Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 21. szám, 2004. május 20

Belpolitika

Hetek-hírösszefoglaló
Magyarország: hátra arc?

Nem született megállapodás a hétfői parlamenti négypárti találkozón az iraki katonák szerepvállalásáról. Medgyessy Péter kormányfő az iraki helyzet miatt bekérette a budapesti amerikai ügyvivőt. 


Munkatársainktól
Arculatjelentés

Látványos fővárosi „kampánynyitóval” indította az európai parlamenti kampányát az MSZP. Mindenesetre tény, hogy a szocialisták felfrissítették rendezvényeik „arculatát”. 


Életmód

Ducza Krisztina
A mediterrán stílus

A stílus maga az ember, szokták mondani. A stílussal (is) kommunikálunk. Ha meghívunk valakit az otthonunkba, és ő elragadtatva dicséri azt, ezáltal a mi személyiségünket, gondolkodásmódunkat, érzelemvilágunkat is dicséri.


A magyar módi

Nemzeti stílusokat vizsgálva felmerül a kérdés, hogy vajon nekünk, magyaroknak, van-e olyan karakteres lakberendezési stílusunk, ami másokat utánzásra ösztönözne? A magyar népművészet igen gazdag, és számos épületünk része a világörökségnek, melyekre büszkék lehetünk. Ha igazi magyar enteriőröket szeretnénk látni, érdemes ellátogatni a szentendrei skanzenbe vagy Hollókőre. Sajnos ezek a túrák időutazásnak tűnnek a modern embernek, de legalább elgondolkodtatnak a múltunkon, jelenünkön, és kimozdíthatnak a jövő formálása felé.


Fókusz

Lukács Ibolya Anna
Olajat kenőpénzért

Az iraki foglyok megkínzásának hírei mellett kevés szó esett egy másik, szintén Irakot érintő, és nem kevésbé botrányos ügyről: az „Olajat élelemért” ENSZ-program körüli állítólagos visszaélésekről. Az utóbbi hónapokban a CNN hírtelevízióban is közzétett vallomások és dokumentumok megkérdőjelezik a világszervezet tevékenységének tisztaságát és a több éven keresztül folytatott segélyprogram hitelességét, hiszen egyes állítások szerint nemcsak Szaddám Huszein volt iraki diktátor, de számos ENSZ-tisztségviselő és „üzleti partner” is jelentős - tisztességtelen - hasznot húzott a több mint százmilliárd dolláros segélyprogramból. A tavaly véget ért „Olajat élelemért” program nyolc évvel ezelőtt kezdődött azzal a humanitárius céllal, hogy a kuvaiti háború után gazdasági embargóval sújtott Irak civil lakosságát élelemhez és gyógyszerekhez juttassa. A program lehetővé tette Irak számára, hogy ellenőrzött körülmények között olajat adjon el, és cserébe szintén ellenőrzött élelmiszer- és gyógyszerszállítmányok érkezzenek az országba. Az első olajexportra 1996 decemberében került sor, az import pedig a következő év márciusában indult el. A program 2003. novemberi hivatalos lezárásáig az ENSZ adatai szerint mintegy 38 milliárd dollárnyi humanitárius célú szállítmány érkezett Irakba. Az „Olajat élelemért” programot kezdettől kísértő korrupciós vádak akkor erősödtek meg, amikor nyilvánosságra került iraki dokumentumok rámutattak: az ENSZ egyes munkatársai és mások is részesültek az olajeladás profitjából.


Hajdú Sándor
Apró lépések helyett egyenes lépéseket akarunk
Válaszinterjú Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármesterrel, az erdélyi magyar politikai élet polgári oldalának egyik vezetőjével

- Lapunknak adott múlt heti interjújában Tibori Szabó Zoltán az Ön nevét említette egy bizonyos anyagi visszaéléssel kapcsolatban, mintegy jellemezve ezzel az elmúlt kormányzati ciklus alatti erdélyi magyar politikát.


Gazdaság

Kovács Klára
Felbolydult az autópiac

Soha nem látott árfallal vettük körül magunkat az uniós csatlakozás küszöbén - fogalmazott egy autóimportőr, utalva a május 14-től életbe lépett regisztrációs adó mértékére. A regisztrációs adó a tavalyi hatszorosára emelkedett, ami érzékelhető áremelkedést indukál a használtautó-piacon. A hatályba lépett változások miatt nemcsak a vásárlóközönség, hanem a kereskedők körében is nagy a felzúdulás. A Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesülete (MGOE) hazai és uniós bírósághoz készül fordulni. A tervek szerint változás csak jövőre várható. 


Kovács Klára
Górcső alatt az eva

Túllihegi a sajtó az egyszerűsített vállalkozói adó, azaz az eva körül felmerült problémát - állította a lapunknak nyilatkozó pénzügyminisztériumi tisztségviselő. Mint ismertes, az Európai Bizottság illetékesei úgy vélik, az eva nincs összhangban az uniós áfa-irányelvekkel. Ezért felmerült, hogy a Bizottság szabálysértési eljárást kezdeményez Magyarország ellen, ha nem harmonizálja az eva szabályait. Lapunknak nyilatkozó szakértők megerősítették, az unió nem az eva eltörlésére tesz kísérletet.


Csingár Edit, Varga P. Miklós
Húsz százalékkal emelkedhet a kenyér ára

Május 1. után elkezdődött a csendes forradalom a magyar gazdaságban: az egyes ágazatokban, mint például az élelmiszeriparban felerősödnek az eddig lefojtott problémák, amire csak ráerősít a kapunyitást követő folyamatosan erősödő verseny. A lakosság többsége mindebből az árak ingadozását észleli, a csődbemenő üzemek elbocsátandó dolgozói viszont a bőrükön érezhetik az új idők szeleit. Lapunknak nyilatkozó élelmiszeripari szakemberek szerint jelentős - akár 15-20 százalékos - áremelkedés várható a pékáruk körében, várhatóan még tovább emelkedik a cukor ára, a húsok terén azonban nem várható drágulás. Szakértőink hangsúlyozzák a mostani és az előző kormányok felelősségét az elmulasztott intézkedésekért, amelyekkel enyhíthetőek lettek volna az ágazati problémák. Ehelyett azonban támogatásokkal sikeresen elaltatták az érintetteket. 


Kardos Anikó
Rekordprofit a két magyar óriástól

Nem hozott irányváltást a világ tőzsdéin az elmúlt kereskedési hét. A hangulatot továbbra is a kamatemelési várakozások - vagy inkább félelmek - mozgatták. A héten napvilágot látott termelési árindex, valamint az olajár történelmi magasságokba szökése ezt csak megerősítették. Nem javította a kedélyeket az iraki kormányzótanács elnöke ellen elkövetett merénylet, valamint a törökországi angol érdekeltségek elleni bombatámadás sem. Az olajvásárló légitársaságokat és vegyipari cégeket érintette legnegatívabban az olaj történelmien magas ára, de estek a biztosítók és a chipszektor cégei is. 


Hit és értékek

Szöllősi Tibor
Harangszó helyett műholdak

Az utóbbi száz év pünkösdi-karizmatikus egyházának páratlan ütemű növekedése olyan jelenség, amellyel az egyháztörténelem és a társadalomtudományok művelőinek serege foglalkozott napjainkig. Ennek hátterében az egyik kulcsfontosságú tényezőként a média hatékony használatát jelölik meg. Amerikában a keresztény televíziózást elsősorban a hívők által nézett városi- vagy rétegcsatornák képviselik, másutt azonban - például Brazíliában - a nézők bevonásával interaktívvá alakított programok a kereskedelmi televíziók műsorán is helyet kaptak.


Interjú

Kardos József
Csapásmérő flotta Szegednél

A tengerészek életéről, munkájáról jobbára csak regényekből vagy filmekből tudhatunk egyet s mást, az ismert életutak pedig meglehetősen izgalmasak, mozgalmasak. A kalandvággyal, világjárással azonosított tengerészszakma hazánkban sajnos mára kihalófélben van, és az utánpótlásképzés is nehezen megoldható nálunk, mivel az ehhez szükséges gyakorlat megszerzése csak külföldön lehetséges. Az aktív szakmabeliek száma ma legfeljebb 30-40 fő. Nagyon elszántnak kell tehát annak lennie, aki manapság erre a pályára adja a fejét. A tengerészéletről a hazai szakma egyik legendás képviselőjét, Bores Ferenc nyugállományú tengerészkapitányt faggattuk.


Lukács András
Háztűznézőben
Tovább a cikkhez >>>

Novák Ilona
Ember az embertelen környezetben

Heten vágtak neki a fagyos sivatagnak, mindannyian kutatók, geográfusok, természetfilmesek - egy közülük tengerbiológus -, hegymászók is, az extrém sportok kedvelői, akiket nem riasztottak vissza a zord körülmények. 2003-ban három nyári hónapot töltöttek a jeges kontinensen. Az expedíció tagjai közül Bugya Éva geográfus kutatóval és Fiar Sándor geográfussal, természetfilmessel beszélgettünk nem filmbéli, hanem valóságos jégkorszaki élményeikről.


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Szivárvány-akció Gázában

Különböző számok láttak napvilágot arról, hogy hány palesztin vesztette eddig életét a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában zajló Szivárvány-akció során. Az izraeli hadsereg akciójának célja az Egyiptomból átvezető föld alatti csempészalagutak felszámolása, a fegyvercsempészek elfogása és a fegyverek lefoglalása. Ellentmondásosak a hírek a legutóbbi gázai incidens kapcsán is, ahol izraeli helikopterekről és tankokról ért támadás egy békésnek alig nevezhető demonstrációt.


Széchey Noémi
Indiai fordulat

„Lelkiismerete szavának” engedve lemondott miniszterelnöki kinevezéséről Sonia Gandhi, az indiai Kongresszus Párt elnöke azt követően, hogy pártja meglepetésszerű győzelmet aratott a hatalmon levő Bháratíja Dzsanata Párttal (BJP) szemben. A szélsőséges hindu nacionalista párt vereségével várhatóan visszaszorul az országban a vallási kisebbségek elleni erőszak.


Busa Viola
A győzelem terhe

Alig másfél hónappal a tervezett hatalomátadás előtt az erőszak- és merénylethullám tovább folytatódik Irakban. A héten öngyilkos merénylők megölték az Iraki Kormányzótanács soros elnökét, Izzedin Salimot, aki május elején vette át ezt a pozíciót. Miközben néhány politikus szinte naponta követeli, hogy hazája vonja ki csapatait Irakból, a fentiekhez hasonló események egyre inkább azt mutatják, hogy a közel-keleti országnak most minden eddiginél nagyobb szüksége van a külső segítségre ahhoz, hogy ne sodródjon menthetetlenül polgárháborúba.


Márer György, New York
Ki mit tud?

Ma még nem világos, hogy kik lesznek tagjai az iraki vezetésnek, és vajon pontosan milyen hatalma lesz az új bagdadi kormánynak sok fontos területen, így az iraki fegyveres erők irányítását illetően is? Az ideiglenes kormányzótanács soros vezetőjének hét elején történt meggyilkolása további kérdéseket vetett fel. Július elsejétől az iraki katonák ugyan amerikai parancsnokság alatt fognak működni, de Washington szerint az illetékesek kikérik majd az új kormány véleményét, ezek kivezénylését és más fontos kérdéseket tekintve. 


Riport

Izing Antal
Kell egy biztos pont

Módosult az oktatási törvény, amely esélyegyenlőséget kíván biztosítani a tanulóknak. Tudjuk, hogy a gyerekek egy része speciális iskolába, gyógypedagógiai segítségre szorul. Az új törvény minden „határesetnek” számító elsősnek biztosítja a hagyományos iskolát. Az iskolaérettséget vizsgáló bizottságok tényleg csak akkor küldik gyógypedagógiai iskolába az iskolakezdőket, ha értelmileg sérültek. A hagyományos iskolákban mindeközben - alsóban -, buktatni sem lehet. A határesetek többsége tehát hatéves korától, a nagycsoport után olyan követelményekkel szembesül, amelyeknek nagyon nehezen tud megfelelni. Az alsó tagozat kudarcot, megaláztatást, dacos befordulást hozhat számukra. Másrészt a külön figyelmet érdemlő gyerek visszafogja a kevésbé problémás társakat, három évig „rendes” suli padjában megülve várja az elkerülhetetlent: az áthelyezést. 


Sport

Varga József
Észak-Londonban nem divat a zakó

Az angol labdarúgó bajnokság szombati zárófordulójában, a elsőséget már fordulókkal korábban megszerző Arsenal, a már kiesőként pályára lépő Leicester City ellenében is begyűjtötte a három pontot. A lefújást követően aztán kezdetét vette az össznépi karnevál, ami szólt a klub történetének tizenharmadik bajnoki címének, de az ünneplésre a győztesek még egy okot szolgáltattak. Az „Ágyúsoknak” köszönhetően 115 év után ugyanis egy új rekordot is bejegyezhettek az angol labdarúgás történelemkönyvébe a sportág krónikásai.


Erdei L. Tamás
A balhorog, amely megrengette a sport világot

Ha nem láttam volna, nem hinném el. Így is alig. Háromszor el kell olvasnom, amit írok, hogy felfogjam, mi történt valójában. A múlt szombat éjjel a Las Vegas-i Mandalay Bayben Antonio Tarver (22-2, 18 K.O.) a második menetben kiütötte minden idők legjobb bokszolóját, Roy Jones Jr.-t (49-2, 38 K.O.). Legutóbb talán 1990-ben csodálkozott rá a bokszvilág egy eredményre úgy, mint most. Másfél évtizede James „Buster” Douglas ütötte ki az akkor fénykorát élő Mike Tysont.


Monte-Carlo utcáin köröz tovább a mezőny

Nagyon el vannak kényeztetve a Forma-1-es csapatok a májusi hónapban. Alig ért véget a mindenki által egyik legkedveltebb barcelonai pályán megrendezett Spanyol Nagydíj, a csapatok máris továbbköltöztek a világbajnokság hatodik futamának helyszínére, Monacóba. 


Szabadidő

Róth I. Zsófia
Ezer bocs meg egy anyamedve

Gyermekeknek szóló színdarabjaival, dalaival, műsoraival hosszú idő óta szerez örömöt az apróságoknak. Jakab Zsolt könnyedén megtalálja a hangot közönségével, ami nem csoda, hiszen maga is négy gyermek édesapja. Idén tavasszal az ország minden tájáról érkeznek naponta a gyermekcsapatok, hogy megnézzék legújabb darabját, amelyet 1000 Bocs címmel tűzött műsorra.


Fogyókúrázók, figyelem

A felesleges kilók elleni harc új lendületet vehet a következő fogás elkészítésével. Mert a tapasztalat is egyértelműen amellett szól, a kemény munkának intenzív pihenés, az otthon melegének pár hetes elutazás, a gyakori baráti találkozóknak egy röpke távollét újra színt és lelkesedést adhat. Keressünk ezért olyan ételt, mely biztos élvezet és még biztosabb folytatása a tudatos fogyókúrának. Erre a legkézenfekvőbb, kissé magyaros húsétel, egy kövér liba. Ugye, sovány libát még nem ajánlott senki? A szárnyas tehát a célnak megfelel, már csak azt kell kiötleni, mi legyen a hozzá méltó, szintén magyaros köret. Keresve sem találunk jobbat a következőnél: zsírjára lesütött libamellszeletek káposztás cvekedlivel. 


Programajánló
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Heten a hegyen estélyiben

Hét ember a hegyen, több mint hatezer-hétszáz méter magasan kacsát és kaviárt vacsorázott. Az ausztrál és a hat brit így gondolkodott: „Összekötjük a kellemest a hasznossal.” Így aztán nekiláttak felcipelni az asztalt, székeket, és az igazán elegáns vacsorák elmaradhatatlan kellékeit, a frakkokat. (Itt azonban fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy mivel a hat brit közül az egyik egészen pontosan skót volt, a jó skót hagyománynak megfelelően ő skótszoknyát vitt fel. Persze a tradíciót csak részben követhette, hisz ha valóban nem vesz alá semmit, a vacsorát csak egy ideig élvezi.) Node, folytatva történetünket: a hét vidám, vállalkozó kedvű a Mount Everest közelében álló, több mint hétezer méter magas tibeti Lhakpa Ri csúcsig meg sem állt, itt azonban a viharos szél nem nézte őket jó szemmel, s csak pár száz méterrel lejjebb engedte elfogyasztaniuk fényűző vacsorájukat. Az összejövetel azonban így is pompásra sikeredett, s a „legmagasabban elfogyasztott estélyiruhás vacsora” rekordját is sikerült megdönteniük. A csapat győzelmét, melynek egyébként egyik tagja sem rendelkezett előzetes hegymászói tapasztalatokkal, a Guinness Világrekordok is megerősítette. A korábbi csúcsot 1989-ben állította fel egy ausztrál hegymászó, akire most a hét fős asztaltársaság harmichét métert „vert rá”. Azonban nem csak a party sikerült nagyszerűen, a levegő is pompás volt, ami azért érdekes, mert a csapat egyik tagja ismeretlen okú, többnyire a tüdőt támadó betegségben szenved. Az egyhónapos expedícióval pedig negyvennégyezer dollárt is sikerült összeszedniük az Angol Tüdő Alapítvány által az ezen betegség jobb kiismerésére indított kutatáshoz. (Reuters)


DUMA PLÁZA

Úgy autózunk a jövőbe, hogy közben csak a visszapillantó tükröt használjuk. (Marshall McLuhan)


Ciklon-terápia

Egy német vidámpark továbbképzést indít a hullámvasút utasainak félelmük leküzdése érdekében, ami egy pszichológus megfogalmazása szerint segít az ember „gyengébbik énjével” való boldogulásban. A sassloch-i szabadidő- parkban Nyugat-Németországban azt nyilatkozták, hogy ez válasz a félelmetes vidámparkok kedvenceinek igényére, akik azt akarták, hogy gyengébb idegzetű barátaik is felül tudjanak kerekedni félelmeiken és utazzanak a világ legmeredekebb hullámvasútján. Marc-Roman Trautmann pszichológus, aki május végén az első egynapos szemináriumot tartja, ezt nyilatkozta: „Ezt nem nevezhetjük terápiának, mert itt senkinek sem kell utazni, aki nem akar.” A Félelem a Repüléstől német központ vezetője szerint: „Az igazi feladat az, hogy felismerjük az ember gyengébbik énjét, és megtanuljuk hogyan kell vele boldogulni.” Előreláthatóan a szemináriumra mind a huszonnyolc jegy el fog kelni, a park szóvivője szerint. Egy hölgy a 90 eurós díj másfélszeresét is hajlandó volt kifizetni jegyéért egy internetes aukción. (Reuters)


Savanyú a káposzta

Bár a savanyú káposzta fogyasztása Németországban szinte népszokás, a termelők mégis aggódnak a piaci kereslet csökkenése miatt. A termék népszerűsítése érdekében az Európai Káposztatermelők Egyesülete (EVS) rendszeres találkozóin újabb és újabb receptek kigondolásán fáradozik. Mivel Angliában, Dániában, Spanyolországban és Dél-Olaszországban ez az étel szinte teljesen hiányzik a konyhákból, a káposzta imázsának újraformálásával próbálják a nemzetközi piacokat meghódítani. Pizza savanyú káposztával, savanyúkáposzta-szusi, savanyú káposztával töltött paprika, savanyú káposztás süti szerepel többek közt terveikben. Az eredetileg kínából származó étel a mongolok közvetítésével jutott el Európába. A C-vitaminban gazdag eleség Kolombusz Kristóf hajósainak is jó ellenszer volt a skorbut legyőzésére és egyes kutatások szerint segít megakadályozni egyes rákbetegségek kialakulását is. (Reuters)


Zuhanás sérülések nélkül

Egy 102 éves olasz néni szinte teljesen sértetlenül úszott meg egy négyemeletnyi zuhanást. A Turinban élő Elisa Levi éppen negyedik emeleti lakásának erkélyéről kívánta ellenőrizni az udvaron zajló felújítási munkálatokat, amikor egyszer csak hirtelen elveszítette az egyensúlyát, és átesett a korláton. A lakóházzal szomszédos óvoda egyik műanyag gyerekházára esett, ami természetesen összetörött. A nénit azonnal beszállították a helyi kórházba, ám az orvosok szinte semmi nyomát nem találták a nagy zuhanásnak - egyedül a karja törött el. (AFP - Meleg Viktória)


Intelligens edzőcipő

Ma már az intelligens edzőcipők korát éljük. Az Adidas 1 nevet viselő új futócipő ugyanis az első olyan lábbeli, amely a kocogás alatt automatikusan beállítja a talpbetét magasságát. Minden egyes lépésnél a cipő sarokrészébe épített mágneses érzékelő méri a futó által kifejtett erő nagyságát, majd továbbítja az adatot a talprész alá beépített mikroprocesszorhoz. A rendszer működésének lényege, hogy az aszfalton történő haladáskor a talpbetét megkeményedik, míg a füvön puhább lesz - így próbálja meg a lábat ért terhelés mértékét mérsékelni. Az új modell talán a pénztárcánkat is megkíméli: a kiskereskedelmi árát ugyanis 250 dollárra tervezi a cég. 


A Shrek 2 Cannes-ban

Elkezdődött a cannes-i filmfesztivál, megérkeztek a rajongók külföldről is. Levetítették a Shrek 2-t, a vörös szőnyegen személyesen is megjelentek a mesehősök szinkronhang sztárjai: Antonio Banderas - oldalán feleségével, Melanie Griffith-szel, - Mike Mayers, Rupert Everett, Eddie Murphy és Cameron Diaz. Cameron, Fiona hercegnő angol hangja mint mindig, teljes fényében, széles mosollyal arcán. A Shrek 2 sajtótájékozatón folytatódott a filmbéli vidámság, de azért szerencsére komolyabb hangokat is ki lehetett hallani. Például akkor, amikor a DreamWorks résztulajdonos-producere Jeffrey Katzenberg bejelentette: cége a Pixar nyomdokaiba lép, és létrehozza animációs cégét, melynek logója most látható először, a Shrek 2-ben. Elkészül majd a Shrek harmadik és negyedik epizódja is, és két év múlva már évi három-négy animációs filmet terveznek gyártani. (PremierPark)


Homokhegy a galériában

Egy művészeti galéria húsz tonna homokot hozatott, hogy megrendezhesse a valaha bemutatott legambiciózusabb kiállítást. A Mike Nelson által „elkövetett” mű a Modern Art Oxfordban látható. A művész és tizenegy segéde majdnem hat héten át készítette az alkotást, mely a homokhegyben félig elmerülő, életnagyságú épületeket formáz. Az installáció olyan hatalmas és bonyolult, hogy máshol nem is tudták volna kiállítani. A galéria szerint az ötlet ott van az ötven legőrültebb között, melyet művészeti kiállítóhelyek eddig kitaláltak. Eddigi negyvenéves történelmük során ez a legbámulatosabb és legdrámaibb bemutatott látvány. Mióta 2001-ben jelölték a Turner-díjra, Mike Nelsonnak ez az első kiállítása, aki egyébként hatalmas méretű szobrairól, illetve valós és elképzelt helyek látszatát keltő, egymásba nyíló tereket formáló számos alkotásáról híres. (Ananova)


Mi van a képen?

3. Az EU-hoz való felzárkózást szimbolizáló szoborcsoport Hegyeshalomnál


Vélemény

Kertész Ákos
Mindenért ártatlanok bűnhődnek

Eleinte még firtattuk, ki kezdte, aztán rájöttünk: mindegy. Úgy kezdődött, hogy valaki visszaütött. A harc folyik már ezerháromszáz esztendeje. Az iszlám Allah nevében igazhitűvé akarja tenni a világot. Megjegyzem, szép sikerrel. Ma már Európában is több muzulmán él megtisztelve, igénybe véve a jóléti állam minden szociális juttatását, mint például leköpött roma. 


Siposhegyi Péter
Werberünk és Kampányunk

Kampány van. Mint annyiszor, most is könnyű bizsergést érzek. Szeretem a kampányokat. A kampány izgalmas. Régen nem voltak kampányok. Akadt egy darab induló és egy felülmúlhatatlan szlogen, mely így hangzott: Szavazz a Hazafias Népfront jelöltjeire! Ez a hiperkreatív jelmondat olyan hatásos volt, hogy az emberek kivétel nélkül a hazafiasokra szavaztak, egyetlen szavazatot nem kapott a Kisgazdapárt. Pedig volt. Ugyanis a pártokat úgy tiltották be, hogy hivatalosan nem szüntették meg őket. Aki ilyen ingerszegény környezetben nő fel, annak nem csoda, ha kettéállnak fülecskéi, amikor igazi kampányról ír. Az pedig akad bőven. Mint két éve. Mint hat éve. Mint tíz éve. Régi szép idők! Bocsássa meg nekem a kedves olvasó az ellágyulást, de hát tizenöt év után ez az első eset, hogy csupán nézője vagyok a kampánynak, nem elkövetője.