Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 24. szám, 2004. június 11

Belpolitika

Hetek-összeállítás
Erőpróba előtt

Finiséhez érkezett az EP- választási láz. A pártok már a célegyenesbe fordultak, és a kampány „hangneme” visszatért a 2002-ben megismert agresszivitáshoz. Az „erőnyerők” közül a szocialisták fő üzenete, hogy „ne engedjük vissza a Fidesz elnökét a hatalomba, mert onnan folytatja, ahol 2002-ben abbahagyta!” Érdekes, hogy az EP-választás ilyen leegyszerűsítéséhez maga a volt miniszterelnök is hozzájárult azzal, hogy a kampányukban a vezető szerepet átvette Schmitt Páltól. Újra ő „testesíti meg” a Fideszt.


Somorjai László
Ítéletidő Budapesten

A múlt héten az ország több részén - Békéscsabán, Egerben, Nagykállón és Budapesten - pusztított ítéletidő. A főváros X. kerületének egy kis részén - a Kada, a Gitár, a Sörgyár és a Harmat utca által határolt négyzetben - pedig valóságos tornádó tombolt. „Rövid, síri csend után mintha hirtelen elszabadult volna a pokol” - fogalmazott egy szemtanú.


A hazugság dimenziói

Még a sokat próbált, amúgy hangoskodó parlamenti képviselők is azon morfondíroztak hétfőn, hogy volt-e már ilyen mélyponton az Országgyűlés politikai vitáinak „színvonala”. A két nagypárt vezetője élő adásban hazugozta le a másikat. A kampány amúgy a 2002-es „hagyományok” mentén halad.


Sebestyén István
Az adat és a védelme

Nyomozást indított ismeretlen tettes ellen a központi ügyészség nyomozóhivatala annak kapcsán, hogy Keller László közpénzügyi államtitkár a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megyei hivatalaitól több vadászati társaság vadászati naplóját és egyéb dokumentumait bekérte. Az adatvédelmi ombudsman szerint az államtitkár törvényt sértett, illetve sérült a személyes adatok védelmének joga is. 


Fókusz

Lukács András
Aki legyőzte a Gonosz Birodalmát

Most, hogy az Egyesült Államok negyvenedik elnöke, Ronald Wilson Reagan halott, nem hallani azokat a jelzőket, amelyekkel a volt elnököt saját hazájában is, külföldön pedig még inkább jellemezték. E vélemények szerint Ronald Reagan nem volt különösebben tehetséges, egyesek butának is nevezték, ami pedig távol áll a valóságtól. Ronald Reagan elnöknek született, ha úgy tetszik, született elnök volt: ifjúkorában a főiskolai diákönkormányzat, a negyvenes-ötvenes években a Filmszínészek Szakszervezetének elnöke, a hatvanas-hetvenes években Kalifornia állam, 1980-tól nyolc éven keresztül pedig az Egyesült Államok első embere volt.


Gazdaság

Kovács Klára
Utolsó helyen kullogó magyar fizetések

Az európai uniós képviselőválasztás hajrájában érdekessé válhat, mennyi fizetésre számíthatnak a „befutó” képviselők. Az EU alapszabálya szerint az uniós honatyák a nemzeti parlamenti képviselők alapfizetésével egyenlő összeget kapnak, erre rakódhatnak a bizottsági tagsággal járó pluszjövedelmek, illetve a különböző jogcímeken járó, nagyvonalúnak mondható költségtérítések. Bár a számítások szerint egy uniós képviselő jóval többet keres majd hazai kollegájánál - nem is beszélve az átlagfizetésről -, nemzetközi összehasonlításban azonban messze az utolsó helyen kullog egy magyar képviselő fizetése. 


Nagy Lajos
Patikacsődök, eltussolások

Az érzelmi megnyilvánulásoktól sem mentes választási kampány szinte „bedarálta” az amúgy is érzékeny gyógyszerárügyet. Az alkotmányellenesnek bizonyult árbefagyasztás továbbélése újabb hullámokat kavart a héten, amikor a kormány - a csorbát kiküszöbölendő - törvénymódosítást kísérelt meg. Az ellenzéki padsorok áremelést kiáltanak, a kormány pedig - éppen ellenkezőleg - árak csökkentését hangoztatja. A gyógyszerészek között eközben egyre jobban eluralkodik az elkeseredés, mára több tucat patika a csőd szélére jutott. 


Birovecz László
Számítógépet mindenkinek

A nagy népszerűségnek örvendő Sulinet Expressz programban július elsejétől jelentős változások várhatók. A jogosultak köre kibővül, a termékek vételárából pedig önrészt kell vállalni, megszűnik a több-éves konstrukció keretén belül történő vásárlás lehetősége is. Szűkül az adókedvezmény igénybevételének lehetősége is, hiszen ez megszabott jövedelem-plafonhoz lett kötve. 


Papp Levente
Olajterror Allah szolgálatában

Az iszlám terrorizmus minden fronton harcot indított a „Nagy Sátán”, értsd az Izrael-barát USA, sőt az egész nyugati világ ellen. A gazdaság sem kivétel ez alól, jelenleg éppen az olajár felsrófolásával kívánják gazdasági válságba taszítani a fejlett országokat, mindeddig azonban kevés sikerrel. Abdulaziz al-Mukrin a szaúd-arábiai al-Kaida-sejt vezetője egy internetoldalon így nyilatkozott: „Kobari túszejtésünk egy újabb siker volt, amit Allah adott nekünk, amely a szaúdi vezetést mély válságba sodorta.” Az al-Kaida-vezető azért hálás Allahnak, mert a 22 halálos áldozatot követelő akció az olajár hirtelen emelkedéséhez vezetett, és átmeneti zavart okozott a nemzetközi tőzsdéken.


Kardos Anikó
Felvásárlási játszmák

Hetek óta téma nehezen emésztik meg pénzügyi körök a Budapesti Értéktőzsde és az Árutőzsde, valamint az elszámolóház, a Keler Rt. részesedések tulajdonoscseréjét. A kívülálló egyszerű halandó számára is nehezen követhető a tőzsdei részesedések kézről kézre adása.


Kardos Anikó
Indul az uborkaszezon?

Emelkedéssel zárták a hetet a világ vezető tőzsdeindexei. Az OPEC múlt heti ülésén a napi kétmillió hordós kitermelés emelésről döntött, az olajár ennek hatására valamelyest csökkent, nyugtatólag hatva a tőkepiacokra. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökének, Alan Greenspannek a beszéde alapján a kamatemelést a közeljövőre valószínűsítik, ám ezt a piacok már nagyrészt beárazták. 


Háttér

Mérő Miklós, Jeruzsálem
Tájkép csata közben

Izraelben a helyzet változatlan… Vagyis - mint mindig - minden változik. Ami állandó, az csak a szüntelen palesztin terror és az ellene folytatott megállás nélküli harc. A zsidó államot ma is - immár majdnem négy éve - az állandósult fegyverropogás, a pokolgépek robbanása, az értelmetlenül kioltott emberéletek jellemzik. Izrael hatmilliós lakossága ma is a honfoglalás és a honvédelem korát éli. Mindezek következtében a gazdasági helyzet katasztrofális. A knesszetben változatlanul pusztítják egymást a politikai pártok, az emberek idegei pedig pattanásig feszültek. 


Illényi Zsófia
Évi egymillió gyermek a szexipar igénye

„Szabadság”, „egzotikum”, „élvezet”, ilyen és ehhez hasonló kifejezésekkel hirdeti magát manapság egy olyan iparág, mely valójában emberek millióinak nyomorúságából tartja fenn magát mélységesen romlott, gonosz, aberrált eszközökkel. A szexipar jelenlegi burjánzása húsz-harminc évvel ezelőtt még ismeretlen volt, fellendülésében gazdasági, politikai és társadalmi tényezők is nagy szerepet játszottak. Nyomorgó nők és gyermekek lesznek évente áldozatává ennek a diabolikus piacnak, ahol olyan mértékű hasznot hoznak futtatóiknak, amelyről azok soha még csak nem is álmodtak. Azt pedig már végképp kevesen tudják, milyen nagy helyet foglal el a szexipar egyes országok gazdaságában.


Makki Marie-Rose
Nem vidám önkéntesek

Mint arról múlt heti számunkban részletesen beszámoltunk, a prostitúció legalizálása, bárminemű szabályozása egyöntetű külföldi tapasztalatok szerint a szervezett bűnözés elburjánzását vonja maga után, nem pedig az iparág visszaszorulását. A prostitúció jellegénél fogva kontrollálhatatlan tevékenység, szorosan összefügg a nő- és gyermekkereskedelemmel, aminek révén biztosított az emberkínálat legfőbb utánpótlása.


Erdei Judith
Arany Prága

„Prága várja, hát ne habozzon, sörözzön!” Ilyen és ehhez hasonló szlogenekkel csalogatják a turistákat a cseh fővárosba, s ez persze sokkal többről szól, mint egy 25 koronás nedű elfogyasztása, de kétségtelenül hozzátartozik ahhoz a könnyed és bohém életstílushoz, amit Prágában lehet tapasztalni. A „száztornyú” város tündérmesébe illő reneszánsz és barokk épületegyütteseivel, gótikus templomaival, hangulatos és olcsó pubjaival, éttermeivel, Párizst és más hagyományosan népszerű európai nagyvárosokat megelőzve a britek legnépszerűbb hétvégi városnéző úti célja lett. A modern nagyvárosok jellegzetességeit magán viselve, reneszánszukat élik az okkult tudományok, virágzik a szexturizmus, és a New Age-esek Mekkájává is vált a hajdan evangéliumi ébredéstől hangos Prága. 


Hit és értékek

Erdei L. Tamás
Ez melyik nap?

Június 19-én ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a „Felvonulás Jézusért” elnevezésű ökumenikus vallási fesztivált. A kimondatlan, de annál inkább ott munkáló „közösen talán erősebbek leszünk” gondolat jegyében katolikus, evangélikus, református, pünkösdi, baptista és egyéb vallási vezetők buzdítják majd híveiket újra, hogy tömörülésükkel egyfajta felekezetközi érdekvédelmi mozgalomként masírozzanak a főváros utcáin. A célpont az utóbbi időben egész Európában szalonképtelen politikai csoportok és pártok szimbolikus felvonulási terepévé vált Hősök tere, „Magyarország Főtere”. Hogy a Jézus nevével egyfajta összkeresztényi megbékélés, a szeretet és a béke jegyében tüntető mozgalom kinek az érdekeit szolgálja, illetve mit és kiket reprezentál, igencsak sok kérdést vet fel.


Busa Viola
Ég és föld a két jelölt mögött

A George Barna kutatócsoportja által készített felmérés szerint a novemberi amerikai elnökválasztás kimenetelét az emberek hitbéli álláspontja nagyobb mértékben befolyásolhatja majd, mint a politikai pártokhoz vagy a demográfiai csoportokhoz való tartozásuk. A felmérés szerint az elkövetkező öt hónap során dől majd el az is, hogy a még bizonytalan szavazók táborát vajon melyik fél tudja majd a maga oldalára állítani.


Interjú

Hajdú Sándor
A közélet hangulata függ a választástól


Hazafi Zsolt
Lehet liberálisabb Európa


Bohács Zoltán, Hazafi Zsolt
A választók adják a létjogosultságot


Külpolitika

Hajdú Sándor, Kolozsvár
Funar után szabadon

A román pártok és politikusok az unió közeledtével egyre tisztábban látják, hogy a helyi politizálás mekkora lehetőségeket rejt magában.  A múlt vasárnapi választások előtt már óriási pénzeket fordítottak a kampányra, remélve azt, hogy bőven megtérül a befektetés. Az európai uniós előcsatlakozási alapok 3-4 milliárd euró lehívható pénzt ígérnek a román településeknek. 


Hetek-összeállítás
Lendületben Bush

A nyolc legfejlettebb ipari ország vezetői a hagyományoknak megfelelően ez évben is összegyűltek a világ legégetőbb problémáinak megvitatására. A legszegényebb országok támogatásának ügyét azonban immár második éve háttérbe szorította Irak és a szélesebb értelemben vett közel-keleti térség kérdése. Számos szakértő szerint a napirendi pontokból érződött, hogy a lapzártánk után befejeződött csúcstalálkozóra az amerikai elnökválasztás előtt fél évvel kerül sor, hiszen Washington azokra a témákra igyekezett helyezni a hangsúlyt, amelyek azt sugallták, hogy az Egyesült Államok nagyon is békülékeny hangulatban van. Az elemzők szerint George W. Bush ezzel próbálta demonstrálni, hogy vetélytársa, John Kerry állításaival szemben igenis képes együttműködni közeli és távoli szövetségeseivel.


Karl Pfeifer, Bécs
Szélsőségesek a pálya szélén

Osztrák közvélemény-kutatók mindössze kilenc százalékot jósolnak az FPÖ-nek a közelgő EP-választásokon, ami azt jelenti, hogy a Szabadságpártnak csak egy képviselője lenne Brüsszelben. A hírre Jörg Haider pánikba esett, és „fészkébe piszkítónak” nevezte az osztrák szociáldemokrata EP-frakció vezetőjét, Hannes Swobodát. Haiderék előkotortak egy levelet, amelyet Swoboda több mint négy éve intézett az EP tagjaihoz, leszögezve, hogy „az FPÖ-vel egy rasszista és idegengyűlölő érvekkel kampányoló párt jutott hatalomra”. Swoboda ugyanakkor arra kérte az EP tagjait, hogy ne lazítsák kapcsolataikat Ausztriával és az osztrákokkal.


Bohács Zoltán
A kétarcú királyság

Az elmúlt napokban Szaúd-Arábia több alkalommal is a világ érdeklődésének középpontjába került. Az országban elkövetett robbantások, a külföldieket ért terrortámadások az uralkodó királyi ház pozícióinak gyengülését, valamint az általa évtizedek óta gyakorolt kettős politikai-ideológiai játszma kudarcát mutatják. Úgy tűnik, az évek óta másokra irányított vallási-ideológiai fegyver kezd lassanként visszafelé is elsülni, s ezt ma már az olaj eladásából származó dollármilliárdok sem tudják kellőképpen kompenzálni. Bin Laden szülőföldje, a legszentebb iszlám szent helyek, valamint a hatalmas olajmezők hazája komoly problémák elé néz - állítja a Der Spiegel című német hetilap összeállítása.


Eperjesi Ildikó
Beszélő viszony

Számos államfő és több ezer veterán gyülekezett össze Franciaországban a normandiai partoknál, hogy megemlékezzen a nácik által lerohant Európa felszabadítására indított támadás hatvanadik évfordulójáról. A második világháború menetét - és az egész huszadik századot is - megváltoztató normandiai hadjáratban mintegy 250 ezer ember vesztette életét. A D-napi ünnepségek, valamint Ronald Reagan egykori amerikai elnök halálhíre alkalmat adtak arra is, hogy eltűnődjünk: hol tart ma a nyugati államok katonai szövetsége? 


Sport

Sebestyén István
Sikerekben gazdag szezon után

Kiváló idényt tudhat maga mögött Gera Zoltán, a Fradi válogatott csatára. A zöld-fehérekkel megszerezte a bajnoki címet és a Magyar Kupát; csapatán belül tizenegy góllal házi gólkirály lett; Lothar Matthäus szövetségi kapitány pedig megtette a nemzeti tizenegy csapatkapitányává. Hab a tortán, hogy többek között az ő kiváló teljesítményének köszönhetően a magyar B válogatott vasárnap idegenben 2-0-ra legyőzte a németek legjobbjait. Gera ennek ellenére úgy érzi, még nem sikerült a maximumot kihoznia magából. 


Jókor jött a pofon?

A háromszoros világbajnok német válogatott nevéhez fűződik a legtöbb Európa-bajnoki részvétellel. A Nationalelf egyedülálló módon 1972 óta ott van minden kontinenstornán, és a korábbi nyolc fellépéséből háromszor is megszerezte a Henry Delaunay-kupát. Az elmúlt időszak eredményeit figyelembe véve azonban kijelenthető, hogy a Nationalelf nem kényezteti el a szurkolóit. Egy nemrégiben elvégzett közvélemény-kutatáson, a megkérdezett szurkolók több mint fele esélytelennek tartotta a Rudi Völler legénységét az Európa-bajnoki címre. 


Először Floridában a Stanley-kupa

„Még mindig nem hiszem el, milyen hamar sikerült ez az egész. Hogy három év alatt összejöjjön, az nem volt betervezve.”- mondta John Tortorella a hétfőn éjszaka Stanley-kupát nyert Tampa Bay Lightning trénere, akinek pont ennyi időre volt szüksége, hogy bajnokot csináljon a floridai gárdából. Érkezésekor a „villámok” már öt éve nem kerültek a rájátszás közelébe sem. Ehhez képest a New York Rangerstől elbocsátott szakember vezérletével hamar a csúcsra értek, és Tortorella is bizonyította egykori munkaadóinak, hogy elhamarkodott döntés volt őt lapátra tenni.


Szabadidő

Kánai András
A diktatúránál a gyenge demokrácia is jobb

Az idei, 75. könyvhéten jelent meg a magyar származású humorista, Ephraim Kishon (Kishont Ferenc) két újabb kötete. A világhírű izraeli író rendszeres hazalátogató, így a múlt heti könyvünnep keretében nyílt alkalmunk vele egy rövid beszélgetésre.


Holokauszt-emléknap Hatvanban

A magyarországi holokauszt 60. évfordulójának alkalmából nagyszabású megemlékezést rendeznek június 14-én, hétfőn Hatvanban. Ezen az emléknapon mutatják be Németi Gábor helytörténeti kötetét is, amely A hatvani zsidóság krónikája címmel kerül a boltokba. A rendezvény 14 órakor kezdődik, ekkor gyertyagyújtással emlékeznek a mártírokra a helyi temetőben. 15 órakor koszorúzás lesz a cukorgyár falánál állított emléktáblánál a deportáltak emlékére. 17 órakor a hatvani zsidóság emlékének szentelt Arcok a múltból című kiállítás megnyitójára kerül sor, amelyet Németi Gábor könyvének bemutatója kísér a Grassalkovich Művelődési Központ barokk termében. (M. R.)


METABOL: Vége a szenvedésnek

Megannyi kudarc és csalódás után végre új remény töltheti el mindazokat, akik elégedetlenek súlyukkal és alakjukkal. Tudományos kutatások igazolták, hogy az anyagcserét szabályozó pajzsmirigy alulműködése szinte minden esetben túlsúlyhoz vezet. A pajzsmirigy normális működéséhez viszont jelentős mennyiségű jódra van szükség. Ám hazánk területének nyolcvan százalékán az ivóvíz és a föld is jódszegény, így a magyar lakosság nagy része jódéhségben szenved. Az a fogyasztószer, amit Metabol néven nemrégiben dobtak piacra, biojód, L-Carnitin és biokróm tartalmával az eddigi leghatásosabb fegyver lehet az elhízás ellen. A kizárólag természetes anyagokat tartalmazó szert minden korosztály korlátozás nélkül alkalmazhatja fogyókúrára.


Hasznos macskakarom

Az Una de gato, angolul Cat’s claw, magyarul macskakaromból készült gyógytermékek reményt adhatnak a daganatos, ízületi, szív- és érrendszeri betegeknek a hatékony kiegészítő kezelésre.


Laki lakberendezés

Új trend kibontakozása figyelhető meg az építési piacon. Az állami megbízások látványos visszaszorulása, az elhalasztott fejlesztések, a lekötetlen kapacitások immár nem csak a nagy cégeket késztetik saját beruházások indítására. A megrendelés nélkül maradt szakipari cégek is kénytelenek önállóan gondoskodni arról, hogy dolgozni tudjanak - állítja Laki Péter, a csaknem háromszáz alkalmazottnak munkát adó Laki Épületszobrász Rt. vezetője, aki saját beruházást indított. A Róbert Károly körúti Laki Kereskedelmi Központ építésével igyekeznek a gondokon segíteni. A 3600 négyzetméteres, hétemeletes komplexum várhatóan az építési-lakberendezési szakma centrumaként működik majd. Iroda-, kiállító- és bemutatótermeit az épületszobrászathoz, belsőépítészethez, lakberendezéshez kapcsolódó társaságoknak vagy egyéb, az építőiparhoz tartozó cégeknek kínálják elsősorban. Laki az itt megjelenő cégek szakmai együttműködésére is lehetőséget lát. Az irodabérleti díjakat 12, az üzletekét 18 euró/négyzetméter árral kalkuláló fejlesztő arra számít, hogy a milliárdos beruházás körülbelül kilenc év alatt térül meg. (x)


Kőszegi Anita
Nyárváróban

Szakadó esőben próbálok előrejutni a pesti csúcsban; az ablaktörlő maximumon; ráadásul hűvös is van. Júniusban?! Még jó, hogy van nálam egy pulcsi, ami kész csoda, hiszen már vagy egy hónapja elpakoltam a melegebb ruhadarabokat, mintha ezzel is siettethetném az új nyár beköszöntét. Számomra minden évszakváltás izgalmas - furdal a kíváncsiság, vajon mi lesz az idei divat, a tavalyi kollekció már csak az „elmegy-kategória” lesz, vagy új darabokkal vegyítve még akár trendinek is tűnhetek...?! Már lassan az esőt is elfelejtem, hiszen Andrusch Mariannal, a MEXX-márka hazai forgalmazójával bújjuk a külföldi kifutók magazinjait, és csevegünk egy csésze capuccino mellett.


Színes

PackMan visszatér

Elméletileg, ha az ember elég ideig raktározza divatjamúlt ruháit, bútorait vagy akár frizuráját, azok egyszer újra divatba jönnek. Nos, a történelem most a videojátékok példáján bizonyította be a fenti tételt: a PackMan, a Donkey Kong és a flipper visszatért. A mostani kalandfilmhez hasonló felfedezős videojátékokat elunó gyerekeket (és felnőtteket) ugyanis láthatóan újra vonzza azoknak a játékoknak az egyszerűsége, amelyek még arról szóltak, hogy két gomb nyomkodásával folyamatosan megdöntsék saját rekordjukat. A retródivatnak való hódolás jegyében a közelmúltban tartott Los Angeles-i E3 videojáték-expón a Microsoft bejelentette: a cég internetes játékszolgáltatásában külön szobát nyitnak a Pole Position versenyhez hasonló patinás klasszikusoknak. A nagy GameBoy játékokat, mint a Super Mariót, már mobiltelefonon is kihozzák. Az eredeti darabokért pedig több ezer dollárt is hajlandók kifizetni a gyűjtők. (Reuters)


DUMA PLÁZA

Nincs ebben az országban olyan baj, amit egy jó választás ne tudna orvosolni.  (Richard M. Nixon)


Egészséges áramkimaradás

A 2003. augusztusi amerikai áramkimaradás azzal járt, hogy javult a levegő minősége az Egyesült Államok északkeleti és Kanada délkeleti területein. Az erőművek leállása következtében a rá következő éjszaka folyamán jelentős mértékben csökkent a levegőt szennyező anyagok kibocsátása - olvasható a New Scientist című brit tudományos folyóirat legújabb számában, utalással a Maryland állambeli College Park egyetemének meteorológusaira.


Michelangelo titka

A reneszánsz kor művészgéniusza, Michelangelo, valószínűleg Asperger-szindrómával, az autizmus egy enyhébb formájával küzdhetett, aminek egyik tünete, hogy a beteg nehezen szánja rá magát társas együttműködésre. Az Asperger-szindróma magasan funkcionáló autizmus néven is ismert fajtájának jellemzője azonban egy bizonyos területen - mint például a képzőművészet, a zene vagy a matematika - megmutatkozó különleges tehetség is. 


Maghasadás helyett banánhasítás

Ausztrál tudósok felfedezték, amit sportolók és nők világszerte évek óta tudnak már, hogy a banán a gyors energia nagyszerű forrása. Az ausztrál állam által finanszírozott kutatás során a megzúzódott vagy romlott banán - ami egyéni vásárlóknak már nem eladható - olyan ipari méretű hasznosíthatóságát szeretnék kideríteni, ami képes a kutatásban résztvevő ötszáz háztartás energiaellátásának biztosítására.


Óriásgomba

Óriási háromszintes, egy méter széles gombát találtak Kongó trópusi erdőiben, ami nagy fejtörést okozott Brazzaville főváros szakembereinek.


Újfajta gyógyszerek az óceánok mélyéről

Kutatók szerint az óceánokban élő növények és állatok segítségével új antibiotikumokat és fájdalomcsillapítókat állíthatna elő az emberiség. A tudósok azonban azt mondják, ezek a kihasználatlan források eltűnhetnek, mielőtt még lehetőségünk nyílna kiaknázásukra.


Mi van a képen?

1. Igazi fapados járat. 2. PVC-cserével felújították a Kuala Lumpur-i állami légitársaság repülőit. 3. Repülő osztály