, ami azt jelenti, hogy Martin Schulz elnököt távollétében ő helyettesítheti. 


Hetek-összeállítás
Hiller programot hirdetett

Elkészült az MSZP programjának tervezete: Az új magyar szociáldemokrácia című vitairat. A Hiller István vezette kabinet a korábbi MSZP-programoknál fogyaszthatóbb pártprogramot kívánt letenni az asztalra. A célt annyiban sikerült elérni, hogy a korábbi kiadványoknál rövidebbre és „publicisztikaibbra” sikeredett vitaanyag nagyjából összefoglalta és modernebb nyelvezetbe öntötte az MSZP korábbi téziseit. Újdonságot annyiban tartalmaz, hogy a párt államfelfogását deklaráltan - az egyaránt elutasított - neoliberális és konzervatív felfogások közé teszi. 


Hetek-hírösszefoglaló
A falu élete vagy halála?

Megbolydult a Baranya megyei Bükkösd élete. Kettészakadt a falu, amióta a Strabag Rt. tavaly nyáron bejelentette, hogy cementgyárat szeretne építeni a falu határában. Vasárnapra népszavazást írtak ki, amelyen a lakosok eldönthetik: akarják-e vagy sem a nagyüzemet.


Sebestyén István
Tragikus műhiba

Összecserélték a leleteit, majd tévedésből koponyaműtétet kezdtek egy idős férfin Szegeden. A páciens a beavatkozás után meghalt. Az eset újra ráirányította a figyelmet az orvosi műhibákra: Magyarországon évente mintegy háromszáz szakmai szabálytalanság miatt indul polgári peres eljárás, és volt olyan esztendő, amikor az összes kárigény megközelítette az egymilliárd forintot.


Fókusz

Szobota Zoltán
A görögök nyara

A 2004-es évet méltán érezhetik magukénak a görögök, hiszen miközben tekintélyes szeletet hasítottak a sportélet habos tortájából, a százmilliók gondolkodását befolyásoló hollywoodi filmipar éppen az ő legendás gyökereiket vitte vászonra két szuperprodukciójában. Sok hellén hazafi szíve dobbant meg hát a napokban, hogy ha valamikor, talán éppen most megragadhatják a történelmi pillanatot, és ismét bizonyíthatnak ország-világ előtt: Görögországnak jövője is van, nem csupán múltja. Talán nem túlzás azt állítani, hogy Görögország a mai napig elsősorban múltjából élt. Az európai kultúra bölcsőjeként számon tartott szigetegyüttes olyan napjainkban is ható eszmények, ideológiák, „találmányok” szülőföldje, továbbfejlesztője és világméretű exportőre, mint az emberi szabadságjogok, a demokrácia, az alkotmányos kormányzás vagy a tudományos gondolkodás. Világhírű építészeti emlékei mellett a mindennapi életben, az újgörög nyelvben, a mesékben, mondákban is az antik kultúra lenyomatait fedezhetjük fel. Múltjuk alapján akár a távoli jövőbe vetített nagyhatalmi hivatástudat is jellemezhetné őket, de szerencsére erősebb bennük a valóság tisztelete. Szeretik ugyan saját kultúrájukat, és büszkék is rá, de nem kívánják másokra erőltetni, és határaikon túlra terjeszteni.


Pintér Endre, Lisszabon
Fociálom portugál kivitelben

És vége. Merk lefújta a meccset, Görögország az Európa-bajnok, Portugália „csak” második.  Megdöbbentett, ahogy megtisztelték az ellenfél szurkolóit. Ahány vendéglőben látták, hogy görögök jönnek be, az asztaloknál ülő portugálok megtapsolták őket. Bárhol jártunk a városban, láttuk, hogy a helyiek görögökkel találkozva „összepacsiztak”, kifejezve, hogy a csapatuk is győzött, és a szurkolásban is ők voltak jobbak. Ezt egyébként mi is így láttuk a helyszínen: az egész meccsen a görög szurkolótábor dominált, végig összehangolva énekeltek, a felső karéj kánonban a lenti karéjjal, mindenki kék-fehérben, kifestve. 


Gazdaság

Illényi Zsófia, Kalmár Gabriella
Adócsalás fejvesztés terhe mellett

Országos felháborodás és döbbenet övezi a Jukosz olajipari óriásvállalat elnökének letartóztatását. Perének további fejleményei pedig nagyban meghatározzák az orosz tőzsde mozgását. Oroszország leggazdagabb emberét, Mihail Hodorkovszkijt adócsalással vádolják. Hogy jogosan-e vagy sem, ez még nem derült ki, hasonló esetekkel azonban itthon is jócskán találkozhattunk az utóbbi években. Számos vállalkozó és közismert, sikeres cég vezetője került reflektorfénybe - s nemegyszer börtönbe - gazdasági bűnügyek miatt. Az már szemlélet kérdése, hogy kárörvendve vagy felháborodással tekintünk az ilyen ügyekre. A lapunknak nyilatkozó kriminológus szerint a súlyos börtönbüntetéseknek nincs elrettentő hatása a potenciális adócsalókra, s ilyen adóterhek mellett nem is várható az általános adózási morál javulása.


Papp Levente
Európai marketingbajnokság

Vége a labdarúgó Eb-nek. A küzdelem azonban nem csak a futballpályákon volt gigászi. A meccsek hátterében a „nemzeti marketingválogatottak” is keményen összecsaptak. Míg a pázsiton a görögök arattak sikert, PR terén az Adidas sportszergyár, a Carlsberg sörgyár, a szervező ország, Portugália, a bajnok hellének, valamint edzőjük, a német Otto „Rehaklesz” Rehhagel nyertek a legtöbbet.


Birovecz László
Tesco gazdaságos üzemanyag

A nagy hipermarketek, áruházláncok versenyében ez évben egy újabb front nyílt - az üzemanyag-kereskedelem. Az Auchan februárban nyitotta meg első benzinkútját a soroksári bevásárlóközpont mellett, majd márciusban a Tesco adta át első üzemanyagtöltő-állomását Pesterzsébeten. Az első fecske azonban a Cora volt, amely már több éve üzemelteti saját kútját, továbbá a palettát színesíti még az Autóklub szintén évek óta létező kezdeményezése, a KlubPetrol benzinkutak. Közös vonásuk, hogy a Mol listaárához képest 5-12 forinttal olcsóbban juthatunk hozzá az üzemanyag literéhez.


Erdei Judith
Szervezzünk gondtalan nyaralást

Sok bosszúságot okozott már az utazóközönségnek a „fapados” járatokkal való landolás. A reklámokban villogó négyjegyű számok nagyon vonzóak, a tájékozatlanság azonban sokba kerülhet. A belföldi vonatjegyek áraival vetekedő csodálatos légi utazás az úti cél eléréséig végül a pénztárcánkat kiürítő rémálommá válhat. Egyszerűbb, olcsóbb és időkímélő, ha utazási irodával terveztetjük meg utunkat, ahol szakértelemmel és személyre szabottan keresik meg a számunkra legkedvezőbb ajánlatot.


Szabó Beatrix
Stressztűrés – de meddig?

Mindennapi életünk során gyakran kerülünk stresszhelyzetbe, amelynek feloldására különböző taktikákat, túlélési módszereket dolgozunk ki, és alkalmazzuk is azokat több-kevesebb sikerrel. Ám vannak olyan szituációk, amikor ez a bizonyos stresszelés egy konkrét cél érdekben történik nagyon is tudatos, előre megtervezett mechanizmus alapján. Ez az a bizonyos stresszinterjú, amelyről azt gondolom, hogy senki sem távozott még pozitív benyomásokkal. 


Kardos Anikó
Négy év után először nyúlt a kamatokhoz a Fed

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal emelte irányadó kamatlábát az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. A kamatdöntés után a dollár gyengülésnek indult, a részvénypiacokon pedig csökkentek az árak, de ezek nem a kamatemelés váratlansága, sokkal inkább a vártnál gyengébbre sikerült makrogazdasági mutatók - beszerzésimenedzser-index, munkanélküliségi adatok - miatt következtek be. Újra rossz napok jártak az autógyártókra, miután kedvezőtlen értékesítési kilátások sújtják a szektort, és az olajár is emelkedésnek indult az iraki olajvezetéket ért támadás miatt. A BUX közepes forgalom mellett halvány emelkedést mutatott, de a csúcsdöntés a héten még elmaradt.


Háttér

Somorjai László, Tusnádfürdő
A Kárpát-medence és az EU

Az éveken át a Fidesz által szervezett Bálványosi Szabadegyetem helyszíne most baloldali fiataloktól hangos. „A Kárpát-medencei ifjúság és az Európai Unió” témakörben több száz diák és egyetemista jött össze Magyarországról, a Felvidékről, Erdélyből és a Vajdaságból, hogy július 10-éig tanulmányozzák ezt a kérdést. „Miért ne szervezhetne egy helyen hol az egyik, hol a másik konferenciát - jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ elnöke a felmerült vádakkal szemben, miszerint a Fidesszel akarnak rivalizálni. - Egyébként is, az EU-csatlakozás minden polgárt érint.” A tábor jelentőségét emelte, hogy azt Medgyessy Péter magyar miniszterelnök nyitotta meg.


Földvári Katalin
Harapós kereskedők

Ez persze csak fikció. Ritka az ilyen magabiztos vásárló. Hiszen mindannyian ki vagyunk szolgáltatva; fontos, hogy legalább a boltban emberszámba vegyenek, hiszen mégiscsak mi lennénk a vevő, akinek a pénzéből eltartják az alkalmazottakat, újra feltöltik az árukészleteket, kifizetik a rezsit, bérlik a helyiséget. Ez azonban csak a hideg logika, a dolgok nyilvánvalóan nem így működnek. Kereskedő-kulturális körképünk.


Peremiczky Szilvia
A jó, a rossz és a zsidó

Nincs olyan rémtörténet és rémhír, amit a zsidósággal és Izraellel kapcsolatban ne lehetne elhitetni és fenntartani a köztudatban. Röviden így lehetne summázni az Antiszemita közbeszéd Magyarországon újabb kötetének tanulságát. A történetek variálódnak, de a keret ugyanaz, legfeljebb egyszer antijudaizmusnak, másszor antiszemitizmusnak, majd anticionizmusnak hívják.


Hajdú Sándor
Újrakezdés előtt Békéscsabán

Moskovits Sándor, a békéscsabai Zsidó Hitközség elnöke azt állítja, hogy Közép-Kelet-Európában hatvan éve nem építettek új zsinagógát. Az első, ahol zöldmezős beruházásként épült egy zsinagóga - egy kis múzeummal - Békéscsabán a Széchenyi ligetben áll. Építése tavaly kezdődött, az idei 60. holokauszt-évfordulót pedig már itt tartották.


Hit és értékek

Széchey Noémi
A hatalom dombja

„Az új Európai Alkotmány aláírására ugyanabban a teremben fog sor kerülni, ahol 1957-ben az Európai Gazdasági Közösséget alapító hat ország vezetői aláírták a Római Egyezményt” - jelentette be Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök Jacques Chirac francia elnökkel folytatott eszmecseréjét követően a múlt hét végén.


Eperjesi Ildikó
Tündérmeséből valóság

Magyarországon és egész Kelet-Európában is nemzedékek nőttek fel abban a hiszemben, hogy a cionizmus valamiféle szitokszó, maga a mozgalom pedig sötét üzelmeket takar, természetesen a zsidó világösszeesküvés részeként. Talán még ma is keveset tudunk a modern Izrael megalakulásában döntő szerepet játszott politikai cionizmusról és atyjáról, a budapesti születésű Herzl Tivadarról, aki július harmadikán múlt száz éve, hogy elhunyt.  A fáma szerint halálos ágyán Herzl jellegzetes humorával utoljára még felszólította népét, hogy nehogy valami ostobaságot csináljanak, amíg ő halott lesz… Egy dolog biztos: a politikai cionizmus megalapítója nem mindennapi örökséget hagyott hátra népének: „Bázelben megalapítottam a zsidó államot… Talán öt év múlva, de ötven év múlva biztosan mindenki észre fogja venni.”


Nem az igazi

„Utolérte a szerepe” a népszerű színészt, James Caviezelt, aki Jézus Krisztust játszotta Mel Gibson tavasszal bemutatott filmjében, A passióban. Mexikói útja során rajongók ezrei igyekeztek rávenni, hogy csodákat tegyen közöttük, úgy, „mint a filmben”. A kelet-mexikói Veracrúz állam lakóinak nehéz volt megmagyarázni, hogy valójában nem Jézus Krisztus jelent meg közöttük, hanem annak filmbeli alakítója, aki egyhetes látogatásra érkezett az országba. 


Interjú

Morvay Péter
Az Aranycsapat drámája

Ha Puskást nem rúgják le a németek az első mérkőzésen, ha Sebes Gusztáv nem cseréli meg a két szélsőt az utolsó pillanatban, ha nem rendeznek hajnalig tartó rézfúvós felvonulást a magyarok szállodája előtt a döntő előtti éjszakán, ha az angol bíró megadja az egyenlítő gólunkat a 88. percben, ha… Ötven év távlatából is nehéz belenyugodni abba, hogy a négy éven keresztül veretlen Aranycsapat diadalmenete éppen a Nyugat-Németország ellen 3-2-re elveszített berni világbajnoki döntőn szakadt meg, 1954. július 4-én. Ez a vereség több volt, mint egy fájdalmas sportkudarc. A döntő után Budapesten három napon át tartottak az utcai zavargások, míg a „berni csoda” Németországban a háború utáni időszak első büszke pillanatát jelentette. Az évforduló kapcsán Rainer M. János történésszel, az 1956-os Intézet igazgatójával a labdarúgás és a politika különleges viszonyáról beszélgettünk.


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Barroso az új európai kormányos

Benyújtotta lemondását hétfőn este José Manuel Durao Barroso portugál kormányfő, aki a múlt héten elfogadta a felkérést az Európai Bizottság elnöki posztjára. Döntése bejelentésekor Barroso kijelentette, hogy Romano Prodi utódjaként egy „erősebb, igazságosabb és egységesebb” Európai Unióért kíván munkálkodni. A negyvennyolc éves, jogász képzettségű Barroso 2002 óta volt Portugália miniszterelnöke, a konzervatív kormánykoalíció élén. 


Márer György, New York
Szebb lesz, mint a régi...

Még három év sem telt el a Világkereskedelmi Központ ikertornyai ellen intézett terrortámadás óta. Voltaképpen még a romeltakarítási munkálatok sem fejeződtek be teljesen a Ground Zero területén, de vasárnap, az Egyesült Államok legnagyobb nemzeti ünnepén, a Függetlenség Napján New York és New Jersey állam, illetve a Nagy Alma vezetői a kivitelező vállalatokkal karöltve lerakták a Szabadság Toronynak keresztelt, újonnan megépítésre kerülő felhőkarcoló alapkövét. Az Adirondack hegységből odaszállított, húsztonnás gránittömbbe a következő szöveget vésték: „Tisztelgésül és megemlékezésül azok iránt, akik életüket vesztették 2001. szeptember 11-én, valamint főhajtással a szabadság örökké élő eszménye előtt.” 


Karl Pfeifer, Bécs
Elhunyt az osztrák elnök

Két nappal azelőtt, hogy átadhatta volna hivatalát Heinz Fischernek, aki 2010-ig Ausztria államelnöke lesz, elhunyt Thomas Klestil osztrák államfő. Hétfői szívrohama után már nem tért magához, kedden, nem sokkal éjfél előtt beállt haláláig.


Hechs László
Teheránba indult, Jeruzsálembe érkezett

Dr. Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója szerencsétlenül időzítette izraeli látogatását. A nemzetközi figyelem korábban Iránra szegeződött, hiszen az iszlám köztársaság valószínűsíthetően atomfegyver előállítására törekszik. A mostani vizit a fürkésző tekinteteket Dimonára irányítja. Mit akar a nemzetközi szervezet Irántól, amelynek még nincs atomfegyvere, miközben Izraelt, amelynek már van, békén hagyja? - kérdezi a nemzetközi sajtó. Az egyiptomi születésű el-Baradei várhatóan felkéri Izraelt: vegyen részt a NAÜ által, a közel-keleti atommentes övezetről rendezendő nemzetközi konferencián. Baradei egyben szeretné, ha Jeruzsálem csatlakozna az atomsorompó egyezményhez, és egy kiegészítő megállapodásban kötelezné el magát a nukleáris exportjáról szóló információi nyilvánosságra hozatalára. 


Mérő Miklós
A diktátor érzékeny lett a jogra

A június 28-án megalakult ideiglenes iraki kormány első közleményeinek egyike az volt, hogy Szaddám Huszeint, a közép-keleti ország megbuktatott diktátorát 23 éven át tartó uralkodása ideje alatt elkövetett bűneiért bíróság elé állítják. Szaddámot a Barzáni klán ötezer tagjának 1983-ban elkövetett meggyilkolásáért, az 1980-tól 1988-ig tartó általa kezdeményezett iraki-iráni háborúban elpusztult egymillió ember elestéért, a kurdok lakta Halabdzsa város lakói ellen 1988-ban bevetett vegyifegyver használatáért, Kuvait 1990-es megszállásáért, az 1991-es síita felkelés több tízezer áldozatot követelő véres leveréséért, a síita vallási méltóságok húsz éven át tartó sorozatos meggyilkoltatásáért, s a folyamközi ország különböző területein feltárt mintegy háromszázezer tetemet magukba foglaló tömegsírokért vonják - egyebek között - felelősségre. Röviden: népirtásért és emberiség ellen elkövetett bűnökért kell felelnie. 


Publicisztika

Siposhegyi Péter
Tévéjáték

A fényes sikerű európai parlamenti választások után, az elmúlt évek legtragikusabb sajtópere mellett talán kevesebb figyelemmel fogadta a nagyérdemű azt a hírt, miszerint felépül végre a székházunk. Mármint nem az enyém vagy az öné, hanem a Magyar Televízióé. A döntésről régen regéltek már, de úgy voltunk vele, mint a kínai kisfiúval a népmesében. Addig fenyegetőzött, míg a végén senki nem vette komolyan. S most tessék, egyszer csak előáll a kormányszóvivő, és a tőle megszokott bájjal elmondja, hogy most aztán villámsebesen villog a kőműveslapát, feltéve ha ilyesmire még szükség van egyáltalán egy ilyen űrbázis építésénél.


Sport

Németh Szilárd
A Fradinál ismét kiborult a bili

Mióta Pintér Attila távozott a Ferencváros kispadjáról a sportsajtó gyakorlatilag mártírként kezeli. Egyes sajtóforrások már-már a görögökkel Eb-t nyerő Otto Rehhagelhez hasonlítják a korábban még általuk is bírált trénert, akivel szerintük gonoszul bánt el a Fradi vezetése és játékosai. Pintér Attila bajnoki címet és kupagyőzelmet nyert a Fradival, érdemes azonban megvizsgálni, hogy tavaszi kinevezése óta mennyiben változtak az eredmények az Üllői úton.


Ez már nem a sztárok futballja

- Egy nagyobb esemény előtt két héttel már keményen dolgozom, és miután lemegy az egyik meccs, rögtön a következőre koncentrálok. Ha csak egy mérkőzésről van szó, akkor is két-három napot készülök. Úgy vagyok vele, hogy inkább legyen előttem ötszáz adat, még ha abból csak harmincat használok is fel - de az a harminc biztosan a „helyén lesz”. A közvetítés során egyébként inkább ösztönösen cselekszem, a poénokra sem készülök, azok csak jönnek.


Szabadidő

Kapsza Ágnes
Miró-kiállítás a Szépművészetiben

A Joan Miró-vándorkiállítás váltotta fel a héten a Giacometti-kiállítást a Szépművészeti Múzeumban - éppen szemben a Műcsarnokban néhány napja már látható, Picasso könyvillusztrációit bemutató tárlattal. Antonio Bellver spanyol nagykövet a megnyitón elmondta, hogy a Hősök terén egyidejűleg nyílt kiállítások révén a spanyol-magyar kapcsolatok hosszú távú erősítését segítik elő a szervezők. 


Kánai András
A film keresztapja

Bágyadt, rekedtes hang, előrebiggyesztett száj, átható tekintet - talán még senki sem forrt egybe annyira egy szereppel, mint a napokban nyolcvanesztendős korában elhunyt, kétszeres Oscar-díjas és sokszoros jelölt Marlon Brando, a filmvászon Keresztapja.


P.R.
A Chartographia újdonságai

A Gömör-Tornai karsztvidék és a Cserehát turistaatlasza a szlovák-magyar határvidéken húzódó, páratlan látnivalókban gazdag mészkőhegyvidékre kalauzol, amelyet a trianoni határok mesterségesen szeltek ketté: a magyar részre eső Aggteleki- és a Szlovák-karsztra. A Gömör-Tornai karsztvidék területén a különféle barlangoknak és egyéb karsztjelenségeknek világviszonylatban egyedülálló együttese alakult ki, ami méltán került fel a Világörökség listájára. A 160 oldalas térképkötet bemutatja az Országos Kéktúra útvonalának csereháti és aggteleki-karszti szakaszát, az Aggteleki Nemzeti Park felszíni ökoturisztikai túráinak útvonalát és tanösvényeit. A kiadvány segítségével érdemes felfedezni a völgyekben megbúvó aprófalvak, az Árpád-kori templomok, a kisnemesi kúriák, a szelíd dombok közt kanyargó patakok, a fenséges nyugalmat árasztó erdőfoltok és rétek harmonikus, tiszta világát.


programajánló

Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok július 9-10-11-én. A látványos lovagi tornákon kívül középkori vásár, régi mesterségek bemutatója, vásári komédiák, történelmi táncbemutatók, régi zene koncertek várják az érdeklődőket. Helyszínek: Salamon torony, királyi palota. Info:


Ducza Krisztina
Természetes jólét

Az északi népek rendkívül tehetséges formatervezői az elmúlt században sokat tettek hozzá a nemzetközi kultúrához. Mennyivel szegényebbek lennénk például a legó nélkül! Ugye? Életünk sok területét átjárja még a skandináv design. TetraPak, Nokia, Volvo, Bang&Olufsen, Ikea, Elektrolux, Hasselblad, hogy csak a legnagyobbak közül említsünk egy párat.


Színes

Tom és Gilly

Két második világháborús katonatárs meg volt győződve arról, hogy hatvan évvel ezelőtt a másikuk biztosan elesett a háborúban. A nyolcvanéves Gilbert Foggnak azonban valahogy ismerősnek tűnt a szomszédja, amikor az beköltözött a Lincoln melletti Nettleham-beli idősek otthonába. Szinte elhinni sem tudta, amikor felfedezte, hogy a nyolcvankét éves Tom Parker egykori katonatársa. Hatvan éve váll váll mellett harcoltak a világháború legkegyetlenebb csatáiban. Utoljára a hírhedt olaszországi anziói csatában látták egymást. Mindketten hordágyon hagyták el a hadszínteret, azt gondolva, hogy a másik halott. „Megkérdeztem az öcsémet, hogy ki költözött ide - meséli Gilbert -, de ő csak annyit tudott, hogy Tomnak hívják. A vezetéknevét nem tudta. De én igen. Tom Parker. Istenem, Tom Parker! Úgy éreztem magam, mintha fejbe kólintottak volna. Megkértem, hogy jöjjön át hozzám, és mutassa meg, hogyan működik a villany a házban, de ez csak ürügy volt. Látni akartam őt közelről, hogy biztos legyek a dolgomban. Amikor már a házamban volt, a szemébe néztem és így szóltam: »Tom Parker, tudod, ki vagyok?« Erre azt mondta: »Nem.« »Találkoztál valaha egy Gilly nevű emberrel?« - kérdeztem ekkor. - Erre megingott. Arcát kezébe temette, és a falnak dőlt. Annyit mondott: »Gilly, ó Gilly. Azt hittem, hogy vérbe fagyott halott vagy.«” Hosszú ideig állt ott némán. Aztán elkezdtünk beszélni, és most már nem tudjuk abbahagyni.” (Ananova)


DUMA PLÁZA

Hazánkban a legnagyobb környezetszennyezést a füstbe ment tervek okozzák.


Próbálj meg lazítani

A brit dolgozók több mint kétharmada soha nem használja ki a számára jogosan kijáró ebédszüneteket, mert túlságosan elfoglalt ahhoz - derül ki egy újabb felmérés eredményeiből. A Haagen-Dazs megbízásából végzett kutatás során arra is fény derült, hogy a megkérdezett ezer dolgozónak jóval több mint a fele pedig csak részben él munkaidőben ezzel a szabadidős lehetőségével. Ugyanakkor a spanyol mintát - a nyári időszámítás alatti kétórás szieszta bevezetését - tízből hat ember szorgalmazná, cserébe a jóval hosszabb munkanapokért. 


Dicsőséges megjelenés

Az elmúlt héten a dél-karolinai Keresztény kiadványok könyvesboltja előtt már reggel fél hatkor hosszú sor kígyózott. Mindannyian arra vártak, hogy megvásárolhassák - a már nálunk is megjelent - Az elragadtatás után című tizenkét kötetes keresztény regénysorozat legújabb, a Dicsőséges megjelenés dedikált példányát. Az esemény érdekességét az adja, hogy a Harry Potter regény mögött jelenleg Az elragadtatás után című könyv áll a bestsellerlista második helyén. A sorozat szerzőpárosa, Jerry B. Jenkins és az újjászületett Tim LaHaye az utolsó napokhoz vezető eseményeket vázolja fel, melyek után Jézus Krisztus visszatér a földre. Ebben a részben Krisztus diadalt arat a Sátán felett, majd megkezdi a föld fölötti ezeréves uralkodását.


A gorilla ámokfutása

Egy hím gorilla kiszabadult ketrecéből a berlini állatkertben, ami a megrettent látogatókat futásra és menedék keresésére késztette. A nyolcéves, százharminc kilós és majd százkilencven centi magas Bokito külső ketrecének üvegfalán mászott át, és szabadon kóborolt az állatkertben. A berlini újságok közölték egy tizennyolc éves látogató reszkető kézzel készített fényképeit, aki megörökítette, hogyan fogta el két termetes gondozó a hatalmas gorillát, és kísérte vissza ketrecébe. „Egyszer csak hisztérikus gyerekek és felnőttek rohantak felénk. Mindannyian a kijárat felé tartottak. Mögöttük pedig egy óriási emberszabású majom ügetett négy lábon” - emlékezett vissza Husam Shawabkeh látogató. (Reuters)


Szaúdi módi

Egy szaudi férfi nemrég azért vált el feleségétől, mert az - annak ellenére, hogy férje ellenezte - betelefonált egy beszélgetős televízióműsorba. Khadija F. Fares harmincegy éves szaudi nő, aki tizenkét éve élt házasságban férjével, a „házastársi problémákról” fejtette ki véleményét a Gulf televíziós csatorna által sugárzott egyik műsorban. Az adás után a férj két napon át nem volt hajlandó tudomást venni asszonyáról. Ezalatt hozta meg döntését a válásról. Tettét azzal indokolta, hogy ellenezte felesége részvételét a televízióműsorban - bár felesége már korábban betelefonált az élő adásba -, ráadásul az asszony „kifecsegte” magánéletük titkait. Az iszlám törvények szigorú előírásai egyébként lehetővé teszik a királyságban, hogy a négy feleségű szaúdi férjek tömegesen, minden formális procedúra nélkül, a házasság egyszerű megtagadásával váljanak el feleségeiktől. (AFP)


Mi van a képen?

4. Cowboy-kemping négy keréken


Tollhegy

Lassan gyorsul, de lassan is lassul az autóbusz

A Hetek július 2-ai számában jelent meg egy írás a ról. Autóbuszvezetőként mindennap részese vagyok a közúti közlekedés című társasjátéknak.


A részletekben bújik meg
Tisztelt Szerkesztőség

A napokban olvastam interneten egy korábbi cikküket az ingatlanfinanszírozó cégekről. Az én személyes tapasztalataim nem olyan pozitívak, mint ahogy a cikk ismertette ezeknek az „önszerveződésen alapuló” fogyasztói csoportoknak a működését. A cikk szerint 2 millió forintos ingatlan vásárlásakor könnyen hozzájutnak a pénzhez az ügyfelek. Nem találkoztam még másfél év alatt olyan ingatlannal, ami 2 millió forintba került volna, pedig beértem volna 25 négyzetméterrel is. Azok, akik alacsony összeget igényelnek, vagy magas havi törlesztő részlet vállalnak, talán megkapják a hitelt, én nem.


Tények és média

A legutóbbi (2004. július 2.) számukban megjelent, a pillanatnyi iraki helyzetet elemző cikkükhöz szeretnék hozzászólni. Szívesen olvasom az Önök hetilapját, az eddigi tapasztalataim alapján őszinte, szókimondó és meglehetősen objektív képet fest korunk világáról, amiben élünk.  A cikkükhöz adalékként szeretnék küldeni egy levelet, amelyet egy barátomtól kaptam, aki bizonyos fokig személyesen is érintett a katonai cselekményekben.


Csupa jó hír

Az Európai Parlamentbe jutás szavazási kampány, ahogy ez hagyományos és megszokott, minden párt kampányánál sok szép ígérettel járt.


A hétszázát

Nyugdíjas korom ellenére újra korán kelővé lettem. Néhány perccel hat óra után már az ATV előtt ülök. A naponként megújuló frissességemet a 700-as Club sajátos hírműsor-sorozatának köszönhetem. Az CBN továbbított adásaiba kitűnő szinkrontolmács segít bekapcsolódni reggelenként.