Vissza a tartalomjegyzékhez


Árverés a Titanicról megmaradt tárgyakból

Egy összecsukható fedélzeti szék, egy étlap az első osztályról és egy levél, valamint ezeken kívül még 450 különböző, az elsüllyedt Titanic óceánjáróról megmaradt tárgy kerül kalapács alá a New York-i Guernsey’s aukciós házban megrendezett árverésen. Az eladásra felkínált holmik között szerepel többek között az egyik utas mentőmellénye is. Az esemény várhatóan bepillantást enged majd a hollywoodi mítosz mögé, megvilágítva az 1500 emberéletet követelő tragédia igazi borzalmát.

Az árverés szervezői több millió dolláros bevételre számítanak. Az aukciós ház igazgatónője, Susan Jaffe szerint ez lesz az eddigi legnagyobb, Titanichoz kapcsolódó árverés. „Senki sem vitatja, hogy ez egy óriási katasztrófa volt, de az egyes tárgyak tulajdonképpen a hozzájuk kapcsolódó személyes történetek miatt válnak vonzóvá több ezer ember számára” - nyilatkozta az igazgatónő. A legtöbben az 1912. április 14-ei étlapot szeretnék a magukénak tudni, ugyanis pontosan ezen a napon süllyedt el a Titanic, miután nekiütközött egy jéghegynek. Az igazgatónő előzetes becslése szerint 80-100 ezer dollár körüli összegért fog elkelni az egyik túlélő, Adolphe Saalfeld jóvoltából megmentett menü. A mentőmellény árát ennél alacsonyabbra becsülik. Az összecsukható széket 60 ezer, míg a levelet 50 ezer dollár körüli összegért szándékoznak elárverezni.

A megmaradt tárgyak legtöbbje három személy privát gyűjteményének darabját képezi. Az illetékesek állítása szerint az árverésnek az egész világon híre kelt. Vajon az utasok gondolták volna, hogy útjukkal (és halálukkal) örökre beírják magukat a történelem könyveibe? (AFP - Meleg Viktória)