Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 17. szám, 2004. április 23

Belpolitika

Szlazsánszky Ferenc
Egy nagy nulla

- Kezd tragikomédiába fordulni. Az ülés hat percig tartott. Mivel a kormánypárti képviselők nem szavazták meg a napirendet, a bizottság hat hónapos tevékenységének hivatalos eredménye: nulla. 


Sebestyén István
A munka nem kommunista találmány

Munka, Otthon, Biztonság - tűzte zászlajára a Fidesz- Magyar Polgári Szövetség. Egyes vélemények szerint ezzel a legnagyobb jobboldali párt a szociáldemokrácia vizeire evez át a szavazatokért, mások kritikusabb hangot megütve azt mondják, a hármas jelszó egyenesen kommunista áthallás. Lapunknak nyilatkozó politológusok szerint ez utóbbi vélemény a kérdés „meredek” leegyszerűsítése. A munka hangsúlyozása ugyanis egyrészt nem kommunista találmány, másrészt minden politikai oldal igyekezett és igyekszik megoldásokat találni az egzisztenciális biztonság minél szélesebb megteremtésére - igaz, változó eredményességgel. 


Munkatársunktól
Mézesmadzag jobbról-balról

Bár a közvélemény-kutatások egy kivétellel továbbra is biztos előnyt mérnek a kormányoldallal szemben, választási szakértők úgy érzik, hogy változtatni kellene, mert a jelenlegi trend folytatása sokkal inkább kedvez az uniópárti táborral rendelkező szocialistáknak. Orbán ezért próbálja elcsábítani az általuk eddig semmibe vett fővárosiakat, és urnához hívni a tavalyi referendumon az unió ellen voksolókat, Kövér László pedig a radikálisokat próbálná mozgósítani.


Molnár László
Vörösök és csillagok

Tiltott önkényuralmi jelkép viselése miatt állította elő Vajnai Attilát, a Munkáspárt alelnökét a rendőrség egy április 4-ei megemlékezés után. Az alelnök a Szabadság téri Szovjet emlékműnél tűzte ki magára az ötágú vörös csillagot, amiért is rendőri figyelmeztetésben részesült, ám azt figyelmen kívül, a csillagot pedig magán hagyta. Letartóztatása óta politikai és közéleti vita tárgya lett az ötágú vörös csillag tiltásának vagy engedélyezésének a kérdése. Az ATTAC Magyarország Polgárjogi Szervezet tiltakozó petíciót indított a szimbólum viselésének engedélyezéséért, három szocialista országgyűlési képviselő pedig törvénymódosítást kezdeményezett, hogy ezentúl ne tekintsék önkényuralmi jelképnek az említett szimbólumot. A vita jelzi, hogy máig nem tisztázott a „marxista-leninista” múlt értékelése Magyarországon.


Fókusz

Peremiczky Szilvia
Hátra arc

Ahogyan a második világháború előestéjén a náci birodalom áttört a spanyol polgárháborúban, és sikeres főpróbát tartott Európa lerohanása előtt, úgy egy hónapja egy újabb totalitárius elnyomó eszme aratott - remélhetőleg pirruszi - győzelmet. A március közepén megrendezett spanyol választásokon az al-Kaida nem egyszerűen megnyerte a választásokat a spanyol szocialistáknak, hanem gyakorlatilag saját magát hozta helyzetbe.  Megtehette, hiszen a spanyol szocialisták kiváló partnernek bizonyultak. A spanyol társadalom reakciójára van magyarázat - gazemberség lenne az eredményért vagy következményeiért sokkos állapotban lévő embereket hibáztatni, hiszen ilyen lelkiállapotban aligha róható fel valakinek, hogy nem képes racionális döntésre. Rodríguez Zapatero számára azonban már aligha találhatunk mentséget. Függetlenül attól, hogy igaza van-e az iraki háborúval kapcsolatban, és hogy mit akart a választások előtt, a merénylet előtt - merthogy az új időszámítás, azaz a madridi M-11 előtti világ nem ugyanaz, mint az M-11 utáni -, mint felelősen gondolkozó politikusnak a merényletre csak egy válasza lehetett volna: Spanyolország a történtek után nem vonhatja ki csapatait Irakból.


Gazdaság

Erdei Judith
Fapados dömping májustól

Tetemes hátrányát faragja le Magyarország a szintén most EU-tagállammá váló Csehországgal szemben, már ami a fapados légitársaságok működését illeti. Idén ugyanis legalább öt légitársaság indítja el gépeit Budapestről, s legközelebb már az olasz AlpiEagles diszkontcég járatain is repülhetünk Velencébe. A hazai légitársaság, a Malév eddig sikeresen vette fel a kesztyűt az új kihívásokkal szemben. 


Török Flóra
Kockázati bizonyítvány

A héten debütált a hazánk politikai és gazdasági kockázatát értékelő jelentés. E szerint országunk politikailag alacsony, gazdaságilag pedig közepes kockázati besorolású volt 2003-ban. A Political Capital Institute (PCI) és a Figyelő című gazdasági hetilap közösen készített országjelentése a jövőben negyedéves, illetve éves rendszerességgel tájékoztatja majd a hazai döntéshozókat az ország aktuális állapotáról.


Járai kamatot csökkentene

Ha jól alakulnak a gazdasági folyamatok, elképzelhető újabb kamatszintcsökkentés - jelentette ki Járai Zsigmond jegybankelnök. Járai szerint a javuló eredmények hatására a befektetők bizalma kezd helyreállni, és az inflációs folyamatokban szintén várható kedvező fordulat, ami megteremtheti az intézkedés alapját - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke.


Major Nóra
Kelet-európai kistigrisek

Váratlan kihívás elé kerültek az Európai Unió rangidős tagországai. A most csatlakozók közül ugyanis Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország gazdasági dinamizmusa messze felülhaladja a tizenötök Európáját. A JP Morgan ez irányú jelentése szerint az uniós „öregek” attól tartanak, hogy az újoncok „kistigris országként” előlük fogják elorozni a munkahelyeket és a beruházási lehetőségeket. 


Kalmár Erika
Uniós támogatások: fiataloké a jövő

Pályázatokról szóló sorozatunkban ezen a héten bemutatjuk a mezőgazdaság fejlesztését segítő felhívások egy részét. 2004. május 3-ától többek között az alábbi jogcímeken lehet pályázni EU-s támogatásra: mezőgazdasági beruházás, halászati ágazat strukturális támogatása, fiatal gazdálkodók induló támogatása, szakmai továbbképzés és átképzés.


Kardos Anikó
Kamatemelésre várnak Amerikában

Amerikában felerősödtek a kamatemelési várakozások, miután a vártnál magasabb inflációs adat látott napvilágot. A növekedési kilátások még mindig kedvezőek, és elmúlni látszik a defláció réme is, így akár már a nyár folyamán sor kerülhet egy kamatemelésre. 


Háttér

Kerezsi Katalin
A súlytalanság súlya

A magyar gyerekek közel nyolcvan százaléka semmit sem sportol a testnevelésórákon kívül - az USA-ban a korosztály nyolcvan százaléka sportol rendszeresen. Nálunk előbbre való a tudásbeli teljesítmény, márpedig ehhez elengedhetetlen a jó fizikai kondíció. A magyar fiatalok - akárcsak az idősebbek - rendkívül káros életmódot folytatnak, sőt még károsabbat, mint elődeik hajdanán. Szó szerint mindent megtesznek azért, hogy egész életüket komoly betegségekkel küszködjék végig. Az „ülve száguldó” életmód ugyanis többek között tömeges elhízáshoz, tinédzserkorban jelentkező csontritkuláshoz, cukorbetegséghez, mozgásszervi és érrendszeri problémákhoz vezet. 


Csizmadia Ervin
Kispártok jövője

Van-e jövője Magyarországon a két kis parlamenti pártnak? Netán van-e esélye valamelyik parlamenten kívüli erőnek, hogy az EP-választásokon eséllyel induljon, netán a 2006-os országgyűlési választásokon sikerrel szerepeljen? A kérdés legalább annyira fontos, mint az a másik kérdés, hogy a két nagy párt hogyan szerepel az európai parlamenti választásokon. Ha a magyar rendszerváltás első korszakát (1990-2002) úgy jellemezhetjük, hogy az egy tudatosan felépített sokpártrendszer volt, akkor a 2002-vel kezdődő új korszakot az ugyancsak tudatosan vállalt kétpártrendszer korának nevezhetjük. Milyen ellenszereket kínálhat ebben a folyamatban a két kis parlamenti párt?


Hit és értékek

Randolph L. Braham
A magyar holokauszt felelősei

Ott tartunk hatvan esztendővel ezek után a borzalmas események után, hogy az egykori náci uralom alatt álló világban élő emberek, a Magyarországon élőket beleértve, édeskeveset tudnak minderről. Félrevezetett nacionalisták, akik történelmük e sötét fejezetét mindenáron megtisztítanák, a második világháború befejezése után szinte azonnal valóságos félretájékoztatási kampányt indítottak. (…) Sokkal inkább aggasztanak azok a köztiszteletben álló politikai, kormányzati és katonai tisztségviselők, akik miközben tisztában vannak a holokauszt valóságaival, mindent megtesznek annak érdekében, hogy felmentsék Magyarországot bármilyen felelősség alól, és hogy a Horthy-korszak rehabilitálását előidézzék. Ezek a személyek a holokausztért szinte kizárólag a németeket hibáztatják és néhány „megtévesztett” nyilast, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy a végleges megoldást az alkotmányosan kinevezett Sztójay-kormány akkor tervezte el és váltotta valóra az SS-szel karöltve, amikor Horthy Miklós magyar államfő volt. Ezek a köztiszteletnek örvendő személyek állnak ma a történelem megtisztítását célzó kampány élén. Ezek törekszenek arra, hogy összehasonlítsák Auschwitzot a Gulággal, a kommunizmust a holokauszttal, a bolsevizmust a zsidósággal, hogy Gömböst és Bárdossyt rehabilitálják, hogy Teleki Pálnak szobrot állítsanak, hogy Szálasival kapcsolatos kiállítást rendezzenek, s hogy a Horthy-korszak nemzeti-keresztény elveit életre keltsék. 


A képek bizonyítékok

Azok a képek, amelyek a ma felavatott múzeumban láthatók, Auschwitzban készültek. A képeken magyar zsidók vannak Kárpátaljáról. (Ez a terület ma Ukrajnához tartozik.) Őket Auschwitzba deportálták csakúgy, mint a hatszázezer magyar zsidó egy részét, a többieket különböző haláltáborokba hurcolták. Magyarok is segítették a németek munkáját. Ők központi szerepet játszottak zsidó testvéreik elhurcolásában. Partnerek voltak abban a szörnyű népirtásban, amely páratlan a történelemben.


Interjú

Tihanyi Péter
Aki a Gebét is meglovagolja

A két nagy pártnak nem többpártrendszerre van szüksége, hanem csak a többpártiság látszatát keltő pártnevekre. Ezért aztán kell egy névvel rendelkező politikus, akit a kirakatba ültetnek, úgy, minthogyha egy önálló pártot jelenítene meg. Nem volt ez másként a Rákosi-időszakban sem. Mára ezek a valódi tagság, hatalom nélküli pártvezetők, mint Harrach Péter, Semjén Zsolt, Farkas Flórián vagy Turi-Kovács Béla ott ülnek mind a Fidesz kirakatsufnijaiban. 


Somorjai László
EU-n innen, EU-n túl

Gelencsér József vállalkozó amolyan „kis” ember, nagy szorgalommal. Nem tagja a politikai elitnek, de mindig megragadja az előtte álló munkát, lehetőséget. Volt idő, amikor füvet nyírt, festett-mázolt, autót javított és restaurált, „lomizott” (a guberálás külföldi megfelelője) - főmunkaidőben pedig Kohl kancellár Mercedesét is szerelte. Pénzt csinált ő mindenből, ami a keze közé került, mert nem elégítették ki a szocialista álmok (kutya, nyaraló, Trabant). Gelencsér „igazán” európainak számít, hiszen több mint egy évtizedet dolgozott az EU egyik vezető hatalmában, Németországban. Egy ideje itthon próbálkozik, és több tucat embernek ad munkát a fuvarozásban. Most azonban elbizonytalanodott. Nem tudja, mit hoz számára május elseje.


Hetek-hírösszefoglaló
Furcsa találkozások

Egy szaúdi sejk 475 ezer eurót utalt át a terrorcselekmény előkészítésével gyanúsított arab fogorvosnak.  A rendőrség ezt tartja a terrorista tevékenység egyik fő bizonyítékának. A szaúdi sejk ugyanis szerepel a CIA terrorizmust támogató személyeket felsoroló listáján.


Helyreigazítás

Lapunk 2004. április 2-ai számában címmel megjelent írásunkban Danyi Attila nyilatkozatának vége helyesen így hangzik: „Danyi nem kevesebbet állít, mint hogy a hetvenes évek egyik élvonalbeli zenekarának tagja rendszeresen jelentett a Kex nevű zenekarról.” Az érintettektől elnézést kérünk.


Külpolitika

Széchey Noémi
Koalíció helyett széthúzás

Az elmúlt napok Irakban elkövetett terrorcselekményei következtében április lett az iraki háború eddigi legvéresebb hónapja. Több mint száz, a koalíciós erők kötelékében szolgálatot teljesítő katona vesztette életét az elmúlt három hétben, és egyre több az iraki és külföldi civil áldozat is. A terror politikai téren is rombol: Spanyolország kapitulált. Az új kormányfő, José Luis Zapatero választási ígéretét is túlteljesítve azonnali hatállyal hazarendelte Irakban állomásozó 1300 katonáját. A spanyol példát más, eddig szövetséges országok is követték, ugyanakkor számos ország további támogatásáról biztosította az Egyesült Államokat a terror elleni küzdelmében. Eközben felállították Bagdadban a Szaddám Huszein perét lefolytató bíróságot.


Bugár Árpád, Pozsony
Meciar nem kell

A hétvégi szlovákiai elnökválasztás második fordulójában meglepetésre Ivan Gasparovic győzött, így ő lett az ország második közvetlenül választott államfője, aki júniusban öt évre költözik az elnöki palotába. Vladimir Meciarnak, az első forduló magabiztos győztesének újra csak a vesztes keserű kenyere jutott.


Mérő Miklós
Véget ért az orvos-terrorista küldetése

Szombat este óta a Gázai övezet és a ciszjordániai palesztin városok határait egy lélek sem lépheti át. Az izraeli határrendőrség a palesztin területeket hermetikusan elzárta Izraeltől. Történt ez az után, hogy a Hamasz nevű radikális palesztin szervezet száz, az izraeli katonák és lakosok elleni merénylettel fenyegette meg az izraeli államot, mert annak hadserege végzett Abdelaziz ar-Rantiszival, a Hamasz új vezérével. A légierő egyik helikopteréből két rakétát lőttek ki Rantiszi gépkocsijára, amelyek megölték a terrorszervezet vezetőjének az autóban ülő fiát és a testőrét is. Az izraelieknek ezt a likvidálási akcióját - vagy ahogyan ők nevezik, célzott támadását - az Egyesült Államok kormányának kivételével világszerte elítélik. 


Hetek-összeállítás
Bombaügy

Tizennyolc évi börtönbüntetés után a héten szabadult Mordeháj Vanunu atomtechnikus, akit az izraeli atomtitkok kiszivárogtatásáért ítélt el a közel-keleti ország igazságszolgáltatása. A nemzetközi média hősként ünnepli a volt kémet, míg honfitársai túlnyomó többsége a felmérések szerint árulónak tartja Vanunut.


Sport

Varga József
Szétrobbanhat a galaktika

A Real Madrid a Bajnokok Ligája-búcsú és a spanyol kupa fináléjának elbukása után már a bajnokságban is csak a második helyen áll a Valencia mögött. Az Osasuna ellen otthon elvesztett bajnokit követően a jelenlegi elnök, Florentio Perez bejelentette: nagy a lehetősége annak, hogy nem pályázza meg újabb négy évre a posztot. A 2000 óta irányító Perez egyesületen belüli ellenzéke máris előállt a lehetséges utóddal a harmincöt éves Enrique Sobrino személyében. A futballban eddig ismeretlen vállalkozó, aki tíz éve pártoló tagja a klubnak, megválasztása esetén a csapat sztárjainak megtizedelésére készül. 


Sebestyén István
Maradona majdnem elköszönt

Bár némileg javult az állapota, lapzártánk idején még mindig lélegeztetőgépre kapcsolva, mesterséges kómában fekszik Diego Maradona egy Buenos Aires-i magánklinikán. A huszadik század egyik legnagyobb futballjátékosának tartott negyvenhárom éves argentin sztár a hivatalos tájékoztatás szerint szívinfarktus és tüdőgyulladás miatt, más értesülések és vélemények alapján azonban kábítószer-túladagolás következtében lett rosszul.


Varga József
Magyarország–Kanada: 2–9

Az olimpiai és világbajnoki címvédő kanadai jégkorong-válogatott tizenhárom aktív NHL-játékossal, négy világbajnokkal érkezett Budapestre, hogy a prágai vb előtt, a felkészülése utolsó edzőmérkőzésén megküzdjön a múlt heti oslói divízió I-es világbajnokságon a negyedik helyen végző magyar jégkorong-válogatottal.


Szabadidő

Takács Gabriella
Ennio Morricone Magyarországon

A világhírű filmzeneszerző, Ennio Morricone, az elmúlt héten Budapestre érkezett vendégszereplése alkalmából. A több mint négyszáz filmzenét nevével jegyző művész április 25-én lép majd színpadra a Budapest Sportarénában. A Jó, a rossz és a csúf, a Volt egyszer egy vadnyugat vagy a Malena Golden Globe-díjjal jutalmazott szerzője legismertebb szerzeményeit adja majd elő a Győri Szimfonikusokkal. Az 1928-ban született olasz zeneszerző, aki a zene mellett a sakknak és a focinak is lelkes híve, hétfőn sajtótájékoztató keretében válaszolt az összesereglett újságírók kérdéseire.


Tavaszi induló

Négy nap alatt több mint kétszáz irodalmi, kulturális és szakmai esemény, közel hatvan külföldi vendég tizenhét országból, mintegy háromszázharminc magyar szakmabeli, két Nobel-díjas író. Számokban kifejezve így fest a Független Kiadók Szövetsége (IPA) által a világ húsz legjelentősebb könyvvására között jegyzett XI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál programja, amely csütörtökön indult, és vasárnap este ér véget.


Felolvasás és beszélgetés

Április 23-án, pénteken 14.30-kor a Mindentudás Egyeteme Klubjában Günter Grass Nobel-díjas író legutóbbi regényéből tart felolvasást, amelyet beszélgetés követ. Moderátor Wilhelm Droste, az ELTE Germanisztikai Intézetének tanára, szinkrontolmácsolás biztosítva. A rendezvény a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében lesz (V., Roosevelt tér 9., 1. emelet).


Programajánló

Kiállítás Dobozvarázs - családi emlékek dobozba zárva címmel dobozkiállítás látható az Iparművészeti Múzeumban. A 19. és 20. század polgári otthonaiból megmaradt teás-, csokoládés-, levélpapíros és számos egyéb funkciójú, bádogból, fából vagy papírból készült tároló- és díszdoboz augusztus 15-éig tekinthető meg. Április 24-én, szombaton délelőtt gyerekek számára tartanak tárlatvezetéssel egybekötött kézműves foglalkozást. (IX., Üllői út 33-37.)


Színes

S.O.S. a homokban

Ki hinné, hogy a mai napig is léteznek igazi vadregényes lakatlan szigetek a világ óceánjain, ahonnan - a Robinson családhoz hasonlóan - csak egy arra járó idegen hajó segítségével lehet megmenekülni?


DUMA PLÁZA

Magyarország első számú bestsellere a Panaszkönyv. (internetgraffiti)


Bérelhető focidrukkerek

Mit tehet a lelkes focidrukker, ha megszűnik kedvenc klubja? No és mit tegyen egy fociklub, ha nincs elég szurkolója? Mindkét gondra megoldást jelenthet a bérelhető focidrukker.


Különös tolvajlás

Colin Saddet, akit az egyik bíró úgy említett, mint „az embert, akivel igazán szívesen raboltatnánk el autónkat”, az észak-angliai sheffieldi bíróság végül hat év börtönbüntetésre ítélte. A negyvenegy éves fogalmazó - és megszállott autótolvaj - ugyanis már százötvenötször volt előzetes letartóztatásban, főleg autókkal kapcsolatos bűncselekmények miatt.


Űrbéli reklámok

Elképzelheti, hogy langy nyári estéken nemcsak a Göncölszekérben vagy más csillagképekben gyönyörködhetünk majd, hanem óriási kávé- és cigarettareklámok fogják „díszíteni” az égboltot. Alexander Lavrinov orosz űrtervező elgondolása szerint bizonyos formában elhelyezett - a Nap sugarát visszaverő - szatellitek összekapcsolásával éjszakai óriásreklámokat lehet létrehozni. Kivitelezhetősége esetén az írások és rajzok a csillagokhoz hasonlóan láthatók lesznek a világ minden táján. (AP)


Hódít a fánk Hawaiin

A hawaii emberek annyira szeretik az omlós töltött fánkot, hogy gyakran óriási készleteket vásárolnak a Mauiban levő új áruházban, mielőtt a hazafelé tartó belföldi repülőre felszállnának, s ezzel túlterhelik a csomagszállító rekeszeket.


Védekezés karmolás ellen

Az ázsiai országok közül elsőként Japánban kapható a macskák karmára húzható, a gazdik bútorát a szétforgácsolástól megóvó műanyag sapka. Az egyszer használatos műkarom életideje négy-hat hét, mely a karom növekedésekor fokozatosan kopik le. Januári bevezetése óta több mint négyezer szett talált már gazdára a 15-30 dollárért kapható termékből. Divatcicáknak lila, rózsaszín, kék és piros színekben is gyártják. (AFP)


Eastwood búvárkodni tanította kilencvenöt éves mamáját

Kilencvenöt éves mamáját tanította búvárkodni Clint Eastwood. A színész családja jó példa arra, hogy csak az öreg, aki annak tartja magát. A lassan hetven felé közeledő színész a mai napig szívesen vállalkozik akciódús filmekre, és cseppet sem látszik rajta, hogy nagypapakorba lépett.


Mi van a képen?

1. Lapátolni merő élmény. 2. Üdvözlet a Kanáli-szigetekről. 3. Sürgős esetekhez siet a kanalas orvos


Vélemény

Salamon Pál
Az irreális reálpolitika

Jack Straw angol külügyminiszter a Hamasz nevű terrorszervezet vezérének kivégzése után a televízió kamerái elé állva nyilatkozott: „Izraelnek joga van az önvédelemre, de nincs joga törvénytelen gyilkosságokra.” A napokban ugyanezekkel a szavakkal bélyegezte meg Jaszin sejk utódjának meggyilkolását is.  Közemberként nem tudok, de nem is akarok annyi bátorságot összegyűjteni, hogy elítélő vagy akárcsak bíráló szavakkal illessem Nagy-Britannia diplomáciájának vezetőjét. Ezért alaposan megfontolt ellenérzéseimet (valójában felháborodást akartam említeni) értetlenséggé szelídítve, bírálat helyett kérdéssel fordulok Britannia külügyminiszteréhez.