Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 19. szám, 2004. május 06

Belpolitika

Szobota Zoltán
Cserbenhagyott áldozatok

Hogyan vetemedhet arra valaki, hogy gondolkodás nélkül továbbhajt, miután elgázolt egy gyalogost, vagy közúti balesetet okozott? Márpedig ebből a sofőrfajtából hazánkban évente körülbelül 1500 akad. És bár ez a szám kevésnek tűnhet a tízszer annyi közlekedési balesethez képest, mégis sok, ha arra gondolunk, hogy naponta legalább öt ilyen ámokfutó veszélyezteti testi épségünket. 


Ki fenyegette meg Frei Tamást?

„Úgy látszik, Magyarországon még mindig nem egyszerű kritikát mondani - nem nekünk, hanem a műsor szereplőinek - miniszterelnökről, politikusokról, hivatalnokokról” - állította Dosszié című műsora legutóbbi adásának bevezetőjében Frei Tamás. Az ismert újságíró szerint előző két - az Erdélyről, illetve Magyarország imázsáról szóló - riportja „igen heves érzelmeket váltott ki, leginkább a hatalommal és befolyással rendelkezőkben”, sőt emiatt rájuk és a tv2-re is „nyomás nehezedik a kulisszák mögött”. 


Körkérdés a május elsejei belépés kapcsán

Az elmúlt heti körkérdésünkből sajnálatos módon kimaradtak Csurka Istvánnak, a MIÉP elnökének válaszai. Íme a pótlás.


Makki Marie-Rose
Kinek csinálnak propagandát?

Viták kereszttüzében áll annak a médiakampány-sorozatnak a hatékonysága, amely a családon belüli erőszakkal kapcsolatos figyelemfelkeltést tűzte ki céljául. A propagandát április eleje óta indította három minisztérium, az ifjúsági, az igazságügyi és a belügyi tárca az Esélyegyenlőségi Kormányhivatallal (EKH) karöltve, összesen mintegy százmillió forintos ráfordítással. Valóban közpénzkidobásról, politikai kampányfogásról van szó, vagy pedig arról, hogy egy igen megosztott szakmai közegben nem lehet minden elvárásnak megfelelni? 


Életmód

Tóth Zsuzsanna
Sikk és siker

Napjaink egyik legsikeresebb divattervezője a venezuelai származású Carolina Herrera New Yorkban él és dolgozik. Azon nők közé tartozik, aki képes olyan munkatempóra és kitartásra, mint egy manhattani igazgató, mégis kifinomultságával és tökéletes modorával egy lágy üzletasszony benyomását kelti. Négy lány anyjaként és három unoka nagymamájaként győzedelmeskedett az amerikai divat zárt körében.


Fókusz

Hazafi Zsolt
A politika mocsara

Kelet-Európában a magyar gyakorlat a legszabadabb és legnyitottabb. Hiszen Magyarország a III/III-as ügyosztály anyagain kívül kémelhárító és hírszerzési dokumentumokat is - amelyek nem veszélyeztetnek államérdeket - a Történeti Levéltárban kutathatóvá tett. Ilyen a környező országokban nincs - mondta lapunknak Gálszécsy András nyugalmazott nemzetbiztonsági miniszter, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára felügyelőbizottságának soros elnöke. Szerinte mánia az, hogy minden iratot nyilvánosságra kell hozni, ami egyszerűen nem lehet érdeke a Magyar Köztársaságnak, mert vannak olyan ügyek, melyek változatlanul sértenék az ország érdekeit.


Huber János
Átkeresztelt diktatúra

Lehet, hogy csak annyi történt, hogy a diktatúrát átkeresztelték demokráciává? Amíg az állampárt titkosszolgálatainak iratait nem hozzák nyilvánosságra, addig sem megerősíteni, sem cáfolni nem lehet azokat a feltételezéseket, hogy egyes cégek ma is egykori titkosszolgálati „feketepénzeket” mozgatnak, és a gazdasági, politikai és médiaelit egy jelentős része nem a saját tehetségével, hanem „ügynöki” múltjának és kapcsolatainak köszönhetően futott be karriert - derült ki Kenedi János történésszel, a téma szakértőjével készített interjúnkból. A viták kereszttüzében álló kutató szerint olcsóbb lenne a magyar alkotmányt amerikai mintára kiterjeszteni a köziratok feltétlen megismerésére, mint a titkolózási téboly.


Somorjai László
Ütött az EU-óra

EU-sétány, EU-óra, EU-koncert, EU-parti, EU-menü, EU-koktél, EU-zászlók, EU-tojás, eufória. Van, aki mulatott, van, aki temetett. Az egyik a nagyobb szabadság elérése miatt mulatott, a másik a nagyobb szabadság elvesztése miatt temetett a háromnaposra szabott ünnep alatt. 


Gazdaság

Varga P. Péter
Ketyegő tejbomba

Már az uniós csatlakozás másnapján éreztették hatásukat a nyitott határok, és az ezzel járó erősödő verseny. Drágult a cukor, viszont akár 10 százalékkal is olcsóbbá válhat a tej - ám ez utóbbi meglehetősen nagy kellemetlenségekkel jár a szektorban dolgozók számára. Előzetes számítások szerint a tejes gazdaságok harmada bezárásra készülhet, ami több mint 10 ezer család megélhetésének a megszűnésével jár együtt. 


Kovács Klára
Puha landolás

Az európai közösséghez való csatlakozásunkkal kötelezettséget vállaltunk az európai közös valuta bevezetésére - a kérdés csak annyi, mikor. Eddig több dátumot is hallhattunk már, végül is 2008-at jelölte meg a Medgyessy-kormány az euró lehetséges bevezetésének, ám pénzügyminiszteri csere apropóján visszakozott. Az új pénzügyminiszter, Draskovics Tibor, eddig példátlanul széles rétegekkel, gazdaságkutatókat, vállalkozói és érdekképviseleti szerveket bevonva keresi a bevezetés legmegfelelőbb időpontját. Öt gazdaságkutató-intézet egybehangzó álláspontja szerint fontos és előnyös hazánk euróövezethez való csatlakozása, de ezt nem szabad áldozatok árán megvalósítani. 


Papp Levente
Megahitel – gigaadósság

A magyar állam és a lakosság eladósodása a rendszerváltás utáni évek folyamatos kísérőjelensége, amely a csatlakozással sem ér véget. Rekordösszegű hitelfelvétellel léptük át az Európai Unió kapuját. A napokban került pecsét egy újabb szerződésre, melynek értelmében az Európai Beruházási Bank (EIB) 655 millió euró, azaz 167 milliárd forint összegű hitelt ad a közeljövőben Magyarországnak, és ezzel az összeggel az EIB által Magyarországnak nyújtott összes hitel összege 4,1 milliárd euróra nő.


Hajdú Sándor
Lassan, de biztosan

Interjú Bokros Lajossal, volt pénzügyminiszterrel, a Világbank igazgatójával


Kardos Anikó
Csúcsot döntött a MOL

Lejtmenetbe kapcsoltak a vezető tőzsdeindexek az elmúlt kereskedési héten. A piacokat már nemcsak az amerikai kamatemelési várakozások mozgatták, negatívan hatottak a kínai gazdaság lassítására vonatkozó tervekről szóló nyilatkozatok is. A tízéves csúcsra szökő olajár miatt veszítettek értékükből a magas energiaköltséggel dolgozó cégek. Európában rossz hete volt a bankszektornak, a Deutsche Bank és a HVB is a várakozásokat jelentősen alulmúló eredményről számolt be. A chipgyártóknak valamivel jobb napjai voltak, mivel a chipeladások 32 százalékkal nőttek az első negyedévben. 


Háttér

Peremiczky Szilvia
Ébredj fel, Nyugat

Oriana Fallaci nem alkuszik. Mintegy két és fél évvel azután, hogy hatalmas botrányt kavaró könyve, a már magyarul is olvasható A harag és a büszkeség napvilágot látott, három héttel ezelőtt új könyvvel jelentkezett. A La forza della Ragione, azaz Az értelem ereje folytatása és kiegészítése az előző kötetének. Az előző könyv bevallottan prédikáció volt, mélyen szubjektív, és a szeptember 11-ei terrortámadás feletti sokk szülte, a jelenlegi kötet ehhez a sokkhoz képest higgadtnak mondható. Azonban nem kevésbé szenvedélyes, és ismét szubjektív. Fallaci nem is akar(t) objektívnek látszani, álláspontja az önvédelemé, és az önvédelem aligha tűri a kiegyensúlyozott mérlegelést.


Hechs László
Megálló félúton

„Mivel nem vagyunk angyalok, és bármilyen szépen deklarálja is az egyesült Európa, hogy a békére, szeretetre, türelemre épít, az ember gyarlóságára, aljasságára és gyűlöletére bizton számíthatunk” - mondta a Hetek legutóbbi számában egy berlini tanácskozás kapcsán Fejtő Ferenc. (Nem ez lesz a földi paradicsom. Hetek, 2004. április 30.) A megállapítás helyénvaló: Az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezletnek Berlinben az antiszemitizmusról rendezett konferenciája a szép szavak ellenére megállt félúton, és nem adott választ a közelmúltban megszaporodott anticionista és Izrael-ellenes jelenségek okaira. 


Hit és értékek

Vattamány Gyula
A Templom és a keresztények

Kr. u. 363 tavaszán Julianus császár, a korai kereszténység talán leggyűlöltebb mumusa nagyszabású vállalkozásba kezdett. Elhatározta, hogy minden támogatást megad a zsidóságnak ősi Templomuk és Jeruzsálem helyreállítására, ám a vállalkozás végül meghiúsult egy rejtélyes eredetű tűzvész és egyéb természeti csapások miatt, melyekről lelkesen számolnak be a következő két évszázad egyháztörténészei, sosem mulasztva el - talán csak Ammianus Marcellinus kivételével, akit emiatt a leghitelesebb tanúnak is tartanak - megosztani az olvasóval azon meggyőződésüket, hogy bizony mindez Isten műve volt.


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Az elnök és a katonák

A héten két váratlan médiaesemény okozott eddig felmérhetetlen károkat az újraválasztására készülő amerikai elnöknek. Először az egyik legnézettebb televíziós politikai hírmagazin szerkesztői döntöttek úgy, hogy főműsoridőben felolvassák az iraki háborúban eddig elesett több mint hétszáz amerikai katona nevét. Az ABC televízió Nightline című műsorában fél órán keresztül csak a nevek sorakoztak. 


Bestiális gyávaság

Ezrek kísérték utolsó útjára Tali Hatuel édesanyát és négy kislányát, miután egy hidegvérű palesztin sorozatgyilkos a kocsijukban végzett velük múlt vasárnap a Gázai övezetben fekvő Kissufim úton. A harmincnégy éves, nyolc hónapos terhes Hatuelt és lányait, a tizenegy éves Hilát, a kilencéves Hadart, a hétéves Ronit és a kétéves Meravot közvetlen közelről, egyesével mészárolta le a gyilkos, miután egy kezdő lövéssel megállásra kényszerítette az autójukat. Végül golyózáporral szórta tele a gépkocsit, hogy még egyszer megbizonyosodjanak afelől, hogy annak összes utasa életét vesztette. A terroristát a helyszínre érkező izraeli katonák tűzharcban megölték. 


Vagyim Arisztov
Megfakult május 1.

Míg az európai országok többsége az unió kibővülését ünnepelte, Oroszország városaiban egészen más célból gyűltek össze az emberek. Voltak, akik a Nemzetközi Munkásszolidaritás Napjának régi tradícióját kívánták feleleveníteni, mások az újabb keletű Tavasz és Munka Napját ünnepelték. A legnagyobb tábort azonban mégis azok alkották, akik a felvonulások és mindenféle társadalmi megmozdulások helyett inkább mással töltötték el szabadidejüket; a szociológusok szerint ezek az emberek évről évre egyre többen vannak - különféle okokból. 


Mérő Miklós
A kegyetlenség képei

„Hat amerikai magas rangú katonatisztet súlyosan elmarasztaltak, hat katonát pedig hadbíróság elé állítottak azzal a váddal, hogy Irakban hadifoglyokat kínoztak” - jelent meg e lakonikus közlemény a múlt héten szinte egy időben a világsajtóban. És mellette egy másik: „Brit katonai szakértők szerint hamisnak bizonyulnak azok a fényképfelvételek, amelyek azt lettek volna hivatottak bizonyítani, hogy angol katonák is kínozták a foglyaikat a közel-keleti országban.” Állítás és cáfolat.


Busa Viola
Menekülés az iraki fogságból

Miközben Irakból naponta érkeznek a hírek robbantásokról, súlyosbodó harcokról és emberrablásokról, az elmúlt héten végre örömteli eseményről is beszámolhatott a média. Thomas Hamill, a Mississippi államból származó 43 éves teherautó-sofőr ugyanis csodával határos módon, épségben menekült el fogva tartóitól. 


Széchey Noémi
Gyűlölt játékok

Éppen száz nappal az Athéni Olimpiai Játékok megnyitója előtt bombarobbanás rázta meg a görög fővárost. Az Athén egyik legjobban őrzött negyedében elkövetett merénylet komoly kérdéseket vet fel a játékok biztonságával kapcsolatosan. A helyi hatóságoknak azonban nemcsak arról kell tudniuk meggyőzni a nemzetközi közvéleményt, hogy a rekordszintű összegeket felemésztő biztonsági intézkedések elégségesek lesznek a játékosok és vendégek biztonságának biztosítására, hanem szembe kell néznie azzal is, hogy jelentős lemaradásban vannak a létesítményeket érintő előkészületi munkákat illetően is.


Riport

Izing Antal
Éjszakai repülés

A pilótavizsga a hétköznapi élethez oly nélkülözhetetlen éjszakai repülés tantárgyból, felszállással, leszállással, iskolakörökkel és útvonaltervvel. Háromhavonta, legalább egy alkalommal muszáj sötétben is repülni, denevér üzemmódban, hogy a pilótaengedély érvényes maradjon éjszakára is. Az ég felhős, még fenn a nap, milyen szerencsém van ezzel a légügyi bürokráciával, ha nem lenne, én sem mennék most a hangár felé, nemsokára eltűnik majd nyugaton a vérnarancs korong a Törökugrató mellett végleg, ahonnan ugyebár Török Bálint a lovával leugratott a mélybe, mert inkább a halál, mint a török fogság.


Sport

Varga József
David Beckham visszatérhet a ködös Albionba

Jelenleg is tartanak még a labdarúgó-bajnokságok Európa-szerte, de a nagyobb egyesületek házatáján már javában készülnek a következő szezonra. Az elmúlt hetek botrányai után ismét címoldalra került David Beckham. A királyi klubnál többször is kijelentették, hogy elégedetlenek az angol játékos pályán mutatott teljesítményével, és magánemberként is csalódást okozott. Az esetleges szakítás tényét azóta hol megerősítik, hol cáfolják, az viszont tény, hogy Becks üzleti partnerei már az Angliába történő hazatéréséről tárgyalnak a honi egyesületekkel.


Futam a legkopottabb és legkedveltebb pályán

Ezen a hétvégén a 2004-es Forma-1-es szezon második európai versenyére kerül sor a spanyolországi Barcelonában. A Forma-1-es versenynaptár egyetlen másik helyszínén sincs annyira használatban a versenypálya, mint Katalóniában. Az istállók ugyanis a tél és a szezon során e kellemes éghajlatú pályát választják tesztelésük színhelyéül.


Szabadidő

Tóth Zsuzsanna
Az amerikai álom nagyasszonya

Az Estée Lauder vállalat nemrégiben hozta nyilvánosságra, hogy alapítója, Estée Lauder április 24-én, 95 éves korában, manhattani otthonában elhunyt. Haláláig Estée Lauder a vállalat tiszteletbeli Alapító Elnöke volt, mely posztot távozása után nem kívánják betölteni. 1995-ös visszavonulása óta Estée Lauder - aki egyébként életkorát soha nem árulta el -, nem vett aktívan részt vállalatának munkájában.


Járműcsodák Szentendrén

Köpködni tilos! Dohányozni tilos! - olvasható a míves réztáblákon a százéves, patinás villamos belsejében a falra erősítve. Legalább harminc régi és még régebbi, gyönyörűen felújított, igazi villamosra, buszra, trolira vagy hév-re szállhat fel az a kiskorú és nagykorú látogató, aki Szentendrére érkezve nem a megszokott irányba, a centrumba indul el rögvest, a turistadömping nyomába eredve.


Krumplikugli pincér nélkül

Ha étterembe járunk, bizonyára azért tesszük, mert szeretnénk kényelmesen, nyugodt környezetben, kicsit  elfelejtve a konyhaműveletekkel járó rutint, valami finomat enni, esetleg olyat, ami otthon nem kerül naponta asztalra. Az étlap átlapozgatása után vagy a nehezebben beszerezhető vadak, halak, vagy az időigényes, rafinált fogások mellett döntenek sokan. Nem mindig járnak jól.


Színes

Megbüntették, mert nevetett

A német hatóságok megbírságoltak egy nőt, mert túl hangosan nevetett. Berlini rendőrök intézkedtek a jegyzőkönyvben csak Barbara M-ként emlegetett 47 éves nő ellen, akire a szomszédja panaszkodott, hogy zavarja a nyugalmát a vihogásával.


DUMA PLÁZA

A mítosz egy olyan vallás, amelyben már senki sem hisz. (James Feibleman)


A New York-i egyetem elnyomottja

Egy a New York-i egyetemen tanuló hajléktalan diák, aki azt állítja, hogy nyolc hónapon át az iskola könyvtárának alagsorában lakott, ezzel szabad szálláshelyre és nemzeti hírnévre tett szert.


Expedíció Noé bárkájának felkutatására

Amerikai és török kutatók a nyáron expedíciót indítanak, hogy megtalálják az Ararát jegébe fagyott ószövetségi bárkát. A tervek szerint tíz kutató vág neki Törökország legmagasabb hegyének. Az 5165 méter magas Ararátot július 15. és augusztus 15. között szeretnék meghódítani.


A nagylelkű automata

Tudjuk, a hírek mindig gyorsan terjednek a kis falvakban. Különösképpen akkor, amikor az a hír járja, hogy egy angol falu bankautomatája kétszer adja ki a lekért pénzösszeget.


Shrek új sérója

Világbajnoki segítséggel szabadul meg több mint huszonöt kilogrammos gyapjától Új-Zéland legborzasabb birkája, Shrek.


Kondicionáló torna a szupermarketben

Az egyik brit áruház olyan bevásárlókocsit vezetett be Nagy-Britanniában, ami a bevásárlás mellett a vásárlók egészségét is megőrzi. A „karbantartó bevásárlókocsi” a kondigépekre jellemző tulajdonságokkal rendelkezik és fel van szerelve ellenállást szabályozó kerékkel, ami lehetővé teszi, hogy a vásárló szabja meg milyen erőkifejtés legyen szükséges a kocsi tolásához.


Mi van a képen?

1. Graffitieltávolítás EU-kompatibilis utcaseprővel 2. Elbocsátott pókember 3. Józsibácsi 90 fokos pálinka után


Vélemény

Siposhegyi Péter
Az elvarázsolt kastély portása

Megvolt, kedves barátaim! Már a szemetet gyűjtik, sőt van, ahol már össze is gyűjtötték. Gyors munkások gyűjtik a győzelmi ünnep maradványait. Fülünkben még ott durrog a tűzijáték robbanása, szívünkben ott dalol a boldogság: benne vagyunk, mi is ott vagyunk, ahol ők, és innentől kezdve még a hétfők is keddből lesznek, nappal munka, este Bajnokok Ligája.