Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 25. szám, 2004. június 18

Belpolitika

Hajdú Sándor
Tiborcok panaszai

Kár volt reggel ötre jönnünk, szomszéd - sopánkodik Józsi -, nem jön ide senki, majd meglátod. Reggel fél hét van Gerlán. Erősen csorgóra áll az ég, mármint ahogy Józsi szomszéd fogalmazott épp az előbb. A választás az nem sok mindenkit izgat itt, mert úgymond - halljuk szinte mindenkitől errefelé - „nem segít az senkin sem, csak azokon, akik Brüsszelbe mennek”. Ez a bölcsesség is Józsi szomszédtól való, de ez már a helybeli presszó pultjánál hangzott el, ahol a kávét töltjük épp magunkba, illetve nem csak azt, mert van, akinek másféle nedű van a poharában. 


Sebestyén István
Nemzetközi sztár Munkácsy

Közel rekordáron, mintegy 200 millió forintnak megfelelő fontért kelt el Munkácsy Mihálynak A pataknál című festménye a londoni Sotheby’s aukciósház árverésén. Az újdonsült tulajdonos egy magyar gyűjtő, aki bármennyi pénzt megadott volna a képért.


A győzelem íze

Esős vasárnap, feszült légkör, izgalmas Eb-meccs. Ezzel lehetne leginkább jellemezni a Fidesz helyszínének légkörét, ahol tíz óra előtt nemigen volt mozgás, inkább csak az angol-francia találkozót nézték. Mint kiderült: a szocialistáknál erről elfelejtkeztek, így a Köztársaság téren - legalábbis az újságírók közül - mindenki a Fideszhez kiküldött tudósítókat irigyelte. 


Egy szinttel lejjebb

Gyökeresen más hangulata volt a MSZP vasárnapi, választások utáni rendezvényének a Köztársaság téren, mint két évvel ezelőtt. 2002-ben, amikor a pártszékházba kezdtek érkezni a fővárosi kerületek kedvező, Orbán Viktort leváltó eredményei, a képviselők - és a menetközben egyre többen levő „holdudvari emberek” - arcai fokozatosan vidámodtak. Idén este nyolc óra után az idő múlásával viszont egyre szomorúbbak lettek az amúgy is hébe-hóba előkerülő szocialista politikusok arcai. A „holdudvar” pedig látványosan nem látszott.


Somorjai László
SZDSZ: az önbizalom napja

Kuncze Gábor az óráját nézte. „Elnök úr, ugye jónak ígérkezik ez az este - legalábbis az előrejelzések szerint” - szólítottuk meg a Lánchíd mellett álló SZDSZ-bázis fedélzetén este fél nyolckor az ott horgonyzó Táncsics hajón. „Várjuk meg a végét” - felelte feszülten, s egyben lakonikusan az SZDSZ elnöke, majd telefonált, telefonált, s ezenkívül még telefonált. 


V. B.
Eufória a Fórumban

A kora esti órákban általános közömbösség jellemezte a Magyar Demokrata Fórum székházában várakozókat is. Este nyolc órakor még csak az újságírók gyülekeztek a földszinti aulában. A párt prominensei és a kampánystáb tagjai fél kilenc körül kezdtek el szivárogni az emeleti irodákba. Ezzel egy időben jelent meg Dávid Ibolya is. Látva, hogy néhány zsurnaliszta már pizzát rendelt, rövidesen két tálca szendviccsel próbálta enyhíteni mind az éhségüket, mind pedig az unalmukat. Ezt a célt hivatott szolgálni az angol-francia rangadó közvetítése is. Akiket ez kevésbé érdekelt, egy másik teremben a Hír Tv segítségével hangolódhattak rá az esti programra. 


Fókusz

Hack Péter
A vereség tanulságai

A június 13-ai európai parlamenti választásokat Magyarországon a Fidesz-MPSZ megnyerte, az MSZP pedig elvesztette. Nyert még az SZDSZ két mandátumot, ami több, mint amit néhány hónapja remélhettek, és az MDF egy mandátumot, ami szintén több, mint amire számítani lehetett. Cikkünk a választás eredményeiből adódó helyzetet elemzi.


Hajdú Sándor
Keserű pirulák és az MSZP

Egyrészt azért szenvedtek stratégiai vereséget, mert úgy tűnik, rosszul mérték fel a kormányzás ütemezését. Először belekezdtek egy osztogatós politikába, majd „lenyomták” ennek a keserű piruláit is a társadalom torkán, miközben önmaguk mindezt még nem tették meg, és nem vonták le ennek a tanulságait. Taktikai vereséget azért szenvedtek, mert kormányzó pozícióból alkalmazták azt a negatív kampányt, ami 2002-ben bejött nekik, és úgy gondolták, hogy az helytől és időtől függetlenül bármikor alkalmazható. Szerintem túlzásba vitték, hogy az utolsó héten annyira nagymértékben és agresszíven terjesztették azokat a hirdetéseket, amelyek durva rágalmakat szórtak a másik oldalra, annyira, hogy ez még a saját szavazóbázisukat is elbizonytalanította.


Hazafi Zsolt
A mozgósításon múlt
Tovább a cikkhez >>>

Tihanyi Péter
Európában történt valami, Magyarországon semmi

- Több dolog történik egyszerre: az EU-szkeptikus pártok valóban előretörtek Európában. Ezek között vannak olyan nacionalista csoportok, amelyek minden nemzetek fölötti szövetséget elutasítanak és hallatlanul bevándorló- és idegenellenesek. Egy ilyen párt okozott feltűnést Angliában is. Ugyanakkor a helyzet komplikáltabb, mivel sok olyan unióellenes párt van, amely egyáltalán nem nacionalista, csak bizonytalan az EU-val szemben. A hab a tortán az, hogy az idegen- és bevándorlóellenesség sok olyan pártot jellemez, amely egyáltalán nem EU-szkeptikus. Vannak olyan csoportok, amelyek ellenzik az uniót, mert az egy tőkés szervezet. Többek között ezért volt sikeres a kommunista párt Csehországban. És végül vannak sokan, akik azért ellenzik az uniót, mert az mélységesen antidemokratikus intézmény, amit csak megváltozott formában tudnának elfogadni. 


Gazdaság

Papp Levente
Nagy pénz, nagy foci

Közel egy hete vette kezdetét a labdarúgó Európa-bajnokság. Az óriási érdeklődést jól mutatja, hogy a jegyek 98 százalékban elkeltek, a szállodák és a repülőterek zsúfolásig megteltek, és a portugál városokban „aranyáron” lehet szálláshoz jutni. A foci nemcsak jó szórakozás, hanem nagy üzlet is. A portugál szervezők maradéktalanul elégedettek a labdarúgó Európa-bajnokság első hétvégéjével. Az UEFA 200 millió euró feletti végeredményt, Portugália pedig egész egyszerűen az ország gazdasági fellendülését várja az Eb-től. A bővítés előtti unió egyik legszegényebb országának számító Portugália kitett magáért, és összesen 1 milliárd eurót fektetett a sporteseménybe. 


Hetek-összeállítás
Milliárdos focisták

A Frace Football című francia sportmagazin immár szokás szerint idén is leközölte a húsz legjobban kereső futballjátékos listáját. Így immár hatodik alkalommal tudhatják meg a rajongók, hogy kedvenceik mennyi pénzért kergetik a labdát egész évben. Kiderül így, hogy ki a legjobb focista vagy inkább üzletember.


Munkatársunktól
Alig emelkedik a fizetés

A legfrissebb jelentés szerint drámaian visszaesett az idén a reálbér növekedése. A KSH számításai alapján a bérnövekedés az év első négy hónapjában nem érte el az egyszázalékot az előző év azonos időszakához képest. A hazai fizetések nemcsak az „öreg Európa” fejlett államaihoz, hanem a velünk együtt csatlakozó országok jövedelméhez képest is meglepően alacsonyak. Az EP-választások „büntető” voksolása mögött talán épp a két évvel ezelőtti jelentős béremelések emlékének múltba veszése áll. 


Hetek-összeállítás
Gyógyszerpaktum

Megnyugtatóan rendeződött a gyógyszerárháború: a kormány és a gyógyszergyártók megállapodtak, hogy az idén nem emelkedik a gyógyszerek ára. A szerdai paktum mindhárom fél számára kedvező eredménnyel zárult. A fogyasztók a támogatott gyógyszereket egész évben a június 30-ai árakon vásárolhatják, a termelőket biztosította a kormány, hogy nem alkalmazza az árbefagyasztást, a kabinet pedig többmilliárdos pluszbevételre tesz szert. 


Kardos Anikó
Hidegen hagyta a BÉT-et a választás

Gyengülést mutattak a vezető részvényindexek az elmúlt kereskedési héten. Az angol jegybank soros ülésén 25 bázisponttal 4,5 százalékra emelte irányadó kamatlábát, a tőkepiacok pedig világszerte a kamatemelési ciklus elkezdődését, valamint az infláció növekedését várják. Így a pesszimizmuson nem segített az olajár közel 10 százalékos csökkenése sem, a jó hír ellenére az orosz tőzsde több mint 7 százalékot esett. Ebben szerepe lehet még a Jukosz-botrány révén elhíresült Hodorovszkijnak, akinek a hét második felében elkezdődik a bírósági meghallgatása. 


Háttér

Hetek-összeállítás
Adósszünet?

Sztrájkhangulat terjed az MTV-ben, megeshet, hogy az intézmény munkatársai beszüntetik a munkát, mivel hónapok óta bizonytalan az intézmény gazdasági helyzete. Felmerült például az, hogy a presztízsértékű olimpiai közvetítés alatt sötétül el a képernyő, mégpedig éppen a sportolók eskütételének idejére.


Mérő Miklós
Kadhafi kitárt karokkal

Figyelemre méltó cikk jelent meg a múlt héten az al-Haját című, szaúd-arábiai tulajdonban lévő londoni napilap hasábjain: „Kadhafi támogatta és támogatja a terrorizmust, tönkretette és kifosztotta népét. Az 1969-ben puccsal hatalomra jutott ezredes sem alkalmas, sem jogosult nem volt soha Líbia vezetésére. Romba döntötte hazáját, eltékozolta annak gazdagságát, bujtogatta a terroristákat.”  A tekintélyes pánarab lap utalt arra is, hogy az észak-afrikai ország vezetője a most napvilágra került információk szerint „összeesküvést szőtt Abdallah bin Abdel-Aziz szaúdi trónörökös megöletésére… Ha kevesebb bűnt követett el, mint az iraki diktátor, akkor az csak azért volt, mert Líbia kisebb és gyengébb ország Iraknál, így vezetőjének is kisebbek a lehetőségei.” 


Somorjai László
Biovízum az Egyesült Államokba

Jobb és bal kezünk egy-egy mutatóujját egy kisméretű szkennerre tesszük, és már készen is van az arcképünkhöz rendelt digitális ujjlenyomat, az amerikai vízum legújabb tartozéka. „Ezzel szeretnénk biztosítani, hogy minden kétséget kizáróan ugyanaz a személy lépjen be az Egyesült Államokba, mint akinek a vízumot Budapesten kiadtuk” - jelentette ki a budapesti Amerikai Nagykövetség munkatársa a sajtónak. A biometrikus vízum elkészítését maga a budapesti amerikai nagykövet, George H. Walker mutatta be a publikumnak.


Pécsi Tibor
75 éves lenne Anna Frank

Szokatlan születésnapra emlékezem. Akit ünneplünk, már 59 éve nincs közöttünk. Mégis milliók ismerik nevét, történetét. 1942. június 12-től 1944. augusztus 1-jéig, keddig naplót írt. A tizenharmadik születésnapjától egészen Bergen-Belsenbe történő elhurcolásáig. Ma akár boldog nagymama is lehetne. 75 éve született Anna Frank.


Vagyim Arisztov
Még egyszer Leninről
Válasz a kétkedőknek

Az olvasók bizonyára emlékeznek arra az idén márciusban és áprilisban megjelent négy cikkre a Hetekben, amelyeket Lenin véres diktatúrájáról, illetve a Marx és Engels tanításaihoz, valamint a nagy francia forradalom korabeli jakobinus diktatúrához való kapcsolódásokat bizonyító tényekről írtam. Hamarosan két felháborodott hangú levél érkezett a szerkesztőségbe, melyeknek írói kétségbe vonták az általam elmondottakat - például azt, hogy Marx, Engels és Lenin támogatták a jakobinusokéhoz hasonló forradalmi terrort. Vajmi kevés ugyan a remény, hogy ők elolvassák válaszomat a Hetek hasábjain, mégis úgy döntöttem, hogy reagálok a levelekre, mert éppen ezek a reakciók győznek meg újra arról, hogy a marxizmus-leninizmus filozófiájával és gyakorlatával kapcsolatos minden leleplező szándék ellenére a három kommunista vezér továbbra is szentként és az emberiség nagy bölcseként él sokak tudatában.


Hit és értékek

Morvay Péter
A Passió bűvöletében

Már-már úgy tűnt, hogy nyugvópontra jutnak a Mel Gibson Passió-filmje körül fellángolt viták, ám egy, a Vatikánból keltezett hír ismét tiltakozásra késztette az egyik legbefolyásosabb zsidó jogvédő szervezetet. A Rágalmazás-ellenes Liga aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy II. János Pál pápa a tervek szerint októberben boldoggá avatja Anne Catherine Emmerich nővért. A 19. században élt német apáca a látomásai alapján készült írásaiban a zsidókat rendszeresen „gonosz”, „kegyetlen” és „átkozott” emberekként említi. Látomásai Gibson elmondása szerint „csodálatos képekkel” gazdagították őt. A Passió elkészítése során, egy „új világot nyitva meg” előtte. Az antiszemita felhangok mellett azonban a kritikusok Emmerich nővér misztikus vallási élményeit és kijelentéseit is inkább a spiritizmus, mintsem a keresztény inspiráció tárgyköréhez sorolják.


Külpolitika

Eperjesi Ildikó
Európai kiábrándulás

Hazánkban az európai parlamenti választási kampány során gyakorlatilag nem jelent meg az unió jövőjének témája, hanem javarészt belpolitikai kérdések foglalkoztatták a pártokat. A többi tagországban is jobbára Törökország uniós tagsága, a közös kül- és biztonságpolitika, valamint az európai alkotmány témájában merült ki a „repertoár”, a nemzeti érdekek, az unióból nyerhető haszon ügye mellett. Pedig a világ legnagyobb kereskedelmi hatalmának szembe kellene néznie azzal, hogy lakossága öregszik és fogy, kormányzása ez idő tájt nem elszámoltatható és korrupt, túlszabályozott gazdaságpolitikája a versenyképesség romlásához vezet. A szavazók ezt alighanem sokkal jobban érzik a hatalmon lévőknél: távolmaradásukkal fejezték ki, hogy nem várnak sokat az uniótól - főként az újonnan csatlakozott kelet-európai országokban, ahol az emberek nem látják, mit fog tenni értük az unió a jövőben. 


Az unió három pillére

Az Európai Parlament az egyetlen közvetlenül, demokratikusan választott intézménye az EU-nak. Az EP Brüsszelben, Luxembourgban és Strasbourgban ülésezik. Havonta egyszer egy héten át teljes létszámban ül össze Strasbourgban, titkársága Luxembourgban van, bizottságai havonta két hetet töltenek Brüsszelben. Az EP demokratikus ellenőrző szerepet is betölt az Európai Bizottsággal szemben: a parlamentnek hatalmában áll feloszlatni a bizottságot, mint ahogyan ezt 1999-ben tette. Az EP tagjai nem nemzeti, hanem pártcsaládi alapon oszlanak csoportokra. Az érzékenyebb döntések során a képviselők inkább párt-, mint nemzeti hovatartozásuk szerint döntenek.


Sport

Lugosi Zoltán
Az első meccsek tanulsága

Az Európa-bajnokság csoportmérkőzéseinek első fordulója után megállapítható, hogy az eddig látott találkozók már mutatják az erőviszonyokat, de meglepetés is volt már szép számmal. Az egyik ilyen például a rendező portugáloknak a görögök elleni gyenge bemutatkozása. A hellének 2-1-es győzelme a játék képe alapján is megérdemelt, mivel rendkívül jól játszottak. Otto Rehhagel, a görögök német szövetségi kapitánya így nyilatkozott: „Nagyon fegyelmezettek voltak a játékosaim, a taktikai utasításokat betartva tudtuk legyőzni Portugáliát. Görögországnak mindig is voltak jó játékosai, most csapatként is tökéletes gárda.” A szerénységgel tehát nincs baj. A trénernek van egy másik kívánsága is, hogy a hellén polgárok lobogózzák fel az országukat.


Eb-színfoltok
Tovább a cikkhez >>>

HETEK
Eb-aranyköpések

A kontinenstorna ideje alatt vidám perceket szerezhetnek a mérkőzéseket közvetítő riporterek „aranyköpései”. Az eltelt rövid idő alatt már sikerült feljegyeznünk néhány gyöngyszemet, melyekből most átnyújtunk egy csokorra valót. 


Szabadidő

Földvári Katalin
Cannes, te csodás

Az európai film - ha egyáltalán van olyan -, valamint a Cannes-i Filmfesztivál jelenéről és jövőjéről Georges Goldensternnel, a Cinéfondation, a Cannes-i Fesztivál Résidence-ának igazgatójával beszélgettünk.


Mondovics Napsugár
Tegyük hűvösre

A minap fültanúja voltam, ahogy rutinos pénztárosok csodálkozva konstatálták, felment az ecet ára. Egyikőjük tudni vélte, ez is a csatlakozás számlájára írható, míg egy régebbi megfigyelő bejelentette: itt a befőzési szezon. Való igaz, az ecet és főleg a cukor áremelkedése nem egyedülállóan idei jelenség. Bíztató viszont, hogy e kettőn kívül nem is igen kell más mellékes a friss gyümölcsök és zöldségek sikeres tartósításához. 


P.R.
Az Astra Zeneca az egészségért

Egy nemzetközi felmérés szerint a vásárlók többsége szívesebben vásárol annak a cégnek a termékeiből, amely részt kér a társadalom egyéb feladataiból is. Ezért is vállalta az Astra Zeneca gyógyszergyártó cég a többi között a Magyar Kajak-Kenu Szövetség arany fokozatú szponzori szerepét. S hogy a szponzori pénzek jó helyre kerültek, azt bizonyítja a lengyelországi Poznanban szerzett 10 aranyérmünk is. Mint azt Majorosi Emese, az Astra Zeneca kommunikációs vezetője elmondta, a sportolók támogatása azért is érdekes egy gyógyszergyártó cégnek, mert számára is fontos, hogy a társadalomban csökkenjen a betegek száma, s hogy a sportolással, a testmozgás támogatásával egészséges életmódra neveljék a fiatalokat. Az olimpiára készülő kajak-kenu csapat világraszóló sikere példaképül szolgálhat valamennyi sportolni vágyó embernek.


P.R.
Kórházpiacon a NextiraOne

A legmodernebb kórházi kommunikációs technológiára épülő hang- és adatátviteli megoldásokat tartalmazó termékcsoport bevezetését tervezi a NextiraOne. Mint azt Tóth Ottó igazgató elmondta, a cég speciális stratégiai partneri viszonyra lép egy újgenerációs kommunikációs megoldás bevezetésének elősegítésére az európai kórházpiacon. Az Európai Egészségügyi Információs Hálózat adatai szerint az európai egészségügyi informatikai piac becsült értéke 14 milliárd euró. Ebből a NextiraOne becslései szerint a kórházi hang- és adatátviteli megoldási piac éves szinten 1 milliárd eurót tesz ki. A cég már rendelkezik referenciával is, ugyanis sikeresen üzembe helyezett egy többhelyszínes kommunikációs rendszert a Mâcon Hospitalban, egy hét helyszínből álló franciaországi kórházban. Tóth Ottó reméli, hogy a külföldön már sikeresen alkalmazott technológiára a magyar egészségügy is hamarosan igényt tart.


Túraajánló

túravezető: Vass Mihály.


Káczán Szilvia
Király a Siráj

Immár negyedik alkalommal rendezték meg június 3-12. között harminckét helyszínen, mintegy kétszáz, fesztivál melletti rendezvénnyel a Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT). A rendkívüli érdeklődéssel kísért színházi seregszemle újfent igazolta, hogy az igazi újítások, a hozzáértőbb közönséget megcélzó alkotások továbbra is a kis színházakban születnek, míg a nagyszínpadon egyre több a populáris, főként zenés darab. 


Színes

Egér a levesben?

(AP - Meleg Viktória)


DUMA PLÁZA

Egy jó autós mindig ellenőrzi az autója felnijét, mert jobb felni, mint megijedni.


Árverés a Titanicról megmaradt tárgyakból

Egy összecsukható fedélzeti szék, egy étlap az első osztályról és egy levél, valamint ezeken kívül még 450 különböző, az elsüllyedt Titanic óceánjáróról megmaradt tárgy kerül kalapács alá a New York-i Guernsey’s aukciós házban megrendezett árverésen. Az eladásra felkínált holmik között szerepel többek között az egyik utas mentőmellénye is. Az esemény várhatóan bepillantást enged majd a hollywoodi mítosz mögé, megvilágítva az 1500 emberéletet követelő tragédia igazi borzalmát.


Kitárul a világ

Finn kutatók olyan, mobiltelefonhoz köthető, hang alapú rendszert fejlesztettek ki, amely a gyengénlátókat segíti városkörnyéki és tömegközlekedési eszközzel való utazásuk során. A Finn Technikai Kutatóközpont által készített navigálórendszer egyszerre globális helyzetmeghatározó (GPS) és mobiltelefon, mely képes internetkapcsolatot is létesíteni, így az azt használó számára elérhetővé válnak az interaktív térképek és az egyes tömegközlekedési eszközök menetrendjei, illetve útvonalai.


Fő a nyugalom

Miközben Angliában a labdarúgó „hősök” rutinszerűen sebesüléseket kockáztatnak meg a pályán, addig angol pszichológusok szerint az otthon ülő focirajongók is potenciális sérüléseket szenvedhetnek. Az Euro 2004 bajnokság előtt a Brit Pszichoterápia Társaság kiadta a futballrajongók sérüléstúlélési útmutatóját, amely a „formából kijött játékosoknak” segítséget nyújthat, akik a tévé előtti túllelkesedésükben képesek sérülést okozni maguknak.


Állatbőrben

A National Geographic új sorozatának kalandos kedvű testvérpárja, Chris és Martin fejükbe veszik, hogy megtapasztalják, hogy milyen a világ állatbőrben, ezért elindulnak, hogy felkeressék földünk legérdekesebb teremtményeinek élőhelyeit. Hamar kiderül azonban, hogy a vadállatok között elvegyülni olykor felettébb veszélyes vállalkozás… Chris és Martin elsőként Amerika leghatalmasabb szárazföldi ragadozójának, a barnamedvének a szemével szeretné megismerni a világot, ezért a civilizációt maguk mögött hagyva három hétre beköltöznek Alaszka rengetegeibe.


Mi van a képen?

4. A hosszú élet titka


Vélemény

Siposhegyi Péter
A közvélemény-kutatás nyertesei

Kovács László klasszikus mondása szerint az MSZP nem közvélemény-kutatást szeretne nyerni, hanem választásokat. Választásokat nyerni pedig sikerült nekik 2002-ben, amikor az elnök az első, rájuk nézve félelmetes közvélemény-kutatói adatokat próbálta valamivel annullálni. Ez a mondat most is elhangzott, legfeljebb már nem olyan hatásosan, mert ezzel elismerték, hogy a közvélemény-kutatás ezúttal választás is volt.