Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
Kamatemelésre várnak Amerikában

Amerikában felerősödtek a kamatemelési várakozások, miután a vártnál magasabb inflációs adat látott napvilágot. A növekedési kilátások még mindig kedvezőek, és elmúlni látszik a defláció réme is, így akár már a nyár folyamán sor kerülhet egy kamatemelésre. 

Csordogálnak a vállalati eredmények is a chipgyártó szektorban: az Intelen kívül jól teljesítettek a nagyok (AMD, Apple, Texas Instruments), a vártnál szintén jobb eredményt felmutató Citigroup papírjai viszont estek a kamatemelési várakozások miatt. Akadtak azért rossz hírek is: a McDonalds-birodalom vezérének halála és a fogyasztói bizalmi index csökkenése visszavetette az emelkedést. 
Európában továbbra sem túl jók a növekedési kilátások, bár a dollár erősödése kedvez az exportőröknek. 
A nagy hullámvasút eredőjeként összességében közel 2 százalékot gyengült a héten a BUX, a továbbra is nagy érdeklődés mellett zajló kereskedést 11 534 ponton zárta az index.
Nagyot esett az eddig szárnyaló bankszektor, az OTP a keddi közel 6 százalékos erősödés után is majdnem 5 százalékos mínuszban zárta a hetet; az utóbbi hetek másik rekordere, az FHB megúszta 3,6 százalékos csökkenéssel. Javult viszont a gyógyszergyárak megítélése. Az Egis több mint másfél, a Richter közel 4 százalékkal tudott erősödni. Gyengült a Mol jegyzése. A cég bejelentette, hogy mégsem indul a román Petrom 51 százalékára kiírt privatizációs tenderen, inkább együttműködést ajánl a román vállalatnak. 3,5 százalékkal 2225 forintig erősödött a Zalakerámia jegyzése, miután a Lasselsberger 2350 forintos vételi ajánlatott tett a cég részvényeire.