Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 22. szám, 2004. május 27

Belpolitika

Hazafi Zsolt
Tét: a 24 közé jutás

Olyan a magyar politika, mint a magyar foci. Menet közben unalmasnak, feleslegesnek érezzük, fogadkozunk, hogy a produkció „minősége” miatt több meccset nem nézünk, aztán a szezon vége újabban mindig izgalmasra sikeredik. Az EP-választás is egy gyenge meccsnek nézett ki, de végül a „brazil világsztárok” nélküli magyar csapatok okoznak némi izgalmat. Az év közben gyengélkedő „vörösök” (MSZP) mintha újra esélyesek lennének a győzelemre, s kérdéses, hogy az előző bajnokságban második helyre befutó „narancsmezesek” (Fidesz) tudják-e tartani év eleji jó formájukat, míg a kieső helyről menekülő kis csapatok (SZDSZ, MDF) is mindent beleadnak némi pluszpontokért.  Az MSZP - miután rendezte az edzőkérdést, és a bajnokság közben elbocsátott, korábban csodákat művelt Ron Werbert visszahívta trénernek -, úgy tűnik, az ellenfél „lerohanására” teszi a hangsúlyt. Lapzártánkig a legnagyobb kormánypárt nagyon visszafogottan kampányolt. Június 1-jétől „indítanak”, amikor is egy rövid, de nagyon koncentrált reklámkampánnyal találkozhatnak a választók. Az akcióban televíziós reklámszpotok, óriásposzterek segítik az utcákat és tereket ellepő szocialista politikusokat és pártaktivistákat.


Somorjai László
Vélemény korlátok nélkül

Az Alkotmánybíróság (AB) elutasította a gyűlöletbeszéd törvényi szabályozásáról hozott, múlt év decemberében megszavazott Büntető Törvénykönyv (Btk)-módosítást. A testület indoklása szerint a módosítás túlzott mértékben kitágította a büntetendővé nyilvánított magatartások körét, és aránytalanul korlátozta a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos jogát.


Hajdú Sándor
Új családtámogatási terv

- A kormány - támaszkodva egyébként az előző kormány munkájára - külön kormánybizottságot hozott létre a probléma kezelésére… 


Életmód

M. M.
A néma nemi betegség

A Chlamydia trachomatis baktériumot az orvosok közel száz éve ismerik, a betegség tényleges jelentőségét azonban csak az elmúlt évtizedekben ismerték fel. Akkor, amikor első ízben jelent meg tömegesen. Azóta viszont egyre gyakrabban találkoznak vele a nőgyógyászok. Különösen a legfiatalabb korosztályt, a tizenéves lányokat támadja meg. Dr. Szőnyi György nőgyógyásszal a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság vezetőjével arról beszélgettünk, hogy mennyire veszélyes ez a nem szakemberek számára szinte ismeretlen nevű nemi betegség.


Nem a veszélytől tartanak

A szexuális úton terjedő nemi betegségek tekintetében világszerte a huszonévesek tekinthetők a legveszélyeztetettebb korosztálynak. A Világbank felmérése szerint a 15-44 éves korúak között a második legköltségesebb egészségügyi tényezőt a különféle nemi betegségek okozzák. Általános tapasztalat, hogy nyaranként különösen megszaporodnak az ilyen típusú fertőzések. Osztrák statisztikai adatok alapján 1993 és 2002 között e betegségtípusok esetei 338 százalékkal nőttek, a két éllovas fertőzés pedig a gonorrhoea és a szifilisz. A sűrű partnerváltogatással mind gyakoribbá váló fertőzések méhnyakrákhoz, meddőséghez vagy akár májrákhoz is vezethetnek. 


Fókusz

Hack Péter
A meglepetés esélye

Két héttel a június 13-ai európai parlamenti választások előtt kezd világossá válni, miért utálják annyira a Fidesz politikusai Ron Werbert, az MSZP izraeli kampánytanácsadóját. Míg a Fidesz egy hónappal ezelőtt is biztos nyertesnek érezhette magát, addig a kampány finiséhez közeledve egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a választásoknak szoros eredménye lesz, sőt, az MSZP győzelme sem kizárható. Az Eb-ben pedig nagy szerepe van a tanácsadónak. 


Hajdú Sándor
Interjú Kuncze Gáborral, az SZDSZ elnökével

Két mandátum elnyerését tűzte ki célul az európai parlamenti választáson az SZDSZ, ami a közvélemény-kutatások alapján reálisnak tűnik - mondta lapunknak adott interjújában Kuncze Gábor. A pártelnök szerint a rossz szereplés esetükben az 5 százalék alatti eredmény lenne. Ebben az esetben Kuncze ennek minden felelősségét vállalja, és lemond, ugyanakkor nem számol ezzel a lehetőséggel. Az SZDSZ első embere már csak azért is bízik a sikerben, mert az elmúlt tizenöt évben a liberálisok bizonyultak a legelkötelezettebbeknek az európai uniós csatlakozás iránt.


Gazdaság

Kovács Klára
Félelem és spekuláció

Az olajpiacon szinte minden szereplő spekulál - fogalmazott kérdésünkre Simai Mihály, az MTA Világgazdasági Kutató Intézet kutató professzora. Simai úgy véli, a napokban felröppent hír is - miszerint 270 forintra is emelkedhet a benzin ára - e kategóriába tartozik. Mint mondta, a rendkívül magas olajár hátterének megértéséhez a tényleges világgazdasági folyamatok ismerete szükséges. 


Márer György, New York
Kampány- mellé fogások

A gazdaság helyzete mindig a politikai élet középpontjában állt, főként az Egyesült Államokban. A választási években     azonban a kampányok egyik legfontosabb kérdésévé lép elő. Így történik ez az idei esztendőben is, amikor november másodikán az urnák elé járul Amerika népe, hogy eldöntse: megtartja-e a jelenlegi kormányzatot, avagy újat ültet a helyére? Az elmúlt három esztendőben Washington vajmi kevés gondot fordított erre a fontos problémára, így az amerikai gazdaság szénája bizony nem áll valami nagy rendben. Hozzávetőleg három millió munkalehetőség szűnt meg, és az ipari termelés szintje óriási zuhanást mutatott. A külkereskedelmi deficit is egyre növekedett, és ráadásul mindez olyan időszakban, amikor a második világháborút követő úgynevezett „robbanásszerű népszaporulat” első hulláma már megérett a nyugdíjba vonulásra, ami komoly terhet ró a költségvetésre. A helyzeten nem javított Bush elnök elhatározása, aki eleget akarván tenni egyik kampányígéretének, ragaszkodott egy nagyarányú adócsökkentéshez, amelyről úgy vélte: ösztönzést ad majd a nagyvállalatoknak munkalehetőségek létrehozására. Aztán jött szeptember 11-e, és ugyancsak alaposan elmérgesítette a helyzetet. Ezt követték az afganisztáni hadműveletek, a háború a terrorizmus ellen, majd pedig betetőzésül a támadás előkészítése és végrehajtása Irak ellen. A kormánynak voltaképpen nem is jutott ideje, hogy foglalkozzék a gazdasággal, illetve erőfeszítéseket tegyen annak fejlesztése érdekében. 


Tajmel Andrea
Összeomlás szélén az egészségügy

A magyar egészségügy szinte minden szempontból súlyos beteg, a diagnózis: krónikus pénzhiány. Az eddig is tarthatatlan állapot csak tovább romlik az uniós csatlakozás után: lapunknak nyilatkozó szakértők szerint, ha az előzetesen becsült számú orvos illetve ápolószemélyzet külföldön vállal munkát, összeomlik a magyar egészségügy. Úgy tűnik, a szaktárca és a politikusok a három bölcs majom nyomdokaiba léptek: szemüket, fülüket, szájukat befogják; nem látják, nem hallják a válsághelyzetet, és nem is cselekszenek. 


Kardos Anikó
Rekordprofit a két magyar óriástól

Emelkedést mutattak a vezető tőzsdeindexek, miután Szaúd-Arábia napi 2 millió hordós kitermelésnövelést jelentett be a héten, ezzel enyhítve a történelmi csúcson tartózkodó olajár keltette aggodalmakat. Szektor-szinten a félvezető gyártók továbbra is jól teljesítenek, rájárt a rúd viszont a telekom cégekre: a Vodafone esését a várttól elmaradó eredmény, a Deutsche Telekomét a befektetők által kevésbé díjazott tengerentúli akvizíció terve okozta.  A BUX jelentős forgalom mellett szintén erősödött, újra átlépve a 11 000-es lélektani határt; 2,64 százalékkal zárt magasabban előző keddi záróértékénél.


Háttér

Széchey Noémi
Letizia az igazi

Az évszázad esküvője - legalábbis ahogy a spanyolok nevezték a múlt szombaton megtartott hercegi menyegzőt. Fülöp spanyol trónörökös Madridban vezette oltár elé aráját, Letizia Ortiz volt televíziós műsorvezetőt, aki az első polgári származású tagja a spanyol királyi családnak.


Lukács András
Dzsihád az interneten

Néhány évvel ezelőtt Caspar Weinberger, az Egyesült Államok volt hadügyminisztere A következő háború című könyvében kifejtette, hogy fel kell készülni arra, hogy a jövő háborúját egyetlen puskalövés nélkül vívhatja meg egy ország a kibertérben. Weinberger szerint a számítástechnika és az internet segítségével - megfelelő és célzott vírusok készítésével - egy országot, bankrendszerének, áramellátásának, kommunikációs hálózatának lebénításával térdre lehet kényszeríteni azelőtt, mielőtt katonasága megmozdulhatna. A háborút tehát meg lehet nyerni még elkezdése előtt. 


Szabó Beatrix
Viselkedési kódex állásinterjún

Sorsdöntő találkozáshoz érkezünk, amikor lehetőség nyílik személyesen is bemutatkozni az általunk megpályázott állás munkáltatói képviselői előtt. Leendő főnökünk, a cég személyzeti osztályának vezetője és esetleg maga a vezérigazgató is ott ül az asztal túloldalán nyitottan, de ugyanakkor kritikusan figyelve minden mozdulatot, szót. Szimpátiát és bizalmat kell kelteni, meg kell mutatni az erősségeinket és - amennyire lehetséges - leplezni kell a hibáinkat. Ehhez azonban fontos tisztában lenni néhány elvárással, amit a munkáltató támaszt a külsőnk és a viselkedésünk kapcsán.


Debera Szilvia
Nincs reménytelen korosztály

Bár Magyarország alacsony, az EU átlagához képest is kedvező munkanélküliségi rátával büszkélkedik, a valóság sajnos nem ilyen szép. Papíron a munkaképes lakosság 6 százaléka állástalan csupán, de európai szinten is rendkívül magas az inaktívak, azaz a munkaképes, ám mégsem dolgozók száma. Különösen nehéz a negyvenes, ötvenes korosztály helyzete, akikkel szemben masszív előítélet fogalmazódik meg a munkaadók körében, s ha elveszítik az állásukat, nehéz az újrakezdés számukra. Lapunknak nyilatkozó tanácsadó azonban nem tartja reménytelennek a középkorúak kilátásait.


Hit és értékek

Morvay Péter
Verseny a hívőkért

A kereszténység hajnala egy pünkösdi nap volt Jeruzsálemben. Azóta közel kétezer év telt el. Milyen ma a kereszténység és milyen lesz huszonöt év múlva? Egy, a kereszténység világméretű helyzetéről nemrég megjelent kutatás megállapításai szerint a világ lakosságán belül a muzulmánok és a független karizmatikusok aránya növekszik a leggyorsabban. Ha azonban az összkereszténység helyzetét tekintjük, a jelenlegi trendek folytatódása esetén a pünkösdi megtapasztalásokat elutasító felekezetek hanyatlása miatt 2025-ben száz emberből kevesebb lesz a keresztény, mint az elmúlt száz évben bármikor.


Leslie Petrovics
Nyolcezer ember ujjongó öröme


Interjú

Bohács Krisztina
Beszélgetés Bob Kaplan rabbival, New York zsidóságának egyik vezetőjével

New York a világ etnikailag legvegyesebb városa. Lenyűgöző hangulata, élettől duzzadó kulturális, tudományos és pénzügyi központjai egyedülállóvá teszik ezt a több mint száznyolcvan nyelvet és etnikumot magába ölelő nagyvárost. Az utcákon és tereken emberek tömegei hömpölyögnek, különösen az esti órákban: feketék, fehérek, kínaiak, indiaiak, zsidók és spanyol ajkúak. A város az amerikai történelemben hosszú ideje az egyre erősödő bevándorlások centrumának számít. New York arculatát már háromszázötven éve erőteljesen meghatározza az egyik legrégebben itt élő népcsoport, a helyi, több mint egymilliós zsidó közösség. Bob Kaplan rabbival, a Jewish Community Relations Council of New York kommunikációs igazgatójával, a kozmopolita nagyváros zsidóságának egyik vezetőjével az együttélés sokszor nem könynyű kihívásairól beszélgettünk.


Külpolitika

Benke László
Keresik Európa lelkét

Az elmúlt hétvégén az ausztriai Mariazell az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott országok búcsújáróinak részvételével megtartott „Népek zarándoklatának” adott otthont. Közép-Európa legjelentősebb búcsúhelye már a második zarándokhely, ahol politikusok és egyháziak egyaránt a megújult unió társadalmában a katolikus egyháznak szánt kiemelt, egyesítő szerepet hangsúlyozták: áprilisban a spanyolországi Santiago de Compostela látott hasonló találkozót vendégül. A nagyszabású rendezvényeknek Romano Prodi, az Európai Bizottság elnökének jelenléte és felszólalásai adtak nagyobb rangot. 


Eperjesi Ildikó
Alkotmányalku

Az Európai Unió külügyminiszterei közelebb jutottak ugyan az egyezséghez a készülő EU-alkotmánnyal kapcsolatban a hét elején Brüsszelben, a kereszténység szerepe azonban továbbra is akadálya a megegyezésnek. 


Busa Viola
Öt lépés a függetlenségig

George W. Bush a pennsylvaniai Army War főiskolán elmondott beszédében felvázolta azt az öt fő lépést, amelyet Irak függetlenségének helyreállítása érdekében mihamarabb meg kell tenni. Az elnök arra figyelmeztetett, hogy a terrorizmus elleni harc fő színtere jelenleg Irakban van, és a június 30-ai dátum közeledtével a terroristák valószínűleg egyre aktívabbak lesznek, és egyre brutálisabban fognak fellépni. „Nehéz napok előtt állunk, és az előre vezető út lehet, hogy időnként kaotikusnak tűnik majd.” 


Sport

Sebestyén István
Labdarúgósorsok a csúcs után

Az a kérdés talán soha nem fog mindenki számára megnyugtatóan eldőlni, hogy vajon ki volt a 20. század legnagyobb futballzsenije: a brazil Pelé vagy az argentin Maradona. Ám az „isteni” Diego rendszeresen visszatérő drog- és egyéb botrányai minden kétséget kizáróan jelzik, hogy melyikük bírta, bírja jobban a tehetséggel járó hírnevet, fényt, csillogást. A negyvenhárom éves argentin (ex)csillag május elején újból kórházba került...


Szabadidő

Pécsi Tibor
Fonográf koncert a Kisstadionban

Éppen harminc éve annak, hogy az Illés, valamint a Tolcsvay és a Trió „legjobbjaiból” egy új zenekar alakult, amely a Fonográf nevet kapta. Az 1974-84 között működő csapat tagjai Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs, Bródy János, Tolcsvay László, Móricz Mihály és Németh Oszkár voltak.  A fővárosban szinte szájról szájra jár a hír, hogy a legendás együttes nemsokára, pontosan június 4-én újból összeáll egy koncert erejéig. Bár az eseménynek a hazai média számára nincs különösebb hírértéke, a csapat a jelek szerint most is komoly tömeget fog a Kisstadionba vonzani. 


Színes

Disznó az operában

Miután sikerrel vette a próbameghallgatást ezentúl egy vietnámi csüngőhasú disznó, Berta is a mönchengladbachi opera társulatához tartozik majd. Flotow Márta című operájához keresett háttérszereplői állásra hat jószágot neveztek be, amelyek közül kettő túlságosan lámpalázasnak bizonyult, egy pedig forgalmi dugó miatt el sem jutott a válogatás színhelyére. A három szereplőjelölt - Berta, Niklas és Emma - közül végül Berta nyerte el a szerepet. Bernd Mottl igazgató azt mondta a Westdeutsche Zeitungnak, hogy Berta szerepe az lesz, hogy „csak ott legyen” és „közönséges disznót alakítson”. A szereplőválasztást jóváhagyta a helyi állatorvos is, aki szerint a nagypocakos disznók sokkal ellenállóbbak a stresszhelyzetekben, mint a normál gazdasági malacok. Az operaház igazgatója Berta tulajdonosait arra kérte, hogy a június 11-ei esti szereplésre készítsék fel Bertát. „Ha megtehetik tegyenek a malac mellé éjszakára Flotow-zenét lejátszó hangszórót” - javasolta. „Így a fellépésre jól fel tud készülni.”


DUMA PLÁZA

A szobám ablaka délre nyílik. Ha korábban kelek, akkor korábban.


A kallódó cselló története

A csellóra - ami nem is akármilyen hangszer volt: egy kétmillió fontot érő Stradivarius - egy nővér talált rá Los Angelesben, beteglátogató körútja során egy szemeteskonténer mellett, - mint később kiderült - a tulajdonos házától másfél kilométerre. Peter Stumpf, a Los Angeles Philharmonic első csellósa, éjszakára a háza előtti teraszon felejtette a hangszert, így lophatta el egy feltehetően biciklis tolvaj. A nővér, aki három nap múlva megtalálta, úgy döntött: CD-tároló szekrénnyé alakíttatja, mígnem három héttel később a fülébe jutott, hogy az egész város egy csellót keres: az 1684-ben elkészült „General Kyd”-et, melyet arról a férfiról neveztek el, aki Angliába vitte a hangszert.


A Schröder saller

A német rendőrség szabadon bocsátott egy ötvenkét éves férfit, akit azért vettek őrizetbe, mert egy Mannheimben tartott választási találkozón arcon csapta Gerhard Schröder kancellárt. Schröder éppen aláírásokat osztogatott az általa vezetett szociáldemokrata párt új tagjai számára, amikor a szóban forgó férfi megjelent a helyszínen. Szemtanúk elmondása szerint a férfi olyan nagy erővel ütötte meg a kancellár arcának jobb felét, hogy az rögtön piros lett. Négy testőr azonnal lefogta a férfit, és elvezették a helyszínről. A tettest később sikerült azonosítani, és kiderült, hogy egy munkanélküli nyugatnémet férfiről van szó. 


Barbie vagy videojáték?

Az NDP piackutató cég legújabb felmérése szerint az 5-12 éves fiúgyermekek a klasszikus játékokkal szemben egyre inkább a videojátékokat részesítik előnyben. A megvizsgált fiúk 20 százaléka 3 éves korától vagy annál korábban, több mint felük 5 éves kora óta játszik rendszeresen, átlagosan heti 4-6 órát. Amerika mérsékeltebb éghajlatú államaiban egész évben, míg a hidegebb északi területeken inkább csak télen hódolnak a fiatalok e játékformának. Egy dolog nem változott a Nap alatt, számítógépes vagy tradicionális formában, lányoknál első helyen még mindig Barbie áll. (Reuters)


Fóbiaszótár

A napokban jelent meg Igor Rafailov brazil író műveként a világ első összefoglaló fóbiaszótára. Az 1029 különböző félelmet tartalmazó könyv célja, hogy segítsen az embereknek megérteni, amitől rettegnek, és szembenézni azokkal. A szótárba bekerült többek közt a Napóleont is kínzó macskafóbia, de található babafóbia, vagy „hipomonsteresquipedalophobia” - a hosszú szavak leírásától vagy kimondásától való viszolygás is. 


A legtöbb csíra a konyhában van

Nem a fürdőszoba, hanem a konyha az a hely a lakásban, ahol a legtöbb baktérium nyüzsög írja a Süddeutsche Zeitung. Ha még a hűtőszekrény alacsony hőmérsékletével a növekedést le is lassítja, rengeteg baktérium található ott, amelyek ebben a nyirkos miliőben túlélni és szaporodni tudnak. Leginkább a hűtő hátsó része érintett. Itt Udo Kasel kémikus egy német családi háztartásban 11,4 millió csírát talált egy négyzetcentiméteren. Ez még a szakértőknek is óriási meglepetést okozott, hisz eddig a lefolyót és a feltörlő rongyot tartották a baktériumszaporodás helyének a háztartásban. A feltörlő rongyon a kutató 4,2 millió csírát talált milliméterenként. Ezzel szemben a WC-ülőke majdnem „élettelen”. Ám Charles Gerba az Arizona Egyetemről azt állítja, hogy még a számítógép billentyűzeten is nyüzsögnek mikróbák, de a WC-ülőkén ettől mintegy négyszázszor több van. Ezért nem annyira ajánlott a nyilvános WC-kre ülni - állítja Franz Daschner a Freibugi Egyetem higiénia szakembere. (dlonline)


Nyolcadik rab

Visszautasította reggelijét hétfőn a dél-lengyelországi Wolów börtönének mintegy 400 foglya, ily módon tiltakozva celláik túlzsúfoltsága ellen. A wolówi (alsó-sziléziai vajdaság) büntetés-végrehajtási intézet szóvivője arról tájékoztatta a PAP hírügynökséget, hogy a rabok nem értenek egyet a börtönigazgató utasításával, amelynek értelmében egy újabb, nyolcadik ágyat helyeznek el celláikban. Az ötszemélyes zárkákban már eddig is hét fogoly lakott, akik ezt is nehezen viselték. A tiltakozó böjthöz a rabok 30 százaléka csatlakozott. Egyelőre nem tudni, hogy a reggelihez hasonlóan a többi étkezéstől is tartózkodni szándékoznak-e. (Index)


Mi van a képen?

No comment


Vélemény

Csizmadia Ervin
Az emberiség válaszúthoz érkezett

A klasszikus európai ideológiák (kereszténydemokrácia, szociáldemokrácia, liberalizmus) hosszú évek óta igazi forrongásban vannak. A hazai közéletben ebből a forrongásból szinte semmi nem látszik. A „kenyér és cirkusz” ősi elve alapján sokkal fontosabb, hogy mi történt (pontosabban mi nem történt) a brókerbizottságban, mint az a sokkal fontosabb kérdés, hogy milyen változások zajlanak Európában.


Makki Marie-Rose
Egyszülős családok terjedőben

Korjelenség a fejlett országokban az egyszülős családok problémája. Ez, ha egzisztenciálisan nem is feltétlenül, de lelkileg elkerülhetetlenül károsodást okoz az érintettekben, hiszen gyermekek tömegei nőnek fel apa nélkül. Hazánkban ma minden hetedik gyerek egyetlen szülővel él, ami nem kis terheket ró magára a társadalomra is.