Vissza a tartalomjegyzékhez


Újra a gyógyszerárakról

A rendkívüli parlamenti ülésen nyilatkozik a kormány arról: támogatja-e Bőhm András és Szabó Lajos javaslatát a gyógyszerárak befagyasztásáról - mondta Gál J. Zoltán szerdán, a kormányülést követő sajtótájékoztatón. A kormány célja továbbra is az, hogy megakadályozza „a gyógyszerárak elszabadulását” - hangsúlyozta a kormányszóvivő. Hozzátette: a parlament ülésének összehívása szükséges ahhoz, hogy kialakuljon az a szabályozás, amely az Alkotmánybíróság szabta keretek között, a mindenkori kormány számára lehetővé teszi, hogy beavatkozzon a gyógyszerpiacba. Elmondta azt is: a kormány ugyanakkor a tárgyalásos megoldásban hisz, ezért folyamatosan egyeztet a gyógyszergyártókkal. 

Szili Katalin házelnök a kormány kezdeményezése alapján június 7-re, hétfőre hívta össze a parlament rendkívüli ülését. Az Alkotmánybíróság a múlt héten nyilvánította az alaptörvénybe ütközőnek a gyógyszerek árának befagyasztásával összefüggő kormányrendeletet, mert a kabinet anélkül rendelkezett a befagyasztásról, hogy annak együttes törvényi feltételei fennálltak volna. 
Bőhm András (SZDSZ) korábban az MTI-nek azt mondta: az általa és Szabó Lajos (MSZP) által jegyzett, a parlament előtt lévő indítvány lényege, hogy „ha rendkívüli körülmények állnak be a gyógyszerpiac területén, akkor a kormány indokolt esetben jogosult legfeljebb egy évre befagyasztani a gyógyszerek árát”.