Vissza a tartalomjegyzékhez

Somorjai László
A Hóvirág-akció

„Megbilincselem, ha ellenáll” - zengett a szombati forgalomban a fiatal rendőrnő hangja. A 72 éves nénike már korábban teljesen bepánikolt, most menekülni próbált. A rendőrnőt balról egy rendőrtársa, jobbról a Kővéd Kft. biztonsági embere vigyázta. Az öregasszony súlyos törvénysértést követett el: engedély nélkül hóvirágot árult. Számlát sem adott, adót sem fizetett a feketekereskedelemért. Történt mindez délután kettőkor Budapesten, az Örs vezér téri metróvégállomásnál. Ott, ahol csak egy ugrás a Sugár.


Rendőri intézkedés az Örs vezér téren. Képünk illusztráció Fotó: Hetek

Hosszú percek óta zajlott már a fiatal rendőrnő és az idős asszony civakodása. Egyébként is feltűnő volt a látvány, mert a húsz év körüli, vörös hajú, csinos kinézetű rend őre férfi társával együtt élénksárga rendőrmellényt viselt - szabásra olyat, mint az utcaseprőké, csak más színnel és felirattal. Hamarosan hozzájuk csatlakozott egy fekete ruhás biztonsági őr. A két férfi végig csendben maradt, erejük és méltóságuk teljes tudatában biztosították az intézkedés szabályszerűségét és a rendőrnő tekintélyét. 
A járókelőket egyáltalán nem érdekelte, mi történik egy öregasszonnyal, aki már úgyis megette a kenyere javát, és ki tudja, mit követett el. Minek beleavatkozni? Törődjön mindenki a maga dolgával. Talán a néni is azt hitte, ezt teszi, amikor a nyugdíját akarta kiegészíteni. Társa elmondásából tudjuk: 60 forintért vette a virágot, és 120-ért adta el. Ha a felén sikerül túladni, az már tiszta haszon. Talán még kétezer forint is összejön egy jó napon, ha hagyják.
A törvény szolgája azonban résen volt. Amikor lecsapott, az idős hölgy minden erejét összeszedve ellenállt: nem engedelmeskedett a hatalom képviselőjének, akinek két ezüst csillag virított a vállapján. Majd mikor a rendőrnő nem tágított, megpróbált elfutni. Utólérték. „Megbilincselem, elvitetem” - hangzott el többször az intézkedő női közeg fenyegetése. Végül az idős asszony hisztériás rohamot kapott, eldobálta a hóvirágokat. Talán a földhöz is vágja magát, hogyha ebben a pillanatban - megelégelve a történteket - nem lépek közbe.
„Bocsánat, de miért nem inkább a bűnözőket üldözik?” - tettem fel a költői kérdést, de hamar megtudtam, hogy itt csak a törvénysértők megrendszabályozása folyik. „A feletteseim azt adták parancsba, hogy tisztítsuk meg az aluljárót a zugárusoktól meg … ezektől a kisebbségiektől” - reagál a törvény őre. Az idős asszony - kikerülve a figyelem középpontjából - eközben egy óvatlan pillanatban elszaladt. 
„Előállíthatnám az intézkedés akadályozásáért” - így a rendőrnő. A törvény szigora azonban rögtön enyhülni látszik, amint bemutatkozom, mint újságíró, és firtatni kezdem a rendőrnő nevét. „Inkább nem mondom meg, hátha nem úgy lesz leírva, mint ahogy valójában történt” - érvel sietve, pedig akár a szembesítést is vállaltam volna - szükség esetén. Ehelyett a rendőrnő magyarázkodni kezd: fontos a tekintély kiépítése. Mert mégiscsak példátlan, ami történt.
Ezek után az újságíró előállítása elmarad, az idős hölgy is csendben eltűnik, csak egy 62 éves kereskedő társát sikerül szóra bírni: ő szemfülesebb volt és időben elmenekült az intézkedő közeg elől. Amint beszél, száját eltakarja, mert hiányoznak az elülső fogai. „Túl sokba kerülne megcsináltatni” - mondja, pedig nejlon szatyrában ott lapul a tiltott áru, a korábban beszerzett hóvirág. Mindössze két-három csokrot mer ócska műanyag tálcájára kitenni - veszély esetén ugyanis gyorsan a kabátjába tudja rejteni a tiltott portékát. Havonta jár neki 52 ezer forint nyugdíj, de - állítása szerint - ebből 42 ezer a lakás rezsije. Lehet, hogy túloz. Vagy ha takarékosabban élne, lehet, hogy a rezsit leszoríthatná 32 ezerre, és akkor kerek 20 ezer is megmaradna. Azaz napi 500 forint, majdnem két euró! - hiszen nemsokára ebben a valutában számolunk. Tehát ha elég ügyes, marad még több mint 10 euró költőpénze egy hónapban, amin aztán azt vehet, amit akar. Kell még ehhez feketén hóvirág?