Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 13. szám, 2004. március 26

Belpolitika

Hazafi Zsolt
Két malomban őrölve

„Magyarország nem szeretne az EU és a NATO, Európa és Amerika között választani” - hangoztatta Kovács László külügyminiszter minap Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkárral való találkozását követően. A kijelentés rávilágít arra a dilemmára, amely előtt a „kisebb” közép-kelet-európai országok állnak, ha Európában - a madridi terrorcselekmény hatására - megváltoznak a politikai erőviszonyok. 


Hetek-összeállítás
Drága Nemzeti

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nyilvánosságra hozta a Nemzeti Színház építése kapcsán készített jelentését. Az értékelésből kitűnik, hogy az Erzsébet térre tervezett építkezés áthelyezése, és az ebből adódó rövid határidő miatt számtalan területen hiányosságok, koncepciótlan döntések tapasztalhatók, például elmaradt a saját parkoló építése. A jelentésből úgy tűnik: a beruházás nem lett olcsóbb, mint az Erzsébet térre tervezett színház felépítése, pedig az áthelyezésnek ez volt a politikai indoka. 


Hetek-összeállítás
Kétpártrendszer-ellenesek

„A hazai politika az utóbbi években nem hallja meg, mit kíván a magyar nemzet. A felszínen látványosan egymást marcangoló, az országot szétszakító viaskodások. A háttérben pedig nemtelen alkuk, keresztapák cinikus kézfogása, a köz- és a társadalmi tisztesség módszeres aláásása zajlik” - jelentette ki Dávid Ibolya, az MDF elnöke, pártjának a Nemzeti Sportcsarnokban rendezett EP-választási kampánynyitó rendezvényén. Az elnök szerint ki kell jönni a közéleti zsákutcából, amely törekvésnek a parlamenti pártok közül ma egyedül az MDF a záloga. Éppen ezért a kisebbik ellenzéki párt választásikampány-szlogenje: A normális Magyarországért.


Munkatársunktól
Múmiák a Fehér Házban

Lehullt a lepel, ezután bárki láthatja Kádár Jánost sakkozás, Aczél Györgyöt kibicelés közben, akit beengednek a képviselői irodaházba. A kulturális bizottság ajánlására egyelőre ideiglenesen, de a házbizottság döntése után valószínűleg végleg lekerül a függöny Bernáth Aurél Munkásállam című képéről. Meglepő tény került napvilágra: Kádár János évekig Nagy Imrét is ábrázoló festmény „előtt” járt dolgozni.


Molnár László
A múlt és emlékezete

Idén, a holokauszt 60. évfordulóján a társadalmi felelősségvállalás szellemében három nagyobb szabású kiállítás is nyílik. Ennek a fontosságát felismerve hozták létre a Terror Háza Múzeumban a „Magyar tragédia, 1944” programsorozatot, a Műcsarnok „Elhallgatott holocaust” című kiállítását, és április 16-án nyitja meg kapuit a Holokauszt Emlékközpont. 


Összefogás a Zengő körül

A „Védegylet a Zengő ügyében” mértékadó értelmiségiek támogatásával Medgyessy Péter miniszterelnökhöz fordul. Vay Márton, a Védegylet irodavezetője elmondta: nemcsak ismert emberek csatlakozását kérik, hanem mindenkiét, aki egyetért a környezetvédők szándékával, a Zengő-élőhely megmentésével.


Fókusz

Mérő Miklós
Válasz a dzsihádra

„Izraelnek joga van megvédenie a polgárait, de…”, ezt a félmondatot mondta a világnak szinte minden mértékadó politikusa az után, hogy értesült Ahmed Jaszin sejk, a Hamasz elnevezésű palesztin szervezet szellemi atyjának erőszakos haláláról. Mint ismeretes, a sejket a reggeli ima után, a gázai mecsetből kijövet az izraeli légierő helikopteréről kilőtt három rakéta egyikével ölték meg. Az iszlám világ felháborodása páratlan volt. Egy jelkép semmisült meg: a palesztin önállósodási mozgalom agresszív és kegyetlen szárnyának jelképévé formált, béna, imakendős, prófétaszakállú, gyenge hangú, ám annál erősebb akaratú alakja.  S míg a Hamasz-mozgalmat megteremtette - annak jelentős társadalmi és szociális feladatot is adva -, igen nagy sikerrel vegyítette a terrorizmust a szociálpolitikával. (Ebből a szempontból csak egyetlen emberhez hasonlítható: Adolf Hitlerhez.) Nem titok, hogy már a Hamasz által alapított és támogatott óvodákban sahid-jelölteket nevelnek. Az apró gyermekek fejére Koránból vett idézetekkel díszített kendőt kötnek, derekukra bombaövet tesznek, kezükbe pedig fapuskát adnak, hogy e harci díszekkel felszerelve gyakoroltassák őket később elkövetendő öngyilkos merényletekre. 


Hechs László
A sejk krónikája

Ahmed Jaszin, a Hamasz terrorszervezet vezetője a PFSZ archívuma szerint 1929. január 1-jén született egy Askelon környéki palesztin halászfaluban. (Izraeli források azonban hét évvel későbbre, 1936-ra teszik születését.)


Hetek-összeállítás
Az al-Kaida nincs, de mégis működik

Az al-Kaida (magyarul: a Bázis) ma inkább „márkanévként”, mintsem irányító központként szolgál a különböző muzulmán terrorszervezetek számára - írja elemzésében az Associated Press hírügynökség. A szeptember 11-e óta eltelt két és fél évben a terrorista szervezetet az amerikai támadások súlyosan meggyengítették, Oszama bin Laden követői azonban egy közös ideológia mentén, egymással csak laza vagy éppen semmilyen kapcsolatban nem álló csoportok formájában szervezték át a terrorhálózatot. Az újabb merényletek továbbra is szorosan követik a bin Laden üzeneteiben megfogalmazott célokat. Létezik-e az új al-Kaida, és ha igen, ki irányítja?


Gazdaság

Papp Levente
Terrorizmus: új hidegháború

A madridi merénylet nem-csak külpolitikai vihart kavart, hanem minden bizonnyal komoly kihatással lesz a gazdaság egyes szektoraira. A spanyol fővárosban végrehajtott terrortámadás kedvezőtlen hatással járhat az idei idegenforgalmi szezonra, de a lendületben levő tengerparti ingatlanpiacra is rányomhatja a bélyegét. A napokban Koszovóban kirobbant etnikai villongás hasonló hatást válthat ki a délszláv háború következményeiből éppen csak kilábalt Horvátország számára is. A Business Week neves gazdasági hetilap egyenesen „új hidegháborúról” beszél. A védelem megszervezése, a titkosszolgálati munka, az élet minden területének átszervezésével és újragondolásával jár. Jamie Gorelick, az amerikai polgári védelem egyik vezetője úgy fogalmazott: „a GDP utolsó centjét is rákölthetjük arra, hogy biztonságosabb világot teremtsünk magunknak”.


Illényi Zsófia
Brit cégek háztűznézőben

A héten nemcsak brit parlamenti delegáció tette látogatását Budapesten, hanem üzletemberek egy csoportja is. Debbie Goldthorpe, a brit nagykövetség kereskedelmi és befektetési első titkára a Heteknek elmondta, az uniós csatlakozás közeledtével egyre több brit kis- és középvállalat keres együttműködési lehetőséget Magyarországon. 


Nyáron drágul az autópálya-matrica

20 százalékos áremelkedés várható annak ellenére, hogy idén 50 százalékkal több matrica fogyott, mint tavaly. „Amennyire nőtt a magyarországi autópálya-hálózat hossza, olyan mértékű autópályamatrica-díjemelés várható a nyár végén” - mondta Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter kedden egy budapesti sajtótájékoztatón. 


Major Nóra
Tűzkeresztség az euróért

Az uniós csatlakozás kapcsán az egyik legfontosabb gazdaságpolitikai kérdés az, mikor vezessük be az európai közös valutát, az eurót. Az időzítés nemcsak makrogazdasági szempontokat érintene, hanem a lakosság mindennapjait is befolyásolná, mert a bevezetés feltételeinek gyors teljesítése áldozatokkal járna. Vegyünk egy példát: hogyan változnának az árak, ha rögtön hivatalos fizetőeszközzé tennénk az eurót Magyarországon? Egy teljes idős fizikai munkás havi bére 415-425 euró lenne, 1 kg krumpli 50 cent (127 forint), 10 darab tojás 94 cent (240 forint), 1 kg kenyér 67 cent (170 forint), 1 kg sertéshús 3 euró (765 forint), illetve egy liter 95-ös ólmozatlan benzin 93 centbe kerülne. Rövid számítás után kiderül, szinte minden tétel drágulna. 


Munkatársunktól
James Bond Budapesten

Egy nemrégiben közzétett felmérés szerint a hűtlen kezelés, az ipari kémkedés, az illegális termékmásolás és a számítógépes bűnözés a legelterjedtebb gazdasági bűncselekmények Magyarországon. Világviszonylatban pedig átlag 2,2 millió dolláros vesztesége származik egy-egy nagyvállalatnak abból, hogy alkalmazottai, üzlettársai vagy éppen vevői megkárosítják - nyilatkozta Pál Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára a 2004. március 30-án Budapesten megrendezésre kerülő „Üzleti hírszerzés és elhárítás” című konferencia kapcsán.


Kardos Anikó
A tőzsdéken a félelem az úr

A madridi merényletsorozat után újabb csapásként élték meg a világ részvénypiacai a Hamasz szellemi vezéreként számon tartott Ahmed Jaszin sejk likvidálását. 


Háttér

Vagyim Arisztov
Ki volt Lenin?

Oroszországban az emberek jelentős része úgy tartja, Lenin tanításait Sztálin torzította el. Véleményük szerint, ha Lenin tovább él, egészen másképpen alakul az oroszországi szocializmus - ezenkívül Európában és világszerte jóval kevesebb tragikus esemény történik.


Szobota Zoltán
Ötkarikás pénzzavarok

Milyen ország az, ahol az olimpikonok az olimpiai év dacára idén még nem kaptak fizetést? Magyar. A sportolók és az egyesületek a minisztériumra mutogatnak, a tárca a Magyar Olimpiai Bizottságra (MOB), a MOB pedig az alapítványokra és a Sportegyesületek Országos Szövetségére (SOSZ). Ettől azonban még megélhetési gondjai vannak azoknak, akiktől az érmeket várjuk.


Tihanyi Péter
Európa, ne add el a lelked az ördögnek

Ha a gyávaság így folytatódik, akkor az al-Kaida és a többi hozzá hasonló terrorszervezet fogja rövid időn belül eldönteni, hogy hol milyen kormányok kormányozzanak. Európa olyan mértékben félti az úgynevezett - egyébként alig létező - békéjét és biztonságát, hogy ennek érdekében képes mindenben engedni. Amikor Hitler elkezdte a támadást Európa országai ellen, azért engedtek neki, mert a béke védelmezőjeként mutatta magát. Azt mondom: Európa, vigyázz, a félelem rossz tanácsadó!


Tévéből tanult a hurkos rém

A magyarországi sorozatgyilkosok dicstelen táborába feltehetően „hurkos rémként” vonul be az elmúlt héten letartóztatott negyvenhárom éves E. Zoltán, aki a saját beismerő vallomása, illetve a gyanú szerint 1991-től öt személyt ölt meg a Veszprém megyei Szentkirályszabadján. Az áldozatok között volt nevelője és bátyja is, valamint három, nyolcvan év feletti idős ember. 


Hetek-összeállítás
Védett nők, agresszív férfiak

Magyarországon néphagyomány, hogy az „asszony verve jó”, véletlen „túlveréseknek” pedig évente nagyjából száz-száztíz nő esik áldozatul a saját férje kezétől. Évek óta zajlanak viták a családon belüli erőszak megelőzését szabályozó törvénytervezetről, amely most érkezett el abba a stádiumba, hogy osztrák modell alapján bevezessék nálunk is az agresszív férfiakat családjuktól távol tartó rendszert. Ennek alapján a családi vitához kihívott rendőr nemhogy nem várhatja meg, amíg vér folyik, hanem köteles lesz felszólítani a bántalmazó felet - az esetek 95 százalékában a férjet - az azonnali távozásra.


Korbuly Dezső
II. Rákóczi Ferenc, az elárult fejedelem

Ki volt II. Rákóczi Ferenc, magyar vágyak és remények egykori, háromszáz év előtti megtestesítője, nem mint az emlékművé magasztosított nemzeti szimbólum, hanem az élő hús-vér ember? Erre a kérdésre azért is ajánlatos választ keresni, mert a történelmi múlt nem csak tudatunkban él, hanem néha visszatér, amennyiben a jelen nehézségei olykor a múlt sikertelenségéből fakadnak.


Hit és értékek

Morvay Péter
Hitük a terror

Korábban rendszeresen lehetett hallani azt az érvet, hogy egyes terrorista szervezetek csak „álcaként” használják politikai-gazdasági célú bűncselekményeik leplezésére az iszlám jelszavakat, és „visszaélnek” az alapvetően toleráns vallás eszméivel. Most Ahmed Jaszin meggyilkolása után az Izraelt elítélő nyilatkozatok (Franciaországtól a Vatikánig, Kairótól Budapestig) cáfolhatatlan tényként kezelték, hogy a sejk hiteles muzulmán vallási vezető volt, és meggyilkolását ezért nem lehet a terrorizmus elleni harc részének tekinteni. Ha fellapozzuk a Jaszin sejk által alapított Hamasz alapokmányát, egyértelmű, hogy ez utóbbi megközelítés sokkal közelebb áll a tényekhez. A sejk halálát követő reakciók az arab világban is azt jelzik, hogy a Hamasz és az al-Kaida által képviselt muszlim radikalizmus ma már az iszlám főáramlatához tartozik.


Külpolitika

Mondovics L. Gábor
Albán erőszak parancsszóra

Először senki nem tudta, mi történik. Koszovó újra lángokban áll. Az első híradások megölt albán kisgyermekekről szóltak, és arról, hogy ezért többen az utcára vonultak. Kosovska Mitrovica volt az első helyszín. Másnapra csak súlyosbodott a helyzet, egyre több falu borult lángba, és egyre többen haltak meg. Szerbia tiltakozott, az albán fél hallgatott. A végeredmény harmincegy halott, több mint harminc lerombolt és kifosztott szerb település, huszonhat felgyújtott és kirabolt szerb templom és több mint tíz hasonló sorsra jutott kolostor.


Bohács Zoltán
Nem önszántából döntött

A német szociáldemokrata párt (SPD) hétfői rendkívüli kongresszusán Gerhard Schröder német kancellár megvált pártelnöki tisztségétől. Helyére a küldöttek a párt régi káderét, Franz Münteferinget választották meg. A döntéstől a német szociáldemokraták a megbomlott pártegység helyreállását, valamint a párt és a kormány népszerűségének javulását várják.


Márer György, New York
Kampány vizsgálat

Egy évvel ezelőtt indította meg a Szaddám Huszein volt iraki diktátor elleni támadást Bush elnök. Azóta is folyik a vita a lépés jogosságáról és indokoltságáról. A kormány által felhozott magyarázatok sorra megdőltek, hiszen sem tömegpusztító fegyvereket, sem baktériumtöltetek készítésére alkalmas mozgó laboratóriumokat, sem Nigériától vásárolt dúsított urániumot nem találtak, sőt azt sem lehetett kellőképpen bizonyítani, hogy a bagdadi diktátor összeköttetésben állt volna az al-Kaida terrorszervezettel. Ráadásul a napokban könyv jelent meg Richard Clark volt nemzetbiztonsági tanácsadó tollából, amelyben azzal vádolja az elnököt, hogy egészen a szeptember 11-ei terrortámadásokig nem vette figyelembe az al-Kaida jelentette veszélyt, majd ezt követően indított egy „szükségtelen és költséges háborút Irakban, amely világszerte megerősítette a szélsőséges, fundamentalista iszlám terrormozgalmat”. 


Busa Viola
Kiúszott a nagy hal a hálóból

Heves harcok bontakoztak ki Pakisztán északnyugati részén, az afgán határhoz közeli Vazirisztánban a pakisztáni katonaság és a térségben bujkáló al-Kaida harcosok között. Mivel az Oszama bin Laden és csatlósai után intenzíven kutató katonák a szokásosnál hevesebb ellenállásba ütköztek az egyik faluban, hamar felröppent a hír, hogy ezúttal „nagy hal” akadt horogra. 


Hetek-összeállítás
Titokban folyik a nyomozás

Több mint húsz ország állam- és kormányfőinek jelenlétében megtartott állami gyászmise keretében búcsúztatták szerdán Madridban a március 11-ei terrortámadás 190 áldozatát. A spanyol főváros „páncélozott erődítménnyé” vált az elmúlt napokban, mivel a biztonsági szerveknek biztosítaniuk kellett a madridi Almudena-székesegyházban megtartott szertartáson részt vevő mintegy 1500, köztük számos magas rangú személy biztonságát.


Lukács András
Van új a Nap alatt

A Naprendszer legtávolabbi égitestjének felfedezéséről számoltak be az elmúlt napokban amerikai csillagászok, akik egy 1700 km átmérőjű kisbolygót fedeztek fel a Naprendszer peremén található Kuiper-övezetben. A felfedező Michael Brown és csillagásztársai eddig is csúcstartók voltak, két évvel ezelőtt ugyanis ugyancsak ők „találták meg” a Quaoarnak nevezett 1250 kilométeres átmérőjű kisbolygót, amely mintegy 6,3 milliárd kilométernyi távolságban kering a Nap körül. 


Riport

Izing Antal
Emberek az országút szélén

Bakró Miklós hat gyerekkel él tizenkét négyzetméteren. Bakró tizenöt évesen lett apa. Barbara tizenhárom évesen lett anya.


Sport

Sebestyén István
Ferencváros: ígéretek földje

Lapzártánk után, csütörtökön tartja elnökségi ülését a Ferencváros, ahol kiderül, „kiadják-e az útját” az összesen 1,2 milliárd forint szponzori támogatást ígérő, de eddig ebből semmit nem teljesítő Kovács Ádámnak, a Celladam cégcsoport vezetőjének. Az már most bizonyos, hogy a Fradi és a kutató-vállalkozó közti kapcsolatban változások állnak be a jövőben: ha átutalja a március 10-ére ígért 300 millió forintos első részletet, akkor azért, ha nem, akkor azért… 


Kakával a Milan remek vásárt csinált

Ricardo Izecson Dos Santos Leite, azaz Kaká, az AC Milan brazil világbajnoka a Bajnokok Ligájának negyeddöntőjében két mesteri találattal járult hozzá a spanyol Deportivo La Coruna elleni 4-1-es győzelemhez. A Sao Paolo FC huszonkettedik évében járó egykori játékosa a múlt nyáron költözött Milánóba, és mára egyike lett az olasz bajnokság legragyogóbb sztárjainak. Az alábbiakban a Milan hivatalos weboldalán megjelent interjú fordítását közöljük.


Szabadidő

Otthonos Görögország

Exkluzív interjú George Ch. Keramidiotisz úrral, Görögország legnépszerűbb üdülőfővárosa, Katerini-Paralia polgármesterével.


Bulgária feljövőben

Interjú ifj. Kenessey Gáborral, az Eurotours AIR Utazási Iroda igazgatójával.


A költészet vására

Párizsban a Sorbonne-hoz kapcsolódóan hosszú évek óta megrendezik a költészet vásárát. Ezen az egy hétig tartó rendezvénysorozaton a francia költészet múltja, jelene és jövője egyaránt felvonul. A kortárs költők felolvassák verseiket, találkoznak olvasóikkal, a régmúlt verseit zenekarok idézik meg, amikor dalban tolmácsolják a hajdani trubadúrok költeményeit. Szakmai szempontból sem elhanyagolható a találkozó, mivel a versesköteteket megjelentető kiadók is képviseltetik magukat. 


Ingyenes állatkert szombaton

A 6-12 éveseknek ingyenes lesz szombaton, március 27-én a belépés a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, csak a többieknek kell fizetniük. A Fővárosi Csatornázási Művek szponzorálta lehetőségre a víz világnapja alkalmából kerül sor. (J. L.)


Erdei Judith
Mert utazni érdemes

Bár a tél hosszúra nyúlt, villámgyorsan a szekrény mélyére süllyesztettük a télikabátokat, hogy megfürödjünk a tavaszi nap első sugaraiban, ami idén éppen az idegenforgalmi börze nyitó napjára esett. A vártnál jóval nagyobb érdeklődés és a szokásos forgalmi dugó jellemezte az Utazás 2004 turisztikai kiállítást a Hungexpón. Az utazási kedvet és a vidám tervezgetéseket csak fokozták az utazási irodák korán beharangozott előfoglalási akciói és nem utolsó sorban a hazai régiók gazdag megjelenése és színes programjai. 


Színes

Éhes holland rabló

Egy éhes holland betörőt rablás közbeni halsütésen értek tetten, miután az ínycsiklandó illatokra felébredt a háziasszony.


DUMA PLÁZA

Annyira sokoldalú, hogy az már gömb. (internet graffiti)


A nagy szökés

Még az óvodakerítés sem tudta útját állni annak a két ötévesnek, akik kedvenc sorozatuk érdekében megszöktek az óvodából egy ausztriai kisvárosban.


A szobra sem kell

Mégis bezárni kényszerült Berlinben az a kiállítás, ahol Adolf Hitler életnagyságú viaszszobra volt látható. A fasiszta múlt még közel hatvan évvel a második világháború befejezése után is igen kényes kérdés Németországban.


Terjedő babonák

A Gallup Intézetnek egy, a közelmúltban megjelent felmérése azt mutatja, hogy Bulgáriában az embereknek több mint a fele hisz a fekete mágiában, a telepátiában és az álomfejtésben. Minden ötödik bolgár hisz a szellemek létezésében, és hiszi, hogy a fekete macska, a tizenhármas szám vagy a törött tükör szerencsétlenséget jelent.


Három tonna eper egy tortán

Három tonna eperből, egy tonna lisztből és több ezer tojásból készülnek megalkotni a világ leghatalmasabb epertortáját a Fülöp-szigeteken.


Különös körözés

Hetvenhat indonéz rendőr, köztük kilenc tiszt köröz több-kevesebb lelkesedéssel kora délutánonként a trópusi hőségben. No nem azért, hogy valami veszélyes bűnöző bandát számoljanak fel.


Végső megoldás kopaszság ellen

Amerikai kutatók olyan felfedezést tettek, amelyre alapozva remények szerint végleg visszafordítható lesz a kopaszodás folyamata. A kutatóknak elsőként sikerült őssejteket azonosítani hajtüszőkben, pontosabban egerek fején lévő szőrtüszőkben.


Ne szólj szám, nem fáj fejem

Elképzelhető, hogy ezentúl jobban oda kell majd figyelniük a rockzenészeknek, hogy mi hagyja el a szájukat egy-egy szabadtéri koncert során Floridában. A helyi képviselők kezdeményezése alapján ugyanis minden szitokszó vaskos pénzbüntetést vonna maga után.


Háttérzörejek – de kinek?

Mobiltelefonra letölthető „alibi háttérzörejeket” dobott piacra egy telefonos cég Németországban. Kilenc különböző - többek között közlekedési dugó, útépítés, cirkusz, fogorvosi fúró, telefoncsörgés - zajt lehet elsőként Nokia típusú telefonokon tárolni. Notórius későknek, hosszú telefonbeszélgetéstől idegenkedőknek kiváló. (AFP)


Mi van a képen?

1. Ultrakönnyű dzsunkákat fejlesztett ki a NASA. 2. Leleményes tajvani vállalkozók trükkje a vízhasználati adó megkerülésére. 3. Tüskevár - rendezői változat