Vissza a tartalomjegyzékhez

Somorjai László
Nem túl mesés történet

„Hogy engem (no meg másokat) a magyar állam rendőrsége azért tartóztat fel, hogy az agresszív és ostoba kereskedelmi televíziók egyike által megasztárnak kikiáltott, egyébként bájos és tehetséges fiatalok zavartalanul suhanhassanak el? Ki rendelte ezt el?” - tette fel a kérdést a közelmúltban Mesés Péter műfordító olvasói levél formájában egy napilap hasábjain. Az írás abból az okból született, hogy szerzője szemtanúja volt, amint a koncertjükre igyekvő „megasztárokat” önbuzgalomból felvezető motoros rendőrök - a szemtanú állítása szerint - brutálisan viselkedtek, és akadályozták a főváros amúgy sem akadálymentes forgalmát. A történet így folytatódik: „… a belső sávban áll egy nem túlságosan jó állapotban lévő autó, a legrosszabb helyen és a legrosszabb pillanatban, benne egy nigériai család. (…) És hős motorosunk gázt ad, és belehajt a nigériai autójába. Majd még egyszer és még egyszer. Az autóból kiszáll egy fehér nő és egy fekete férfi, a hátsó ülésen ott marad egy - alighanem rettegő - gyermek.”
Az írás nyomán rendőrségi vizsgálat indult. Mesés úr története valósnak tűnik, ezért a rendőrök parancsnokát hivatali visszaélés alapos gyanúja miatt jelentette fel a BRFK a Fővárosi Főügyészség ügyészségi nyomozóhivatalánál. „A megkülönböztető jelzést jogtalanul használó két beosztott ellen pedig utasítás hanyag teljesítése miatt indult eljárás” - mondta lapunknak Kormos Endre alezredes, a BRFK sajtószóvivője. A nigériai családról leírt incidenssel kapcsolatban azonban tanúkat keresnek az állítás megerősítésére avagy megcáfolására. 
A rendőrség feladata ebben az esetben az volt, hogy a több mint tízezer embert megmozgató - Hungexpo területén megtartott - koncerten segítsék a közlekedést, és óvják a közbiztonságot. Amikor az énekesek átmentek egy másik helyszínre, a rendőröknek nem lett volna feladata a megkülönböztető jelzéssel történő felvezetés - hiszen a szervezők a rendőrséggel nem kötöttek erre vonatkozó szerződést. „A hatályos kormányrendelet által meghatározott esetekben bárki vásárolhat rendőrségi szolgáltatásokat, ez azonban nem vonatkozik arra a helyzetre, amely mások számára hátrány, a megrendelő számára illetéktelen előny szerzését tenné lehetővé” - tette hozzá a szóvivő.